Ендометриозата - това е сложно заболяване, причините за което понякога е трудно да се проследят.

Те могат да бъдат продължително възпаление на женските полови органи или различни хормонални нарушения. Но, за да бъде излекувана ендометриозата, първо трябва да се установи и отстрани причината.


Причини за възникване и прояви на ендометриозата

Ендометриозата е болест, характеризираща се с разрастване в различните органи на тъкан, която по строеж и функции е подобна на строежа и функцията на слизестата обвивка на вътрешната повърхност на матката (ендометриум). Според много характеристики ендометриозата прилича на тумор, още повече, че се отнася към хормоналните разстройства.

Тя може да порази както половите органи (генитална ендометриоза), така и други вътрешни органи (главно тези в малкия таз). Гениталната ендометриоза се дели на външна (яйчниците, шийката на матката, влагалището и външните полови органи) и вътрешна (матката и маточните тръби).

Причините за възникване на ендометриозата не са изучени напълно. Установено е, че за това способстват продължително протичащите възпаления на женските полови органи, абортите, хормоналните смущения, наследствените фактори, нарушената чернодробна функция.

Участъци от ендометриоидни тъкани могат да прораснат в различните органи, образувайки страствания, непроходимост на маточните тръби, нарушения в процеса на овулация и безплодие.

Признаци на ендометриозата са силни болки в долната част на корема, които не са свързани с менструацията и се простират към долната част на гърба и опашната кост, болезнена менструация и междуменструални кръвотечения. Срещат се и безсимптомни протичания на болестта. А това не е добре, защото може да се получат такива усложнения като безплодие, различни неврологични нарушения (растящата тъкан притиска нервните окончания), както и прерастването в злокачествен тумор.


Основни принципи на лечение

Ако ендометриозата протича безсимптомно, то обикновено не се лекува, но жената е подложена на медицинско наблюдение и периодични изследвания (хормони, ултразвук, кръвни тестове, туморни маркери). Някои гинеколози считат, че лечението на безсимптомната ендометриоза предизвиква прехода и към активната форма.


Оперативно лечение на ендометриозата

Ако консервативното лечение е невъзможно или не дава нужния ефект, то се пристъпва към операция за отстраняване на огнищата в засегнатия орган. В наши дни се провеждат операции, които позволяват на жената в бъдеще да забременее и да роди дете. Ако пораженията са съвсем малки, те могат да бъдат отстранени с помощта на лазер, ултразвук или крио въздействие (чрез студ)