Защо се случва? Защото е утешаващо и успокояващо, защото за детето е удоволствие.

Вашето дете вероятно практикува този навик още от времето, когато е било в утробата ви и сега го усъвършенства.

То търси палеца си, когато се чувства несигурно и незащитено, изморено, уплашено, отегчено, болно или изложено на стрес.

Възможно е също така да използва палеца си, за да се успокои и заспи вечер, както и за да се приспи само отново, когато се събуди в средата на нощта.


Какво да направя?


Не се тревожете.

Според Американската стоматологична асоциация повечето деца могат спокойно да смучат палеца си, без това да повреди напасването на зъбите и челюстите, т.е., докато постоянните им зъби започнат да се появяват.

Постоянните зъби обикновено не избиват преди около 6 г. възраст. С други думи, ако детето престане да смуче палеца си преди шестата си година, както се случва обикновено, вероятността за увреждане е много малка.

Изкривяването на зъбите зависи най-вече от положението на палеца в устата на детето. Дори млечните зъбки да са леко изкривени, зъболекарите изтъкват, че това не оказва влияние върху постоянните зъби.

Много деца смучат палеца си без това да води до видима деформация. Ако натискът на пръста върху зъбните редици е силен, то това може да доведе до тежки отклонения в захапката. Последствията зависят от редица фактори: мястото, на което детето поставя палеца, структурата на челюстите, продължителността на действието.

Също така, не при всички деца, които смучат палеца, вредите са еднакви. Експерти твърдят, че интензивността на смучене и натиска на езика деформират зъбите и водят до носенето на скоби по-късно.

Ако навикът не е траен и чест през деня и не оказва силен натиск върху челюстите, то не бива да става повод за безпокойство относно правилното формиране на зъбките поне през периода на първата година.

Вредният навик може да провокира проблеми с правилното формиране на челюстта, небцето и захапката. В този случай отрицателното въздействие върху зъбите зависи от това, как детето смуче палеца си.

Децата, които смучат палеца си пасивно/инертно, е по-малко вероятно да получат усложнения, отколкото тези, които смучат палеца си агресивно/настойчиво.

Наблюдавайте детето си и анализирайте неговата техника. Ако го смуче често и енергично, дори след като са му паднали млечните зъби, трябва да започнете да го ограничавате и да предприемете мерки за отказване от навика.

Най-често резултатът от смучене на палеца е:
  • отворена захапка на предните зъби
  • изместване напред на горните резци
  • изместване назад на долната челюст.

Смята се, че проблемът идва, когато и след 4-тата година, детето не само не се отказва от навика си, но и зачестяват проявите му - тогава се появява и рискът от проблеми със зъбите или инфекции на палеца. Ако палецът на детето ви се зачерви и напука от смучене, може да опитате за нанесете овлажняващ мехлем, крем или лосион докато спи.

 При опита си да откажат детето от този навик, родителите допускат няколко често срещани грешки - стараят се да го потиснат бързо, наказват, карат се, заплашват, сърдят се или се опитват да обяснят на детето колко е лошо това, което прави. Тези похвати, обаче, по-скоро биха затвърдили навика и биха създали повече емоционален дискомфорт на детето, отколкото да го предразположат да спре.

Постоянното мъмрене или наказанията няма да помогнат, тъй като обикновено децата не осъзнават, че всъщност имат неприятен навик. Освен това, възпиращите средства карат детето, което ревностно си смуче палеца, да го смуче още повече.

Техники като поставяне на еластична превръзка на палеца му /например/, ще изглеждат като несправедливо наказание, особено след като детето се отдава на навика си с цел комфорт и сигурност.

Опитайте се да изчакате. Децата обикновено се отказват да си смучат палеца, когато са намерили други начини за успокоение и комфорт, казва педиатърът Сюзън Диксън.


Заместване с други дейности.

Ако можете да определите кога и къде детето ви най-често смуче палеца си, постарайте се да го занимаете с нещо друго. То може да се увлече в игра, от нова играчка, детска книжка или филмче.

Ако е склонно да смуче палеца си, когато е уморено, вкарайте повече дрямки в режима му.
Или, ако го прави, когато е разочаровано, му помогнете да изрази чувствата си с думи.

Ключът е да забележите кога и къде се случва и да отклонявате вниманието му, предлагайки му алтернатива.



Запомнете: преди да предприемете каквито и да било действия, анализирайте добре в кои ситуации детето смуче палеца си, кое го предизвиква, какво му липсва и какво го притеснява! Ако неутрализирате причината, проблемът ще се реши по-бързо и неусетно.


 Повечето специалисти смятат, че смученето на палеца води до по-тежки последствия от смученето на биберон, тъй като формата на пръста довежда до по-голяма вреда при формирането на съзъбието и не на последно място - винаги е на разположение на детето.

Последна редакция: ср, 09 юни 2021, 16:26 от BG-Mamma™