Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
  • Мнения: 12 620
Замразяване на зеленчуци и плодове във фризер
ЗЕЛЕНЧУЦИ
Подходящи за замразяване: всички зеленчуци, които се консумират варени, печени или пържени. Неподходящи за замразяване са краставиците, зелените салати, репичките и лукът. Неподходящи са също така недозрелите или презрелите зеленчуци.
Подготовка: почистете, измийте, нарежете на парченца и бланширайте зеленчуците.
Бланширането е много важно, тъй като по този начин се запазват цветът, вкусът и витамините в продуктите. Необходими са ви дълбока цедка или метална кошничка и съд със 7 - 8 л вряща вода. Сложете зеленчуците в цедката (не повече от 0,5 кг наведнъж) и я потопете във врящата вода, така че зеленчуците да бъдат покрити. Водат трябва да кипне повторно в рамките на 1 минута и да продължи да кипи през цялото време на бланширането. Спазвайте точно продължителността на бланширането (вж. по-долу). Извадете зеленчуците, потопете ги в студена вода и ги отцедете.
Опаковане: използвайте торбички от полиетилен. Оформете продуктите на плоски правоъгълни пакети, за да пестите място. За някои зеленчуци (напр. спанак, ситно нарязан праз и др.) са подходящи и пластмасовите съдове. Порциите не бива да надвишават 1 кг.
Размразяване: изсипете замразените зеленчуци в кипяща вода или ги задушете в мазнина. Желателно е някои зеленчуци (спанак, зеле) да се размразят частично преди готвене.
Размразените продукти трябва да се използват веднага и да не се замразяват повторно.
Важно! Времето за готвене на замразените зеленчуци е с една трета по-малко, отколкото на свежите.
Карфиол
Подготовка: избира се карфиол със стегнати бели цветчета. Бланшира се 3 - 5 мин (на 15 л вода се добавя 1 г лимонена киселина, за да се запази карфиолът бял).
Срок на съхранение: 8-10 месеца.
Размразяване: използва се в замразен вид.
Зелен фасул
Подготовка: избира се млад зелен фасул с дребни зърна, без „конци" и петна. Измива се, отстраняват се връхчетата, нарязва се на парченца по 3 см и се бланшира З минути.
Срок на съхранение: 9-12 месеца.
Размразяване: използва се в замразен вид.
Зеле
Подготовка: избират се свежи, стегнати зелки. Почистват се, нарязват се и се бланшйрат 1-2 минути. Срок на съхранение: 6 - 8 месеца.
Размразяване: размразява се частично 2 часа при стайна температура.
Праз
Подготовка: нарязва се на парчета и се бланшира 5 минути.
Срок на съхранение: 6-8 месеца. Размразяване: използва се в замразен вид.
Моркови
Подготовка: подбират се млади моркови с още крехка сърцевина. Нарязват се на кубчета или на кръгчета и се бланшйрат 3 минути.
Срок на съхранение: 12 месеца.
Размразяване: използват се в замразен вид.
Пиперки
Подготовка: избират се добре узрели, месести пиперки. Почистват се от дръжките и семето и се нарязват, ако е необходимо. Бланшйрат се 2 — 3 минути (в зависимост големината). Срок на съхранение: 8—10 месеца. Размразяване: използват се в замразен вид.
Магданоз
Подготовка: избират се едри, свежи листа. Нарязват се и се замразяват на малки порции. Не се бланшйрат. Срок на съхранение: 6 месеца. Размразяване: използва се в замразен вид.
Гъби
Подготовка: избират се здрави, не много едри гъби. Измиват се добре, ако е необходимо, се нарязват, задушават се леко в малко мазнина и се прибавят няколко капки лимонов сок. Не се бланшйрат.
Срок на съхранение: 2-3 месеца.
Размразяване: използват се в замразен вид. Трябва да се консумират веднага след приготвянето.
Червено зеле
Подготовка: измива се, почиства се, нарязва се на ивици и се бланшира 3 минути в подкиселена с оцет вода. Срок на съхранение: 8-10 месеца. Размразяване: използва се в замразен вид.
Червено цвекло
Подготовка: избират се здрави, крехки, тъмночервени глави цвекло. Обелват се, измиват се, сваряват се във вода (не се замразяват сурови) и се нарязват на кубчета.
Срок на съхранение: 8-10 месеца.
Размразяване: 3-4 часа при стайна температура.
Целина
Подготовка: сварява се заедно с кората, обелва се, нарязва се на кубчета или на кръгчета, поръсва се с лимонов сок. Не се бланшира.
Срок на съхранение: 10- 12 месеца.
Размразяване: използва се в замразен вид.
Спанак
Подготовка: избира се спанак с крехки непожълтели листа. Изчиства се, измива се добре, сварява се и се паси-ра или се бланшира 2 минути.
Срок на съхранение: 6-9 месеца.
Размразяване: размразява се частично в продължение на 2 часа при стайна температура.
Корени за супа
Подготовка: почистват се, измиват се, нарязват се, бланшират се 3 минути и се замразяват на малки порции. Срок на съхранение: 4-6 месеца. Размразяване: използват се в замразен вид.
Доматен сос за готвене
Подготовка: добре узрели домати се измиват, нарязват се, задушават се 10 минути на умерен огън и се пасират. Сосът се налива във формички за лед и се замразява, след това се опакова.
Срок на съхранение: 10-12 месеца.
Размразяване: прибавя се към ястията в замразен вид.
ПЛОДОВЕ
Подходящи за замразяване: добре узрели, но не презрели плодове.
Замразените плодове могат да се консумират в натурален вид (след размразяване), под формата на компот, желе, конфитюр, сок или като пълнеж и украса за сладкиши.
В зависимост от това, за какво ще се използват впоследствие, плодовете се замразяват в захарен сироп или без захар. Озахарените плодове запазват цвета и вкуса си дори и след замразяването.
За да получите 35-процентен захарен разтвор, на 1 л вода добавете 540 г захар, за 40-процентен - 670 г, а за 45-процентен - 820 г.
Желателно е ягодите и малините за украса на торти да се наредят върху чиния (или някаква друга плоскост) и да се замразят предварително за 1 - 2 часа, след което се опаковат. По този начин те запазват формата си.
Опаковане: опаковайте плодовете със или без захар в полиетиленови торбички. За плодовете в сироп най-подходящи са пластмасовите съдове. Срок на съхранение: вж. по-долу. Употреба:
- Плодовете, които ще се консумират сурови: замразете ги със захар или в сироп. Извадете замразените плодове от опаковката и ги размразявайте при стайна температура в покрит съд.
- Плодове за желета, конфитюри и компоти: размразете ги частично и ги пригответе по обичайния начин.
- Плодове за сладкиши: замразяват се без захар. За да ги използвате, размразете ги частично при стайна температура, наредете ги върху тестото, поръсете със захар и опечете сладкиша.
- Плодове за напитки: замразете ги със захар. Насипете ги в замразен вид в напитката.
Кайсии
Подготовка: избират се стегнати, добре узрели плодове. Разрязват се на две, почистват се от костилките, потапят се в лимонов сок и в захар или се бланшират 20 - 30 секунди и се замразяват в 45-процентен захарен
сироп.
Срок на съхранение; 4-6 месеца. Размразяване: 4-6 часа при стайна температура.
Круши
Подготовка: добре узрели (но не презрели) круши се измиват, обелват се и се бланшират 2-3 минути. Замразяват се в 3 5-процентен захарен сироп.
Ягоди
Подготовка: избират се зрели, стегнати ягоди. Измиват се внимателно, отстраняват се дръжките. Замразяват се със захар: 500 г захар на 500 г ягоди. За сладкиши - без захар.
Срок на съхранение: 8-12 месеца. Размразяване: 2-7 часа при стайна температура.
Боровинки
Подготовка: добре узрелите боровинки се измиват и се отцеждат старателно. Замразяват се със захар: 100 г захар на 500 г боровинки.
Срок на съхранение: 10- 12 месеца.
Размразяване: 3-7 часа при стайна температура.
Малини
Подготовка: избират се свежи, зрели плодове. Измиват се, отцеждат се добре, без да се мачкат. Замразяват се със захар: 100 г захар на 500 г малини.
Срок на съхранение: 10- 12 месеца.
Размразяване: 3 — 7 часа при стайна температура.
Френско грозде, касис
Подготовка: измива се и се почиства от дръжките. Замразява се със захар: 125 г захар на 500 г френско грозде. За сладкиши - без захар.
Срок на съхранение: 8-12 месеца. Размразяване: 3-7 часа при стайна температура.
Череши, вишни
Подготовка: избират се здрави, неповредени плодове. Измиват се, отцеждат се, почистват се от дръжките, ако е необходимо - и от костилките. Замразяват се в 45-процентен захарен сироп.
Срок на съхранение: 8-12 месеца.
Размразяване: 5-8 часа при стайна температура.
Праскови
Подготовка: избират се здрави, но твърди плодове, без загнили петна. Обелват се, нарязват се на половинки или четвъртинки, почистват се от костилките, бланшират се и се замразяват в 40-процентен захарен сироп.
Срок на съхранение: 10-12 месеца.
Размразяване: 3-5 часа при стайна температура.
Дюли
Подготовка: свежите, добре узрели дюли се измиват, обелват се, почистват се от семето и се сваряват. Замразяват се в 40-процентен захарен сироп.
Срок на съхранение: 11-12 месеца.
Размразяване: 5-10 часа при стайна температура.
Плодов сок
Подготовка: подбират се добре узрели плодове. Сокът се изстисква със сокоизстисквачка, налива се в подходящ съд и се замразява със или без захар.
Срок на съхранение: 6 месеца.
Размразяване: 2-5 часа при стайна температура.

Замразяване на месо и колбаси във фризер
МЕСО И КОЛБАСИ
Подходящи за замразяване са всички видове колбаси и месо, стига да не са много тлъсти. Ако е прясно заклано, месото трябва да се окачи за няколко дни на хладно.
Подготовка: разпределете месото на порции според нуждите на домакинството. Опаковайте го на приблизително еднакви пакети, не по-дебели от 10 - 11 см, за да постигнете бързо и цялостно замразяване. Желателно е костите да се отстранят предварително, защото, ако се подават извън опаковката, месото се изсушава и губи хранителната си стойност. От тях може да се приготви концентриран бульон, който също да се замрази.
Опаковане: увийте плътно продуктите в полиетиленово фолио или торбички. Отстранете въздуха и залепете пакетите. Пържолите, котлетите, шницелите се обвиват поотделно във фолио и тогава се опаковат. Месото за готвене се нарязва предварително на парчета.
Срок на съхранение: вж. по-долу. Ако месото е тлъсто, срокът на съхранение е двойно по-малък.
Внимание! Никога не замразявайте повторно вече размразено (частично или изцяло) месо освен под формата на готвено ястие.
Размразеното месо се приготвя като прясното. За много ястия не е необходимо месото да се размразява напълно - достатъчно е само да поомекне малко.

Агнешко (овнешко) месо
- Цели парчета за печене
Срок на съхранение: 8-10 месеца. Размразяване: размразяват се напълно при стайна температура.
- Котлети
Подготовка: при опаковане котлетите се отделят един от друг с фолио.
Срок на съхранение: 7-8 месеца.
Размразяване: размразяват се частично 1 — 1,5 часа при стайна температура и след това се готвят.
- Месо за готвене
Подготовка: нарязва се на парченца преди замразяването.
Срок на съхранение: 7-8 месеца.
Размразяване: размразява се частично 2 — 3 часа при стайна температура и се използва по предназначение.

Телешко (говеждо) месо
- Цели парчета за печене
Срок на съхранение: 6-8 месеца. Размразяване: размразяват се напълно при стайна тем-[пература.
- Пържоли
Подготовка: нарязват се с дебелина около 2 см и се опаковат поотделно в полиетиленово фолио.
Срок на съхранение: 7-8 месеца.
Размразяване: размразяват се частично 1-2 часа при стайна температура и след това се употребяват по предназначение г -Шницели, котлети
Подготовка: опаковат се, като се отделят един от друг с фолио.
Срок на съхранение: 7-8 месеца.
Размразяване: размразяват се частично 1-2 часа и се пържат или задушават.
- Месо за готвене
Подготовка: нарязва се на парчета преди замразяването.
Срок на съхранение: 7-8 месеца.
Размразяване: размразява се частично 2-3 часа при стайна температура и се готви.

Свинско месо
- Цели парчета за печене
Срок на съхранение: тлъсто месо -3 — 6 месеца; не-тлъсто месо - 6 - 8 месеца.
Размразяване: размразяват се напълно при стайна температура.
- Шницели, котлети
Подготовка: опаковат се поотделно във фолио.
Срок на съхранение: тлъсто месо - 3 - 6 месеца; не-тлъсто месо - 6 — 8 месеца.
Размразяване: размразяват се частично 1-2 часа при стайна температура.
- Месо за готвене
Подготовка: нарязва се на парчета и се опакова.
Срок на съхранение: тлъсто месо - 3 - 6 месеца; не-тлъстр месо - 6 — 8 месеца.
Размразяване: размразява се частично 2-3 часа при стайна температура.
Карантия
Срок на съхранение: 1-3 месеца. Размразяване: размразява се 1 - 2 часа при стайна температура в зависимост от дебелината на пакетите.
Кайма
Подготовка: не се слагат подправки, опакова се на плоски пакети.
Срок на съхранение: 1-3 месеца.
Размразяване: според употребата каймата се размразява напълно или частично 2-3 часа при стайна температура.
Сурови колбаси за пържене или печене
Срок на съхранение: 1-2 месеца. Размразяване: размразяват се напълно при стайна температура.
Колбаси
Срок на съхранение: 1-2 месеца. Размразяване: размразяват се напълно при стайна температура.
Прясна сланина
Срок на съхранение: 2-4 месеца.
Размразяване: употребява се в замразено състояние.

Замразяване на птици, дивеч и риба във фризер
ПТИЦИ И ДИВЕЧ
Подходящи за замразяване: всички видове домашни птици (кокошки, гъски, патици, пуйки) и всички видове дивеч (диви зайци, сърни, глигани и др.).
Подготовка на птиците: ако птиците са прясно заклани, оскубете ги, опърлете ги, извадете вътрешностите им и ги измийте отвън и отвътре. Оставете ги да висят едно денонощие на хладно място. По-дребните птици се замразяват цели, а едрите се разпределят на«порции за готвене.
Подготовка на дивеча: оставя се да виси 24 часа, одира се и се разфасова. Не бива да се оставя да отлежи, нито да се подправя.
Опаковане: в алуминиево или полиетиленово фолио. Завийте плътно продуктите, отстранете въздуха и залепете пакетите.
Срок на съхранение: вж. по-долу.
Внимание! Не замразявайте повторно птиците или дивеча, ако вече са били частично или изцяло замразени. Допустимо е да се замразяват само под формата на готвени ястия.

Кокошка (1 - 1,5 кг)
Срок на съхранение: 7-8 месеца.
Размразяване: 10-12 часа при стайна температура. Ако е предназначена за печене, кокошката се размразява частично.

Пиле (0,6 - 0,8 кг)
Срок на съхранение: 7-8 месеца.
Размразяване: 7 - 10 часа при стайна температура.

Патица
Срок на съхранение: 2-4 месеца.
Размразяване: 10 - 12 часа при стайна температура.

Гъска (4-6 кг)
Подготовка: нарязва се на парчета до 2,5 кг.
Срок налъхранение: 6 месеца.
Размразяване: 15-20 часа при стайна температура.

Пуйка (4-6 кг)
Подготовка: нарязва се на парчета до 2,5 кг.
Срок на съхранение: 12 месеца.
Размразяване: 10 - 12 часа при стайна температура.

Дивеч (заек, сърна, глиган)
Подготовка: нарязва се на парчета до 2,5 кг. Ако е необходимо, се обезкостява предварително. Срок на съхранение: 9-10 месеца. Размразяване: 10 - 12 часа при стайна температура.

РИБИ
В никакъв случай не надхвърляйте максималния срок на съхранение. Тлъстата риба може да се запази за по-кратко време, отколкото постната, тъй като рибената мазнина лесно гранясва, дори и в замразено състояние.

Пъстърва, щука, шаран
Подготовка: рибата се изчиства, измива се, подсушава се отвън и отвътре. Ако е необходимо, се отстраняват главите и опашките.
Срок на съхранение: 2-3 месеца (пъстърва); 2 месеца (щука, шаран).
Размразяване: едрите риби се размразяват напълно. По-дребните се варят, пекат или пържат при умерена температура в полузамразен вид.

Рибно филе
Подготовка: при опаковане парчетата се отделят едно от друго с фолио.
Срок на съхранение: 2-3 месеца.
Размразяване: пекат се или се пържат при умерена температура след частично размразяване.
Подходяща за замразяване: само прясно уловена риба. Рибата, купена от магазина, не е достатъчно свежа.
Подготовка: почистете рибата от люспите и вътрешностите и я измийте. Рибите над 1 кг трябва да се разфасоват.
Сложете така подготвената риба в чиния (или друг широк, плитък съд), покрита с полиетиленово фолио, и я замразете за 1\- 2 часа без опаковка. След това потопете рибата с главата надолу 2-3 пъти в ледена вода, така че да се покрие с тънък слой лед (при тлъстите риби към водата се прибавят 5 г лимонена киселина). Опаковайте незабавно. ^
Опаковане: в алуминиево или полиетиленово фолио. Стегнете добре фолиото, отстранете въздуха и залепете пакетите.

Замразяване на яйца и млечни продукти във фризер
МЛЕЧНИ ПРОДУКТИ, ЯЙЦА
Подходящи за замразяване: поначало млечните продукти и мазнини, ястията със сметана и майонеза не са особено подходящи за продължително замразяване.
Яйцата не бива да се замразяват с черупките, тъй като те се пукат. Отделете белтъците от жълтъците или разбийте целите яйца на хомогенна маса. За да не се сгъстят прекалено много разбитите яйца или жълтъци, добавете щипка сол или захар (отбележете това на етикета). Белтъците могат да се замразяват без никакви добавки и могат да се разбиват на сняг след размразяването.
Опаковане: изсипете разбитите яйца в пластмасов съд или ги замразете във форми за лед и след това ги опаковайте.
Мляко
Срок на съхранение:
- З месеца
Сметана
Замразява се в малки пластмасови съдове. Може да се замразява както в натурален вид, така и разбита. Срок на съхранение: 1 - 2 месеца.
Сирена, кашкавал
Меките, сирена са по-подходящи за замразяване, отколкото твърдите. Опаковат се в алуминиево или полиетиленово фолио. Ако сирената са нарязани на филийки, всяка от тях се увива поотделно в полиетиленово фолио.
Срок на съхранение: 6-8 месеца.
Масло
За по-кратък срок на съхранение маслото се опакова в станиол, ка за по-дълъг се добавя алуминиево или полиетиленово фолио.
Срок на съхранение: 6 месеца.
Бяло сирене
Срок на съхранение: 1-2 месеца.
Яйца
- разбити цели яйца: 50 г замразени разбити яйца отговарят на едно прясно яйце.
Срок на съхранение: 10 месеца.
- жълтъци: 20 г замразени жълтъци са равни на един жълтък от прясно яйце.
Срок на съхранение: 8-10 месеца.
- белтъци: 30 г замразени белтъци отговарят на един белтък от прясно яйце.
Срок на съхранение: 10- 12 месеца.
ТЕСТЕНИ ИЗДЕЛИЯ И СЛАДКИШИ
Подходящи за замразяване: теста, блатове за торти и готови сладкиши. Замразявайте всички сладкиши, докато са съвсем пресни.
Приготвяйте тестата за сладкиши според обичайните рецепти и ги замразявайте на подходящи дози.
Не пълнете сладкишите с желета, конфитюри и пресни плодове, тъй като след размразяването тестото става клисаво.
Глазурата на сладкишите се слага след размразяването, малко преди консумацията им.
Сладкишите с маслен крем замразявайте предварително, след което ги опаковайте грижливо и ги сложете във фризера.
Сладкишите от белтъчно тесто не са подходящи за замразяване.
Опаковайте сладкишите в алуминиево фолио, в което ще можете да ги размразите след това във фурната.
Дребните сладкиши замразявайте в пластмасови съдове.
Тестата за сладкиши трябва да се замразяват в полиетиленово фолио или торбички.
Размразяване: сладкишите запазват най-добре вкуса и свежестта си, като се размразяват при стайна температура. Преди поднасяне можете да ги затоплите леко във фурната за 5 - 10 минути. Сладкишите с маслен крем и тестата се размразяват само при стайна температура.
Блатове за торти
Срок на съхранение: 3-6 месеца. Размразяване: 2 — 3 часа при стайна температура,
Хляб
Срок на съхранение: 4-6 месеца. Размразяване: 2-3 часа при стайна температура.
Малки хлебчета
Срок на съхранение: 2-6 месеца. Размразяване: 1-2 часа при стайна температура.
Сладкиши с мая
Срок на съхранение: 3 месеца.
Размразяване: 2-4 часа при стайна температура.
Сладки от ронливо маслено тесто
Срок на съхранение: 4-6 месеца. Размразяване: 2-4 часа при стайна температура.
Плодови сладкиши
Срок на съхранение: 3-4 месеца. Размразяване: 2-4 часа при стайна температура,
Сладкиши с крем
Срок на съхранение: 1-1,5 месеца. Размразяване: 3-4 часа при стайна температура.
Многолистно тесто
Срок на съхранение: 2-3 месеца. Размразяване: 1-2 часа при стайна температура или 5-6 часа в хладилник.
Тесто с мая
Срок на съхранение: 2-3 месеца. Размразяване: 2-3 часа при стайна температура.
Ронливо маслено тесто
Срок на съхранение: 1-2 месеца. Размразяване: 3-4 часа при стайна температура или 5-6 часа в хладилник.
ГОТВЕНИ ЯСТИЯ
При продължително съхранение някои от подправките в ястията могат да придобият неприятен вкус. Затова ястията, предназначени за замразяване, трябва да се подправят съвсем леко.
Не преварявайте и не препичайте ястията, които ще замразявате.
Ястията се слагат във фризера винаги добре охладени.
Срокът на съхранение зависи главно от използваната мазнина. Подходящи са маргаринът, кравето масло, говеждата мазнина, зехтинът и олиото. Не бива да се използват свинска мас и сланина.
Опаковане: опаковайте ястията с твърда консистенция в полиетиленови торбички или фолио. Ястията, съдържащи течност, се замразяват в съдове, а така получените ледени блокчета след това могат да се опаковат в полиетиленово фолио.


Общи указания и опаковане
ОБЩИ УКАЗАНИЯ
1. Използвайте само първокачествени продукти и спазвайте стриктно правилата за замразяване.
2. Разпределете хранителните продукти на подходящи порции.
3. Опаковайте грижливо храните. По този начин ще ги предпазите от изсушаване.
4. Опаковъчните материали трябва да са гъвкави, без мирис, да не пропускат въздух и влага и да са устойчиви на киселини и мазнини.
5. Замразявайте продуктите в местата с най-ниска температура във фризера (специалните отделения за предварително замразяване, ако има такива). Погрижете се вече замразените продукти да не влизат в контакт със свежите, за да се избегне частичното размразяване.
6. Сроковете на съхранение трябва стриктно да се спазват.
7. Консумирайте веднага размразените продукти. Те в никакъв случай не бива да се замразяват повторно освен под формата на готвени ястия.

ОПАКОВАНЕ
Големите парчета месо, големите сладкиши, обемистите продукти с неправилна форма се опаковат в полиетиленово фолио или в плътно алуминиево фолио.
Зеленчуците, плодовете (със или без захар), дребните сладкиши, месото за готвене се опаковат в торбички.
Плодовете, залети със захарен сироп, компотите, плодовите сокове, супите, течностите, разбитите яйца, готвените ястия се замразяват в съдове от алуминий, пластмаса или стъкло, устойчиви на ниски температури.
Необходимо е да разполагате също със самозалепваща се лента, етикети и ластик.

ПРАКТИЧНИ СЪВЕТИ ЗА ОПАКОВАНЕ
1. Опаковъчните материали (полиетиленово или алуминиево фoлио) трябва плътно да обвиват продукта, който ще бъде замразяван.
2. Отстранете грижливо въздуха, докато опаковката залепне за продукта.
3. Покрийте съдовете без капак с два пласта полиетиленово фолио и ги стегнете плътно с ластик.
4. Никога не пълнете догоре съдовете с течни продукти или ястия, тъй катo течностите увеличават обема си с около 1/10 при замразяването.
5. Замразявайте продуктите винаги добре изстудени. Само хлябът и сладкишите могат да бъдат хладки.
6. Надписвайте четливо всеки пакет. Залепете върху него етикет, на който отбележете съдържанието, количеството, датата на замразяване, максималния срок на съхранение.
7. Направете списък на замразените продукти. По този начин винаги ще знаете какво има във фризера ви.

# 1
  • UK/София
  • Мнения: 7 670
Eха,барво на теб!!!!!Страхотна си newsm10  newsm10  newsm10

# 2
  • Мнения: 1 700
Много полезна информация, благодаря ти Grinning

# 3

Общи условия

Активация на акаунт