Автор: Таня Русева, IBCLC, ЛЛЛЛ

Съвети за бъдещи майки

Гърдите ни много се променят през бременността, докато се подготвят за кърмене. Първите промени могат да се усетят още 5-6 седмици след забременяването, когато бюстът обичайно става по-чувствителен и по-едър, а след това расте и расте (за радост на мъжете около нас).

Спонтанното изтичане на коластра през бременността с напредването Г№ (защото именно това е, което мокри тениските на много бъдещи майки) е нормално и очаквано. Също така нормално е и да го няма, впрочем - много майки нямат такова изтичане на коластра, но гърдите им се променят с бременността и след раждането кърмят бебетата си успешно. Промените в гърдите се дължат на хормонални промени в тялото, които пък на свой ред предизвикват развитието на млечните жлези вътре - всичко това е съвсем нормално и е част от подготовката на тялото да посрещне бебето на бял свят.

Често по време на бременност бъдещата майка се колебае - трябва ли или не трябва да прави нещо специфично, за да подготви гърдите и зърната за кърменето? Обикновено няма нужда от предварителна подготовка на гърдите за кърмене. Когато жената забременее, т.нар. жлези на Монтгомъри (малките подутини около зърното на ареолата) се активизират повече от преди и започват да правят специфична смазка, която помага на кожата на ареолата да стане по-еластична. Тази 'смазка' също така е антибактериална и играе и предпазна роля по време на кърмене. Евентуалното обтриване на зърната с кърпа или хавлия би изтрило тази ценна смазка; отделно излишна стимулация може да предизвика ненавременни контракции на матката, което е нежелано.

Някаква подготовка може да има, но тя е по-скоро пасивна и умерена:
 - внимателно излагане на гърдите на слънце (дори слабото зимно слънце е добро), което натрупва вит. D в организма (и радва съседите, шегичка). Както с всяко излагане на пряка слънчева светлина, трябва да се избягва силното слънце между 11 и 17 часа.
 - контрастни душове, които според повечето хора са тонизиращи, подобряват кръвообращението и кръвооросяването и така са полезни като цяло, стига човек да може и да иска да ги прави.
 - ходене без сутиен - това подобрява цялостната еластичност на кожата на гърдите, а зърната и ареолите са изложени на триенето на материята на дрехите; или ако е невъзможно или неудобно, може да се изрежат дупки за ареолата в някой подходящ не-любим сутиен така, че зърната се търкат малко или много в дрехите. Това е достатъчно, да 'заздрави' зърната, ако се налага.
 - не на последно място, таткото често е един от главните отговорници за подготовката на зърната - при една нормална любовна игра гърдите обичайно участват и, е, останалото няма нужда да обяснявам, мисля. Това е при положение, че бременността протича нормално и няма риск за бебето от такива забавни странични дейности.

Ако зърната на майката са по-чувствителни или кожата е по-суха, може да се маже с пречистен ланолин за кърмачки още от последните месеци на бременността и след раждането; ако всичко е наред и няма дискомфорт на гърдите, мазане съвсем не е наложително. В аптеките има изобилие от разнообразни кремове за зърна на всякаква цена. Това, което може да е практично е, ако се избира такъв крем изобщо, да бъде такъв, който не изисква отмиване. Така, ако се ползва и след раждането, няма да се налага да се отмива от зърната преди кърмене.

След появата на бебето и началото на кърменето, под влияние на хормоните, кожата на ареолите и зърната става още по-еластична (това най-добре се вижда, ако бебето реши да извърне глава, без да е пуснало зърното и последното се удължава, удължава... но после се прибира, няма страшно).

Действително, една част от майките страдат от разранени зърна, но правилното поставяне на бебето може да не й се удава толкова лесно, особено ако тя никога не е виждала 'на живо' сучещо бебе - при някои кърменето идва естествено от само себе си, при други взема малко време и практика да се научат. В трети случаи майката прави всичко както трябва, но при бебето може да има проблем - например да има по-къса юздичка на езика и поради това да не може да засуче достатъчно навътре зърното. Затова може да е особено полезно майката да посещава срещи от майки за майки, за да научи повече за кърменето още по време на бременността, а и след това заедно с бебето. Ла Лече Лига срещи се провеждат в много градове, потърсете най-близката до вас.



След раждането някои майки в желанието си за перфектна хигиена мият гърдите твърде често или в добавка, ги мият с неподходящи препарати. Това е излишно и дори вредно, защото отмива защитния слой от специалните жлези, който е там именно за да защити зърното и ареолата. Достатъчно е миенето по време на ежедневния душ - и без сапун дори, само с чиста вода. Ако майката се притеснява и иска да ги мие по-често в първите дни, това е вероятно излишно, но възможно - може да мие гърдите преди хранене, но пак - само с чиста вода, без лосиони, душ-гелове, сапуни и нищо на спиртна основа, или може просто да изцежда 1-2 капки мляко, ако се притеснява да не е попаднало нещо по зърната. Повечето майки бързо добиват увереност, гледайки как расте здравото им доволно бебе и се чувстват добре с поддържането на хигиена по време на ежедневния душ и честа смяна на подплънки за сутиен, в случай, че ползват такива.



Нормално е в първите дни или седмици след раждането да има известна чувствителност на зърната, стига да не носи дискомфорт на майката и тя обикновено отминава сама бързо. Ако обаче тази чувствителност не преминава след няколко дни или напротив, се влошава, например се появят рагади, значи проблемът е другаде (например в засукването, което може да не е достатъчно добро); предварителната подготовка на зърната няма значение в случая. Другата причина да се избягва излишното миене е, че кърмата също има антибактериално и омекотяващо действие, тя буквало има лечебни свойства (не е панацея, но работи отлично за много неща). Като се остави по зърното да засъхне слюнката на бебето, примесена с малко кърма, зърната се поддържат меки - това впрочем е и един от начините за третиране на разранени зърна, даже много майки, които се борят с чувствителни зърна, ги мажат специално с капка-две майчино мляко.



Повечето майки кърмят успешно, дори да не са подготвяли гърдите си през бременността. Някои не успяват, защото се сблъскват с други проблеми след раждането по време на кърмене, въпреки че са следвали съвети за подготовка на гърдите. Затова е много важно бъдещата майка да изгради своя собствена мрежа за подкрепа, включително от други майки, които могат да Г№ кажат - и покажат - повече за кърменето на бебето. ЛЛЛ срещи, Бебешки кафета - неформални срещи за бъдещи и настоящи майки, разговори с приятелки, които са кърмили успешно - всичко това е може би по-важната подготовка за кърмене, защото Г№ дава реални инструменти, които да Г№ помогнат да избегне проблемите с кърменето, или как да се справи, ако се сблъска с тях. Бременността е чудесно време за повече четене, защото после може би няма да има толкова свободно време. Книги, статии, сайтове, брошури за кърмене - всичко, което е от полза. Мотивация и желание, придружени от информация и най-вече, добра подкрепа и окуражаване, са важни предпоставки за едно успешно кърмене.













Image: http://www.stockfreeimages.com/

Последна редакция: ср, 09 юни 2021, 19:38 от BG-Mamma™