Разделно хранене-рецепти/2/

  • 221 342
  • 302
  •   1
Отговори
# 180
# 181
  • София
  • Мнения: 3 787
Тестени:

Разделна пица със сметанова основа

Замесва се тесто от брашно,вода и малко сол и зехтин.Оставя се за половин час да отлежи.Разтегля се на съвсем тънко в намазана с мазнина тавичка.Отгоре се намазва със сметана,разбъркана с риган и малко сол.Нареждат се краставички,поръсват се с 3 сварени жълтъка,натрошени на ситно.Отгоре се нареждат зелени и червени чушки на кръгчета,гъби и маслини.Поръсва се с босилек.
Пече се до изпичане на блата.

Разделна пица с основа пюре от печени червени чушки

Замесва се тесто от брашно,вода и малко сол и зехтин.Оставя се за половин час да отлежи.Разтегля се на съвсем тънко в намазана с мазнина тавичка.Отгоре се намазва с пюре от печени и пасирани с малко чесън,сол и зехтин чушки.Нареждат се зеленчуци-краставички,гъби и каквито предпочитате безскорбялни,и сварени жълтъци.
След като се изпече пицата,се прави заливка от сметана и 1 жълтък и пак да се запича.Това замества кашкавала в пицата и "сплотява" зеленчуците.Може маслините да се сложат върху сметаната и ще стане по-красиво .


За пиците може да се направи сосче от сметана,разредена с малко вода,плюс чесън,сол и подправка по избор-риган,босилек,магданоз,копър.

# 182
  • София
  • Мнения: 3 787
Пиле:

Пиле с моркови по марокански/StaM/

ПРОДУКТИ:
Пиле, нарязано на порции
1кг /може и повече/ моркови
маслини
1 връзка магданоз
чесън
лук
1 лимон
сол ,черен пипер и кимион /на прах/

ПРИГОТВЯНЕ:
Морковите се нарязват на кубчета. Лукът се нарязва на ситно. Пилето се запържва /аз го задушавам , по принцип не пържа/ в нагорещена мазнина до побеляване. Прибавят се морковите и лука и се задушават с малко вода. Когато омекнат, се добавят маслините, черен пипер и сол на вкус. Задушава се до готовност. Накрая се прибавят ситно нарязания магданоз, чесън, лимон/нарязан на дребни кубчета/ с кората и кимиона. 

# 183
  • София
  • Мнения: 3 787
Пиле:

Пиле по китайски/Lennyh/

Продукти
- пилешки гърди, според броя на фамилните членове на мъжовете по едни цели, на дамите и малките дечица по половин.
- зеленчуци - тиквички, моркови, зеле, гъби, чушки, зелен фасул, лук, маслини
- соев сос и всякакви подправки

В тефлонов тиган слагам много малко мазнина /олио или зехтин/ режа на малки парченца пилешкото филе и слагам в сгорещената мазнина докато побелее хубаво. След това последователно добавям гъби, моркови, зелен боб и зеле, както и лука и маслините и леко намалявам котлона.
Когато повечето от продуктите са вече почти готови добавям малко соев сос и тиквичките и чушката нарязана на лентички.
Подправям с босилек /зелен, но може и сух/ чак след като дръпна от огъня.
Става страхотно и на вид наподобява китайско пиле със зеленчуци.
Мисля че и малко бяло вино няма да навреди.

# 184
  • София
  • Мнения: 3 787
Телешко:

Задушени котлети/aleks/
 
Телешко месо - 100гр
зехтин -1 сл
сметана -1сл
3 -4 гъбки /манатарки или печурки/
чесън 1 -2 скилидки
лимонов сок -1 сл
сол на вкус
черен пипер- по желание
Почистеното филе се начуква, овкусява се и се изпича на добре загрята скара.
В тефлонова тенджерка се поставят останалите продукти /без сметаната и лим .сок/
Когато гъбите са полуготови ,се прибавя месото и сметаната.
Къкри на тих огън около 5- 6 минути /тенджерата да се захлупи/.
Сервира се с няколко капки лимон и зелена салата.
Това е за едина порция.

# 185
  • София
  • Мнения: 3 787
Постни:

Каша от зелен фасул

пресен зелен фасул 300 г (1 шепа) или зелен фасул консерва 1/2 буркан
брашно 20 г (2 супени лъжици)
масло 80 г (4 супени лъжици)
червен пипер 5 г (1 чаена лъжичка)
магданоз 1/2 връзка
сол на вкус.

Начин на приготвяне:
Фасулът се почиства, измива и нарязва на ситно, след което се сварява в подсолена вода и се претрива през цедка. брашното се запържва до златисто оцветяване в мазнината, поръсва се с червения пипер и се прибавя към пюрето от фасула. Получената каша се вари на тих огън няколко минути. след свалянето й от огъня се поръсва със ситно нарязания магданоз. Може да се подлучи със счукан чесън.

Патладжани и чушки по македонски

2-3 броя патладжани
3 броя чушки
2-3 броя домати
450 мл кисело мляко
зехтин
черен пипер
сол

Почистваме добре патладжаните, нарязваме ги на кръгчета и ги оставяме да се изцедят.
• Почистваме чушките от семките и ги нарязваме на ивички.
• Обелваме червените домати, нарязваме ги на парчета и попарваме.
• Посоляваме патладжаните, чушките и доматите, поръсваме с черен пипер.
• Изпържваме най-напред патладжани в нагорещен зехтин до почервеняване, а след това и чушките.
• Подреждаме изпържените патладжани в съд, поставяме върху тях чушките и доматите и ги заливаме с разбито кисело мляко, поръсено с нарязан на дребно магданоз.
• Поднасяме ги топли или изстудени.

# 186
  • София
  • Мнения: 3 787
Пиле:

Пиле на фурна със спанак
 
4 пилешки бутчета или 6 филета
400 гр. замразен почистен спанак
1 връзка зелен лук
1 /2 глава чесън
сол
червен пипер
риган

Бутчетата се нарязват на по-малки парчета.Овалват се в сол и червен пипер и се нареждат в намаслена тавичка.Отгоре се поръсват със ситно нарязаният зелен лук и скилидните чесън,разрязани на половинки.
Спанака се слага в тенджерка от йенско стъкло или купа с капак.Покрива се с вода и се поставя във МВ за 10 минути.
Размразения спанак се посолява на вкус и се изспива върху пилето.
Тавичката се слага в предварително загрята фурна и се пече до пълна готовност на пилето и сгъстяване на спаначения сос.

Пилешко с гъби и спанак

Продукти
•  1 кг. пилешки гърди
•  500г. гъби
•  200г. бекон
•  200г. спанак
•  300г. Пилешки черен дроб сварен
•  100г. масло
•  магданоз
•  черен пипер
•  сол

Начин на приготвяне:

Нарязваме на стино гъбите,задушаваме в масло,сол,черен пипер. Начукваме месото на тънки листчета и в/у тях слагаме 3 пресни листа от спанака,слагаме от гъбите и нарязан на тънки пръчици черен дроб. Навиваме добре рулото и отгоре го завиваме с тънко нарязан бекон. Пържим на слаб огън или печем във фурна.

# 187
  • София
  • Мнения: 3 787
Салата:

Тай салата с телешко/от едно списание Laughing/

# 188
  • София
  • Мнения: 3 787
Постни:

Броколи "ОБИА" /от форума/

В тавичка се слагат броколито , малко сирено (саламурено ), няколко парченца синьо сирене , отгоре се поръсва с кашкавал и се запича.

# 189
  • София
  • Мнения: 3 787
Салата:

Катък/без мляко/

200 гр.извара
100 гр.сирене
3 печени чушки/зелени или червени/
2 скилидки чесън
сол

Изварата се разбива с малко вода и сол,до получаването на гладка кремообразна смес.Добавя се намачканото сирене,счуканите скилидки чесън и нарязаните на ситно чушки.Добре е да престои в хладилник 1-2 часа преди консумация.

# 190
  • София
  • Мнения: 3 787
Постни:

Леща с праз

Слагаме 2 ч.ч. леща да се вари в 4ч.ч. студена вода и малко олио.
Отнема към 30 мин.
Ако е необходимо си доливаме вода по време на варенето.
В малко олио и съвсем малко вода задушаваме 1-2 стръка  ситно нарязан  и леко посолен праз.
Като омекне прибавяме  1с.л. доматено пюре, 1/2 ч.л. червен пипер,чесън и бульона от лещата.
Сипва се лещата и ястието се вари още няколко минути на тих огън.
След което се маха от котлона и се наръсва с чубруца.

# 191
  • София
  • Мнения: 3 787
Млечни:

Праз със сирене в гювечета

3-4 стръка праз лук
по 2 с.л дом.пюре на гювече/или по 2-3 резенчета пресен домат/
бяло обезсолено сирене
топено сирене
кашкавал
по желание малко пармезан
червен пипер

Праза се нарязва на колелца и се бланшира в подсолена вода.
На дъното на намаслени гювечета се нарежда по малко праз,поръсва се с червен пипер.Добавя се доматеното пюре.Разстила се намачкано бяло сирене.Върху него се разпределя още един ред праз.
Гювечетата се пекат 15-20 минути,изваждат се и се поръсват с по 2-3 парченца топено сирене и настърган кашкавал.Запичат се до зачервяване на кашкавала.След като са готови се поръсват със настърган пармезан и се похлупват с капачетата за 5-6 минути.

# 192
  • София
  • Мнения: 3 787
Постни манджички от форума за постещите разделнички/и не само Laughing/.Специални благодарности на ANGYA и Дими за страхотните вегетариански рецепти Hug
Повечето рецепти за от темата за постите Wink

Салати:

Салата от сушена коприва/ddoychinova/

2 шепи коприва (сега сушена) се залива с вряща вода да ги покрие. Ври 5 – 10  минути до омекване с кубче зеленчуков бульон и 1 ч. лъжичка джоджен. Прецежда се (течността се запазва за супа), а копривата се пасира. Овкусява се със счукан чесън, олио и няколко капки балсамов оцет.
Препеченият пълнозърнест хляб се допълва успешно.

Витаминозна салата/ANGYA/

ПРОДУКТИ:
1/2кг.моркови
1 глава целина, заедно с листата
олио
оцет или сок от 1 лимон
сол


ПРИГОТВЯНЕ:
Морковите се настъргват на не много едро ренде. Целината се обелва от кората и също се настъргва. Хубаво е веднага да се полее с лимоновия сок или оцета, за да не почернее. Добавя се олиото, сол на вкус и хубаво се разбърква. Поръсва се със ситно нарязаните листа целина. Може да постои така поне половин час, преди сервиране.

Последна редакция: ср, 21 ное 2007, 19:03 от ками

# 193
  • София
  • Мнения: 3 787
Салати:

Салата с жито 

Продукти:
1 чаена чаша цели житни зърна
по 1/2 чаена чаша ситно нарязан магданоз и зелен лук
1/4 чаена чаша нарязани зелени пиперки
1/4 чаена чаша пресни листа от мента или 2 супени лъжици суха мента
1 голям настърган домат
по 1/4 чаена чаша зехтин или олио и лимонов сок
сол на вкус
малки листа маруля

Приготовление:
Житото се сварява, но да не е разварено. Изцежда се. Смесва се с останалите продукти. Оставя се да престои в хладилник поне 1 час. Готовата салата се украсява с листа от маруля и резенчета домати.

# 194
  • София
  • Мнения: 3 787
Салати:

Картофена салата с гъби

Картофи /сварени нарязани/
Гъби
Печени пиперки
Лютеница или сос “Чили”
Кромид лук /или праз/

Гъбите се задушават предварително в мазнина с малко сол. Останалите продукти се нарязват и всичко се смесва. Слагат се подправки по личен вкус /червен и черен пипер, чубрица, индийско орехче и др./

Зимна салата

Картофи /сварени/
Червено цвекло
Моркови
Кромид лук
Маслини
Зехтин, сол, чубрица, червен и черен пипер

Картофите се обелват и нарязват на по-едри парчета, цвеклото и морковите на дребни, а лукът на шайби. Слагат се подправките и всичко се разбърква. Украсява се с маслини.

Общи условия

Активация на акаунт