МНОГОДЕТНИ МАМИ 16

  • 20 225
  • 359
  •   1
Отговори
# 315
  • Мнения: 3 674
Запис мами...  bouquet

Отивам на работа след 10 минутки....а като се върна ,ще мъдря рецепти... Hug Пак ще е късно вечерта... newsm78 Все се разминавам с вас... Rolling Eyes

Много слънце  в сърцата ви  желая на всички!!!

# 316
  • Мнения: 2 807
mami3 , ако искаш да поръчаш тениски можеш да пишеш колко и какви цветове искаш тук или на ЛС(второто е за предпочитане  Wink)
Освен тениски има и ключодържатели, а също и химикали.

Ако поръчаш още днес, но до полунощ (може и малко след това Grinning) изпрати ЛС до мен.
Ако обаче е в някой от следващите дни - > ЛС на JuliS, ако не е късно за нея, разбира се.

JuliS поръчва тениските, ключодържателите и химикалките, аз само "сортирам" по големина и цветове.

Цветовете, от които можеш да си избереш са: бял, жълт, оранжев, червен, зелен и син.
Върху тениските ще стой логото на Пълна къща (погледни аватара ми  Wink)

Още не е уточнена крайната цена за тениските...
Размери S, M, L, XL, XXL, XXXL ще са от 4.50 до 7.00 лева за брой.

Има и по-малки размери - > за бебета и деца: до 1 годинка  - 1.50 лева, за 2-3 год. и за 4-5 год. - 1.90 лева.

# 317
  • Мнения: 2 807
Сладки с овесени ядки

Продукти:

400 гр. овесени ядки
250 грама масло/маргарин
1 ч.ч. захар
2 яйца
6 с.л.брашно
1 ванилия

Начин на приготвяне:

Разбиват се яйцата и захарта. Прибавят се брашното, ванилията, маслото/маргарина (леко разтопени) и накрая овесените ядки.
Сместа се остава да престои 2 часа в хладилник, след което се оформят малки топчета и се поставят в ненамазана с олио тава.
Пекат се на умерена температура до леко порозовяване.



Гръцки сладки

Продукти:

1 ч.ч.бяло вино
2 ч.ч. олио
1/2 ч.ч.грис
1 ч.л. сода
1 кг брашно
локум
пудра захар

Начин на приготвяне:

Всичко се омесва.
Полученото тесто се разточва и се режат квадрати, върху които се слага локума. Завиват се.
Пекат се в слаба фурна до порозовяване и веднага след като се извадят се поръсват с пудра захар.


И двата вида сладки са много вкусни  Heart Eyes
Като количество напълно задоволяват многодетното ни семейство  Wink
 

# 318
  • Мнения: 710
Пак да питам LaughingЗа тази програма за детегледачки,някой знае ли повече?И като самотна многодетна имам ли някакво предимство за ясла?

# 319
  • Мнения: 1 818
Няколко рецепти,които имам от една приятелка,учителка в хранителния техникума във Враца

Сирене в пергамент – 5 порции
продукти
сирене   600 г
краве масло/маргарин   25 г
растително масло   25 г
червени домати-пресни   50 г
пиперки-зелени   25 г
червен пипер   2 г
Сиренето се нарязва на порционни парчета/филий/, които се поставят върху намазана с растително масло пергаментова хартия.Върху всяко парче сирене се слага парченце краве масло и се поръсва с червен пипер.След това се добавя по една филийка от червения домат и пиперка /люта или сладка според желанието на клиента/. Така приготвения продукт се увива в пергаментовата хартия като пакет с правоъгълна форма, поръсва се леко с вода и се пече в умерена фурна или на скара.Поднася се заедно с хартията веднага. Хартията може да се разреже откъм станата на зеленчуците по диагоналите и получените триъгълници да се изивят като цвете навън. Аранжира се с  клонка магданоз.


Воловани /бушета/ с гъби
– 5 порции
продукти
бутер тесто-готово   1 пакет
пресни гъби   300 г
чрен пипер   1 г
кашкавал   60 г
краве масло   50 г
сол   5 г
Бял сос:   
кубче бульон   1 бр
брашно   25 г
краве масло   50 г
сол   2 г
лимон   25 г
бял пипер   0,05 г
яйца   1 бр
От бутер-тестото се изрязват кръгчета-10 бр, като от тях се изрязва от средата им по-малки кръгчета.От останалото тесто се изрязват също 10 бр кръгчета с еднаква големина с вторите. Надупчените кръгчета се поставят върху ненадупчените, предварително намазани с разбито яйце. Малките също се намазват с яйце и се слагат да се пекат до готовност.
Гъбите се почистват и измиват, нарязват се на дребно и се задушават в маслото до омекване, след което се смесват с белия сос, предварително приготвен, солта и черия пипер.Сместта се обърква добре и се разпределя равномерно в предварително затоплените воловани, поръсват се с настърган кашкавл, захлупват се с капачетата и се поднасят.
Белият сос се приготвя по следния начин:
От маслото и брашното се приготвя бяла запръжка, която се охлажда до 50 –60 0 С и се разрежда постепенно със топъл бульон или топла вода при непрекъснато разбъркване.Получения сос се вари на слаб огън 40-50 мин, като се бърка често. Посолява се и ако е необходимо се прецежда и се подправя с кравето масло, белия пипер и лимоновия сок.

Палачинки – 10 порции – Палачинкова торта
продукти
прясно мляко   600 г
брашно   250 г
яйца   5 бр
захар   50 г
сол   5 г
краве масло   70 г
кремвирши   150 г
лютеница   100 г
кашкавал   200 г
гъби   150 г
майонеза   100 г
моркови   50 г
кис.краставички
магданоз   50 г
50 г
Яйцата се разбиват със захарта.Прибавят се при непрекъснато разбиване половината мляко и брашното, а след това останалото мляко и солта.Полученото рядко тесто се прецежда и от него в загрят тиган, облят в мазнина се изпържват добре от двете страни палачинките. Изпържените палачинки се намазват с полуразтопено масло и се подреждат една върху друга.
Останалите продукти, без кашкавала се нарязват на ситно, като част тях се оставят за украса.В плоска чиния се поставя една палачинка, върху нея се нареждат дребно нарязаните кисели краставички, поставя се следващата палачинка, гарнира се с нещо друго и така се подреждат 6 пласта.Върху последната палачинка се настъргва на ситното ренде кашкавал. Украсява се от горе с различни формички от кремвиршите, с гъби и др. По ръба на чинията покрай палачинковата торта се поставя дребно нарязан магданоз.
Забележка:  Освен като торта, палачинките може да се приготвят и като бохча.  Пълнежа е от ситно нарязан и задушен кромид лук, гъби, нарязани на ивички, бял и черен пипер, магданоз, най-накрая се слага готварска сметана. Като поизстине малко се слага по 1-2 супени лъжици в средата на палачинката, загъва се като бохча и се връзва с клонка магданоз.


Бене от кремвирши
продукти за 3 порции
кайма   330 г
чрен пипер   1 г
хляб   80 г
вода / мляко пр.   50 г
яйца   ? бр
магданоз   25 г
лук   45 г
шунка   60 г
пресни гъби   60 г
кисели краставици   25 г
варено яйце   1 бр
растително масло   60 г
галета   15 г
кашкавал   15 г
От каймата, ситно нарязания лук и магданоз, черен пипер,накиснатия и  изтискан от водата / млякото хляб, яйцето се приготвя смес като за пържени кюфтета, оставя се в хладилник да престои 40 мин.Разтила се върху мокра кърпа с пласт дебер 1,5 – 2 см и се оформя на правоъгълник.От горе се разтила на равномерен пласт нарязаните на ивички и задушени в мазнина гъби, кисели краставички и шунка, както и накълцаните на дребно твърдо сварени яйца.С помоща на кърпата се загъва рулото, като се притиска по дължина и в крайщата, за да не изпадне плънката.Рулото се поставя в намазнена тавичка, намазва се с разбит белтък от горе и от страни, поръсва се с галета, настъргва се кашкавал, набожда се с вилица  и се пече до зачервяване.
Готовото руло се нарязва на филийки, полива се със сос от печено и се гарнира с пръжени картофи, ориз, грах или друга подходяща гарнитура.
Приговя се гарнитура от пържени картофи.

Кюфтета зрази 
продукти за 3 порции
кайма   300 г
бял хляб   80 г
яйца   1/3 + 2
кромид лук   60 г
магданоз   15 г
брашно / галета   30 г
краве масло   15 г
растително масло   100 г
вода / пр.мляко   40 мл
За плънката:   
лук   90 г
яйца   1 / 2 бр
магданоз   30 г
сол   9 г
черен пипер   1 г
галета   25 г
Гарнитура:   
пържени картофи   
картофи   300 г
растително масло   300 г
сол   10 г
различни зеленчуци   
Към каймата се добавят дребно нарязания лук,предварително накиснатия и изтискан във водата или млякото хляб, черения пипер, магданоза, нарязан на ситно.Сместа се омесва добре.Престоява в хладилник 15 – 20 мин за овкусяване.От нея се оформят кюфтета, които се разтилат по с дебелина 10 мм и се пълнят в средата  с приготвената по следния начин плънка: от нарязнаия на кръгчета и задушен до омекване в мазнина лук, нарязаните на ситно твърдо сварени яйца, галета, смления черен пипер, дребно нарязания магданоз и солта. Крайщата на всяко кюфте се прегъват така, че да се получи кръгал колбас.Така оформените зрази се панират в разбитите яйца за панировката и в галета, размесена с брашно и се пържат в сгорещена мазнина както обикновените кюфтета.
Сервират се с варени или пържени картофи и различни зеленчуци, поливат се със червен доматен сос или сметанов сос, месен сос или с масло
 

Риба “Орли”
продукти за 2 порции
филе от риба – бяла риба, сом, есетра   600 г
растително масло   200 г
лимон   25 г
сол   2 г
Паста за паниране “Орли” /пат а фри/:   
брашно   64 г
вода   40 мл
бира   40 мл
яйца   2 бр
растително масло   10 г
Гарнитура:
   
пържени картофи   
   
Сос “Тартар”   30 г
   
Филетата от риба се нарязват на ивички с дължина 6 –7 см и ширина 2 –3 см, посоляват се със сол и черен пипер, потапят се в пастата пат а фри и се пържат в загрята маслена баня за 5 – 7 мин. Веднага се поднасят с топла гарнитура и лимон.

Паста за паниране пат а фри /орли/:
Брашното, яйцата, растителното масло и горещата вода, размесена с бирата се разбъркват във със д обло дъно, докато се получи гъсто тесто /подобно на пареното тесто/.Към него, след като леко се охлади, се прибавят разбитите на сняг белтъци.Сместа се разбърква леко до пухкавост и се оставя да отлежи 25 – 30 мин, слуд което се използва по предназначение.

Последна редакция: сб, 19 май 2007, 18:23 от gaby_s

# 320
  • Мнения: 1 818
Сладкишът ,който винаги става Heart Eyesмного бърз,икономичен и вкусен
продукти
2 яйца
14 л.захар
14 л. кисело мляко
14 л. олио
14 л. брашно/или 16,ако млякото е по-редичко/+1 л. сода бикарбонат
сладко или конфитюр

Разбиваме яйцата със захарта до побеляване,прибавяме киселото мляко и олиото.Следва брашното с прибавената сода.Тук вече аз не използвам миксер,а леко разбърквам с лъжица.В правоъгълна намаслена тавичка изсипваме половината смес.Печем/в моята фурна е около 15 мин./Като се зашерви блата се изважда тавичката от фурната,намазваме със сладко и изсипваме останалата смес.Този път печем само отгоре около 10 мин..По желание може да сложите какао или канела в единия блат.Нямало е случай да не стане този сладкиш.Моите деца затова му викат Сладкишът,който винаги ставa


Торта без печене
продукти
2 пакетчета обикновени бисквити, начупени на ситно
1 чаена чаша захар
1 ? чаена чаша прясно мляко
1 чаена чаша смлени на едро орехи
2 супени лъжици маргарин
1 яйце, какао   - по желание   / Яйцето може да не се слага, тъй като не търпи терчична обработка/

Всичко се омесва и се оформя като торта. От горе се намазва със сметана и се украсява по желание.
Аз я правя като полусфера и става като отрязано кълбо. Намазвам със сметана. Със шоколадови пръчици правя кръгчета като на фудболна топка.


Торта Зебра
продукти
8 яйца
1,5 чаена чаша захар.
Отделят се белтъци от жълтъци. Жълтъците се разбиват. Отделно се бият белтъците със захарта. Двете смеси се смесват. Разделят се поравно в две отделни кухи. Към  първата се прибавя 1 чаена чаша брашно, а към втората – 1/2 чаена чаша брашно и 1/2 чаена чаша какао.
В намазнена тава с хартия се сипва една по една лъжца от смесите, като се започне о средата и така лъжица по лъжица …….до изчерпване на смесите.
Пече се. Охлажда се. Получава се дебел блат, който се разделя на две.
Блатовете се сиропират със захарен сироп, приготвен от 1 чаена чаша захар и 2 чаени чаши вода. Слепват се със сметана или крем по желание.
Отгоре се украсява със сметана или друг крем и с продукти или плодове по желание.






Последна редакция: нд, 20 май 2007, 16:03 от gaby_s

# 321
  • София
  • Мнения: 353
Ще ви кажа и аз рецепти

мидички

За тестото:
3 яйца
1 1/2 ч.ч. мас
1 ч.ч. кисело мляко
1/2 кубче мая
1/2 с.л. сода
1 ч.л. сол
брашно за меко тесто

За плънката: 2 яйца , 150 гр сирене

Разточват се кори 5-6 мм. Изрязват се кръгчета. Слага се плънка и се затваря по средата. По края се защипва с пръсти или се натиска с вилица. Мажат се с жълтък. Пекат се в умерена фурна.

Бухтички

1 ч.ч. кисело мляко
3 яйца
1 ч.ч. захар
1 с.л. сода
1 с.л. олио
брашно за средно меко тесто
Разточва се кора 1 см. Реже се на правоъгълници. Пържи се в сгорещено олио до зачервяване. Поръсват се с пудра захар. Добре е да си нарежете предварително всички бухтички, защото много бързо се пържат и няма да имате време да режете и да пържите. Аз ги пържа във фритюрник.

Пълнени чушки с боб

Тази рецепта я знам от свекърва ми и ни е любима. Задължително присъстват на Коледа.
20-30 сушени чушки (може и замразени, но вкусът на сушените чушки е незаменим)
1 кг боб
3-4 глави лук
сух магданоз и копър по една шепа
2 ч.л. червен пипер
Сварява се боба и се отцежда. Чушките се слагат да се накиснат в гореща вода за 10-тина минути да омекнат. Запържва се ситно нарязания лук до омекване. Прибавя се червения пипер, добавя се боба и всичко се обърква на слаб огън да не загаря. Добавят се сушените подправки и се оставя да поизстине. Пълнят се чушките със сместта. Тапят се от отворения край в брашно, да се запечатат. Слагат се в тава , поливат се с олио и леко се посоляват. Ако остане от плънката, се слага около чушките.Пекат се за 15 минути на 150 градуса
Да ви е сладко!

# 322
  • Мнения: 3 740
Момичета, много ви благодаря, че се включвате с рецепти! Работата потръгна!  bouquet

наталия, задай въпросите си за майчинството тук: http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=185301.0

# 323
  • Мнения: 3 323
Калцоне с бутер тесто
200-300 гр шунка/кремвирши/филе/камчия.... по желание - кой каквото обича
200-300гр кашкавал
200 мл. Доматено пюре (може и салца но по малко)
1 бутер тесто
босилек или риган
Приготовление:
Нарязани на ситно (аз, лично в блендера ги меля), кашкавала и шунката се разбъркват с доматите и подправката. Сместа да е гъстичка, за да не тече.
Тестото (1-ви вариант - за мераклии) - налагат се двата листа и се нарязва на триъгълници. Единият от които се разтегля - да стане около 1 см. по голям от другия, в него се слага лъжица плънка и прихлупвате с по малкия. Ръбовете се завиват и с притискане залепят...Пече се на 200 градуса до порозовяване.
2 -и вариант за бързащи - тестото се нарязва на правоъгълници, в средата се слага плънка и залепвате като торбичка...Печенето - същото.

# 324
  • Мнения: 2 022
Честит 1-ви Рожден Ден на малкия Виктор! Да расте здраво, всело и послушно момче!

 baloni happy bd baloni

Момичета, по-некадърна готвачка от мен едва ли се е раждала някога.   Embarassed Добре, че съм наследила от мама един тефтер с рецепти, които са лесни за изпълнение, че иначе не знам какво щях да правя. Ето някои от тях.


Ориз с гъби и маслини
1 глава лук
1 чаена чаша (ч.ч.) ориз
3 1/2 ч.ч. вода
няколко скилидки чесън
150-200 гр. гъби (пресни или от консерва)
100 гр. маслини

Лукът, чесънът, гъбите и маслините се нарязват на ситно. Смесват се в йенска тенджера с измития ориз. Посоляват се. Слагат се за 20 минути на максимална степен на микровълновата фурна (моята е 750 W). След първите 10 минути се разбъркват.
Същото може да стане и в обикновена фурна при 200 градуса. След около 10-15 минути се разбърква и после се пече още толкова (зависи от печката - докато оризът стане готов).


"Бърза" пица

За тестото:
2 яйца
2-3 супени лъжици (с.л.) олио
1/2 ч.л. сол
1 ч.л. сода бикарбонат
малко оцет, за да я "угаси"
1 ч.ч. кисело мляко
2 ч.ч. брашно
вода

За плънката:
1-2 кренвирша
3 кисели краставички (или 2 печени чушки)
лютеница или доматено пюре за намазване
настъргано сирене или кашквал

Продуктите за тестото се разбиват добре. Получава се средно гъсто тесто (по-скоро течно), което се изсипва в предварително намазана с олио и поръсена с брашно тава. Не се меси!
Отгоре се намазва с лютеницата и се посипват нарязаните продукти за гарнитура.

Пече се 30 минути на 250 градуса.


Негърчета

2 яйца
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. вода
2 ч.ч. брашно
1 ч.л. сода бикрабонат
3 с.л. мармалад

Всички продукти се разбиват добре с миксер. Сместа се разпределя в 10 формички за крем-карамел (пълнят се до половината, защото много се надига). Пече се на 250 градуса, около 30 минути (пак зависи от печката).

# 325
  • Мнения: 1 818
Ефектни и лесни рецепти от Стефка Ковачева

Гювеча на баба

Продукти: 4-5 големи картофа, 1 голям морков, 1 глава лук, 2-3 скилидки чесън, 1 консерва сварен зелен боб, 1 тиквичка, 1 кафена чашка булгур, червен пипер, черен пипер, сол, суха целина. Нарязвам лука, чесъна и моркова на дребно и запържвам в горещо олио. След около 2-3 мин. добавям картофите и 1 с.л. червен пипер и запържвам. Добавям след това боба, нарязаната на колелца тиквичка и булгура, заливам с 3 чаши топла вода и оставям да ври на слаб огън. Ако през зимата нямате прясна тиквичка, може вместо нея да сложите бамя или патладжан от буркан. След като всичко омекне посолявам и подправям с черния пипер. След като гювеча е готов поръсвам с целината.

Питка като малки розички

Продукти: 1 кофичка кисело мляко, 2-3 яйца, 2 лъжици маргарин или краве масло, 1 чаена лъжица сол, 1 пакетче мая за хляб,1/2 чаена чаша топла вода, 1 супена лъжица захар; Брашно, колкото поеме до много меко тесто. Първо замесвам, и оставям да втася. След това меся и оформям една хубава мека топка. Оставям да втаса. Разделям на 4 топки и започвам да разточвам с точилката до блат с дебелина 1 см.. Навивам на руло и режа с нож парчета широки 3-4 см.. Подреждам в тавата, като започвам от средата. Всички краища от рулата слагам в центъра, за да се оформи
цвете.Оставям да втаса и намазвам с 1 яйце или жълтък с олио. След изпичането, питката изглежда като цъфнали розички. Сервирам с една купичка мед в средата.

Картофена салата

Продукти: 500 гр. картофи 1 глава червен лук магданоз, пресни зелени пера от лук, кисели краставички, горчица, олио, оцет сол, черен пипер. За украсата един морков и един малък праз
Картофите се сваряват, обелват и се нарязват на колелца. Лука се нарязва на много ситно. Добавят се киселите краставички нарязани на колелца. От горчицата, олиото, оцета и подправките се прави марината и се заливат картофите. Добре се обърква, поръсва се с магданоз и се оставя да престои 1-2 часа, за да се овкуси.
След това изсипвам салатата в дълбока купа и украсявам с кръгчета праз, пресни пера лук, няколко маслинки и ивички морков.
Салатата е много подходяща като гарнитура към пържолите на грил.

Палачинкова солена торта

Тортата се състои от 4 блата. За всеки блат са нужни 3 яйца и съответните продукти. Първи блат: Разбиват се 3 яйца, щипка сол и се изсипва в тигана. В момента, в който започне да се оформя палачинката се добавя смес от предварително обелени домати , запържени с 1 скилидка чесън, с 1 глава накълцан лук, сол, черен пипер и щипка захар. Поставям палачинката в намазана с мазнина дълбока тава. Втори блат: По същия начин – разбиват се 3 яйца и се добавя следващата гарнитура, а тя е от опечени , обелени и нарязани на ивици пиперки, запържени пак в мазнина с чесън. Трети блат: гарниран с гъби и доматен сос; Четвърти блат : гарниран с шунка и свински бут нарязани на тънки дълги ленти. След като са готови четирите палачинки ги намазвам с малко майонеза, поръсвам леко с настърган кашкавал и слепвам една по една. Накрая поръсвам с 1 чаена чаша настърган кашкавал и магданоз за украса. Оставя се да престои в хладилника една нощ, за да се овкуси.

Кюфтета с бял сос

500 гр. кайма 1 глава лук 1 ч.ч. ориз 3-4 с.л. брашно чесън на вкус 1/2 л. прясно мляко сол, черен пипер, пресен магданоз /може и сух Каймата се смесва със ситно нарязания лук, ориза, черния пипер и солта. Оставя се да престои 10-15 минути. След това се правят топки, големи колкота пинг-понг. Оставям ги настрана. В една тенджера наливам олио и запържвам смления чесън, добавям брашното и запържвам да златисто. Добавям млякото и оставям докато заври. Подправям със сол и черен пипер. Намалям котлона и пускам вече оформените кюфтета в соса. Оставям да ври на много слаб огън догато ориза в кюфтетата стане готов. Накрая поръсвам с пресния магданоз.

Кюфтета с доматен сос

Продукти: 500 гр. кайма, 1 лук, 1 яйце, чубрица, кимион, черен пипер. Смесвам каймата с продуктите, оформям малки кръгли кюфтета и пържа в гореща мазнина. За доматения сос запържвам 2-3 скилидки чесън в мазнина и добавям 1-2 чаши доматено пюре от буркан или от пресни домати, добавям дафинов лист, черен пипер и оставям да поври, докато изври водата от доматите. Накрая добавям изпържените кюфтета и поръсвам с пресен магданоз.

Ефектен кекс с бяло, жълто и кафяво

Продукти: 7 яйца, 1 чаена чаша захар и 4 супени лъжици отгоре, 1 чаена чаша брашно и 4 супени лъжици отгоре, 2 ванилии, 4 суп. лъжици олио, какао 2 суп. лъжици с връх. (може и кафе, или смесено), 1 бакпулвер
Разделям много внимателно белтъци и жълтъци. 1.Разбивам белтъците с 1 чаена чаша захар. 2.Разбивам жълтъците с 4 супени лъжици захар. 3.Отделям 1/3 от белтъка и слагам в съд, а останалата 2/3 част белтъци смесвам с жълтъците. 4.Към отделената 1/3 част белтъци прибавям 4 лъжици брашно. 5.Към общата смес от белтъци и жълтъци прибавям 1 чаена чаша брашно, 4 лъжици олио, бакпулвера и ванилията. 6.В намазаната форма за кекс с разтопено краве масло и поръсена с брашно наливам от общата жълтата смес 2-3 пръста 7.Върху нея със цедка поръсвам какао. 8.Слагам и бялата смес от белтъка 9.Пак ръся с какао и изсипвам останалата жълта смес.

Пека в загрята на 180 гр. фурна около 45 мин.

Ябълковият щрудел на Лилия
Продукти: 1 пакет кори, 4-5 ябълки, 1 чаша захар, 1 малка чаша смлени орехи, 1 пакетче краве масло, ванилия и канела на вкус. Настъргвам ябълките и ги запържвам заедно с кравето масло. Добавям захарта, орехите, ванилията и канелата. По желание или аз когато имам добавям малко стафиди. Намазвам една тортена форма с масло и нареждам един ред кори, поръсвам със сместта от ябълки и така докато свършат продуктите. Нарязвам щрудела на парчета и го "цървам" с вряло краве масло.Изпичам на слаба фурна докато се зачерви хубаво.

# 326
  • Мнения: 3 674
Леле..вие ме разбихте Blush  Какви вкусотии сте нацвъкали туаккккаааа ...Нам-Нам Blush
Е голямо густо...ще си подновя менюто.Набелязах си някои неща от вас...които много  скоро ще експетиминтирам в моята кухня Heart Eyes

Габи.....радвам се че съм те развеселила с историята с влакчето...аз като четох сама, се смях... Joy Ама че "идиотчета" сме били... hahaha Въй..въй...
Палачинковат торта съм я правила преди време...много вкусно нещо.Бях забрвила за нея.... Sunglasses Благодаря ти за нея.Ще я направя утре в неделя Hug

Сега мамита относно рецептите.Мислих..мислих... newsm78 И  нищо не ми идваше наум  Rolling Eyes Боже мой...ама че тъпня.... Embarassed
А готвя всеки ден... Joy...Та се наложи да питам моята половинка...какво му харесва от това дето сме готвили в нас... hahaha иначе не знаех какво да постна тук...То всичко е знае.
Ние ядем мниго риба и пиле и тестени изделия ...И ястиятв акоито ви предлагам стават бързо и лесно и са много вкусни.!

Тук са едни от  любимите на него и децата ястия;

1.Таратор...знае се...Така че е излишно да се пише рецепта.... Grinning
1.гювечета във всакъкъв вариант...пак е излишнп...знае се... Grinning
3.мусака...знае се... Grinning
4.сърми /зелеви и лозови../
5.пълнени чушки
6.кашкавал пане/пикантен/
7.мекици и баница...

Всичко туй го знаете мами.
..


....ето някои ястия  които не са български и са дегустирани и одобрени в нашата кухня
  chef

Снимките станаха грамадански. ooooh! Не исках....извинявам се за това Crazy




Другото ястие одобрено от фамилията е Пърженото пиле със стафиди и маслини и ориз /от френската кухня / ....И изглежда  горе-долу така/без тези черните в ориза..не ги харесваме../.....




А тази салата с  ориз е много оригилнална...и вкусна!!


 
Аз я правя без кестени
Peace
  chef               chef               chef           chef         chef            chef      chef        chef      chef     chef

И едно от любимите ни мезенца за бяло и червенео винце...италиянски тортелини на шишче!!!...Ммного лесни за правене...само 10 минутки,и е супер мезе за гости!!

 Heart Eyes


Варим тортелините...после ги прецеждаме, и ги нанизваме на шишчета.В отделна чинийка сме смесели настърган кашкавал,черен пипер,босилек/може и сух../ и сол. Когато са нанизани шишчетата ги овалваме в сместа и сервираме....като мезе.Може да се украси от страни с различни видове маслини,червени ,зелени... !

Има и други ястия....но отнемат много повече време за готвене.Затова съм ви постнала някои от най-бързите ястия. Hug

Приятен апетит    chef

Последна редакция: нд, 20 май 2007, 00:43 от roza66

# 327
  • Мнения: 11 607
ЧРД на Виктор! Здраве, много игри, бели и подаръци! Дано е имал весел празник и от раз е духнал свещичката!!!!!!

newsm59 Gift newsm59 newsm59 newsm59 newsm59

На вниманието на  всички любопитни мами...Вижте отчета за гостуването ни с Кабо Алма в предаването Жените при Марта Вачкова...Излъчване - 31.05. от 11ч.......Канал 1

# 328
  • Мнения: 1 818
Казанлъшки понички

Продукти: ? кофичка кисело мляко, 3 яйца, ? чаена чаша захар, ? чаена лъжичка хлябна сода, 2 чаши брашно, 1 ванилия по желание. Разбърквам с голяма лъжица до гъста каша, която разреждам с 1 чаша газирана вода. Намокрям лъжицата с вода и вземам от сместа и пускам в сгорещена мазнина. След това поставям върху салфетка за да подсуша поничките от мазнината. Преди сервиране ги поръсвам със захар и поливам по желание със шоколадов сироп

Лесен сладкиш

Продукти: 1 пакетче краве масло, 1 чаена чаша захар, 2 яйца, 2 супени лъжици какао, 1 чаена чаша сладко от ягоди или череши, 2 чаени чаши гореща вода, от 2 до 3 чаени чаши брашно, 1/2 чаена чаша кисело мляко, 1 бакпулвер, 2-3 ванилии и малко счукани орехи.
Разбивам първо яйцата със захарта докато се получи крем, добавям разтопеното краве масло, след това добавям киселото мляко и бакпулвера, след това водата с какаото и ванилията, мармалада и накрая с бавно бъркане добавям пресятото брашно. Накрая добавям по желание на дребно нарязаните орехи. Изливам в голяма правоъгълна тава и пека при 180 гр. около 30 мин. Нарязва се на ромбове и се поръсва с пудра захар с ванилия.

Пурички

Продукти: 500 гр. краве масло) 250 гр. Фанта или друго безалкохолно на вкус, 1 чаена лъжица захар, 2 ванилии, 1 щипка сол, около 1 кг. брашно колкото поеме до меко тесто. Смесвам размекнатото краве масло с безалкохолното, добавям др. продукти и брашното и омесвам меко тесто, което може да се точи с точилка и не лепне по ръцете. Разточвам с точилка кора, режа на квадрати 10х10 см. Всеки квадрат се навива спираловидно, като в средата слагам едно малко парченце локум. Пекат се до порозовяване. Поръсвам с пудра захар и ванилия. Тези сладки стават по.хубави колкото по дълго стоят затворени в кутия.

Ябълкови сладки

Продукти за около 20 бр.:
1/2 чаша захар, 2 яйца, 2 ябълки, 1 ванилия, 1 бакпулвер, 100 гр. маргарин, 250 гр. брашно, кората на 1 портокал, пудра захар за поръсване
Разбивам яйцата със захарта, добавям маргарина и ванилията и разбивам леко с лъжица. С леко разбъркване добавям брашното и бакпулвера, накрая добавям настърганата кора на един портокал и на дребно нарязаните ябълки. Омесвам с ръце до получаване на меко тесто, от което да може да се оформят топчета. Тестото не трябва да лепне. Откъсвам по малко от тестото и оформям топчета колкото малък орех. Поставям въру подмазана тава и пека при 180 гр. около 20 мин. След това отъркалвам сладките докато са още топли в пудра захар.

Ореховки

Продукти за около 30 бр.:
3 белтъка, 1 чаша пудра захар, 250 гр. смлени орехи, щипка сол, шоколадова глазура за украса
Разбивам белтъците с една щипка сол на сняг. С лъжица добавям захарта и разбивам докато белтъците станат на твърд сняг и не падат от съда. С леко бъркане, за да не спаднат белтъците добавям смлените орехи. С помощта на две малки лъжички оформям купчинки от сместта и поставям в тава покрита с хартия за печене.
Пека при 180 гр. около 25-30 мин. Ореховките трябва повече да се сушат отколкото да се пекат. Ако започнат да изгарят намалете фурната и оставете още 10 мин.
След като кокоските са изстинали напълно могат да се украсят с няколко капки разтопен шоколад.

Лесни сладки


Продукти: 100 гр. маргарин, 100 гр. захар, 1 ванилия, 1 ч.л. бакпулвер, 1 яйце, 1 щипка сол, 2 с.л. прясно мляко, 300 гр. башно, плодово желе на вкус
Смесвам леко размекнатия маргарин с захарта, ванилията, бакпулвера, яйцето, солта и прясното мляко. Разбърквам до хомогенна маса. Пресявам брашното и го добавям към сместа от маргарин и захар. С ръце омесвам тестото, правя една топка, загъвам я в фолио и я оставям за 1 час в хладилника.
След това взимам половината от тестото и разточвам на блат с дебелина половин см. Другата половина от тестото оттавям на студено в хладилника.
С формички за сладки или с малка чаша изрязвам сладки и ги поставям в тава, която съм застелила предварително с хартия за печене. Пека в загрята на 170 гр. фурна около 15 мин. докато сладките се зачервят леко.
Вадя ги още докато са топли ги намазвам с плодовото желе. Аз използвам винаги желе от дюли. Тъй като желето е много гъсто го разтварям с много малко топла вода. Оставям сладките да изстинат. След това ги поръсвам обилно с пудра захар.
Затворени в кутия сладките се запазват дори 1 месец. От тази доза излизат около 30-40 броя, в зависимост от големината.

Сварено жито

Продукти: 1 купичка грухано жито, 1 чаша пудра захар, 1 пакет чаени бисквити, 1 чаша смлени орехи, 1 чаена чаша захар, кората на 1 лимон. Житото се изплаква няколко пъти в съд със студена вода, залива се с 5 купички вода и се сварява първо при силен, след това при по-слаб огън. Варенето трае около един час, така че до сваряването почти да не остане вода в съда за варене. Отмества се от котлона и тенджерата се загъва с кърпа за половин час . Смесвам със смлените бисквити, смлените орехи, захарта и  настъргана кора от 1 лимон. Така приготвеното жито се поставя в дълбока купа и се поръсва с пудрата захар чрез сито.

Тиквеник

Продукти: 1 пакет кори, 1 малка тиква около 1 кг., 1 чаша захар, 1 пакетче краве масло 125 гр., 1 чаена чаша едро натрошени орехи, 1 с.л. канела, ром или ванилия по желание. Обелвам тиквата и я нарязвам на много дребни парченца. В тиган разтопявам 2/3 от пакетчето масло и добавям парчетата тиква, захарта, орехите, канелата и рома. Запържвам докато всичко стане на хомогенна плънка. Отварям корите и поставям първата кора върху навлажнена кухненска кърпа и намазвам  с разтопено краве масло. Така повтарям с 5 блата кори като ги мажа с масло и ги поставям винаги една върху друга. Върху петия блат изсипвам сместта от тиквата и разтилам равномерно. Върху тази смес поставям един блат кори и мажа с масло и така още 5 блата. След като всичко е готово с помоща на кухненската кърпа започвате да навивате руло. Внимателно поставяте в подмазана с масло тава и печете около 50-60 мин. на 180 градуса. Накрая по желание щрудела може да се посипе с пудра захар.

Сладки от бисквитки

Продукти и начин на приготвене:
2 кутии чаени бисквити смилам през машинката за орехи прибавям 1 пакетче 125 гр. разтопено краве масло, 1 чаена чаша силно подсладено горещо мляко с 2 супени лъжици какао, 2 пакетчета ванилия, млени орехи ако има и 1-2 супени лъжци ром, ликьор,коняк, даже и уиски може. Обърквам сместта и правя топчета, които овалвам в кокосови стърготини, шоколадови пръчици или смлени орехи. Държат се в хладилника.

Целувки

Разбивам 5 белтъка с 1 1/2 чаена чаша захар на водна баня върху леко загрят котлон и 2 ванилии, . Разбивам до гъст сняг. Пълня шприца и правя розички върху подмазана тава, или кухненска хартия за печене. Пека в леко загрята фурна. Преди печене върху всяка целувка може да се сложи орехче.

Универсален блат за торти

Продукти: 6 яйца, 200 гр. захар, 5 с.л. гореща вода, 2-3 ванилии, 1 щипка сол, 80 гр. брашно, 80 гр. безцветно нишесте, 10 гр. какао /1с.л. се равнява на около 10 гр./ Разбивам жъртъците със захарта, солта, ванилията и горещата вода докато се получи пяна. В отделен съд разбивам с една щипка сол белтъците на сняг. Добавям ги с леко бъркане към сместа от жълтъци. Пресявам брашното, нишестето и какаото и ги добавям към сместа. Застилам една тортена форма /диамеър 26 см./ с хартия за печене и изсипвам сместа. Пека около 45 мин. при темп. около 180 гр. След това изваждам внимателно и оставям да изтине напълно. След това разрязвам блата и приготвям тортата със сметана, крем пудинг или др. по желание.

Бетон торта "Здравка"

Продукти: 250 гр. краве масло,200 гр.пудра захар,2 праха ванилия, 100 гр. настърган шоколад или какао, 3 жълтъка, 1/2 чаена чаша студено прясно мляко, 1 чаша нарязани орехови ядки, 300 гр. обикновени бисквитки. Приготовление: Бисквитките начупвам на парченца и смесвам с разбитото на пяна масло, прибавям пудрата захар, ванилията жълтъците, млякото, орехите.Всичко добре смесено се изсипва в намокрена с вода тортена форма.Заливам с разтопения шоколад и оставям да замръзне.

Коледни шишарки

Продукти: 1 пакетче краве масло, 1 чаша захар, 2 чаши обикновен корнфлейкс, 1 с.л. ром, 1 ванилия, 1 ч.л. канела, 1 ч.л. какао, 1 щипка смлян карамфил. Изсипвам захарта в сгорещен тиган и разтопявам докато се карамелезира, добавям кравето масло. Намалям котлона на много слабо. Добавям останалите подправки и с постоянно бъркане оформям една смес, от която ще правя сладките. Застилам една голяма тава с хартия за печене и с помоща на две лъжици започвам да оформям "купчинки" от сместта. Сместта трябва през цялото време, докато оформяте сладките да е на топлия котлон, иначе ще се втвърди веднага. След като съм оформила сладките, оставям ги за няколко часа на много студено, докато станат съвсем твърди. По желание могат да се посипят след това с пудра захар.

Гръцко реване

Продукти: 5 яйца,2 пак.краве масло,2 чаени чаши захар, 2 чаени чаши грис,1 чаена чаша брашно, 2 бакпулвера, 2 ванилии. Разбиват се яйцата със захарта и постепенно се добавя всичко с леко бъркане. Като се изпече се оставя да изстине. Нарязва се на ромбове. Залива се с горещ сироп - 3 чаени чаши вода и 3 чаени чаши захар.


Негърче

Продукти: 2 черни шоколада 4 яйца 340 гр. захар 13 с.л. олио 175 гр. брашно 1/2 ч.л. сол 1 с.л. бакпулвер 1 ванилия Начин на приготовление: Разтопявам на водна баня шоколада. Разбивам само яйцата на пяна. След това добавям захарта и разбивам докато сместта стана на пяна и се сгъсти. Добавям към яйцата и захарта олиото. След това много бавно и с постоянно бъркане добавям вече разтопения шоколад. В друг съд смесвам брашното, бакпулвера и солта. Много бавно и с постоянно бъркане добявам яйцата със шоколада. Бъркам докато се получи хомогенна смес. Намазвам тавичка с размер 25х28 см. с олио и изсипвам сместта. Предварително съм загряла фурната на 180 градуса. Пека около 30 минути, докато сладкиша се отлепи от тавата. Ако не сте сигурни дали сладкиша е готов, набодете в средата една клечка за зъби. Ако по клечката не остане нищо, значи е готов. Ако по клечката залепне от сместта, трябва да печете още. Намалете фурната и печете още няколко минути, защото сладкиша ще остане от вътре суров. След като го извадите, оставете го да изстине напълно и го нарежете след това на квадратчета.


Меденки

Продукти:1 чаша захар, 2 яйца, 1 чаша чаена олио,150 гр. разтопен на водна баня мед,? пакетче канела, ванилия, 2 праха,1 чаена лъжичка сода, брашно, колкото поеме. Замесва се меко тесто. Правят се топчета, по-малки от орех и се нареждат на разстояние едно от друго в намазана с много малко олио тава, защото тестото е маслено. Пекат се в умерена фурна, докато станат розови-бледо кафяви, да не станат твърди. Докато са топли се издълбават с нож. Трохите се събират в купичка. Крем: 1 чаша чаена прясно мляко се сварява, подслажда на вкус, добавят се трохите, 1/3 пакетче краве масло, 1 чаена чаша смлени орехи. Пълнят се издълбаните топчета докато още е горещ крема и се слепват едно с друго. Отгоре се поръсват със заварена смес от краве масло, какао, захар и малко вода. Подреждат се в поднос. Cладките са сочни, когато престоят 2 дни. Допълнение: Когато се оформят топчетата, показалеца се топва в чинийка с олио, така по-лесно се оформят и не лепнат като се овалват. В тавата се нареждат доста отдалечено едно от друго, защото удвояват обема си. Правят се като лукче бонбон. Може малко-по-големи.


Масленки


Продукти:1 чаена чаша леко разтопена свинска мас. 1 яйце,1 чаена чаша захар,2 ванилии, брашно колкото поеме до меко тесто.Правят се малки топчета, колкото малко орехче. Пекат се в силно загрята фурна. След изпичане се поръсват с пудра захар смесена с ванилия, някои с какао за разнообразие. Тези сладки могат да стоят доста дълго време и колкото стоят по-хубави стават.


Сладки "Две по две"

Продукти:
4 яйца, 4 лъжици кисело мляко, 1 бакпулвер, 2 чаени чаши захар, 1 пакетче краве масло, 3 супени лъжици маргарин,2 ванилии, брашно около 1 кг.. Първо разбивам яйцата със захарта до побеляване и постепенно добавям всичко, омесвам до меко тесто. Необходима е кесийка от прясно мляко, в единия ъгъл се прави отворче малко, слага се малката нарязана форма , тогава слагам една топка от тестото и правя “розички”.(Има и готови форми за тези сладки). Доста трудно излизат и ако не стане лесно, разточвам с точилка блат 5-6 мм. дебелина и с формички изрязвам фигурки. Пекат се разделени в подмазана тава. Слепват се с гъст мармалад. Така както са подредени в поднос отгоре се поръсват с лъжица от следната смес: 2-3 супени лъжици какао, ? ч.чаша вода, толкова захар и малко краве масло се разтваря на котлона до смес, която може свободно да пада от лъжицата. Покапват се сладките отгоре, където капне се образуват различни фигурки, точки . Колкото по-дълго стоят тези сладки, толкова стават по-сочни. Съхраняват се в затворени кутии.


Гъсеници

Продукти: 1 пакетче краве масло, може маргарин, 1 ? захар, 2 яйца, 2 ванилии,1 пакетче бакпулвер”Д-р Йоткерс”, щипка сол. Замесвам меко тесто. От домашната машинка за месо изваждам ножчето и перфорирания диск и поставям металната лента с формички (тестооформител). Правя топка от тестото и слагам в отвора, изкарвам най-различни ленти сладки, оставям ги дълги колкото пожелая. Поставям в леко подмазана тава, една от друга, защото бухват. Поръсвам ги със захар и ванилия. Или ги покапвам със смес от разтопен шоколад, или приготвена от вода, ванилия,какао, масло и захар загряти до кипване.


"Бебета"

Продукти: 1 чаена чаша прясно мляко, 1 чаша олио, 1 пакетче краве масло или маргарин,1 бакпулвер в брашното. Замесвам меко нелепкаво тесто. Разточвам голяма кора и нарязвам с нож ленти широки 5-6 см.. В началото на всяка лента слагам малко парче локум или на върха на чаена лъжичка някакво сладко смесено със смлени орехи. Загъвам и срязвам. Поставям в леко подмазана тава на разстояние едно от друго. Продължавам до край така на лентата. Пека във загрята фурна. Много трябва да се внимава да не прегорят. Нареждам върху поднос или стъклена чиния и поръсвам с пудра захар смесена с 2 ванилии.


Прасковки

Продукти:
4 яйца, 2 чаени чаши захар, 1 чаена чаша олио, 1 чаена чаша кисело мляко, 1 амонячна сода и 1 бакпулвер Д-р Йоткерс, брашно колкото поеме до меко тесто.(обикновено поема 1 ? кг. брашно) Замесвам и слагам в хладилника топката тесто да престои 1-2 часа. Изваждам от хладилника и правя топчета, доста по малки от орех, нареждам в подмазана тава на разстояние едно от друго и пека в загрята фурна. След изпичането още докато са топли издълбавам с лъжичка или остро ножче всяко топче. Трохите събирам, защото участват в плънката, с която ще пълня прасковките. Плънка: 1 чаена чаша топло прясно мляко, 1 чаена чаша захар,1 пакетче меко краве масло, 2 чаени чаши смлени орехи, 2 ванилии, 1 лъжичка какао и издълбаните трохи. Хубаво разбърквам и с малка лъжичка се пълнят прасковките и се слепват една с друга. Разтварям червена и жълта боя в различни съдове. Топвам от едната страна в жълто и от другата страна в червено. Поръсвам ги със захар. Най-отгоре слагам за дръжка клонче от 2-3 листенца от бръшлян.


Млечна баница

Продукти: 1 пакет кори, 1 пакетче краве масло, 1 литър мляко, 2 ванилии, 4-5 яйца, 1 чаена чаша захар. Пакета кори слагам в подмазана с масло тава. Когато нареждам корите помежду слагам парченца краве масло. Отгоре също. Запичам. Заливка: 1 л. мляко заварявам със захарта, ванилията. Изстива и добавям разбитите яйца. Заливам корите и пека.


Крем пита

Продукти: ? пакет кори за баница или домашна юфка,1 пакетче от 125 гр. краве масло,4 яйца, 20 супени лъжици захар,5 супени лъжици брашно,1 литър прясно мляко,ванилия 1-2 пакетчета. Корите се запичат с маслото, докато порозовеят и се оставят да изстинат. През това време се прави яйчен крем от: 4 жълтъка, 12 супени лъжици захар, 5 супени лъжици брашно, 1 литър прясно мляко и ванилия. Тази смес я изливам върху запечените кори, като едно от двете трябва да е студено. Останалите 4 белтъка ги разбивам на сняг с 8 супени лъжици захар, и се намазва върху яйчения крем. Много внимателно се пече в умерена фурна до розово.


Кайсиев сладкиш

2 чаши захар и 6 яйца се разбиват до побеляване. Прибавям 2 чаени чаши пресято брашно с 1 бакпулвер. Добавям и 2 ванилии за аромат. На дъното на тавичка слагам ? пакетче краве масло да се разтопи. Обливам цялото дъно и стените. Нареждам кайсии и изливам сместта в която по желание може да се добави 2-3 супени лъжици какао. Пече се 4/2. Изваждам и сиропирам с подсладения сироп от компота (ако е зима се ползва компот), ако е лято се слагат пресни плодове и се прави сироп. Разбивам 2 кофички сметана с малко захар за украса. Сладкишът е вкусен, когато престои 1 ден.Отгоре може да се сложат вишни от сладко…

Сладки гевречета по габровски

Продукти:
500 г. брашно, 1 пакетче мая + 1 ч.л. захар + 1 с.л. сол, 1 ч.ч. + топла вода /за меко тесто/ Омесва се тесто и се оставя на топло около 15-20 мин. да втаса. Оформят се гевречетата, подреждат се в набрашнена тава и се оставят пак да втасат около 15 мин. През това време се слага на котлона една тенджера с 1 л. вода и 3 с.л. мед или захар. Като заври се пускат гевречетата за около 3-4 мин. Вадят се, поръсват се с мак, сусам или ленено семе и малко захар. След като поизсъхнат се пекат около 20 мин. в загрята на 180 - 200 градуса фурна.

Мекици с мая

Продукти: 1 пакетче мая за хляб, 1 чаена лъжичка сол, брашно, вода. Замесвам меко тесто, което оставям да втаса. Най-добре е след като се замеси да престои една нощ в хладилника и сутринта да се пържат мекиците. С мокри ръце се взема една топка и се раздърпва. Пържи се в дълбок съд и загряла мазнина.

# 329
  • Мнения: 710
Роза,тази салатка с ориза изглежда много вкусна,по принцип обичам салати много,ама за половината продукти чувам за първи път,има ли ги в БГ?
Габи ще направя салатката,знаеш ли някоя с кашу и стафиди и пак с макарони?
Кабо Алма,благодаря ти за темата,бях там и си зададох въпросите
Как мога да запиша рецептите без да ги преписвам в моята тетрадка?  sleepuu
Лека нощ на всички

Общи условия

Активация на акаунт