Автор: Яна Косева

Препоръчителен списък

Сигурно сте виждали такива готови списъци и вероятно имате съставен свой списък с важните неща, които не бихте искали да забравите в деня на раждането. Въпреки това, често се случва да се сетите за важни забравени неща - по правило, това се случва след като сте се озовали в болницата, обикновено в час, в който вече няма свиждане, а прехвърлянето на "контрабанда" през прозорците не е възможно.

Затова проверете и отново проверете втори път списъка си дали не пропускате нещо. Някои неща, които често се изплъзват от ума, или за които може би изобщо не сте се сетили, са:

Удобни чехли, с които да се разхождате по коридорите в първия етап на раждането, когато движението се поощрява и е все още сравнително лесно.

Фитнес топка - страхотно пособие, което може да е от голяма полза за естественото раждане. За съжаление, поради размера си, задължително е предварително да се осведомите дали можете да внесете собствена фит-топка, на която да седите по време на контракциите, да почивате между тях, както и да заемате различни пози.

Рамка със снимка на семейството или любим човек (а защо не и животно), която да ви напомня за дома. Особено ако прекарвате повече време в болницата, може да се чувствате добре, като имате късче 'домашна' обстановка с вас.

Удобна нощница, с която да можете да кърмите бебето лесно, или пижама в две части - горнището с копчета за лесен достъп, ако в родилния дом нямат политика против пижамите.

Допълнителна възглавница. Да, в болниците има възглавница и ви се полага такава, но често майките откриват, че не им е достатъчна. С допълнителната възглавница можете не само да се подпрете по-удобно през деня, но и да кърмите по-лесно бебето - понякога кърменето се улеснява значително, ако новороденото се повдигне леко към гърдите, например с помощта на възглавница, докато майката удобно се е настанила на другата.



Не забравяйте още:

Родилен план, който да ви помогне да се фокусирате на важните за вас неща

Бутилка с изворна или трапезна вода

Шоколад или друго нещо за ядене по ваш избор, което да ви даде бърз прилив на енергия, когато се нуждаете от нея (обичайно след раждането повечето майки чувстват нужда)

Топла жилетка с удобно закопчаване или шал за намятане

Чорапи, защото краката на родилките често изстиват

Ластици и фиби, ако сте с дълга коса

Фотоапарат и зарядно за него или резервни батерии

Зарядно за телефона ви

Занимавка - книга или списание, ако имате желание да правите нещо, когато бебето все още спи и не го храните



За изписването:

Удобни, достатъчно широки и еластични дрехи за изписването - повечето майки са изненадани от формите на тялото си след раждането, когато 'бременните' дрехи са вече големи, но 'нормалните' все още не ви стават.

Пелена за изписване на бебето

Столче за кола за безопасно пътуване към дома



Image: http://www.stockfreeimages.com/

Последна редакция: ср, 09 юни 2021, 19:28 от BG-Mamma™