Всички знаем, че пиенето на много вода помага за здравето, а през време на бременност е от още по-голямо значение! Приемът на достатъчно вода е жизнено важен за системата „майка-плацента-плод” – от първия до последния ден на бременността.

След зачатието, потребността от вода се увеличава.



В първата половина от бременността са нужни много течности.
В този период, ранна токсикоза мъчи почти всяка бъдеща майка и е причина за честите повръщания, които водят до загуба на течности и обезводняване.
Сутрешното гадене може да е сигнал, че и плодът, и майката се нуждаят от течности.
Друго притеснение, свързано със сутрешното гадене, е вероятността да се обезводните, което е опасно както за вас, така и за бебето.
Пийте много вода независимо дали ви се гади или не, но ако повръщате, трябва да изпивате поне по половин чаша вода след всяко притичване до тоалетната. Не се опитвайте да изпивате големи количества наведнъж, а по малко и начесто.



Обезводняването е равнозначно на стрес, който кара организма да мобилизира всичките си ресурси и водни запаси на тялото, а това довежда до допълнително обезводняване и още стрес за тялото. По този начин се затваря един порочен кръг, който е опасен за бременността.

Задържането на течности в резултат на дехидратация причинява високо кръвно налягане, което усложнява протичането на бременността.

Дехидратацията е сигнал, че водата не е достатъчна за процесите, които протичат в организма.
Дехидратацията на майката води до намаляване обема на околоплодната течност, а намаленото количество околоплодна течност повишава риска от спонтанен аборт, усложнения и вродени дефекти.



Водата играе важна роля в различните функции на тялото. Тя помага на хранителните вещества да достигнат до клетките, подпомага храносмилането, премахва токсините от тялото, дори регулира телесната температура. Безценната напитка е необходима за подобряване обмяната на веществата - ускорява метаболизма и предотвратява рязкото покачване на тегло; за правилната работа на стомаха, за тонуса и поддържане на нормално артериално налягане, отразява се дори и на съня. Водата не само е необходима, тя е жизненоважна.



От голямо значение е каква вода пие бременната жена. Изворната вода е много по-полезна от чешмяната. Ако приемате минерална вода, добре е преди употреба да проверите внимателно нейния състав.Специалистите препоръчват да се приема чиста изворна или бутилирана вода с ниско съдържание на натрий /под 100 мг/л/. Когато купувате минерална вода, избирайте нискоминерализирана или изворна.


Тялото и водата

Пиенето на много вода е важно за процеса на дефекация. Една от причините за възникнал запек се счита недостатъчното количество течности в червата. Близо всяка пета бременна жена има симптоми на раздразнени, лениви черва и запек през цялата бременност, докато почти всяка трета страда от лениви черва в отделен етап от бременността. Пийте по 8 чаши вода на ден. Не забравяйте, че когато времето е топло или когато активно сте се движили, приемът на течности трябва да се увеличи. В комбинация с богата на фибри храна е идеалното решение за отделянето от организма ви на ненужните вещества.

Като лаксативна напитка можете да приемате сутрин на гладно чаша топла вода с лъжица мед.


 Водата влияе върху правилната работа на всички органи в човешкото тяло и се отразява здравословно на бъбреците и пикочния мехур. По време на бременност натискът от увеличената матка затруднява пълното освобождаване на пикочния мехур и позволява възникването на инфекции. За да изхвърлите с урината бактериите и други дразнители, пийте повече вода.

Пийте много вода, ако имате отоци. Да, колкото и странно да звучи, тя помага тялото ви да задържа по-малко течности.

Ако не се прекалява /защото повишава кръвното налягане/, газираната вода е чудно средство срещу киселините.

Минералната естествено газирана вода е полезна при бременност. Тази вода е с естествен произход - под земята преминава през различни минерали и поглъща въглероден диоксид по естествен път.

Без достатъчно вода лимфните течности не могат да се движат правилно. За да може водата да се абсорбира добре от вашите клетки, прибавете към нея пресен сок от лимон. Според китайската медицина лимоните са много подходящи по време на бременност. На изток е широко известно, че лимоните предпазват от аборт и успокояват фетуса.

Може да си приготвите лимонова напитка от бутилка вода (1.5 л), сокът на един прясно изстискан лимон и малко морска сол (1/4 ч.л.).



Image: Andy Newson / FreeDigitalPhotos.net

Последна редакция: ср, 09 юни 2021, 16:12 от BG-Mamma™