Калциране на плацентата - същност и видове

В края на бременността калциевите отлагания по плацентата са индикатор, че настъпва физиологичното и стареене.
 Отлагането на калцификати в плацентата се означава като калцирана или старееща плацента.
 В повечето случаи това не нарушава съществено оптималното и функциониране и не вреди на бебето. Честотата на калциране нараства показателно с увеличаване на гестационната възраст.
 Повече от 50% от плацентата показва някаква степен на калциране след 33 седмица.
 Ускорената калцификация може да се свърже с високо кръвно налягане, диабет, лупус еритематодис, вътрематочно забавяне на растежа или тютюнопушене.



Изследвания са показали, че бактерии, известни като Nanobacteria, може да доведат до стареене на плацентата. Това е същият вид бактерии, които могат да доведат до камъни в бъбреците. Тези микроорганизми, с много малки размери, са съпричастни към много заболявания, като атеросклероза, простатит, бъбречно-каменна болест, артрит, катаракта и др. Всички те са свързани с минерализация, чрез процеси на отлагане на калциеви соли.



 Някои проучвания показват, че антиоксидантите могат да неутрализират ефекта, причинен от преждевременното стареене на плацентата.
 Приемайте храни богати на витамини Е, С и бета каротин. В някои случаи, с разрешение на лекар, може да се наложи тези витамини да се приемат в по-големи дози.
 След 29-тата седмица и до раждането, лекарят ще наблюдава плода по-обстойно, за да е сигурен, че няма доказателства за слаб растеж и развитие или за ограничаване на хранителните му нужди. Докато растежът, развитието и движенията на плода са нормални, не е нужно да се притеснявате.



Съществуват четири степени на зрялост на плацентата:

* До 30 седмица - 0 (формиране)
 * От 30 - 34 седмица - 1 (растеж)
 * От 34 - 37 седмица - 2 (зрялост)
 * След 37 седмица - 3 (стареене)



Когато плацентата предсрочно достигне преждевременно узряване /първа или втора степен на зрелост/, трябва внимателно да се следи за състоянието й и това на бебето, чрез ултразвук и доплерово изследване.

Тъй като е възможно притокът на кислород към бебето да бъде намален, бременната жена трябва да бъде наблюдавана по-често, за да се следи, дали бебето получава достатъчно храна и кислород. Също така ще се проследява нарастването и развитието на бебето, както и количеството околоплодна течност.
 По преценка на лекаря на бъдещата майка могат да бъдат предписани медикаменти за подобряване състоянието на плацентата.
 Вследствие на преждевременното съзряване е възможно плацентата да достигне 3-та степен на зрялост преди 37-та седмица от бременността и да възникне фетоплацентарна недостатъчност (нарушение на функциите на плацентата).



При преждевременно съзряване на плацентата не приемайте антиацидни таблетки /при киселини в стомаха/, тъй като съдържат калциев карбонат. Вместо тях, ако имате възможност, консумирайте няколко пъти на ден сушена папая, която неутрализира успешно киселините в стомаха.
 Освен, че са неподходящи, заради съдържанието на калций в тях, повечето антиацидни таблетки са от клас С.
 Медикаментите са класирани от клас А до D, според нивото им на безопасност, когато се използват по време на бременност:
  • Клас А е най-безопасният. За тези лекарства е доказано, че са безопасни при употреба от бременни жени.

  • Клас В се считат за безопасни по време на бременност, въпреки че липсва окончателно проучване за доказателствата при хората.

  • Клас С са потенциално вредни, според проведени изследвания върху животни.

  • Клас D са доказано вредни за плода.

При калцификация на плацентата избягвайте консумацията на:
 - мляко и млечни продукти, сладолед, млечни шоколади, десерти, сладкиши с мляко;
 - бобови, нахут, тофу, соя, овесени ядки;
 - зеленолистни зеленчуци, ряпа, броколи, портокалов сок, зеле, моркови, спанак, аспержи;
 - риба.

Последна редакция: ср, 09 юни 2021, 17:41 от BG-Mamma™