Лека,свежа,бих я нарекла "лятна".
С крем от заквасена сметана.....
Еклери:
1 ч.ч. брашно
1/2 ч.ч. олио
1 ч.ч. вода
щипка сол
4 яйца (М)
Пандишпанова платка:
2 яйца
1/2 ч.ч. захар
2 с.л. олио
2 с.л. вода (или пр.мляко)
ванилия,лимонов аромат
1/2 пакетче бакпулвер
1/2 ч.ч. брашно
Шоколадов крем(на Лео):
400 г течен шоколад
400 г заквасена сметана
аромат ром
Бял крем:
800 г заквасена сметана
2/3 ч.ч. захар
2 пакетчета ванилена захар
1 пакетче желатин на Йоткер,разтворен в 125 мл вода или преварено прясно мляко
обезкостени вишни от компот,предварително изцедени
Приготвяме еклерите по всеизвестният начин на Иви.
10-на минути преди изпичането им забъркваме и пандишпанената платка.След като извадим еклерите,намаляваме фурната до 180 градуса и слагаме да се пече платката.
Докато се пече платката,срязваме еклерите на 2 и ги пълним с шоколадовия крем.
Приготвяме белия крем:
Разтваряме желатина.Смесваме го с разбърканата със захар сметана.Прибавяме и ванилията....
На дъното на дълбока купа постиламе фолио(или найлон)
,нареждаме еклери,да покрият дъното.Заливаме ги с половината от белия крем.Слагаме слой вишни.Нареждаме останалите еклери.Заливаме ги с остатъка от крема.(Кремът може да ви се види малко,но не е.Не се безпокойте. )
Готовата платка сиропираме със сока от вишни (компота).Захлупваме с нея тортата и я притискаме леко.
Слагаме купата в хладилник.След 3-4 часа би трябвало тортата да е стегнала.
Обръщаме я в/у подходяща чиния.
Внимателно махаме фолиото.Покриваме с шоколадова глазура (или остатъка от шоколадовия крем) или с каквото друго си решите (предполагам тортата позволява и по-сериозни украси).
Тортата е готова за консумация!
Да ви е сладко!