Какво сънуваме и защо?

Предсказване пола на бебето

"Тичам по една ливада и се чувствам окрилена. Сцената е идилична - моята представа за майчинството. Нося свободна рокля... Мога да видя детето ми, подскачащо щастливо пред мен. В гръб не мога да определя дали е момче или момиче. Все искам да узная, но това обикновено е скрито в сънищата ми." - Мeги, осми месец от бременността.

Понякога сънищата относно пола на бъдещото дете са загадъчни, а друг път бъдещите майки се чувстват съвсем сигурни какво бебе очакват. Меги знаела, че ще има момиче, защото сънищата й изобилствали от танци, за разлика от предишната й бременност с момче. Тя наистина родила момиче.

Изследовател опитал да установи колко често бременните предчувстват правилно пола на бебето и открива, че 50% от тях са го сънували съвсем вярно, но тъй като шансовете за раждане на дете от двата пола са също петдесет на петдесет, предчувствията на тази група се дължали повече на случайност.

При някои бременни са налице много ясни и подробни сънища, включващи детайли от родилната дейност и самото раждане, като например ранни родилни контракции, точната дата на раждане, самата родилна зала, специфични обстоятелства, при които изтичат водите им и др. Изглежда, че все пак някои жени притежават способността да предусещат...



Представа за лицето на бебето

"Правят ми ехография. Вместо да е замъглено и неясно както обикновено, всичко е абсолютно видимо и цветно. Мога да видя нашето момиченце и тя изглежда точно като нас. Има моите очи, много тъмни и блестящи и хубавите, леко извитите устни на съпруга ми - смесица от нас двамата в миниатюрен вид. Толкова е вълнуващо!" - Леа, трето тримесечие.

Като повечето бъдещи майки, Леа се е питала какво ще е детето й и как ще изглежда. Сънищата предоставят възможността бебето да бъде видяно във фантазиите. Изследванията показват, че в 15% това се случва.

Някои бременни описват с изненадваща точност външността на децата си. Други се тревожат в сънищата си, че детето може да унаследи нежелани отличителни черти.

Бременните могат да бъдат спокойни поради факта, че кошмарите са обичайно явление през този период и рядко вещаят реални прогнози.



Избиране на името на бебето

"Убедена, че нероденото й дете е момче, Бетина избрала любимото си име Бенджамин, но сънищата й казали друго. Нощта, в която взела окончателно решение сънувала, че държи бебето си на ръце. Неочаквано то й проговорило: "Мамо, моля те, не ме кръщавай Бенджамин! Моля те!" - Бетина, трето тримесечие.

Бетина се събудила доста развълнувана. Впоследствие, когато родила момче решила да го кръсти Кристофър. Все още предпочитала името Бенджамин, но не посмяла да се противопостави на изричното настояване, независимо от източника му.

Бременните жени прекарват много часове в размисъл, за да изберат приемливо име на бебето си. Дали собственото име е в хармония с фамилията се обмисля толкова внимателно, колкото и бъдещото му възпитание и обучение. Междувременно, сънищата предлагат, а понякога налагат, друг избор. Американските индианци вярвали, че явилите се насън имена носят сила. Днешните родители също откриват, че имат специално значение и звучене за тях.



Край на четвърта част

Последна редакция: ср, 09 юни 2021, 15:43 от BG-Mamma™