Какво се крие зад най-разпространените суеверия за бременноста?

Още щом роднините узнаят за бременността, започват да засипват бъдещата майка със съвети и да и внушават разни суеверия. Народните поверия по този повод са безкрайни.

Затова си струва да проверим кои от тях могат наистина да нанесат вреда на бебето и кои са просто митове.


Суеверие № 1: По време на бременност не трябва да се подстригва косата

Някой някога е решил, че подстригването на майчината коса по време на бременността съкращава живота на нейното дете. На практика няма никаква връзка между двете. И нека това глупаво суеверие бъде само оправдание за тези, които в този период си позволяват да запуснат външността си. А всъщност редовното посещение на фризьора е наложително, защото по време на бременност косата силно страда: накъсва се, губи блясък и даже започва да капе.

Особено странно звучи пък онзи оттенък на суеверието, който се отнася за жените, очакващи момченца. Няма никакви доказателства за съществуването на връзка между дължината на майчината коса и тази на пениса на детето.


Суеверие № 2: По време на бременност не трябва да се плете

Обяснението е, че бъдещето дете ще се оплете в пъпната си връв. На практика да се плете не само може, но и е необходимо - например, терлички за бебето. Но наистина, не трябва да се злоупотребява с това занимание, защото, ако майката седи дълго в едно и също положение, това ще бъде некомфортно за детето. Затова по време на бременност правете по-чести почивки по време на плетене или шиене.


Суеверие № 3: По време на бременност не трябва да се седи с кръстосани крака

Много баби забраняват на майката да седи в тази поза, плашейки я, че детето ще се роди кривокрако.

Лекарите също са против, но причината е съвсем различна. При кръстосването на краката се влошава кръвообращението и понеже по време на бременността кръвотокът се усилва почти 6 пъти, бъдещата мама може да се сдобие с варикозни разширени вени.


Суеверие № 4: По време на бременност не трябва да се простира и да се закачат завеси

Понякога на бъдещите майки им забраняват да се занимават с домакинска работа, плашейки ги с това, че детето ще си усуче пъпната връв. По-рано даже е битувало мнението, че ако по време на бременност се вдигат ръцете високо, пъпната връв може да притисне вратлето му и да го задуши.
Излишно е да споменаваме, че няма нищо вярно в подобни суеверия, но все пак бъдещата майка трябва да внимава повече, да не се претоварва излишно с домакинска работа, да не вдига тежко, както и да избягва да се качва на високо поради риск от травми - балансирането с голям корем и допълнителни килограми изисква добри акробатични умения, каквито рядко бременните притежават.


Суеверие № 5: По време на бременност не трябва да се спи по гръб

Суеверните бъдещи мами считат, че от това детето може да се задуши. И отново медицината внася яснота по въпроса. В началото на бременността, когато бебето е още малко, жената може да спи в която си иска поза. Но колкото по-голям става коремът, толкова по-често лекарите съветват да се спи на една страна (препоръчително - лявата), защото положението на гърба влияе на растящата матка, която притиска гръбначния стълб. Също така по време на втората половина на бременността, спането по гръб усложнява дишането и кръвообращението, което води до риск от загуба на съзнание.


Суеверие № 6: Не трябва да се купува предварително нищо за детето

Ако следваме буквално това суеверие, то веднага след раждането всички - таткото, бабите и дядовците, трябва да се втурнат по магазините, за да купят количка, легълце, постелни принадлжености и дрехи. А изборът им може да не хареса на младата майка, което ще гарантира нейното лошо настроение и семейни скандали.

Затова е добре бъдещите родители своевременно да подготвят първия гардероб на своето дете още преди раждането му. Само не забравяйте, че новородените растат изключително бързо и купуването на много дрешки от най-малките размери не е препоръчително.

Освен това разходките по детските магазини се отразяват много добре на бъдещата майка и подпомагат благополучното раждане.


Суеверие № 7: До третия месец не трябва да се казва на никого за бременността

Това суеверие се корени далече в миналото, когато загубата на бебето през този най-рискован период е била често явление. Но все пак не може да се отрече, че има някакво разумно основание младите родители да не афишират прекомерно бременността. Наистина през първите три месеца рискът от аборт е най-голям, а ежедневните въпроси и вълнения на близките могат да станат сериозно изпитание за нервната система на бременната жена, както и да се отразят на нейното самочувствие.


Суеверие № 8: По време на бременност не трябва да се взима вана

Суеверните бъдещи майки по време на очакването на детето се лишават от това удоволствие поради страха си от преждевременно раждане. На практика, от медицинска гледна точка, заплаха представлява само горещата вана. А топлата вода с морска сол може да помогне за намаляване на напрежението по време на бременността, особено ако вече има болки в кръста.


Суеверие № 9: Не трябва да се докосва корема на бременна жена

Когато бременността е вече видима, много роднини и приятели на бъдещата майка искат разрешение да положат ръка на корема и. На всички им е интересно да почустват движенията на бебето.

Но суеверните хора категорично се противопоставят на това, считайки, че детето може да се изплаши. От гледна точка на психологията, обаче, има друго уместно обяснение. Позволявайки на чуждия човек да се докосне до нарастналия и корем, бъдещата майка го допуска в своята лична зона на разстояние под 50 см. Ако човекът е настроен позитивно, детето едва ли ще се изплаши от чуждото докосване. А на негативно настроените бременната едва ли ще разреши да нарушат личното и пространство.


Суеверие № 10: По време на бременност не трябва да се фотографирате

Корените на това суеверие лежат в толкова далечно минало, че е трудно да се провери тяхното основание. Но за щастие, необоснованите забрани не пречат на бъдещите майки да участват във фотосесии от рода на "В очакване на чудото". Бременността краси жената, а деветте месеца на този удивителен период прелитат като миг. Затова е важно да уловите всеки интересен момент.



Както е видно, суеверията по време на бременност са измислени. Ако те имат някакво медицинско или психологическо обяснение, може и да си струва да се вслушате в мнението на специалистите, но не и на тези ваши близки, които се опитват да ви уплашат и да ви внушат някаква необоснована забрана.




Image: Petr Kratochvil / publicdomainpictures.net

Последна редакция: ср, 09 юни 2021, 17:33 от BG-Mamma™