Рецепти за Actifry

  • 332 875
  • 1 499
  •   1
Отговори
# 135
  • София
  • Мнения: 8 494
ДЯДО ХАДЖИЯ, Я КАЖИ КАКАВА Е ТАЗИ СПЕЦИАЛНА ДЪРВЕНА ЩИПКА, ЗА КАКВО СЕ ИЗПОЛЗВА, ОТДЕЛНО ЛИ СЕ КУПУВА ИЛИ БЕШЕ В МАШИНАТА КАТО Я КУПИ?

Ами в Радомир на Димитровден е събора на града и си я купихме от една сергия (дето имаше и дървени лъжици, вилици и такива работи). Всъщност тогава си я купихме, защото у нас ползваме много готварски съдове с тефлоново покритие и сега пък сина рече - тая ще е само за тази машина. Да е струвала 3-4 лева или нещо такова.

Ама по магазините за домашни потреби пък продават едни черни пластмасови такива прибори и с тях става. Нали знаете въпросът е да не е метална.

# 136
  • Мнения: 20
Проверих испанските рецепти, и, тая идея да се почне без бъркалката е много удачна. Стига да няма течност, това дето е вътре ще се стегне, точно колкото на де се омеси после, както стана моите двайсет и няколко "кюфтенца на Карлсон". Още в събота ще пусна пак двайсет и няколко и със сигурност аз ще съм победителят, не уреда. Наздраве! Hug

# 137
  • София
  • Мнения: 8 494
Проверих испанските рецепти, и, тая идея да се почне без бъркалката е много удачна. Стига да няма течност, това дето е вътре ще се стегне, точно колкото на де се омеси после, както стана моите двайсет и няколко "кюфтенца на Карлсон". Още в събота ще пусна пак двайсет и няколко и със сигурност аз ще съм победителят, не уреда. Наздраве! Hug

Ами така като намирате разни линкове що не ги пускате тука че да им хвърлим и ние по едно очо.

# 138
  • Spain
  • Мнения: 3 772
предполагам за тези които съм дала аз става въпрос
ето тази е -в4ера малко съм пообъркала май линка
http://el-mundo-de-estrella.blogspot.com/2009/05/rollitos-de-lom … -en-aceite-y.html
а ина4е ето вси4ките и рецепти с актифрай
http://indice-por-alimentos.blogspot.com/2009/05/freidora-tefal-actifry.html мисля 4е вси4ко е ясно - има картинки стъпка по стъпка ,ако има някои въпрос ще преведа

# 139
  • София
  • Мнения: 8 494
Аз пък за да ви стимулирам да експериментирате ви представям карамелизирани панирани банани приготвени в TEFAL ACTIFRY.

                 
[Кликнете върху снимките за да ги разгледате в по-голям формат]

Рецептата е специално компилирана от синът ми. Тоест демек днес я измислихме. Тъй като утре ще правим втори подобрен вариант, ако стане сполучлив ще споделя рецептата с вас.

Бързам само да кажа че панираните банани първо бяха пуснати в машината за 2-3 минути без бъркалка и после ги пуснахме с бъркалката.

# 140
  • в матрицата
  • Мнения: 937
Здравейте!! Дойде и моето време да споделя експериментите с actiry. Така, първо направих едни пилешки гърди пълни със спанак и сирене. Станаха страхотни. Другият ми експеримент беше патладжани с доматен сос. Според мен не трябваше да набрашнявам патладжаните, защото брашното някак се изсуши и стоеше бяло върху патладжаните, но за това пък доматения сос стана страхотен и много бързо - просто сложих малко чесън първо да се позапържи, после една консерва домати ( цели белени) и накрая магданоз и от време на време разбърквах за да смачкам доматите. Другото което направих е едни картофки с билкова коричка от книжката, която върви с уреда, добре станаха, ама подправките почти се бяха изсипали от картофките.
И аз съм решила да пробвам панирани сиренца и кашкавалчета, но без бъркалката, и съм се зачудила, дали мекички няма да станат добре също...

# 141
  • Мнения: 278
АдаДеспейнада, добре би било да преведеш някоя и друга рецепта, снимките някак не са ми достатъчни.

На всички останали - newsm20 - за споделения опит!

# 142
  • София
  • Мнения: 8 494
Ми като начало ето един превод от мен.
Предупреждавам обаче, че не съм го готвил, а само съм прочел рецептата. И нали си знаете урока  Laughing - кликайте върху снимките да ги разгледате в по-голям формат.

ОРИЗ С РАТАТУЙ***


Източник: http://www.brutsellog.com/2008/08/31/rice-with-ratatouille/

Оригиналната рецепта се нарича "Ориз с рататуй"***, но лично аз не можах да го преведа, защото това си е явно някакво наименование на ястие. По снимката видях, че са зеленчуци и затова първоначално го преведох "Ориз със зеленчуци"***.

Продукти: Ориз, 2 скилидки чесън, розмарин, 1 тиквичка (в оригинала пише цукина), 1 оранжев пипер (не намирам проблем това да е и зелена или червена чушка), 175 гр малки гъби, 2 глави червен лук, пипер, сол.

1. Ориза си пригответе отделно според инструкцията на опаковката или пък както си го приготвяте традиционно у вас (той няма да се приготвя в TEFAL ACTIFRY).

2. Сложете в машината ситно нарязания чесън и розмарина с една мерителна лъжица масло и гответе 2 минути.

3. Добавете тиквичката нарязана на кубчета или дебели кръгчета, пипера, гъбите и двете глави червен лук. Прибавете на вкус черен пипер и сол. Гответе 20 минути.

Готовите зеленчуци сервирайте с готовия ориз.

Бих си позволил да допълня, че аз спокойно бих добавил малки пресни картофи, броколи и един морков. Идеята за това разбира се не е моя. Взех я пак от същия сайт или по точно като гледах снимката на друга рецепта. Ето тази снимка.


В този случай вероятно ще се наложи да увелича времето на готвене с още пет минути (а може би ще прекъсвам готвенето от време на време и просто ще проверявам картофите с вилица за да проверя тяхната готовност). Между другото във втората рецепта пише, че ако не искате морковите да ви останат хрупкави, а ги искате по меки, то тогава трябва предварително да ги бланширате във вода със сол.

От тази пък снимка:


разбирам, че няма проблем да добавя и грах. В рецептата за това ястие пък ви предлагат накрая да добавите микс от две супени лъжици кетчуп, 2 супени лъжици сладък чили сос и нарязан пресен лук. Като го добавите този микс пуснете машината за още 3 минути и ястието би трябвало да придобие страхотен вкус (според авторите де).

В кръга на разните щури идеи, както си имам един боб от вчера се чудя какъв е проблема пет минути преди края на готвенето да го сложа и него. Като ще е гювеч да е гювеч.

Та ето как три ястия компилирахме рецепта за едно ястие, а защо пък не да си имаме и три отделни ястия.

Хайде приятен апетит и аз очаквам вашите открития ама нещо не ги виждам много много.
___________________________________

*** - Благодаря на Мента от форума на майките в Израел за превода. Както и предположих ратутай явно е някакъв вид ястие и затова не можах да го преведа. Впоследствие тя ме ориентира. Всъщност правилно съм се ориентирал по снимката, че е някакво ястие със зеленчуци. Ако се интересувате за повече подробности за рататуй, прочетете тук. Обърнете внимание, че в оригиналната рецепта има и патладжан. Аз бих спазил съветите и ако го добавям и него бих го добавил, но предварително изпечен.

Последна редакция: вт, 02 юни 2009, 13:51 от дядо хаджия

# 143
  • София, родом- Силистра
  • Мнения: 99
дядо хаджия много апетитно изглажда, аз веднъж готвих зеленчуци с пресни картофи, но нещо го бях закъсала с тези картофи много време се готвиха и останаха малко дървени, а другите зеленчуци станаха като разварени. Може би трябва малко да се посварят предварително и после да се сложат в машинката, а може да е било и от картофите. Вчера правих пилешки пържолки нарязани на малки парчета поръсени  с малко олио и готвих 15 мен. След това добавих сос бешамел от този готовия на Маги и готвих още 20мен. Стана много вкусно.

# 144
  • Мнения: 1
Разбирам че нещата се получават, но вкусно ли е действително или вкуса се различава от познатия? Thinking И ако може повече снимки на творенията ви.  chef

# 145
  • София
  • Мнения: 8 494
ПИЛЕ СЪС ЗЕЛЕНЧУЦИ.

   

Ами ето две снимки от тази вечер. Пиле със зеленчуци в два варианта.

Рецептата е компилирана, тоест не е моя, а са взети идеи от няколко рецепти, които бях публикувал в един от предходните постове.

1. Пилешките гърди (300 грама) се нарязват на кубчета, поръсват се със сол и черен пипер на вкус и се разбъркват. Слагат се в машината и се обработват с една мерителна лъжица олио 5 минути.

2. Добавят се зеленчуците:

- 300 грама дребни пресни картофи предварително бланширани във вода и сол, ако картофите са големи нарежете ги на едро;
- едро нарязан кромид лук - аз сложих 2 глави - във втория вариант е заместен с една връзка пресен лук;
- три скилидки чесън нарязани на половинка;
- един морков, нарязан на лентички - ако искате моркова да омекне го бранширайте с картофите, ние го обичаме хрупкав затова го прибавихме директно без никаква предварителна подготовка;
- една червена чушка нарязана на лентички - във втория вариант чушката е заместена с две тиквички нарязани на кубчета;
- няколко дребни цели сурови гъби (ако са ви едри нарежете ги на едро).

Готвят се в машината още 20 минути.

3. Една чаена (или супена - въпрос на вкус) лъжица доматено пюре разбийте в три - четири супени лъжици вода и добавете половин чаена лъжичка подправка на Маги (ние сложихме зеленчуковата), добавете в машината и обработете още 3-4 минути.

Втория вариант е без червената чушка, но е добавена тиквичка и стария лук е заместен с пресен лук.

Приятен апетит.

P.S.: Пропуснах за вкуса. Впрочем не писах за него, защото всеки си има собствен вкус и ако за единия яденето е страхотно (според мнението на цялото ни семейство това пилешко е върховно, даже в момента готвим втора серия) за другия нещо може да му липсва.

Обръщам внимание, че в този прибор зеленчуците запазват своята си цялост и не се разкашкват и размекват много. Вижте например гъбите и чушките.

Последна редакция: ср, 03 юни 2009, 21:11 от дядо хаджия

# 146
  • София
  • Мнения: 6 101


 дребни пресни картофи предварително бланширани във вода и сол, ако картофите са големи нарежете ги на едро;


Имаш предвид,че са леко сварени newsm78

# 147
  • София
  • Мнения: 8 494


 дребни пресни картофи предварително бланширани във вода и сол, ако картофите са големи нарежете ги на едро;


Имаш предвид,че са леко сварени newsm78

Ами не точно леко сварени. Като заври водата остават вътре не повече от 3-4 минути.

# 148
  • Мнения: 20
Бях обещал битка с кюфтенцата на Карлсон, победих, имам и снимки, но не ми се свалят, 500 гр кайма смес, една голяма глава лук, един голям картоф, едно яйце, магданоз и подправки, и царевичен грис, сащото нямах галета за сгъстяване. Всичкото това го смлях добре на пасатора и стана като пастет!? Кюфтенца не може да се оформат, но с размера на орех, станаха три пъти по двайсет и няколко - както са криви ги сложих в уреда БЕЗ ПЕРКА 5 мин, после с перка още 10 мин, и резултатът е отличен. Значи, кой както обича кюфтенцана на вкус и съсстав, просто стават опечени, отлични, без помен от прегоряло брашно в тигана! Потрошеното време е час, час и половина преко сили, защото продължавам тезата си, че готвенето трябва да е успешно, но на приемлива цена. Ако някой много помоли, утре ще намеря  време и за снимки, но, мисля, че обясненията са достатъчни.
С първо приближение виждам как по тая писта стават и зеленчукови кюфтенца, от тиквички или нещо друго по вкус, технологията е железна. Уредът си заслужава парите! да ви е сладко!

# 149
  • София
  • Мнения: 8 494
... Всичкото това го смлях добре на пасатора и стана като пастет!? ...
По рецепта ли се изисква сместа да стане на пастет и да минава през пасатор.

Общи условия

Активация на акаунт