Ммммм!!!Сладкооо!

  • 610 760
  • 243
  •   1
Отговори
# 195
  • Мнения: 7 418
Eклерова торта с вишни.
Лека,свежа,бих я нарекла "лятна".
С крем от заквасена сметана.....

    Еклери:
    1 ч.ч. брашно
    1/2 ч.ч. олио
    1 ч.ч. вода
    щипка сол
    4 яйца (М)

    Пандишпанова платка:
    2 яйца
    1/2 ч.ч. захар
    2 с.л. олио
    2 с.л. вода (или пр.мляко)
    ванилия,лимонов аромат
    1/2 пакетче бакпулвер
    1/2 ч.ч. брашно

    Шоколадов крем(на Лео):
    400 г течен шоколад
    400 г заквасена сметана
    аромат ром

    Бял крем:
    800 г заквасена сметана
    2/3 ч.ч. захар
    2 пакетчета ванилена захар
    1 пакетче желатин на Йоткер,разтворен в 125 мл вода или преварено прясно мляко
    
    обезкостени вишни от компот,предварително изцедени

    Приготвяме еклерите по всеизвестният начин на Иви.   bouquet
    10-на минути преди изпичането им забъркваме и пандишпанената платка.След като извадим  еклерите,намаляваме фурната до 180 градуса и слагаме да се пече платката.
    Докато се пече платката,срязваме еклерите на 2 и ги пълним с шоколадовия крем.
    
    Приготвяме белия крем:
    Разтваряме желатина.Смесваме го с разбърканата със захар сметана.Прибавяме и ванилията....

    На дъното на дълбока купа постиламе фолио(или найлон)      
    

,нареждаме еклери,да покрият дъното.Заливаме ги с половината от белия крем.Слагаме слой вишни.Нареждаме останалите еклери.Заливаме ги с остатъка от крема.(Кремът може да ви се види малко,но не е.Не се безпокойте.  Simple Smile )

    Готовата платка сиропираме със сока от вишни (компота).Захлупваме с нея тортата и я притискаме леко.
    Слагаме купата в хладилник.След 3-4 часа би трябвало тортата да е стегнала.
    Обръщаме я в/у подходяща чиния.
    

    Внимателно махаме фолиото.Покриваме с шоколадова глазура (или остатъка от шоколадовия крем) или с каквото друго си решите (предполагам тортата позволява и по-сериозни украси).
    

    Тортата е готова за консумация!
     Да ви е сладко!  Heart Eyes
    

    
    

Последна редакция: пн, 30 апр 2012, 22:12 от Селма

# 196
  • Мнения: 7 418
   1 кг вишни без костилки да се поръсят с
   300 г сахара (да пуснат сок)
   
   Стерилизация в голям тиган с вода,с постлани на дъното кърпи.Около 30 минути след кипването водата.....Нивото на водата трябва да е до стесняването на буркана,не повече.....
    Вишните да имат 2 пръста място отгоре в буркана.
    Вадим бурканите,завиваме капачките,които бяха отгоре на бурканите и по този начин са минали стерилизация.
   Обръщаме бурканите с дъното нагоре.Увиваме ги добре и ги оставяме така до пълното изстиване.

# 197
  • Мнения: 7 418
    Сладкиш с круши.
    За тавичка 26 см диаметър.

    1 ч.ч.=250 мл

    1 ч.ч. захар
    2 яйца
    150 г масло
    150 г кисело мляко
    ванилия
    бакпулвер
    1 и 1/2 ч.ч. брашно

    4-5 круши (Конференс)

    Крушите се обелват,срязват се на две и се почистват от костилките.
    Нареждат се лъчеобразно в/у дъното на намазнена и набрашнена тава.
    Покриват се със сместа,забъркана от горепосочените продукти.(Сместа може да ви се стори малко,но не е.Покрийте с нея всяка от крушите,а по време на печенето тя ще се разлее и ще се надигне.)
   Печем до готовност.Обръщаме в подходяща чиния.
   Да ви е сладко!  Heart Eyes
    

    
    

Последна редакция: ср, 29 авг 2012, 10:41 от Селма

# 198
  • Мнения: 7 418
    Класическа торта Наполеон.
    Кори от многолистно тесто.Млечно-яйчен крем.Лек лимонов дъх,орехи.....

    Бутер тесто за корите(за малката торта от снимката използвах само половин порция от това тесто):

    730-750 г брашно
    420 мл вода
    щипка сол

    750 г студено краве масло (може да се намали до 500 г,но това ще се отрази на бухването на тестото)

    Начин на приготвяне на тестото вижте ТУК.

    Крем:
    2 и 1/2 ч.ч. прясно мляко
    2 яйца
    1/2 ч.ч. захар
    3-4 пакетчета ванилена захар (ако ползвате ванилена есенция,увеличете количеството на захарта)
    70 г натурално нишесте
    125 г краве масло
     лимонови корички и 1-2 с.л. пресен лимонов сок

     Натрошени ,препечи орехови ядки около 2/3 ч.ч..

    Половината тесто разделяме на 6 части.Една по една разточваме и печем кори с диаметър около 22 см.Не подмазвам тавата,ползвам пекарска хартия.Набождам всяка кора с вилица,за да няма неравномерни надувания.(Дръжте тестото в хладилника,вадете по едно парче за всяка следваща кора.)

    Крем:
    Смесваме яйцата със сухите съставки.Малко по малко добавяме млякото,като бъркаме непрекъснато.
    варим крема на тих огън в тенджера с по-голяма диаметър на дъното (така кремът се сварпва по-бързо и се избягва загарянето му отдолу).Варим до поява на мехури.
    Сваляме тенджерата от котлона и прибавяме ванилията,маслото,нарязано на парчета,и лимоновия сок.
     Оставяме крема да се изстуди напълно.

     Промазваме всяка кора без последната,и я поръсваме с орехи.
     Прихлупваме тортата с последната кора.Притискаме тортата отгоре с голяма чиния или капак,докато крема не започне да излиза отстрани.Махаме капака.С остатъка от крема покриваме и последната кора.С излезлия от страните крем промазваме страните.Поръсваме тортата с натрошени орехи и какао(може и с настърган шоколад).
     Охлаждаме я 1 нощ.
      Да ви е сладко!  Heart Eyes

    

     С остатъка от тестото направете Киш,бутер пастички,соленки или др..
    

Последна редакция: чт, 19 юли 2012, 16:43 от Селма

# 199
  • Мнения: 7 418
   Маслени бисквитки 1-2-3.
   Много вкусни и хрупкави.Много лесни!
   Съотношението на продуктите е 1 към 2 към 3....Сега ще видите:

   100 г (или 125 г) захар
   200 г (или 250 г)  краве масло
   300 г (или 375 г) брашно
   и
   1 яйце
   ванилия

   От тези продукти се омесва маслено тесто,което се охлажда 30-60 минути в хладилник.После се разточва и от него се изрязват фигурки.Пекат се до зачервяване.

    Да ви е сладко! Heart Eyes

  
  

Последна редакция: ср, 06 юни 2012, 06:48 от Селма

# 200
  • Мнения: 7 418
    Фокача.
    Невъзможно пухкава и апетитна!  Heart Eyes

    1/3 кубче мая Juva  разтворено в 1/3 ч.ч. хладка вода с 1/2 ч.л. захар
    отделно 250 мл вода
    1/2 с.л. сол
    около 500 г брашно (за меко тесто)

    От посочените продукти се замесва тесто,което се оставя да втаса за около 1 час.
    Премесва се и от него се оформят 2 плоски питки,в/у които с пръсти се правят вдлъбнатини.
    Питките се намазват с олио или зехтин ,към които е забъркан намачкан чесън.Поръсват се с кашкавал или сирене и подправки....
    Оставят се да втасат още малко.
    Пекат се до готовност.
    Да ви е сладко!  Heart Eyes

    
    

# 201
  • Мнения: 7 418
   Пухкав плодов сладкиш.
   От същата смес ще стане и перфектен кекс.
   1 ч.ч.=250 мл

    2 яйца
    1 ч.ч. захар
    100 г разтопено краве масло
    100 г олио
    100 г кисело мляко
    100 г прясно мляко
     ванилия
    1 бакпулвер
    2 ч.ч. брашно

    Забъркваме смес от горепосочените продукти.
    Изсипваме половината от нея в тавичка (22 см),постлана с пекарска хартия или намазнена и поръсена с брашно.
    Редим предварително измитите,почистените от костилки,нарязани на полумесеци плодове.
    Заливаме с останалата смес.
    Печем на 180 г около 45-50 минути (до суха клечка)
    Поръсваме с пудра захар.
    Да ви е сладко!  Heart Eyes

   
  

Последна редакция: чт, 21 юни 2012, 20:21 от Селма

# 202
  • Мнения: 7 418
    Наполеон с вишни.

    


    От цялата доза тесто(направата вижте тук) направих 9 кори,като го разделих на 9 парчета и разточих всяко парче на кръг.

  1 ч.ч.=250мл

     Кремът беше
  1 л мляко,
  1 ч.ч. захар + 2 пакетчета ванилена захар,
  1/2 ч.ч. нишесте,
  1/2 ч.ч. брашно
  4 яйца

   като го сварих прибавих и 100 г краве масло и още есенция ванилия.
   Като изстина кремът,промазах корите без последната/най-горната (в/у крема редих и вишни).
   В/у горната сложих голяма равна чиния и внимателно притиснах тортата така,че кремът излезе отстрани.
    Размазах хубаво "страничния" крем.С остатъка от крема промазах и най-горната кора.Поръсих я с орехи и какао.

     разрязахме тортата няколко часа по-късно.Корите не бяха попили крема кой знае колко,но това придаде на тортата някакъв особен чар.
    Сигурна съм,че на доста хора ще им се иска да увеличат количеството крем.Имайте го предвид.  Wink Hug
   Макар че лично на мен и тази консистенция ми беше ОК.  Peace

    Забележка:
    Вишните са важна съставка на тортата.Ако не разполагате с тях,добавете към крема малко лимонов сок и може би лимонови корички(за да има присъствие на някаква киселинка и по-изразителен аромат).Освен това,ако нямате вишни,сложете м/у корите и натрошени орехи (предварително препечени),те ще обогатят вкуса на тортата.

     Да ви е сладко!  Heart Eyes

Последна редакция: чт, 19 юли 2012, 16:44 от Селма

# 203
  • Мнения: 7 418
     Торта Наполеон-Сметанник с вишни.
     Великолепно съчетание на кори от ароматно бутер тесто,крем от заквасена сметана и обезкостени вишни от компот!

     1 ч.ч.=250 мл

     Бутер тестото се прави по тази рецепта.
     Разделя се на 8-9 части ,от които една по една се разточват и се пекат кори с диаметър 24-26 см.
     Преди изпичането всяка кора се набожда с вилица,за да се избегне неравномерно издуване.Докато работите с поредно парче тесто,останалото дръжте в хладилника.

     Крем:
     4 големи кутии заквасена сметана (1 кг 600 г)
     1 и 1/2 ч.ч. захар
     4 пакетчета ванилена захар
     1 капсула ванилова есенция

     Обезкостени вишни от компот.(Може да се пробвате и с други плодове.Ябълки,например,задушени в лимонов сок и захар.Или кайсии от компот.Важното е да имат изразителен и леко кисел вкус.)

     Препечени натрошени орехи .

     Промазваме всяка кора със сметановия крем,редим вишни,поръсваме с орехи.
     Преди да намажем най-горната кора,внимателно притискаме тортата с голяма плоска чиния.С излезлия отстрани крем промазваме страните на тортата.Покриваме с крема и най-горната кора.Поръсваме я с натрошени изрезки от корите или с натрошени орехи/шоколад/какао......

     Оставяме тортата да престои поне 1 нощ в хладилника.
     Да ви е сладко!  Heart Eyes

  


      
    

Последна редакция: чт, 19 юли 2012, 16:44 от Селма

# 204
  • Мнения: 7 418
   Мини пици от бутер тесто.

    Тестото се приготвя по тази рецепта.Или използвайте готово бутер тесто.

    Приготвяме и сирене,кашкавал и домати (най-добре чери,но,може и обикновени).Импровизирайте с продуктите.Може да се прибавят и гъбки,и шунка....

    Разточваме пласт около 1 см дебелина.
    От него с помощта на чаша,например,изрязваме кръгчета с 9-10 см диаметър.
    Леко разточваме всяко кръгче по средата за да получим овална форма.
    Нареждаме овалите в/у тава ,постлана с пекарска хартия.
    В/у всеки овал слагаме парче сирене,в/у сиренето дебело парче домат(или половинка от чери домат с разреза нагоре),в/у домата лентички кашкавал(направени с белачка).

    Печем мини пиците на 180 градуса плюс вентилатор (200 градуса без вентилатор) около 25-30 минути.
  
     Бон апети!  Heart Eyes

    
    

Последна редакция: чт, 19 юли 2012, 16:45 от Селма

# 205
  • Мнения: 7 418
    Салата с патладжан.

    2 средни патладжана
    2-3 тиквички
    200 г гъби
    1 голям домат (2 средни)
    3-4 скилидки чесън

    Патладжаните се измиват,се нарязват на ивички и се посоляват обилно.Остават се настрани за 20-30 мин..
    Гъбите измиваме ,нарязваме и задушаваме в собствен сос до готовност(без олио или вода).
    Тиквикчите се нарязват на ивици и се задушават с домата,нарязан по същия начин.

    Измиваме патладжана,изцеждаме хубаво.Задушаваме.

    В голяма купа смесваме всичките съставки и прибавяме пресован чесън.
    Бон апети!  Heart Eyes

  

Последна редакция: вт, 06 ное 2012, 09:23 от Селма

# 206
  • Мнения: 7 418
   Крем за торта

   1 опаковка Филаделфия
   200 г краве масло
   200 г заквасена сметана
   3/4 ч.ч. пудра-захар

# 207
  • Мнения: 7 418
Галет със сини сливи
Ненадминат по лекота и вкус летен сладкиш!
Оформя се подобно на този солен галет .

   1 ч.ч.=250 мл

   1 ч.ч. брашно
   1/2 ч.ч. царевично брашно                                  
   1/2 ч.л. сол
   1 пакетче ванилена захар          
   125 г краве масло                        
   3 с.л. заквасена сметана
                                                      
  
    сини сливи,малко брашно за поръсване,2 пакетчета ванилена захар,1-2 с.л. захар

    За тестото.....Смесваме сухите съставки.Към тях прибавяме кравето масло и го нарязваме с нож направо вътре в брашното.Когато парченцата станат достатъчно дребни,бързо замесваме тестото с ръце.Бързо,за да не омекне маслото.После прибавяме и сметаната.Бързо оформяме топка.
    Прибираме тестото в хладилника.

    Почистваме измитите сливи от костилките.Срязваме ги на четери.
    Изваждаме тестото от хладилника.Разточваме  го на кръг в/у набрашнен лист пекарска хартия.         Пренасяме листа със тестото в/у подходяща тава.
    Поръсваме тестото с малко брашно или нишесте и с пакетче ванилена захар.
    Нареждаме сливите,като оставяме около 5 см непокрито тесто по периметъра на кръга.Поръсваме и тях с пакетче ванилена захар и с 1-2 с.л. бяла захар.
    Загъваме тестото отстрани,като частично покриваме сливите.
    Печем в загрята до 180 градуса фурна 30-35 минути (до златисто).
    Готовият галет поръсваме с пудра захар.
    Да ви е сладко!  Heart Eyes

    

Последна редакция: чт, 08 авг 2013, 07:02 от Селма

# 208
  • Мнения: 7 418
    Шоколадови мъфини
    Много шоколадови!  Grinning
    Продукти за 12 мъфина:

    150 г натурален шоколад
    150 г краве масло
    225 г захар
    75 г натурално нишесте
    75 г брашно
    щипка сол
    6 яйца

     Разтопяваме шоколада и маслото.
     Прибавяме към тях захарта.Разбъркваме.
     Прибавяме нишестето,брашното и щипката сол.Разбъркваме отново.
     Отделяме белтъците от жълтъците.
     Жълтъците прибавяме към сместа.
     Белтъците разбиваме отделно на твърда пяна.
     Внимателно прибавяме белтъците към останалите продукти,като бъркаме сместа със шпатула.
     Намазняваме (при необходимост и набрашняваме) формичките за мъфини.
     Запълваме ги до 2/3 обем.
     Печем в загрята до 150-160 градуса фурна около 45 минути.
     Да ви е сладко!  Heart Eyes

  

    
    

Последна редакция: пт, 03 авг 2012, 16:09 от Селма

# 209
  • Мнения: 7 418
    Палачинки с кисело мляко "Любимите"
    1 ч.ч.=250 мл
    
    3 яйца
    3 с.л. олио
    1 и 1/2 ч.ч. прясно мляко
    1 и 1/2 ч.ч. брашно
    300 г кисело мляко
    1 и 1/2 с.л. захар (или по-малко,ако ги желаете с по-неутрален вкус)
    1/2 ч.л. сол
    

    Забъркваме палачинкова смес.За първата палачинка леко намазняваме тигана,останалите печем без мазнина.

     Да ви е сладко!  Heart Eyes

Последна редакция: пт, 01 мар 2013, 08:22 от Селма

Общи условия

Активация на акаунт