Машина за хляб - 14 част

  • 68 134
  • 741
  •   1
Отговори
# 495
  • Мнения: 389
kali 7 , аз чак сега влизам. Докато ти отговоря и ти си го направила този кекс  Grinning. Радвам се, че ти се е получил добре, че малко се притесних след този на gi4o_pi4o .
В тази последователност го направих и на програма от 1ч. и 50 мин.

gi4o_pi4o, да не би пък да ти е дошъл повече бакпулвера? Странно, аз на моя му треперих дали въобще ще се надигне.

# 496
# 497
  • Мнения: 11 607
Не ми се смейте,че по нощите/рано сутрин рецепта ще пиша.......Ама чакам да мине време,че закуска да направя на моите.......

То рецепта е силна дума,че аз съм скарана с мерките и теглилките.....Но важен е принципът.....

Продукти:

Зародиш - пшеничен и слънчогледов - собственоръчно правен от мен, в продъл … ие на около 3 дни
Още семена - по 1 с.л. лен, сусам, тиквени семки.

Мая - 1/4 кубче без малко. На принципа,че по-малко е по-добре от повече, а и ми се видя малко сместта, та.....като разрязах на 4 ново кубче мая - взех най-малкото, бе по-малко от 1/4 с една идея някъде......

Вода - доливах няколко пъти - може би около 300мл.

Трапезна морска сол - 1 с.л.

Брашно - 200 гр. царевичен грис + 400 гр. бяло брашно

Сусамов тахан - 1 с.л. (имах много малко в буркана и се чудих какво да го правя , та реших и него вътре, а водата, която прибавих след това де факто бе от един вид - измиването на буркана). Може спокойно и без него.

Чесън на прах - 1 кафена лъжичка


Зародиша го смлях(без вода, без нищо) в блендера на 3 пъти - така. Общото му количество може би бе около 5-6 супени лъжици. След това сложих в хлебопекарната - маята, солта, зародиша, водата, тахана и другите семена - лен, тиквени, сусам. Имам долу-горе представа при мен(визуална)до къде трябва да дойде водата в контейнера за добър хляб (контейнера е за хляб с вместимост 1,250кг.). Сложих и брашното+гриса и пуснах хлебопекарната на първа програма - 3,24ч. Следях консистенцията на хляба - да не е мека, но и да не става прекалено твърда, основно - да не маже под бъркалките. Следих така до около 15мин., хареса ми тестото и оставих всичко останало на хлебопечката. Резултата - тук и тук, разрез

Получи се нещо разкошно за вкуса на нашето семейство! Който харесва подобни комбинации - ще е доволен от резултата. Рецептата търпи вариации, но аз исках да подскажа една от всичките видове комбинации на зародиш с бяло брашно. Някой може да опита и с типово брашно.


Не си спомням...но на някой бях гледала пълнозърнест хляб с брашно на Техра. Супер става хляба с него, препоръчвам и смеската на Техра - селски хляб. За мен тя е разкошна, като си затварям очите за набухвателите и подобрителите въобще в брашната Техра(аз и затова ги избягвам тях....)Предпочитам сама да си направя смеската със семена.

# 498
  • Мнения: 62
Браво Мама Цоцоланка ,
в ного добра насока си поела - здравословна  Hug

Брашно - 200 гр. царевичен грис + 400 гр. бяло брашно - неможах да го схвана

Иначе хляба ти изглежда ... вкусно Simple Smile , само малко спаднал е май , като Този моя. Можеби с по-малко мая трябва.

За зародиша си мисля, че ще е по-добре да му изцедиш водата малко(1 ден) по-рано за да си пусне кълнове.
Аз лично пшеничения го държа 24ч. във вода и 24ч. влажен и е готов.
Покъсно ще постна един линк тука за един материал за покълване на семена.
Ето го и него - http://www.spiralata.net/kratko/articles.php?lng=bg&pg=55

Последна редакция: нд, 22 фев 2009, 11:00 от Svilena33

# 499
  • Мнения: 11 607
Браво Мама Цоцоланка ,
в ного добра насока си поела - здравословна  Hug

Брашно - 200 гр. царевичен грис + 400 гр. бяло брашно - неможах да го схвана

Иначе хляба ти изглежда ... вкусно Simple Smile , само малко спаднал е май , като Този моя. Можеби с по-малко мая трябва.

За зародиша си мисля, че ще е по-добре да му изцедиш водата малко(1 ден) по-рано за да си пусне кълнове.
Аз лично пшеничения го държа 24ч. във вода и 24ч. влажен и е готов.Покъсно ще постна един линк тука за един материал за покълване на семена.

Под брашно имах предвид - сухите съставки, играещи ролята на брашно.....А за спадането - ромското ми сърце не издържа и вдигнах капака кога не трябва - при втасването. И както се бе надул, след това се отду....По принцип нали има период, в който не е желателно да се отваря машината и т.н. То по принцип аз кълновете си ги правя на парче плат, само периодично изплахвам, а парцала е на гевгира....Така че де факто те не са във вода, а във влажна среда...Ама че обяснения давам рано сутрин.....Обаче смятам,че ти ме разбра, дори и предният пост ти бе ясен. Въпреки хлътналата коричка, няма вкус на превтасал и пр. Идеален е! А за здравословното.......то това дълга тема...Не е напр. здравословно и не е вегетарианско напр. цяла зима да се кара на зеле и картофи само...Дълга тема, нека не я отваряме.....Да я затворим, преди да сме я отворили темата викам.......

# 500
  • Мнения: 214
Вивиан, може и от бакпулвера да е  newsm78 на Йоткер е.
Я ми обяснете по-подробно, за тези кълнове в домашна среда отгледани  Praynig

# 501
# 502
# 503
  • Мнения: 62
Личния опит го писах в попредния си пост:
Пшеница за покълване от по-културните супермаркети - 500гр, 0,70-0,80лв.
- накиснато във вода в една купичка с капак и в някой шкаф на тъмно - 24ч.
- изплакване и изцеждане на водата до степен по-влажно
- и още 24ч. пак в шкафа и е готово.
Кълновете трябва да са 1-3 мм., след това силата им ослабва.

Последна редакция: нд, 22 фев 2009, 20:48 от Svilena33

# 504
  • Мнения: 305
Аз направих вчера солената корона на Котка. Стана невероятна, но не успях да я снимам защото изчезна скорострелно. Правих и козуначе.С него положението не беше същото. Стана като хляб. Иначе на вкус е добро, но според вас къде ми е проблема? За втори път пробвам и става сбито, не пухкаво и на конци. Като меся на ръка ми стават много хубави  newsm78 

# 505
  • Мнения: 11 607
Моя личен опит с кълновете.......Семената първо във вода, обикновено до вечерта. После си ги мокря периодично на един плат, който е сложен върху гевгира. И така за около 3 дни са станали...Тези са от стари партиди на фирма Благополучие....Но имам и такива родно производство, които още не съм пробвала....

# 506
  • Мнения: 214
БлАОДАрЯ ВИ мОмИчЕТА   bouquet МИСлЯ ПЪрВО ДА ПрОбВАм СЪС СлЪНчОГлЕДОВО СЕмЕ И ДАНО СТАНЕ  Praynig щЕ ПОКАЗВАм И НЕГО И ХлЯбА В ГОТОВ ВИД  Peace
(КлАВИАТУрАТА мИ ПОлУДЯ  Mr. Green)

# 507
  • Мнения: 11 607
Да,gi4o_pi4o...слънчогледовото семе става най-лесно и е много вкусно и наблюденията ми са,че се приема много добре вкл. и от деца. Нямам издънки със слънчогледови кълнове, винаги са били приемани добре...Ще станат, те са меки семена и не са капризни.....

# 508
  • Мнения: 141
Стана като хляб. Иначе на вкус е добро, но според вас къде ми е проблема? За втори път пробвам и става сбито, не пухкаво и на конци. Като меся на ръка ми стават много хубави  newsm78 
Или маята ти е била малко, или е втасвало по-малко време.Според мен.

# 509
  • Мнения: 305
Или маята ти е била малко, или е втасвало по-малко време.Според мен.
Благодаря Кети. Маята мисля че ми е добра. Поне другите неща стават както трябва. Доста се надува. А как да втасва повече като машината си го втасва. Ти на коя програма го правиш?

Общи условия

Активация на акаунт