Във възрастта от 3 до 6 години децата започват да се вълнуват от важните въпроси за живота, смъртта, любовта...

Те си ги задават много по-често, отколкото подозират възрастните. Любовта и смъртта сериозно вълнуват малките философи и обсъждането им е неизбежно. Възможно е някои от въпросите да смутят възрастните с необичайната си откровеност, но е важно да се знае, че именно сега се поставят основите на мирогледа на детето и всяко обяснение е значимо за него. Сблъсквайки се с някакво събитие, свързано с раждането, любовните преживявания или смъртта, детето се обърква, не може да намери обяснение на това, което се случва с него и близките му. За него е важно да узнае, че родителите му разбират това и са способни разумно и просто да отговорят на тревожещите го въпроси.



Когато порасна, ще се оженя за мама!

Повечето деца във възрастта между 3 и 6 години правят подобно заявление за един от родителите си. В този период детето, като правило, изпитва влечение към родителя от противоположния пол и изразява враждебност към родителя от своя пол, когото възприема като съперник.

Отговорът трябва да бъде еднозначен: не! Изключете всяка двусмисленост - за нормалното емоционално развитие на вашето дете е необходимо да се примири с реалното положение на нещата. Кажете му, че много го обичате и знаете, че ви обича, но да се омъжи за мама или ожени за татко той/тя не може. Това е забранено във всички страни по света. Обяснете му, че мама и татко са от различни семейства, които не са свързани с родствени връзки, покажете снимки на баба и дядо. Кажете му, че когато порасне, ще срещне някого, с когото ще може да създаде семейство и деца. На практика то ще има огромен, неограничен избор. Нека този оптимистичен извод утеши детето.


Аз защо нямам пишка?

Когато види голо момче, момичето веднага забелязва разликата в анатомията. Но тя ще се удиви не толкова на това, че момчето има пенис, а на това, че тя самата няма такъв. И може да възприеме отсъствието на тази забележителна част като недъг, недостатък. Трябва да се обясни на момичето, че то има свои полови органи, които са устроени по друг начин и затова изглеждат различно. Те не се виждат добре, защото са скрити.


Защо момичетата нямат пишка?

Малките момченца също могат да възприемат половия орган на момичетата като дефектен или изгубен. Можете да дадете същия отговор, както и на предходния въпрос - момичетата имат свои полови органи, които изглеждат различно. Една от разликите е именно тази, че те не са така забележими, както при момчетата.


Защо не сме еднакви?

Така са устроени и хората, и животните. Има два пола - мъжки и женски. Момчетата ще станат мъже, а момичетата - жени. Тази разлика им позволява да се женят и да имат деца. Разликата между половете е главно анатомична, но когато хората пораснат, тя се проявява още повече. Например, на мъжете им расте брада, а на жените - гърди.


Две момчета или две момичета могат ли да сключат брак помежду си?

Ако синът ви обяви, че иска да се ожени за приятеля си, това не означава, че става дума за хомосексуализъм. По-скоро това решение е продиктувано от дълбока дружеска привързаност. А женитбата за децата е възможност да бъдат заедно и никога да не се разделят. Обяснете на детето, че приятелите не са длъжни да се свързват с брак и че така приятелските отношения не са по-малко здрави.


Какво означава "да правиш любов"?

Много от съвременните деца са запознати с фразата "да правиш любов", затова и питат за нейното значение. Отговорът трябва да бъде прост - че с любов се занимават хората, които се обичат. Когато хората са влюбени, те изпитват желание колкото се може по-често да се докосват, прегръщат и целуват. Когато "правят любов", те предпочитат да са без дрехи, за да могат да си доставят най-голямо удоволствие.


А вие правите ли любов?

За децата е трудно да си представят, че родителите им имат сексуални отношения. Не отклонявайте въпроса, кажете на детето, че правите това, защото се обичате един друг. Че точно така сте го заченали, както навсякъде по света родителите зачеват децата си. Но не винаги в резултат на "правенето на любов" се раждат деца. Хората се занимават с любов, за да доставят и получат удоволствие.


А аз мога ли също?

"Да, но не сега. Децата не могат да правят това. Но когато пораснеш, ти ще срещнеш някого, към когото ще изпитваш нежни чувства, ще поискате да сте заедно и тогава ще можеш да правиш любов."

Непременно подчертайте, че и двамата трябва да бъдат съгласни на близост. Никой човек няма право да принуждава друг да прави секс, особено ако става въпрос за възрастен и дете. Дайте на детето да разбере, че то може и е длъжно да се противопостави на всеки опит на възрастен да го склони към близост. Не трябва да го плашите с излишни подробности, но е важно да подчертаете, че то трябва да ви разкаже, ако някой се опита да го принуди към някакви действия. Детето трябва да знае, че може да откаже всичко, което му е неприятно.


Да се целуваш не е ли противно?

Не, влюбените се целуват, защото го искат, това им доставя удоволствие. Така те проявяват своите чувства, своята нежност един към друг. Родителите и децата също се целуват, за да изразят обичта си, но те го правят по друг начин.


Защо не може да спя при вас?

Защото спалнята е стаята, отредена за родителите. Обяснете на детето, че през деня вие с удоволствие прекарвате времето си с него. Но след като си легне да спи, вие имате нужда да останете сами.

Естествено, такъв отговор няма да зарадва детето ви. Това, че си прекарвате добре без него няма да го утеши, а по-скоро ще го раздразни. Но се налага да се примири с това положение, това е един от етапите на порастването и той е нужно да бъде преодолян. Обяснете му, че за всеки човек е важно да може да остане сам за известно време и когато му пречат, той се огорчава. Старайте се да не позволявате на детето да нарушава уединението ви, то трябва да се научи да се пуска от вас.


Какво правите във вашата стая?

Вие се прегръщате, разговаряте, обсъждате някакви важни неща. Ако детето знае значението на израза "да правиш любов", може спокойно да му кажете, че се занимавате с това, когато останете сами. Възможно е то да реши, че е нечестно някаква част от живота на родителите му да не е свързана с него. Но може би ще го успокои мисълта, че когато порасне, ще дойде и неговият ред да гони децата от спалнята. Някога и то ще стане родител и ще поиска да прекара времето си с любимия човек, докато децата спят.


Къде бях, преди да се озова в корема ти?

Добър въпрос! Трудно е да се обясни на детето, че и за възрастния човек е сложно да си представя този момент, когато е бил нищо и изобщо не е съществувал.

Разкажете на детето, че до раждането си е бил малка частица от телата на мама и татко. Когато сте решили, че искате дете, тези частички са се срещнали една с друга и са се съединили.


Как излязох от корема ти?

Докато разказвате как се появяват децата, детето по-лесно ще ви разбере, ако му показвате съответстващи картинки. Има много книжки на тази тема, те са добре илюстрирани и предназначени специално за малки деца.

Насочете вниманието му към това, че природата всичко е предвидила. Откакто са се появили на земята хората, те се раждат по един и същи начин и така ще бъде винаги. Не трябва да разказвате невероятни и страшни истории за раждането (напр. Корема го разрязват, както на вълка от "Червената шапчица"). Детето не се интересува как става изобщо, то иска да знае как се е родило самото то. Разкажете му как в действителност се е появило на бял свят. Дали е било бързо или бавно. Как е изплакало в първия момент, колко е било малко и чудесно. Как сте го взели за първи път на ръце и сте го сложили на гърдите си. Колко сте били щастливи с баща му.

Дозирайте информацията. Ако сте заснели раждането с камера, още е рано да покажете този филм. Излишно натуралистичната сцена на раждането само ще изплаши детето. По-късно то само ще избере подходящ момент да свери своите представи с реалността. А засега е достатъчно само да му покажете красивите снимки, на които се вижда колко много радост е донесло раждането му в семейството - за него е важно да знае това.


Малък урок по анатомия

Ако вашите обяснения не удовлетворяват любопитството на детето относно строежа и ролята на половите органи, можете да му покажете картинки от специализираните детски енциклопедии. Момчето ще може да види, че в мъжкият полов орган има канал, завършващ с дупчица. Чрез нея то уринира, а по-късно през нея ще излезе семенцето, необходимо за раждането на бебе. Даже можете да му кажете, че то ще се произведе в тестисите. Момичето ще узнае, че има две малки отверстия - едно, за да уринира и друго, свързано с раждането на бебето.


Когато порасна, също ли ще стана мама (татко)?

Да, стига да искаш. Обяснете на детето, че в организма му има всичко необходимо, за да може някой ден да стане мама или татко. То само ще реши дали иска да има дете - както навремето сте решили това самите вие.



Край на I част...



Image: Karam Miri / 123rf.com

Последна редакция: ср, 09 юни 2021, 16:10 от BG-Mamma™