Има една много голяма верига магазини само за дълбоко замразени продукти - не само отделни плодове, зеленчуци и месо, но и готови предястия, основни, сладкиши и т. н. Скоро им получих промоционния каталог и там попаднах на описанието на един техен нов продукт - огретен от качамак и зеленчици. Естествено, нямаше рецептата, но тъй като идеята ми хареса, реших да я "възстановя" от описанието. Смея да твърдя, че се получи добре, малко като качамак с рататауй .
Ето го резултата:
500 г царевично брашно
1л вода
1/2 патладжан
1 тиквичка
1 глава лук
1 сикилидка чесън
2-3 домата (или 200 г от консерва)
1 червена чушка
1 зелена чушка
2 с.л. зехтин
сол, черен пипер, мащерка, риган
настърган пармезaн (кашкавал) за поръсване
Водата се слага да заври с малко сол. Като заври, отгоре се изсипва по малко царевичното брашно и се бърка енергично да не остане на бучки. Намаля се огъня и се остава да ври за около 30 минути, като се разбърква регулярно, докато качамакът стане готов и с консистенцията на картофено пюре (т.е. сравнително рядък).
Патладжанът се нарязва на колела, посолява се о се оставя да се отцеди. Лукът, чесънът, чушките, тиквичката, патладжана, доматите се нарязват на кубчета и се задушават в сгорещения зехтин. Добавят се солта и подправките. Задушават се, докато останат на мазнина.
Дъното на тавичка (моята е 18 на 30 cм) се покрива с половината качамак, отгоре се разстила зеленчуковата плънка и се покрива с останалия качамак. Отгоре се поръсва с настърган пармезан (кашкавал) и се запича за 15-20 минути в предварително загрята на 200°С фурна.
Изчаква се да изстине (иначе качамакът се разтича), нарязва се и се поднася самостоятелно, или с гарнитура.