Египет - втора тема

• 42 954
  • 442
  •   1
Отговори
# 120
На нас гида ни каза, че 22 милиона е населението на Кайро по официални данни. но не знаят колко е населението в Града на мъртвите.  А за Кайро мисля, че и една седмица ще е малко иначе.

# 121
Еликс, така е - има и много мизерни хотели в Кайро. Ние затова последно бяхме в един супер скапан, но пък на много добро място. И без друго се прибирахме само да се преоблечем и да дремнем малко  Party
Янич, една седмица отнема само качественото разглеждане на Египетския Музей  Crazy Абе човек само време и пари да има - Кайро предлага останалото  Peace

# 122
  • Beyond the Frontiers
Цитирам: Също така нощувката  със закуска в Кайро може да е по желание в хотел 5* ( Interconti Pyramids Park 5*, Movenpick Resort Pyramids 5*, Hilton Pyramids Golf 5* или подобен ) срещу доплащане от 36 Euro за възрастен ( за възрастен в единична стая доплащането е 55 Euro ) и 18  Euro за дете до 12 год.

Old Sport , негативното впечатлението не е от самия град Кайро, а от хотела. Освен това ги бях настроила да не очакват някакъв супер лукс или всичко да е като в Европейска държава, така че негативните страни са приети по-скоро като интересно преживяване. Пък и от емоциите покрай другите неща - Пирамиди, музей, пустиня, не е останало време за негативизъм. Да посети Египет е мечта на баща ми, така че е доволен, съжалява само, че не е могъл да посети повече места, защото не всички обявени допълнителни екскурзий са се осъществили.  Peace

# 123
Елку,разбирам. В такъв случай просто е трябвало да ползват услугите на друга фирма за останалите екскурзии. Жалко наистина,че не са могли да обиколят повече, но пък им  е останало и за другия път  Peace

Quasimodo, ако четеш тук, моля те, освободи място в пощенската си кутия,не мога да ти пратя съобщение...  Tired

Последна редакция: ср, 10 дек 2008, 10:35 от Old Sport

# 124
Ще бъда от 20-ти в Прима Лайф Магалуф и в Кайро в Гранд Пирамидс. Някой ходил ли е в тези хотели. Дайте съвети и идеи. моля.

# 125
Ще бъде ли някой от вас там тогава?

# 126
Гранд Пирамидс е добър хотел. В Гиза е, близо до пирамидите.Отзивите за него са добри.
За другия хотел - какво е това "Магалауф" - изобщо нищо не ми говори.Иначе Прима Лайф има в Макади - малко по- на юг от Хургада.За него има писано - има линк в заглавния пост.Отзивите са добри.

Quasimodo, ако четеш тук, моля те, освободи място в пощенската си кутия,не мога да ти пратя съобщение... 

# 127
Привет на всички влюбени в Египет(и аз съм една от тях Laughing)
Old Sport , специални поздрави за теб.Много е хубава новата темичка за Египет, много добре оформена и всякаква информация се намира бързо и лесно.Мерси Hug И въпреки не се включвам изчитам всичко написано и си мечтая скоро пак да посетя Египет...
Дивиана, видях че си писала ,че ще бъдете в хотел Aqua Vista в Хургада, който е от веригата Pickalbatros. Ние миналата година бяхме в Albatros Resort (Old Sport е пуснала линк към моят разказ) , който е от същата верига.Всъщност те са там 4 хотела на PickAlbatros един до друг, един на първа линия(BeachAlbatros) и 3 на втора(Albatros Resort, Aqua Blue и Aqua Vista). Aqua Vista е най-новият, ако не се лъжа миналата година е открит.Но дефакто вие можете да ползвате всичко от другите хотели(басейни, барове, спортни атракции и др.) без основните ресторанти, поне миналата година беше така.Конкретно до Aqua Vista стигнахме само веднъж колкото да разгледаме личеше си ,че е нов малко по-постничък беше в сравнение с другите, но предполагам че вече са го разкрасили(за почти една година със сигурност).Това е което мога да кажа, на нас много ни хареса хотела, надявам се и вие да си изкарате прекрасно Wink
Хайде чакаме още разкази от завърналите се.
И приятно изкарване на заминаващите.
Египет е найстина една приказка,която си заслужава да видиш.

# 128
Ванче, привет!  bouquet
Тя Дивиана вече ползва екстрите  Mr. Green Като се върне ще разказва.
Знаех си,че някой беше ходил в Албатрос,но не помнех кой. Мерси за освежаването на паметта ми  Peace

# 129
От името на Quasimodo публикувам тук пространния му и емоционален разказ за Египет. Благодарности за усилията и споделените впечатления!  bouquet

Не се стърпявам да започна с най-хубавото “Измамихме” туристическата компания – платихме за четирима, а отидохме в Египет петима. Седмица преди заминаването разбрахме, че сме бременни и въпреки колебанието, решихме че на бъдещото поколение му е било писано да е по-голям пътешественик от нас, а кои сме ние да спираме младежкия устрем  
Впечатленията ни са много и изключително богати, така че колкото и да не ми се иска ще трябва да пиша в “по-академичен” стил за да не се превърне в роман.
Изпращане, пътуване, посрещане и настаняване (Алфатур и Тезтур) – Никакви неприятни изненади. Нормално без забавяне и навсякъде с необходимата информация. Не доплатихме за 5* хотел, така че ни настаниха в “Husa Pyramids” 4* отговаря на 3*+. Нямам информация за другите хотели, но този ако не друго има прекрасна гледка към пирамидите от заведението на последния етаж. Стаите не са впечатляващи, но сравнително чисти и нормално обзаведени. Храната бива. Има малък вътрешен басейн.
Кайро – Цял нов свят. Всичко впечатлява и е необхватно, за което и да е от сетивата. Може би, ако имате възможност да живеете там някоя  и друга година ще успеете да се включите в ритъма на този град и ще се доближите до хората дотолкова, че да добиете представа за живота им извън видимото за туриста. Нямате толкова време – трябва да препускате и не можете да се отърсите от усещането, че постоянно нещо ви убягва и не виждате същественото. Тезтур ви предлагат обиколка на града с автобус 25$ - откажете. Излезте и спокойно се разходете из града. Гледайте хората. Движението. Миризмите и цветовете.( Не винаги са приятни...)
Наехме си такси и за 150 паунда(28$)  ни разходи до една от най-старите коптски църкви, една от най-големите и стари джамии и цитаделата на града. Искаше да ни заведе и на пазар до  Гиза, но нямахме време – бързахме за залеза над пирамидите. Между всички спирки човека ни даваше различно време да разглеждаме 40, 20, 180 минути. Изчезваше и се появяваше точно в определения час. След цитаделата ние закъсняхме с 30 минути, но той ни чакаше. Не искаше никакви пари предварително или между спирките – платихме му накрая, след като ни остави пред хотела. Самото пътуване с такси е цяло преживяване и в края му се заричате да запалите свещичка на светията, който пази хората от ПТП-та, който и да е той.
Тезтур ви предлага вечеря на река Нил (35$). Отидохме. Аз лично съжалявам и  бих предпочел да продължа обиколката си неорганизирано. Нищо впечатляващо няма да видите на тази “разходка” по реката. Моя съвет е не ходете.  По-добре е да се шляете като муха без глава из навалицата на някой пазар – ще видите много по-интересни неща, а и каквото и да си купите най-вероятно ще ви излезе по-евтино от организираното ”забавление”. Разбира се, ако се пазарите...
Пазаренето – Навсякъде, за всичко и по най безцеремонния начин. Нашата култура не ни е подготвила за това и няма да ви е лесно. Превърнете го в забавление и практикувайте без задръжки. В противен случай ще заплатите от 5 до 15 пъти по-висока от реалната цена. Коя е реалната цена – не мога да ви помогна. Спорите до край и след края си тръгвате, ако не ви настигнат след 10 метра значи сте прекалили. На следващото място, където видите да се продава същото нещо предложете мааалко по-висока цена. Просто се забавлявайте – така и така ще ви измамят  Няма начин вие да сте на печалба. Прост пример – исках да си купя кожени сандали: начална цена 48 лв, крайна цена 8 лв. Арафатка – начална цена 5 евро, крайна цена 1$. Цената на таксито беше постигната след около 15 минути пазарене и подозирам, че се прецакахме, но това беше първото, което изобщо платихме.
Пирамидите и сфинкса – Прекалено малко време за разглеждане. Ужасно малко. Впечатляващо е и интересно, но не и свръхестествено.
Магазините за парфюми и папируси – Задължително влизат в програмата. Парфюмите може да ги прескочите. Ще се вмиришете на десет вида парфюми, вероятно ще ви стане лошо, ще изслушате скорострелна лекция от добре подготвена рускиня и ще ви излъжат, че само там можете да купите висококачествени парфюми и то на тези цени. Цените дори и в Шарм ел Шейх са по-ниски, а качеството е същото. Папирусите - ако сте решили да си купувате такива най-добре го направете в магазина, в който ще ви заведат. Качествени са, на малко по-висока цена, но никъде няма да ви напишат имената с йероглифи по толкова естетичен начин. Дават ви и сертификат 
Пътуването от Кайро до Шарм ел Шейх – Ако имате възможност направете го със самолет. Ние пътувахме с автобус и изобщо не е приятно. Колкото и да ви заблуждават по-малко от 8-9 часа няма да го направите. Със самолет е 40 минути.
Шарм ел Шейх – Ами курорт. Не смятам да пиша като цяло за него. Сам по себе си не представлява интерес. Хотели, магазини и там разни забавления. Температурата през целия ни престой 30.11.-06.12. беше минимално 17-18˚С макс.25-28˚С. 
Regency Plaza – Отседнахме в този хотел – 5* общо взето си отговаря с някои малки уговорки. Най-важното плюсове и минуси:
+ Много красива и голяма градина. Добре поддържана и с много зеленина;
+ Големи басейни. Един с олимпийски размери и един отопляем + детски;
+ Обзаведен с вкус. Приятни и големи стаи;
+ На плажа и в ресторанта има достатъчно места дори и хотела да е пълен;
+/- Много плитък плаж без корали(на практика преграден от коралов риф). Плюс ако сте с деца – можете спокойно да ги оставите да се къпят в морето. Трябва да са големи таланти за да успеят да се удавят. Минус ако сте отишли да плувате и да се наслаждавате на корали и риба. Все пак към хотела има водолазен център и съвсем наблизо нормален за плуване плаж;
-/+ Отдалечен от централната част на курорта. Зависи, какво предпочитате;
- Сравнително бедна храна. Откъм плодове направо нищожна;
- Системата Allincl. не е особено богата;
Обслужването (важи за повечето хотели) - Общото обслужване бива. По стаите обслужването е ежедневно, но има една особеност, която едва ли ще ви изненада. Още първия ден ще ви се представи човекът, който ще се грижи за вашата стая. Ако ви е на сърце дайте му 5-10$. Каква ще е разликата – стаите ви ще се чистят по-грижливо, ще намирате цветя в стаята си след почистването, леглата ви ще са подредени по различен интересен начин...не е много, но създава атмосфера. Да не забравя – те ще си поискат, но ако забравят при настаняването предложете малка сума за да ви дадат стая с изглед към морето(10-20$). Не отказвайте грубо – ще спите в някое мазе
Хотелът има 2 тенискорта, билярд, тенис маси, миниголф, градински шах, детска площадка, водолазен център, камили и коне, магазини, аптека, банка (курсовете са нормални) и др.
Ако накой се интересува за по-големи подробности около хотела и други неща, за които пиша, спокойно може да се обръща към мен с лично съобщение.
Хигиената – Нямахме проблеми с разни разстройства, но не е зле човек леко да се вманиачи. Пийте си минералната вода и мийте редовно това, което можете да миете.

Ексурзиите – Родителите ми си отспаха в хотела, но ние с приятелката ми общо взето не се спряхме там. Всеки ден или вечер бяхме на някаква екскурзия, така че поред:
Планината на Моисей и манастира “Св. Екатерина” -  Тежка ексурзия, но си заслужава. Тръгвате в 21 часа – безсмислено рано, както и сами ще се убедите. 3 часа пътуване с автобус и стигате до манастира. Среднощно изкачване на най-високия връх на Синайската планина и Египет(около 2400м). Преходът е 3 часа, но е лек. Всичко е свръх екзотично – звездите са милиарди, никога не сте виждали толкова много звезди. Движите се сред бедуини, които ви предлагат да ви качат до горе за 15$ - не са опасни. Почивате си през 15-20 минути в малки къщички от струпани камъни и цените на водата, чая и на всичко което се продава расте с надморската височина. Температурата е около 0-лата дори и през лятото и дву-три часовото чакане на изгрева под върха ви се струва с право излишно. Виждате изгрева на върха, където Моисей е получил десетте Божи заповеди и според вярванията в този миг всички грехове са ви опростени   Обратният път също е интересен – вече е светло и разглеждате “природата”. Голи стръмни скали – красиви, но след половин час ти се иска да видиш поне едно дърво. Няма такова. Час – два до един от най-старите манастири в света. Хубав е. В хотела се прибирате около 12-13 часа;
Цветния канион – Начало около 8 сутринта край около 18 часа. Попаднахме в джип с много весела компания и това помогна тази екскурзия да ни се стори по-приятна отколкото е. Канионът е много красив, но ако сте намислили да ходите до Петра пропуснете тази екскурзия. В Петра ще видите същите цветни скали, но в канион в пъти по-величествен. Ексурзията включва и посещение на град Дахаб – абсолютна безмислица;
Коралови острови (о. Тиран) – Плаване с голям катер, който е много удобен – можеш да си се  люшкаш излегнал се на широки кожени канапета. Екскурзията включва три спирания за плуване сред коралови острови. Две преди да се наобядвате и едно след това. Много  приятна екскурзия. Подходяща за хора, които искат да видят красотата на подводния свят без да се вманиачават. Красотата, която видяхме беше направо съвършена. Риби и корали оцветени в хиляди цветове на разстояние една ръка от нас. Вземете си фотоапарат за подводни снимки.  Подходяща е и за хора, които или не умеят да плуват или не са уверени в уменията си – има спасители, които ако не умееш да плуваш те влачат сред коралите със спасителен пояс. Наемът на плавниците, маската, шнорхела и водолазния костюм не влизат в цената. За тях ще заплатите 20$. Спасителната жилетка е безплатна. Начало на екскурзията 8-8,30 край около 16-17 часа.
Петра – Идете... Този град е нещо, което трябва да видите на всяка цена. Снимките, които сте виждали бледнеят пред реалността. Може и да не знаете, но това е нещо, което мечтаете да видите... Не мога да го опиша, така че да ви дам някой и друг съвет поне   Ако имате възможност идете със самолет иначе пътуването е тежко. Когато пристигнете зарежете гида в момента, в който ви даде билетите(преди това разбира се си купете книжка с инфо за Петра). Смело без да се замисляте хукнете към края на града (около 40-50 минути спокоен ход), ако имате възможност платете си да ви откарат до там с кон или двуколка. Нямате време. Стигнете ли до края започнете бавно да разглеждате вървейки в посока входа на града и да си четете книжката.  Имате страшно много да гледате и дори без излишните приказки на гида и спирките за да ви покаже някакви според него интересни релефи времето няма да ви стигне. Най-внушителните и интересни неща са от края на града до така наречената Съкровищница. От там до входа на града са около 25 минути нормален ход, като по пътя ще разгледате всичко без много да се бавите. За всеки случай си оставете 50 минути. Условно наричам края на града постройките, които са на 5 минути пеша от амфитеатъра иначе той се простира на над 500 кв.км. площ.
Това е от мен. Стана дълго, въпреки че се въздържах прекомерно 
Египет е страхотна държава, а хората са невероятни. За малкото време , което бяхме там се научих да ги разпознавам по начина, по който се усмихват. И там както и в Европа искренната усмивка означава, че не гледат на теб само като на торба с долари. А при тях “мазната” усмивка се различава много от искрената.

Както стана ясно "египетските" бебета стават вече 4, така че Квазимодо е в правилния форум  Mr. Green Леко бременеене на бъдещите мами, а от гордите таковци чакаме снимки на малките фараончета  Peace

# 130
Уауууу, страхотен разказ, страхотни преживявания, направо настъхнах.
Мерси Quasimodo   bouquet(Мерси Old Sport    bouquet) Найстина много ми хареса изчетох го на един дъх.Много ми се иска да ми се случи всичко това, дано, дай боже някой ден(ако може по-скоро Grinning).
Old Sport , sorry ,но останах с впечатление,че Дивиана, ще пътува на 20, явно нещо съм се объркала, но пък се надявам,че тя в момента се наслаждава на една прекрасна почивка и се забавлява истински.И като се върне ще сподели всичко това с нас. Wink
Ех, как забравих Embarassed Quasimodo , леко бременеене и накрая един истински пътешественик(или пътешественичка) с твоя дух и заряд. Heart Eyes

Последна редакция: пн, 15 дек 2008, 15:31 от Vanche

# 131
Ванче, няма проблеми!  bouquet
Голд, ти каза,че ще ходите на 20-ти, нали? Аз те питах за името на хотела,защото ми звучеше странно..Погледни ми постинга от миналия ден  Peace

# 132
Наистина невероятен разказ. Знаех си аз, че пак ще се върна в Египет, но вече знам по-конкретно - ще отида в Шарм, и то най-вече заради Петра Peace

# 133
Това за Петра и аз си го мислих, но все пак може би, си е по- добре да се отиде до Йордания за седмица и така по- спокойно да се види Петра, също Мъртво море, Вади рум и така.

# 134
Така е, но пък ако си в Шарм,можеш да комбинираш нещата и да видиш повече.
Разбира се,идеалният вариант е седмица в Йордания,седмица в Египет..или пък по две-три...както дойде Peace

Общи условия

Активация на акаунт