Да поговорим по детски... Винаги ли разбирате какво се опитва да каже вашето дете? Няма нищо по-лесно от това!

Всеки начинаещ родител мечтае към новороденото да има прикрепена инструкция, за да може бързо и лесно да разбере какво чувства малкото човече и от какво има нужда. Децата постоянно ни пращат знаци с указания за настроението си. От нас се иска просто да се научим да ги разбираме.


Първите емоции на малкото дете

Очарование: малкото човече гледа към определен предмет, леко повдига вежди и отваря устничките си. То е възхитено!

Как трябва да реагирате: Позволете му да си поиграе с предмета, но само ако го считате за безопасен за него. Приближете предмета, покажете му как работи, какви звуци издава, повторете няколко пъти как се казва. Децата започват да показват различните предмети между 9 и 12 месеца, а това означава, че започва този етап, когато им е нужна повече информация за заобикалящия ги свят.



Неудовлетвореност: ъглите на устата са отпуснати като дъга надолу, веждите са навъсени и ако не плаче, то брадичката му започва да трепери.

Как трябва да реагирате: Хлапето явно е преуморено (възможно и да е развълнувано) и ако не действате бързо, ще се наложи после дълго да го успокоявате. Занесете го на тихо място, полюлейте го, попейте му тихо приспивна песен.



Умора: разсеян поглед, нервно разперване на ръцете и краката и накрая - поток безутешни сълзи.

Как трябва да реагирате: Децата имат няколко начина да кажат "стига", когато са наситени от емоции или изморени. Направете пауза в заниманията или игрите, успокойте детето и му дайте възможност да си почине.



Гняв: силен вик, малкото личице е зачервено, очите са почти затворени. Може даже да се опитва да отблъсне ръката ви, ако го докосвате.

Как трябва да реагирате: Помислете за възможните причини за неговото недоволство - ако няма никакви основания да се съмнявате, че нещо го боли, то най-вероятно е гладно или изморено. Поговорете му със спокоен глас и се опитайте да го нахраните и сложите да спи.



Скука: опитва се да привлече вниманието ви с викове, плач, хвърляне на играчки. Ако реагирате, бебето се успокоява и хитро се усмихва.

Как трябва да реагирате: Не обвинявайте бебето за това, че упорито се домогва до вашето внимание, показвайки привързаността си към вас. Отначалото, когато бебето е съвсем малко, няма нужда от много внимание и време за игра - например за около час.

Но след няколко месеца се появява потребност от много нови неща. Сега настава времето за пеене на песни, за стихчета и залъгалки, за първите детски книжки.



Страх: очите стават огромни, лицето и ръцете треперят леко. Или се е втренчило във вас и силно плаче.

Как трябва да реагирате: Не можете да успокоите бебето, защото то не разбира, че е изплашено. Просто го прегърнете и започнете да му говорите тихичко.



Дискомфорт: Плаче, хрипти, върти се, повдига ръце и крака.

Как трябва да реагирате: Опитайте да облекчите дискомфорта му, леко масажирайте коремчето с кръгови движения около пъпчето (това ще му помогне да изпусне газовете, които са възможна причина за дискомфорта).

Ако симптомите не преминат и ситуацията се влоши, обърнете се към лекаря.



Радост: усмихва се широко, размахва ръце, може да пляска с тях, издава смешни звуци.

Как трябва да реагирате: Усмихнете му се, покажете, че се радвате заедно с него.


Как да общуваме с детето

Вашето бебе бурно реагира, когато се опитвате да подражавате на неговото гукане или променяте гласа си?

- И това не е случайно - бебетата реагират на звуците, които чуват, най-вече на тези от високия регистър. Експертите твърдят, че децата отделят повече внимание на емоционално обагрените думи, отколкото на обикновената реч.

Именно по тона на мама бебето се ориентира какво е нейното настроение и осъзнава това, което тя му говори.

Когато разговаряте с бебето, вие правите разни смешни физиономии. Колкото са по-смешни, толкова с по-голям ентусиазъм ще реагира на тях малкото съкровище.



- Не преставайте да правите това, даже и да ви се струва, че изглеждате глупаво. В първите месеци бебето не може да се фокусира само на един предмет.

Изменението на мимиката на вашето лице е много полезно упражнение за него. След време ще забележите, че колкото повече време отделяте за емоционалното общуване с бебето, толкова повече то ще копира вашите мимики.



Image: Michelle Meiklejohn / FreeDigitalPhotos.net

Последна редакция: ср, 09 юни 2021, 16:01 от BG-Mamma™