Повишеният прием на рибено масло по време на бременност не намалява риска от пост-родилна депресия и противно на предишни проучвания не подобрява умствените способности при децата, сочи ново австралийско проучване.

Бременни жени, които са приемали добавки с докозахексаенова киселина (DHA), една от омега-3 киселините, намиращи се в рибеното масло, развиват почти същия процент депресия след раждането като жените, които не са приемали, откриват учените.


 Много жени приемат допълнителни добавки, включително рибено масло, след като се появиха твърдения, че те могат да подобрят координацията, интелекта и лексиката на детето.
 След проведено проучване, учените установяват, че децата не показват по-високи резултати на познавателни и езикови тестове.
 "Нашите данни показват, че не е необходимо видимо здрави бременни жени да приемат DHA добавки", заявява заместник-директора на Научно-изследователски институт за женско и детско здраве, базиран в Северна Аделаида. Резултатите от проучването, което включва 2399 австралийски жени, са публикувани в списанието на Американската медицинска асоциация.
 Учените анализирали данните за 2399 бременни и установили, че няма разлики в когнитивното развитие на бебетата на 18-месечна възраст.


Няма разлика в резултатите

Когато изследването започнало, доброволките били бременни в до 21 седмица. Половината от тях приемали капсули с рибено масло, богати на DHA, а останалите получили плацебо капсули с растително масло.

Сред жените, които приемали рибено масло, 9,7% развили депресия в рамките на шест месеца след раждане, а при тези, приемали плацебо - 11,2%, се казва в изследването. Разликата е малка и може да се дължи на случайността, споделя ръководителят на изследването.
 Когато децата на участничките в проучването били на възраст 18 месеца, изследователите тествали координацията, интелекта и лексиката им и открили, че резултатите не се различават.
 Тази констатация изглежда в противоречие с редица изследвания, които са открили подобрени умения при децата, чиито майки са приемали рибено масло. Изследване от 2003 г. в списание Педиатрия САЩ, показва по-високи умствени способности при резултатите от тест за деца, чиито майки са взимали добавка, а малко проучване от 2008 г., в сп. "Архиви на заболяванията в детска възраст" - фетално и неонатално издание, сочи за по-добра координация между ръце и очи.

Според учените, резултатите показват, че препоръките за увеличаване приема на омега-3 мастни киселини по време на бременността се правят, без да има неопровержими доказателства за ползите, което не означава, че бременните трябва да спрат да приемат такива добавки, но е препоръчително да се консултират със специалист.



Специалистите са съгласни, че рибеното масло подобрява кръвообращението, понижава кръвното налягане и намалява възпалението на ставите.


 Австралийските учени също така открили, че при жените, които са приемали добавки на рибно масло, е бил понижен рискът от преждевременно раждане (преди 34-та седмица), обаче се увеличавал рискът от преносване и цезарово сечение или индуциране на раждането.

На всеки 100 жени, приемали добавки DHA, средно една жена ще бъде предпазена от преждевременно раждане, но две жени, ще бъдат индуцирани или ще родят с цезарово сечение, казват те. Мнението на специалистите е, че тези добавки биха били най-полезни за жени в риск от преждевременно раждане.


 "Поради тези ползи бременните жени все пак трябва да приемат препоръчваните от лекарите 200 милиграма на DHA на ден", казват лекари от Харвардския институт по здравеопазването и от детската болница в Бостън.



Image: Kittikun Atsawintarangkul / FreeDigitalPhotos.net