Какво сънуваме и защо?

Непознатата територия "раждане и майчинство"

"В самолета съм и пътувам някъде в чужбина. Бременна съм, не в толкова напреднала бременност, колкото в действителност и имам лошо предчувствие, затова не искам да ходя. Не съм прокудена, но ме ескортират. Трябва да замина някъде за кратко." - Шеръл, пет дни преди да роди.

Сънят на Шеръл изразява емоция, която жените обикновено изпитват към края на бременността - нежелание да се изправят срещу неизвестността. За първескините раждането е по-скоро като пътешествие до чужда, непозната страна. Те са лице в лице със собственото си приключение, в което играят главната роля и трябва да продължат напред, макар и с неохота. Фактът, че в съня си Шеръл знае, че не е в изгнание и че пътуването е "за кратко", предполага, че нейното отношение е основно положително и очаква да се завърне благополучно.

Раждането, освен пресъздадено като пътуване или важен ангажимент, може да бъде представено и като придвижване през тунели и коридори или като извиране на огромно количество вода.



В очакване на бебето

"Сънувам, че съм родила два дни преди това. Отивам някъде, а съпругът ми остава да се грижи за бебето. Той тръгва с негови приятели на мач. Аз също пристигам на стадиона. Прекрасен слънчев ден е и се играе някаква игра - комбинация между футбол и бейзбол. Единият отбор носи яркочервени униформи, а другият жълти. Качвам се на пейката, а съпругът ми показва къде е бебето.
Поглеждам назад към съблекалнята и виждам три бебета. Не е трудно да разпозная своето. Време е за хранене и започвам да го кърмя. Мисля си, че трябва да питам мъжа си как е минало раждането. Целият ми сън е пропит с чувство за голямо щастие."
- Сони, три дни преди да роди.

Има много символизъм в този заплетен сън, но основните точки тук са усещането за радост от преминалото раждане и комплексната игра. Сони харесва футбол и знае много за него. Намира бейзболът за сравнително скучен, защото отнема много време, преди да се случи нещо интересно. Комбинацията от интересни елементи и много чакане, се асоциира с периода на бременността. Топката в играта най-вероятно представлява плода, чието движение ще определи края на "тактическото изчакване."

Като бременна в девети месец, Сони показва желание за раждане и удоволствието, с което очаква бебето.

Играта не е свършила и резултатът остава неизвестен.



Поемане на отговорност като родител

 "Раждането ми започва. Вървя из хола и чувствам, че главата на бебето излиза. Посягам и го изваждам - едно малко момиченце. Главата си е както трябва, но тялото е само от кости. Аз съм притеснена. Това не е нормално. Взимам бебето, обдишвам го и го надувам с въздух, тогава то приема нормален вид. Все още съм притеснена дали ще бъде добре, когато се събудя." - Лия, два дни преди да роди.

Важен факт е, че Лия предприема решителни действия в съня си. В последствие ражда първото си дете - момиче. Раждането приключва за шест часа.

Поемане на отговорност, вярата в собствените си сили и умението да се владее, помагат на жената да се справи по-лесно и по-бързо с родилния процес.

Ако в кошмара си не играете ролята на жертва, а реагирате решително, ще откриете, че можете да промените края на историята. Не само ще се чувствате по-добре, но би могло и в действителност да улесните своето раждане.

Учени интервюирали група жени с краткотрайни и по-дълги раждания. Попитали ги, колко решителни са били в кошмарите си.
Резултатите показали тясна връзка между действията им в съня и продължителността на раждането. Сред жените, които са имали кратко раждане - 94 % са били непоколебими в поне един от своите кошмари. При жените с дълго раждане - едва 30% са били дръзки и самоуверени, останалите 70% са позволили да бъдат жертва.

Край

Последна редакция: ср, 09 юни 2021, 15:49 от BG-Mamma™