За специалното ми отношение към чийзкейка и неговото място в моя живот, моля вижте предния пост


Това, което ме спря първоначално е, че не обичам песто, и домати под формата на тарти и производни. Но пък идеята за солен чийзкейк с нещо друго се закачи в главата ми и остана там. След няколкодневно колебание реших да импровизирам на базата на рецептата на Кристи.
снимка
За кората:
100 г солени бисквити
1/4 чаша настърган кашкавал
6 с.л. разтопено масло
черен пипер, чубрица и други подправки на вкус (аз сложих "провансалски треви" - смес от мащерка, риган, босилек и розмарин)
За крема
150 г крема сирене (тип "Филаделфия)
500 г рикота
4 яйца
1/4 чаша настърган кашкавал
За пълнежа
100г сварено пилешко
по около 1/3 чаша нарязани на дребни кубчета червена и зелена чушки и тиквичка
около шепа кедрови ядки
Приготвяне на кората : Бисквитите се смилат на ситно (аз използвах робота), добавят се подправките и кашкавала, рабърква се. Накрая се добавя разтопеното масло и се обърква, докато бисквитените трохи се овлажнят (при необходимост се добавя още масло). Сместа се разстила на дъното на откопчаваща се тортена форма, потупва се, докато се уплътни. Оставя се за около 30 мин в хладилника да се стегне маслото.
Приготвяне на крема и сглобяване на кейка : Яйцата се разбиват, добавят се трите вида сирене, кубчетата пиле и черен пипер. Кремът се изсипва върху стегнатата кора. Отгоре се нареждат в концентрични кръгове тиквичките, чушките и кедровите ядки.
Пече се около час в предварително загрята на 170 градуса фурна.
Забележки : По време на печенето зеленчуците пуснаха вода, аз пекох, докато водата се изпари.
Кейкът търпи варианти в гарнитурата и украсата. Следващия път смятам да увелича количеството на крема-сиренето за сметка на рикотата, защото с рикотата ми стои малко преседлив. Може би ще махна и пилето. Би станал интересен с козе или синьо сирене.