Какво сънуваме и защо?

Първо раждаш... съпруга си, след това шофирайки се опитваш да си проправиш път с голям камион и накрая те поглъща приливна вълна...

Експерти са установили, че бъдещите майки често сънуват вода, говорещи животни, големи превозни средства и сгради. С напредване на бременността жената научава все повече за своето тяло и растящото в него бебе, което обикновено оказва влияние върху сънищата.

Жените в първия триместър обикновено сънуват животни, джунгли, цветя, плодове и вода. Сънищата, в които присъстват джунгли и диви животни, са израз на страха от неконтролируемия растеж и необузданите инстинкти.

Съновиденията във втори триместър са свързани с притеснението дали ще бъдете добра майка и с тревоги, свързани с евентуални усложнения по време на раждането.

От този период нататък може да започнете да сънувате големи сгради, камиони, китове, слонове и др. Към края на бременността превес взима конфликтът между желанието да задържите бебето или да се освободите от него и сънища, в които раждате.

Психологът Патриция Гарфийлд описва някои от типичните за първия триместър сънища и техните възможни интерпретации.



Безпокойство, свързано с раждането и майчинството

"Родих пораснало дете. То е като миниатюрен възрастен, облечено като възрастен, говорещо и ходещо като възрастен" - сън на Донна, бременна в първи триместър.

Много бременни за първи път сънуват, че раждат пораснало дете. Може би за неопитните майки това изглежда по-малко плашещо, колкото крехкото новородено. "Възрастното" бебе в съня на Донна отразява безпокойството и, че ще трябва да се върне на работа и по тази причина ще пропусне израстването на детето си.

В началото на бременността първескините не знаят много за раждането и отглеждането на детето, затова често се чувстват неспокойни. Комбинацията от надежди за лесно раждане и това, че не са наясно точно какво ги очаква, водят до сънища, в които бебето "изхвръква" или просто се появява.



Кризата на реалността - променящото се тяло

"Шофирам автомобил. В същото време нося около кръста си резервна гума" - сънят е на Патриция Гарфийлд, по време на бременността с дъщеря и.

Чувствата на жената по отношение на тялото и през бременността могат да се подобрят или влошат. "В съня ми "резервната гума" беше нарастващият ми корем. Управлението на превозно средство често е метафора на начина, по който сънуващият се придвижва през този момент от живота си - с резервна гума, моето придвижване беше доста тромаво."

Бременните често сънуват, че шофират камиони, автобуси и други големи превозни средства, които са по-трудни за маневриране.

Изследователите, проучвали сънищата на бременни жени, наблюдават често прсъствие на сгради - от обикновени стаи до извисяващи се небостъргачи. Сградите били най-вече такива, в които нещо се изработва - например фабрика или корабостроителница, вероятно аналогично с развитието и "изграждането" на бебето в майчиното тяло.

Може би бременните жени сънуват сгради, тъй като са свръхчувствителни към своето "разширяване".

Размерът на сградите в съня на бременните може да нарасне с напредването на бременността. Изследовател открива, че с наближаване на термина, сградите стават все по-големи.



Осъзнаване и приемане на амниотичната течност

"Аз съм в регион с тропически гори. Разбирам, че очакваните валежи ще са 18 000мм.! Изумена съм." - Джоан

От аквариум до обширни океани - водата присъства в сънищата през цялата бременност. Бъдещата майка може често да сънува, че плува.

Ние започваме живота си като водни създания, потопени в море от течност в майчината утроба. Водата символизира течността в нея и с напредване на бременността, в сънищата тя може да приеме драматични форми. Затова често срещани в сънищата на бременните са животни - водни обитатели /попови лъжички и риби/.



Край на втора част

Последна редакция: ср, 09 юни 2021, 15:41 от BG-Mamma™