Какво кара детето да го прави и как да реагираме?

На 7-8 месеца бебето започва да изпуска или хвърля нарочно нещата си. Едно от любимите му занимания е да хвърля на земята играчките си, купичката си или дори пълната лъжица с пюре.

То се надвесва от стола, количката, кошарата и пуска храна и играчки на пода. След това започва да крещи и плаче за тях. Хвърля ги, за да ви накара да ги вдигате и това може да продължи дълго. Новото и така приятно упражнение, става любимо занимание на бебето в момента, в който открие, че може да го прави.

То е очаровано от новото си умение! Когато вдигнете предмета, приема действията ви за игра и още повече се забавлява.

Този период е характерен за всяко дете и е важен етап от развититето му.

То не хвърля, за да разиграва и дразни майка си, както тя понякога си мисли. Действието не е насочено към нея, а в упражняване и усъвършенстване на новопридобитото умение.
Детето е любопитно е да разбере какво става с вещите, когато ги хвърли.
Така научава, че предметите /и хората/ могат да изчезват, а после да се появят отново. Осъзнава и че когато мама си тръгва, тя не изчезва завинаги - ще се върне така, както се връщат и неговите играчки.

Това занимание показва на децата и че могат да бъдат агресивни към нещо или някого, без да го повредят и без човекът да се разсърди. Да не забравяме и социалният аспект на играта - да ви накара на равни интервали да идвате и да му връщате предмета - което силно го забавлява.

Хвърлянето развива фините двигателни умения - отваряне на пръстите на ръцете и пускане на даден обект, освен това подобрява и координацията между ръцете и очите.

Без да го осъзнава детето ви открива и образователната страна на играта - каквото и да хвърля на пода, не се връща. То не разбира нищичко от гравитация, но с интерес наблюдава последиците от нея.

Ако хвърли топка - тя отскача, ако хвърли ябълка - тя се пръсва, а когато вечерята отлети - мама побеснява.



Как да се отнасяме към новото откритие на детето си?

Би било жалко да разрешите "проблема" като премахнете предметите, които хвърля.

Това не се отнася до храната. Имайте предвид, че то няма да започне да хвърля, преди да се е нахранило. Щом започне - незабавно приберете храната и го извадете от столчето.

Разбира се, не е приятно, когато видите спагетите върху измития кухненски под или чистия биберон върху мръсния тротоар.
Мятане на храната - това е етапът, на който майката не издържа и решава, че то се подиграва с нея и трябва да разбере с кого си има работа!

Ако му се карате - нищо няма да постигнете, само ще се разстроите.
Опитайте да използвате специална пластмасова посуда, която да закрепвате към масичката му. Имайте предвид обаче, че дори това да ограничи хвърлянето на купичката по пода - ще е временно и няма да спре малкия човек да търси тайната на закрепването, след което решително да я откърти!

Опитайте да поставяте малки порции подходяща храна, директно върху таблата на столчето за хранене. Помнете, че повечето деца не хвърлят храната си, преди да са приключили с яденето и преди да им е доскучало.



Вместо да се опитвате да го спирате да хвърля (безплодни усилия, бъдете сигурни), концентрирайте се върху това - какво и къде хвърля.




1. Дайте на вашето бебе предмети, които може безопасно да хвърля и които падат по различен начин, т.е. с различно тегло и от различни материали:

- леки предмети, падащи бавно и безшумно /перце, смачкана хартия, балон/, по-тежки предмети /дървени кубчета, метална лъжица, капачка и др./, които падат бързо и вдигат шум;

- предмети, които се търкулват /пластмасови шишета, топки/ и такива, които се заковават на място /възглавничка, топка с пясък/.



2. Вземете дълбок съд и сложете в него по-малък метален поднос или капак от тенджера (с дръжката надолу), след това му дайте подходящи за хвърляне играчки - шумът много ще го забавлява.



3. Изберете удобно място на количката, столчето за кола или това за хранене и завържете няколко играчки. Детето бързо ще открие нещо ново - след хвърлянето на предметите, може да ги лови обратно. Двойна радост за него - наполовина работа за вас.
Научете го да притегля завързаната играчка към себе си. Нека връвчицата бъде достатъчно дълга, за да може предметът да пада на пода - шумът от удара все пак е част от удоволствието.



4. Използвайте периода, когато детето неспирно хвърля нещата пред себе си, за да го научите да се цели. Пред столчето поставете голяма кошница или метална табла и която ще бъде мишената. Предимства: детето ги хвърля на едно място и така ви улеснява при прибирането, а в същото време развива уменията си.



Какво не бива да хвърля детето?

Освен безопасните неща, с които може да се забавлява спокойно, има и други, при които са необходими наблюдение и намеса от ваша страна: например, хвърляне на пясък при игра в пясъчника или камъни по друго дете. Децата приемат тези граници лесно и се научават да се контролират по-бързо, когато имат повече разрешени неща, които дори ги насърчавате да хвърлят. Различните по вид и цвят топки или балони, са чудесен избор.

Игрите с хвърляне са интересни за малкото дете, особено когато и вие играете с него!

Посланието, което трябва да отправите е - хвърлянето е чудесно, когато се прави с правилните неща, на точното място и в точното време. Този урок ще е валиден и за много от другите физически умения, които детето ще овладее с времето: например, няма нищо лошо да рита топка в парка, но не и да рита другарчето си в игрите!

Последна редакция: ср, 09 юни 2021, 15:57 от BG-Mamma™