Какво сънуваме и защо?

Любопитство, относно връзката майка-дете

"На гости в майка ми съм и седя в хола сама. Близо до мен на стола е нейният домашен любимец - същество, което наподобява гибон. Стоя на разстояние от него от страх, че може да хапе. То скача по мебелите наоколо и гризе от някаква тиква във висяща кошница" - Джоан, бременна в четвърти месец.

През второто тримесечие в сънищата на жените присъстват животни, които напомнят на бебета - малки кученца, пиленца и котенца. В зависимост от отношението на бъдещата майка към бременността, партньора и положението й, животното може да бъде заплашително или обичливо.

Сънят на Джоан предполага, че тя изпитва противоречиви чувства, относно появата на новия човек в живота й.

Присъствието на дружелюбни животни обикновено се тълкува като знак за добра връзка между сънуващия и неговите инстинкти - в сънищата на много бременни, животните често са пухкави и гальовни. Може да откриете, че животните се превръщат от морски създания в сухоземни бозайници, повтаряйки пътя на древните си предшественици, а друг път - че сънувате пряко бъдещото си дете. Усещанията ви към животното или детето разкриват донякъде душевното ви състояние.



Несигурност, относно външността

"Седмици наред сънувам бившия си приятел. Диви, чувствени сънища. Отново съм с него, целуваме се, любим се - все така страстно, както някога. Когато съм будна фантазирам, че искам да ме види с дете. Какво става с мен?" - Вероника, шести месец от бременността.

Еротичните сънища зачестяват с напредването на бременността и особено през последните три месеца. Причините за тях са толкова различни, колкото и самите жени. Въпреки това, повечето бъдещи майки споделят притеснение относно променящата им се фигура и това се отразява върху сексуалния им живот. Сексуалното общуване в края на бременността, обикновено е по-деликатно. Лишена от обичайната честота или интензивност в секса, тя донякъде го компенсира в сънищата си.

Извън физическите лишения бременните често се чувстват несигурни в привлекателността си за мъжете си. Те срещат все повече трудности, свързани с придвижването - улавят се за мебелите при сядане и ставане, отичат им глезените и страдат от други неразположения. Еротичните сънища предлагат успокояващото: "Не се безпокой, ти си сексапилна, съблазнителна и обичана".



Безпокойство, относно любовта и отговорностите на съпруга

"Със съпруга ми Джон, няколко пъти влачим тежък багаж... Аз слагам една чанта в друга и предлагам на Джон да я носи. Той взема двойната чанта и това облекчава товара ми значително" - един от сънищата на Джоан.

Джоан смята, че вземайки двойния товар, съпругът й ще поеме цялата финансова издръжка на семейството след раждането. Тук багажът, който често е символ на нарастващото тегло в женските сънища, се явява като символ на финансовия товар.

Понякога бременната жена се измъчва от кошмари, че съпругът й има любовна връзка или си представя как чужди жени го ласкаят и ухажват. Такива сънища също изразяват чувство на несигурност, дали любовта и вниманието на съпруга ще се запазят през периода на голямата промяна. Бъдещата майка осъзнава реално своята уязвимост - по-зависима е от всякога от добрата воля и подкрепа на хората около нея и най-вече на съпруга й. Може да изпитва страх, че ще го загуби.

За щастие, при повечето жени несигурността е неоправдана и преминава с времето. В действителност много жени откриват, че бременността и раждането на детето ги свързва още повече с таткото. Онези бременни, които разбират склонността на мъжа да се чувства пренебрегнат, ще намерят подходящи начини да го включат в подготовката за очакващото ги родителство.



Край на трета част

Последна редакция: ср, 09 юни 2021, 15:43 от BG-Mamma™