Едно забавно и полезно упражнение

Тъй като за бебета е препоръчително да спят по гръб, за да се намали рискът от Синдром на внезапната детска смърт, времето, което бебето прекарва по коремче, често е ограничено.
 За да укрепнат мускулите на вашето кърмаче и за да се избегне забавяне в моторните му умения, то трябва да бъде поставяно да си играе в тази позиция/поза.


 За да започне бебето да се обръща от корем по гръб, да сяда и да лази/пълзи, мускулите му трябва да са достатъчно тренирани. Когато лежат по гръб, децата не ги натоварват и това може да доведе до задържане в развитието на психомоторните им функции. Затова е необходимо редовно да поставяте бебето по корем по време на бодърстване. Това ще му помогне да развие необходимите умения, както и ще се избегне образуването на плосък тил.


 Лежейки по корем, то ще се опитва да държи главата си вдигната, което спомага за заздравяване на шийните мускули и правилното развитие на шийните прешлени. То ще започне все по-дълго да задържа главата си изправена, след това да се повдига на ръце, да се обръща, а след време, да застава на четирите си крайника в опити да пролази.


 Редовното поставяне по коремче укрепва мускулите на коремната стена, подобрява координацията на движенията на бебето, спомага за укрепване на раменния пояс, мускулите на ръцете, гръбначния стълб, което се отразява върху физическото и интелектуалното му развитие.




На някои бебета им харесва да бъдат слагани по корем, на други не. Тъй като повечето спят или лежат дълго време по гръб в люлка, кошница, шезлонг, легло, в началото може да се чувстват неудобно и да протестират, когато бъдат поставени в тази поза.

Първоначално бебето се поставя за по няколко секунди като времето постепенно се увеличава. Наблюдавайте детето и когато се умори го обърнете.

Ваша отговорност е да му помогнете да се научи да лежи по корем.


Има няколко начина, които могат да помогнат:
  • стремете се всеки ден да го поставяте по коремче
  • в първите седмици го слагайте за кратко и увеличавайте постепенно времето
  • легнете на пода с него, пейте му или му говорете
  • крачетата му трябва да са разтворени, а ръцете подпрени на подлакътниците/предмишниците.
  • поставете огледало на пода, така че бебето да може да вижда отражението си
  • предлагайте му играчки със звуци и/или светлини и го насърчавайте си да играе с тях, докато е по корем
  • в началото използвайте възглавница за подпора на гърдите, за да бъде по-удобно за бебето
  • ако не му харесва да е на пода, поставете го на дивана, но никога не го оставяйте без надзор. Ако и това не му допада, слагайте го по корем върху гърдите си
  • намалете времето, което бебето прекарва в люлка, бънджи, шезлонг и кошница за кола.




 Бебетата, които не са поставяни по корем, е по-вероятно да развият плосък тил и да страдат от забавяне във физическо развитие.

Последна редакция: ср, 09 юни 2021, 17:13 от BG-Mamma™