Някой изследвал ли е детето си за олово?

• 118 604
  • 1 075
  •   1
Отговори
# 210
А тези старите тенджери от едно време от какъв материал са? (баба ми им казва човен Crazy)

Виви, не знам за кои тенджери говориш. Дай малко описание - леки ли са, светли ли са?

Shoni, чугунени съдове не знам къде продават в България. Тези на Силит се продават във фирмените магазини на Солинген. По напред бях написала адреса на единия от тях.

Благодаря ти-явно ще са скъпи щом там се продават WinkПредпочитам да си взема от едновремешните-емайлирани  отвътре отвън са с цветчета Simple Smile

# 211
А тези старите тенджери от едно време от какъв материал са? (баба ми им казва човен Crazy)

Виви, не знам за кои тенджери говориш. Дай малко описание - леки ли са, светли ли са?

Благодаря ти-явно ще са скъпи щом там се продават WinkПредпочитам да си взема от едновремешните-емайлирани  отвътре отвън са с цветчета Simple Smile
Май и аз за същите говоря. Когато се чукнат по-силно, покритието пада и се появява черно, което е отровно.

# 212
  • София
Емайлираните съдове са добър избор, но само докато е ненарушен емайла.

# 213
   Много са нетрайни - аз също мислех да си купя няколко такива, но като знам колко често трябва да ги сменям, реших да похарча еднократно по-висока сума. Евтиното излизало скъпо, казват. Simple Smile

# 214
Не знам в Бг къде може да се направи, взема се венозна или кръв от пръста.
В някои страни, особено щатите, се препоръчва такъв тест на 1 и на 2 годинки за деца в рискови групи. Въпросът е, че в днешно време най-вероятно повечето деца могат да се отнесат към рисковите групи. Най-малкото заради тоновете китайски играчки, чиито бои съдържат олово. Нали на Мател затова изтеглиха играчките - заради токсичната боя с високо съдържание на олово.

Изследване за олово в кръвта би трябвало да се прави в РИОКОЗ. В съседна тема и по друг повод е даден този линк:
http://www.rcz-shumen.icon.bg/obrazci/2006_bul_9.pdf ,
в който на стр.18 е публикувана Наредба 8 на М-р Гайдарски от 25.04.06 за Платените услуги, извършвани от РИОКОЗ, поискани от физически или юридически лица. Пбликувано е и Приложение 1 към нея и там на
стр.37 с код 01.12.016 "Олово в кръв" - 7.50лв.
стр.34 с код 01.07.348 "Специфично количество олово и кадмий, преминало от керамични, стъклокерамични и стъклени предмети в храни" - 8.50лв.

# 215
Да побутна хубавата тема.

# 216
Момичета може ли да се запиша при вас?. Видях ,че коменирате покрията на домакински съдове и темата много ме интересува.
В готварския има подобна тема, но тук е много по широко комениран въпроса.
Ще се върна да изчета всичко назад и сигурно доста въпроси ще изникнат Embarassed

# 217

стр.34 с код 01.07.348 "Специфично количество олово и кадмий, преминало от керамични, стъклокерамични и стъклени предмети в храни" - 8.50лв.

Хм щом си има специално такова изследване, представяте ли си за колко олово иде реч.

Благодаря за инфото, Pisateva.

# 218
Странно...мислех, че тефлоновите съдове са добри, но май съм в грешка.... newsm78

# 219
                            Здравейте  Hug
Днес попаднах на темата и я прочетох цялата.Ужас  Sick,не съм се замисляля  Rolling Eyes
Тиганите са ми Тефал-тефлонови,хапваме риба поне веднъж седмично,а понякога и по често...

А като знам,че не само аз съм в неведение  ooooh!

Вече не знам ......  нямам думи .... 

Съдовете ще сменя,но без риба не мога

Аз имам за ежедневно хранене съдове от аркопал.Бял сервиз от Метро,има голямо разнообразие и ми хареса.Нещо такова   
                                                                         как да разбера състава
                                                                                                                   http://www.luminarc.com/
                                                                                                                   http://roberta.business.bg/

# 220
Мно лесно за рибата: в стъклена тава и във фурната. Или на пара.

# 221
Момичета какво ще ми кажете за силиконовите формички за печене на блатове за торти и мъфини newsm78.
Че са удобни спор няма, но състава им  Sick що ли е то newsm78

# 222
SI_reni,
не съм сигурна какво точно е аркопал, т.е. какво точно стъкло е, но щом е бял има голям шанс да е ОК. Поне така предполагам. Проблемът с аркопала (и порцелана) отново е оловото в глазурата, което може да премине в топлата храна. Затова избягваме цветните съдове, освен ако производителят категорично не е посочил, че не съдържат олово.

Сайтът, който си дала, е толкова бавен, че нищо не можах да открия за материала. Но и едва ли биха си написали, ако има олово. Ей тази например адски ме съмнява

За рибата - да. И без това пърженето хич не ти го препоръчвам.

Бъни, алтернативата е формичка за кекс с тефлоново покритие. Силиконът, ако не е безвреден, то поне е по-малкото зло.

# 223
За силиконовите форми и аз бях питала преди време тук в темата и инфо търсих. Но безуспешно.

Сервизът ни за всекидневно ползване вече е стъклен, прозрачен, прост.  Laughing

# 224
За рибата доста напред в темата пишете,че съдържа олово  Rolling Eyes

Общи условия

Активация на акаунт