Как да сготвя вкусно спанак?

  • 12 438
  • 37
  •   1
Отговори
  • 1
  • 2
  • 3
  • Всички
  • Мнения: 700
 Моля,дайте идейка как да приготвя спанак.  bouquet

# 1
# 2
  • Мнения: 700
 Мерси за линка  bouquet
 От прочетеното ми харесаха като идея паста със спанак и пица със спанак,но не бяха написани рецепти.Ако някой знае как се приготвят,да пише.

# 3
  • Мнения: 5 001
На мен много ми харесва следното(научих го от една пицария).Сваряват се талятели.Спанака се измива,нарязва и се задушава...после леко се пасира.Върху талятелите се изсипва сгорешена мазнина(масло или олио),объркват се хубаво,добавя се спанака и 1 голяма кофичка заквасена сметана,обърква се и се сервира в чинии.Отгоре се поръсва с настърган кашкавал)докато е топло,за да се поразтопи).Мога спокойно да кажа,че ще си оближете пръстите....

# 4
  • Мнения: 700
 Ммм...
мога спокойно да кажа,че предчувствието ти ще се окаже вярно! Wink

# 5
  • Мнения: 5 001
Ммм...
мога спокойно да кажа,че предчувствието ти ще се окаже вярно! Wink
Joy  Joy  Joy    Ако решиш да направиш,после сподели дали ви е харесало......

# 6
  • На небето
  • Мнения: 5 530
На мен много ми харесва следното(научих го от една пицария).Сваряват се талятели.Спанака се измива,нарязва и се задушава...после леко се пасира.Върху талятелите се изсипва сгорешена мазнина(масло или олио),объркват се хубаво,добавя се спанака и 1 голяма кофичка заквасена сметана,обърква се и се сервира в чинии.Отгоре се поръсва с настърган кашкавал)докато е топло,за да се поразтопи).Мога спокойно да кажа,че ще си оближете пръстите....

Какво е това талятели?  Embarassed  newsm78

# 7
  • Мнения: 5 001


Какво е това талятели?  Embarassed  newsm78
Ами това е пак макаронено изделие...представи си спагети,ама плоски...Много са вкусни талятелите...

# 8
  • Мнения: 1 679
Талятели е вид паста - както спагети, лазаня, макарони, фетучини, ньоки, ригатони, тортелини, фарфали и още мноооого видове

# 9
  • Мнения: 1 679
Лазаня със спаначен сос

Продукти: 300 г лазаня (или едра юфка), 300 г сос "Бешамел", 150 г извара, 50 г настъргано сирене "Пармезан" (или твърд кашкавал).

За спаначения сос: 300 г изчистен спанак, китка пресен босилек, 1 с. л. сух босилек, 3 скилидки чесън, 1 с. л. счукани бадеми, 50 г счукани орехи, 50 мл зехтин, сол, бял пипер, 50 г настъргано сирене "Моцарела", 50 г "Пармезан".

Лазанята се сварява в кипяща и подсолена вода, без да се разварява. Отцежда се и се оставя да изстине. За спаначения сос се смесват спанакът, пресният босилек, чесънът, бадемите и орехите и се разбиват с пасатор. Добавят се зехтинът, сол, белият пипер, настърганият "Пармезан" и "Моцарела" и отново се разбива до получаването на гладка кремообразна смес.

В намаслена тавичка се редят кори лазаня, намазват се със сос "Бешамел" и извара, отгоре се покриват с половината от спаначения сос и се поръсват с настърган "Пармезан". След това по същия начин се реди втори пласт. Най-отгоре се разстилат кори лазаня, покриват се със сос "Бешамел" и се наръсват с "Пармезан". Пече се в предварително загрята фурна (200 градуса) около 15-20 минути, докато добие златист цвят.

# 10
  • На небето
  • Мнения: 5 530
Аааааа, кори за лазаня, не знаех, че така се казват.

# 11
  • Мнения: 5 001
Аааааа, кори за лазаня, не знаех, че така се казват.
Не не е това.Като спагетите ,но плоски....нямам снимка да ти покажа....Но не е кори...

# 12
  • Мнения: 5 001
Ето виж тук как изглежда...

http://www.tialoto.bg/article.php?cat=42&id=2702

# 13
  • На небето
  • Мнения: 5 530

TheNMaster ох, много съм зле  Embarassed Embarassed Embarassed виждала съм такива в магазина. Благодаря за пояснението.   bouquet
Smiley*  тази рецепта ще стане ли с готови кори (ако се модифицира), че имам, а пък не знам кака да ги направя.  ooooh!

# 14
  • Мнения: 204
И моята рецепта е за лазаня, но по- българска: пакет кори за лазаня без варене, около 500 гр. спанак, връзка зелен лук, сирене, прясно мляко, кашкавал. 
Процедурата е следната:
първо- Задушавам зеления лук и прибавям спанака,нарязан на лентичики. След това натрошавам сирене на око, подправки по избор /чубрица, малко босилек, чер пипер, пикантина/.
второ- правя Бешамел с литър мляко и 3-4 с.л. брашно.
В тавата редя по сл. начин: бешамел,кори -бешамел-спаначена смес, кашкавали пак-кори и т.н. Накрая се завършва с бешамел и настърган кашкавал. Един пакет е за три реда /аз ползвам правоъгълна тава/.
Ще ви хареса, гарантирам, ставам много лека и вкусна, а съставките са съвсем нашенски.

# 15
  • Мнения: 27 524
Аз го правя много обикновено, но хора, които мразят спанак, много го уважават и ядат  Grinning
В тенджера загрявам зехтин и една кафена чашка зеленчуков бульон. Ползвам замразен спанак, накълцан на ситно. Слагам го и сварявам до пълна готовност. Накрая добавям две супени лъжици фин грис. Махам от огъня, слагам около 300 гр натрошено сирене и 100мл сметана и голяма бучка масло. Разбърквам и става страшно вкусно.

# 16
  • Countryside
  • Мнения: 11 628
Аз наблягам на суровия спанак или на баница със спанак. Както и спанак с ориз, все стандартни рецепти. На Блонди много ми харесва предложението   bouquet ще взема още днес да пробвам и без това се чудех какво да метна за вечеря  Thinking

# 17
  • Мнения: 5 001
Камамбер, как наблягаш на суровия спанак?На салата ли?....

# 18
  • Countryside
  • Мнения: 11 628
Камамбер, как наблягаш на суровия спанак?На салата ли?....
Мда много го обичам и си ми харесва, а пък и е по-полезен  Wink

# 19
  • Мнения: 5 001
Абе така ми се иска да го захаресвам на салата,ама все ми е стипчиво....Не знам май как да го направя...Ти как правиш тая салата?

# 20
  • Мнения: 700
 Ще докладвам TheNMaster,още утре,че днес нямах сметана.Но ще ги направя с пълнозърнести фузили Simple Smile
 И лазанята със спаначен сос звучи чудесно,но изисква повече време и я оставям за почивен ден.
 другата лазаня също ми хареса.А спанака на Блонди е като за мен,малко недолюбвам спанака сготвен,но установих,че съм го яла само в стандартната рецепта с ориз.Затова и пуснах темичката,за да намеря и други начини на подготовка.
 Иначе на салатка и аз си го хапвам.

# 21
  • София
  • Мнения: 508
В къщи много го обичаме като манджичка  Wink
Задушавам две глави лук, слагам нарязания спанаки 1ч.ч. ориз и вода да го покрие. Когато ориза стане почти готов слагам малко фиде, или по ефектно е като сложиш от сухите супи, ама от тези с буквичките  Laughing примерно "зеленчукова супа от а до я" на маги. Ако съм сложила чисто фиде добавям и вегета. Когато я махна вече от котлона слагам две три счукани скалидки чесън. И я сервирам със супена лъжица кисело мляко отгоре. Много вкусно става мммммммм....... А и  е сравнително лека манджичка  Wink

# 22
  • Мнения: 5 001
.
 Иначе на салатка и аз си го хапвам.
Ама к'во и слагате на тая салатка,че аз се видях в чудо....А много ми се ще да го хапвам и суров...

# 23
  • Варна
  • Мнения: 2 576
.
 Иначе на салатка и аз си го хапвам.
Ама к'во и слагате на тая салатка,че аз се видях в чудо....А много ми се ще да го хапвам и суров...
Яла съм само, но не съм приготвяла лично. Салатата беше от суров спанак и сурови гъби (култивирани печурки), мисля че имаше и лек чеснов вкус, но не помня точно. Много вкусно ... ммм.


Аз приготвям спанака на яхния с пиле.
Задушавам 2 големи глави лук, 1 голям морков и добавям около 0.500кг.(сварен вече) спанак. Слагам и свареното и нарязано на порции месо (4-5 порции). След като поври малко слагам 2с.л брашно и малко червен пипер. 10мин. преди да го сваля от котлона слагам доматен сок (може и дом. лютеница). Преди да изключа котлона нарязвам на дребно 3-4 скилидки чесън и подправям с чубрица.

Последна редакция: пн, 03 дек 2007, 17:10 от Tedulina

# 24
  • Мнения: 1 679
Аз го правя много обикновено, но хора, които мразят спанак, много го уважават и ядат  Grinning
В тенджера загрявам зехтин и една кафена чашка зеленчуков бульон. Ползвам замразен спанак, накълцан на ситно. Слагам го и сварявам до пълна готовност. Накрая добавям две супени лъжици фин грис. Махам от огъня, слагам около 300 гр натрошено сирене и 100мл сметана и голяма бучка масло. Разбърквам и става страшно вкусно.

Блонди, ще пробвам тази рецепта. Аз много обичам спанак с ориз. С грис не съм го приготвяла.

# 25
  • Мнения: 1 679
Estell, не зная дали ще стане с готови кори. От тях можеш да приготвиш коктейлни банички, например.

nadia*, аз подправям супата от спанак с джоджен.

# 26
  • Мнения: 1 352
Скоро ядох баница със спанак и ориз  - страшно вкусна. Приготвя се плънката от 1ч.ч. ориз, спанак, лук, може и едно зеленчуково бульонче (запържва се лука, добавя се спанака,ориза, бульона - 3 ч.ч.). На дъното на тава намазваме с олио и полагаме 3-4 листа готови кори, отгоре изсипваме плънката, върху нея натрошаваме сирене. Отгоре покриваме с 3-4 листа от корите, притискаме хубаво в краищата, заливаме с една чаена чаша газирана вода и печем. На мен лично студена ми беше по-вкусна.

# 27
  • Мнения: 3 804
ето една арабска рецепта
спанака се сварява леко-да поври 2-3 мин
след това се задушава лука с кайма,към тях се добавя изцедения спанак и малко вода+сол на вкус,приготвя се на бавен огън докато остане без вода след това по желание се добавя лимонов сок

# 28
  • Countryside
  • Мнения: 11 628
Такааа да дам отчет - сготив спанака на Блонди, мъжа ми си облиза пръстите, аз също страхотен стана  Flutter Мерси Блонди още веднъж  Heart Eyes
.
 Иначе на салатка и аз си го хапвам.
Ама к'во и слагате на тая салатка,че аз се видях в чудо....А много ми се ще да го хапвам и суров...
Значи номера на спанак суров е да се сложи сос, който хем да го омекоти, хем да убие вкуса на метално(аз така му казвам, не е баш стипчиво).
Правя 3 салати със спанак, според какво ми се намира
1. Спанак, запечени филийки лук на скарата, моркови, ленено семе и орехи с меден винегрет (тук може и кротони по желание)
2. Спанак, сварено червено цвекло, моркови, орехи, броколи и ленено семе с меден винегрет
3. Спанак, домати, орехи, синьо сирене с меден винегрет
Меден винегрет
6 с.л. зехтин
3 с.л. балсамов оцет
2-3 с.л. соев сос (сладък не солен, аз ползван на Хайнц)
2-3 с.л. мед
Моите салати значително варират според наличните продукти  Mr. Green , така че имам и други вариации - общо взето ползвам спанака като зелена салата.

# 29
  • Мнения: 700
.
 Иначе на салатка и аз си го хапвам.
Ама к'во и слагате на тая салатка,че аз се видях в чудо....А много ми се ще да го хапвам и суров...
Aз го третирам като марули-с репички,зелен лук,лимон/оцет и зехтин.Харесва ми.

# 30
  • Мнения: 5 001
.
 Иначе на салатка и аз си го хапвам.
Ама к'во и слагате на тая салатка,че аз се видях в чудо....А много ми се ще да го хапвам и суров...
[/quote]
Значи номера на спанак суров е да се сложи сос, който хем да го омекоти, хем да убие вкуса на метално(аз така му казвам, не е баш стипчиво).
Правя 3 салати със спанак, според какво ми се намира
1. Спанак, запечени филийки лук на скарата, моркови, ленено семе и орехи с меден винегрет (тук може и кротони по желание)
2. Спанак, сварено червено цвекло, моркови, орехи, броколи и ленено семе с меден винегрет
3. Спанак, домати, орехи, синьо сирене с меден винегрет
Меден винегрет
6 с.л. зехтин
3 с.л. балсамов оцет
2-3 с.л. соев сос (сладък не солен, аз ползван на Хайнц)
2-3 с.л. мед
Моите салати значително варират според наличните продукти  Mr. Green , така че имам и други вариации - общо взето ползвам спанака като зелена салата.
[/quote]
Ще ги пробвам аз всичките ти варианти.....Мерси много   bouquet

# 31
  • Countryside
  • Мнения: 11 628
Надявам се да ти хареса резултата   chef
Ще станем всички здрави и силни като Попай  Mr. Green

# 32
  • Мнения: 27 524
Радвам се, че ви е харесало  Hug

И аз съм го яла на салата, вкусно е, обаче много ми скърцат зъбите после   Confused

# 33
  • Мнения: 700
 Днес да ви се похваля  chef.Приготвих фузилите със спанак.Обаче сложих сметаната,спанака (леко на пара) и орехи заедно в блендера.Получи се много голяма вкусотия.Препоръчвам ви го.Благодаря на TheNMaster.И мъника много го яде.Ще пусна рецептата в темата за педагогически захранващите,че е много подходяща. Wink

# 34
  • Countryside
  • Мнения: 11 628
Радвам се, че ви е харесало  Hug

И аз съм го яла на салата, вкусно е, обаче много ми скърцат зъбите после   Confused
Мда, много хубава рецепта спанак с грис не бих се сетила  Whistling Блонди, мерси за което  Party
На салата, за не скърца спанака трябва да е хубаво залят със сос, може да е дори само зехтин+балсамов оцет. Аз правя меден по-горе съм писала, понякога добавям и горчица в него. Много хубава комбинация е паста със спанак+орехи+синьо сирене+нормално сирене. (става и със суров)

# 35
  • Мнения: 481
Аз го правя много обикновено, но хора, които мразят спанак, много го уважават и ядат  Grinning
В тенджера загрявам зехтин и една кафена чашка зеленчуков бульон. Ползвам замразен спанак, накълцан на ситно. Слагам го и сварявам до пълна готовност. Накрая добавям две супени лъжици фин грис. Махам от огъня, слагам около 300 гр натрошено сирене и 100мл сметана и голяма бучка масло. Разбърквам и става страшно вкусно.
Блонди, за течна сметана става дума нали?

# 36
  • Мнения: 5 001
Днес да ви се похваля  chef.Приготвих фузилите със спанак.Обаче сложих сметаната,спанака (леко на пара) и орехи заедно в блендера.Получи се много голяма вкусотия.Препоръчвам ви го.Благодаря на TheNMaster.И мъника много го яде.Ще пусна рецептата в темата за педагогически захранващите,че е много подходяща. Wink
Много се радвам,че ви е харесало.....  bouquet

# 37
  • София
  • Мнения: 6 983
И аз обичам спанак и си го готвя като по-гъстичка супа с ориз. Харесвам го и като канапе за яйца на очи и в баница, изобщо всякак  Party
Тук откривам интересни рецепти , мерси   bouquet

Общи условия

Активация на акаунт