Можем ли да планираме пола на бъдещото си дете

Всеки желае детето му да се роди преди всичко живо и здраво. И това е първото, за което питат бъдещите родители по време на ултразвуковите изследвания. Чак след като се уверят, че всичко с бебето е наред, проявяват любопитство и относно неговия пол.

Но има родители, които не искат просто да узнаят, те искат да планират пола на своето дете. Да си родят момченце или момиченце по поръчка. Това желание е напълно разбираемо, особено ако в семейството вече има няколко деца от един и същи пол.

А дали това е възможно? Можем ли безпогрешно да определим пола на бъдещото си дете? Нека разгледаме възможните методи за това:


Таблици и календари

Най-разпространеният бабешки метод е да се предскаже пола на детето според годината на раждане на майката.Този метод се използва и до днес. Някои твърдят, че действал. Истината е, че е по-скоро въпрос на късмет и съвпадение.

Подобни методики са особено популярни сред източните народи. Но засега няма официални данни за тяхната ефективност. Един от тях е китайският метод. В Китай властва традиционното желание за синове, които да са опора за родителите си в старостта. Суровият закон, който не позволява в семейството да има повече от едно дете, дава повод да се планира внимателно неговия пол. Вярно е, че в наши дни в Китай се раждат повече момчета, отколкото момичета, но това не е в резултат на таблиците, а следствие от големия брой абортирани момиченца.

Днес китайските власти се опитват да ограничат раждаемостта с материални и парични стимули.

А в Индия процъфтяват операциите за смяна на пола. За да не дават огромни зестри за момичетата, просто ги оперират, превръщайки ги в момчета.
Планиране по европейски

Дълго време в Европа битувала теорията за "обновяването" на кръвта, на която се базира и този метод за планиране. Считало се е, че в мъжкия организъм кръвта се обновява на всеки четири години, а в женския - на всеки три. Чиято кръв е по-млада в периода на зачеване, такъв ще е и полът на детето. Но съвременната медицина доказва, че този метод дава верни прогнози само в 51% от случаите, а шансовете са същите, като при гадаене на ези или тура - ще се роди или момче, или момиче. И това е напълно разбираемо - учените са доказали, че кръвните клетки живеят не повече от 3-4 месеца.
Диета

Някои учени считат, че ако два месеца преди зачеването се храните с определени продукти, това може да повлияе на пола на бебето.

На родителите, мечтаещи за момченце, препоръчват да включат в менюто си месо, картофи, гъби и екзотични плодове (всички храни с повишено съдържание на натрий и калий).

А ако искате момиченце, непременно яжте повече листни зеленчуци, бобови растения и млечни продукти (с повече калций и магнезий).

Според статистиката, сред семействата, които се придържат към този вид диета, в 8 от 10 случая се ражда дете от желания пол. Проблемът е там, че никой не може да ви гарантира, че ще попаднете в щастливата осморка.
Метод на Честърман-Филипс и Мартин Юнг

Този метод е основан на физиологията. Така наречените "мъжки" Y-сперматозоиди се движат по-бързо, отколкото "женските" Х-сперматозоиди, но за сметка на това загиват по-рано, за разлика от по-издръжливите Х-сперматозоиди. Това може би има връзка и с промяната на рН на влагалищния секрет в зависимост от хормоналните промени в различните фази на цикъла - 2-3 дни преди овулация влагалищната среда е по-кисела, което води до по-бързото загиване на Y-сперматозоидите. По време на овулация рН се повишава леко (алкализира се) и това предпазва по-уязвимите носители на "мъжката" хромозома.

Затова тези родители, които планират момченце, трябва да се постараят зачатието да стане непосредствено в момента на овулация (което може да се определи с помощта на специални тестове) или веднага след нея.

А ако искате момиченце, правете любов 1-2 дни преди овулацията, за да могат Х-сперматозоидите спокойно да се доберат до яйцеклетката и да настъпи оплождане.
Медицински методи

Съществуват още много и най-разнообразни методи за планиране: според кръвната група, според законите на хармонията, според фън шуй, според сексуалната активност на родителите и даже според начина на живот, но това, което ги обединява, е тяхната съмнителност и недостоверност.

Така или иначе, няма метод, който да гарантира на 100% планирането на пола на бъдещото ви дете. А има случаи, когато това е особено важно - например, когато някои заболявания се предават по наследство само по майчина или бащина линия. За тях съществува скъпият, но на този етап единствено ефективен метод за планиране - медицинският (инвитро). В тези случаи в матката на жената се имплантира оплоденият в лабораторни условия ембрион, специално подбран измежду няколко други, с отчитане на пола.

Все по-популярен става и новият метод за планиране на MicroSort, когато с помощта на специално оборудване спермата се филтрира и за оплождането се отделят клетки с необходимите Х- или Y- хромозоми.

Но за повечето семейства тези методи са все още недостъпни поради високата им цена.

Живите същества притежават невероятния дар да се възпроизвеждат. Чувството, което изпитва майката в момента на раждането на детето си, е толкова велико, че е трудно даже да бъде осъзнато. Това е тайнство. И на фона на това чудо, цялата тази суета с календарите, диетите и другите методи, изглежда просто нелепо.



Image: Petr Kratochvil / publicdomainpictures.net

Последна редакция: ср, 09 юни 2021, 18:40 от BG-Mamma™