Или как да създадете навици за четене у детето си

Казват, че четенето е като храна за душата. Четете на детето си, за да развиете в него любов към книгите - безценен подарък, за който винаги ще ви е благодарно.

Доказано е, че още в ранна детска възраст трябва да сформираме навици за четене у децата си и това е от изключителна важност за по-нататъшното им развитие.

Никога не е твърде рано да започнете. Писателят Джим Трилийз, питал родители кога са започнали да говорят на децата си. Очевидният отговор бил - веднага след раждането им. Е, същото се отнася и за четенето. Погрешно е схващането, че детето трябва да разбира, за да му четем.

Психолозите споделят, че е хубаво родителите да започнат с четене на книжки още от самото раждане на децата. Според тях, това допринася за връзката между родителите и новороденото. Макар и все още да не разбира какво точно му говорите, детето свиква с майчиния и бащиния глас.

Психолозите споделят още, че децата, на които се четат книги, скоро след раждането развиват по-бързо говорните си способности от останалите, а в по-късен етап от живота това спомага и за правилното изговаряне на думите. Американската Академия по психиатрия /ААР/ препоръчва при рутинните прегледи на децата, педиатрите да предписват занимания с четене.

Децата се учат да разбират понятия и да вадят изводи от историите, които чуват. Тези, на които е четено, имат по-добри езикови умения, богат речник, усъвършенствана памет и по-скоро се научават да четат трудни книги.
Създайте ритуал

Децата навсякъде по света са зависими от родителите си. Не можем да очакваме детето ни да чете, ако ние не му четем. Добре е да създадете всекидневен ритуал. В тези специални моменти, то ще научи за магията на думите и удоволствието от поглъщане на нови знания. Тези навици ще ви осигурят приятно и полезно време заедно. Постепенно ще научите неговите предпочитания, ще знаете кои са книгите, които харесва, както и областите, към които има склонност. Продължете да четете на децата си, дори когато те поотраснат.
Бъдете пример

Децата се учат от това, което виждат. Ако искате детето ви да си създаде редовни навици за четене, вие самите трябва да имате такива. За да е четец, вие също трябва да сте. Убедете детето, че четенето не е задължение, а средство за забавление, както игрите. Не изтъквайте липсата на време като извинение. Може спокойно да почетете книга в свободното си време, вместо да сменяте каналите на телевизора.

Ако им покажем, че го възприемаме като приятно изживяване - дори като приоритет, нашите деца също ще погледнат на четенето по този начин. Направете времето за книгите част от ежедневието си. Това е сигнал за детето ви, че четенето е част от живота, не нещо специално или необичайно.

Ако и други членове на семейството ви са запалените читатели, това със сигурност ще засили още повече интереса им. Няма друга магия, с която да ги накараме да посегнат към книгата.
Дискутирайте книгите

Когато децата започнат да четат сами, отделяйте време да обсъдите дали му е харесала книгата, какви чувства предизвиква у него, действа ли му емоционално, какви са усещанията, как си обяснява отделните случки, как би постъпило в подобна ситуация на тази, в която се намира героя от книгата. Най-важното нещо е детето да се научи да цени книгите, да разбере, че прочетената и запомнена информация в един по-късен етап може да му помогне да се справи с проблем от реалната действителност. Да не забравяме, че чрез четенето децата се научават да мислят. Благодарение на правилните навици за четене те се подготвят за живота, който ги очаква; социализират се много по-лесно; реагират адекватно пред създал се проблем и други, и други. Целта е да научим детето си да чете това, което наистина му е необходимо, да чете стойностни неща и да умее след това да приложи на практика прочетеното.


Книгите вкъщи
Ако имате книги в дома си, това показва на децата още от ранна възраст, че четенето е важно. Оставете ги да разглеждат книгите, независимо детски или не, за да си изградят усещане как изглеждат думите на страниците. Така децата свикват с формата на буквите и с думите. Това не гарантира, че ще започнат да четат по-рано, но със сигурност идеята за четенето като цяло ще им повлияе.

За да стане още по-привлекателно за децата - създайте собствен уютен кът за четене. Ако мястото позволява, сложете в този кът отделна лавица само за техните книги.

Има много дейности, подкрепящи косвено четенето. Книжарници и библиотеки често организират литературни събития, които помагат за възбуждане интереса на детето към литературата. Когато детето достигне подходяща възраст и може да пази тишина - отведете го в библиотеката, дори и само за да я разгледа като начало. А по-късно му извадете и негова собствена карта. Създайте си навик да прекарвате време в книжарницата, да разглеждате и избирате книги заедно. Абонирайте се за списание, подходящо за годините на детето ви. То ще бленува за следващия брой и ще очаква с интерес излизането му всяка седмица или месец. Четете и го обсъждайте заедно.
Направете книгите редовен подарък

Може да си създадете традиция и да подарявате на детето си хубава класическа книга за всеки повод, така ще му помогнете да си създаде голяма лична библиотека.



Въпреки че горните точки са приложими за всички възрастови групи, вашият избор на четива зависи от възрастта на детето ви и това, което то харесва. Не забравяйте едно златно правило: не насилвайте детето, ако не проявява интерес. Опитайте отново в подходящо време и със сигурност ще успеете.

Последна редакция: ср, 09 юни 2021, 15:53 от BG-Mamma™