Осмомартенска тема на турските мами - 19'та комшийска

• 40 935
  • 298
  •   1
Отговори
# 255
BZ, mersi za linka - interesen e, save-nah si go.
Lakto-ovo sym ot 92ra godina i sym si super. Samo deto decata sa mesoiadni, ama nasila hubost ne stava  Laughing

# 256
Дилара  - "... 3500+ студенти ..."http://dnes.dir.bg/2009/03/17/gallery4150227_2.html . БРАВО ! В София се събраха хиляда да протесират през January...жалко само за момичето ....пиши ни като разбереш нещо повече ....
 Praynig Hug

# 257
Ох, мир на праха на това момиче  Praynig, а дано престъпника получи заслуженото си  Confused

Принцеске, от къде я измъкна тази инфо? Бря бря, харесвам такава натурална красота, естествена. А българската мис -  ooooh!, на мен малко ми се струва по-превяхнала  Whistling

МОМИЧЕТА, ЖИВОТЪТ ВЕЧЕ НЯМА ДА Е СЪЩИЯ СЛЕД НАПРАВЕНИ  ОТКРИТИЯ. http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2009/03/17/690951_polovin_chasha_techni_iaica/ Това е прелом в света на откритията и в сивилизацията  Whistling, не повярвах като го прочетох, ама на.... представям си как ще се купува в САЩ, пък ние тук нек си правим завъртЕни манджи  hahaha

# 258
  • Истанбул
Добър вечер момичета,абе аз що си спомням ,че и в Турция има яйца в кутии=пастьоризирани.Даже навремето с масовата психоза наречена птичи грип бая бяха нашумели.

# 259
Хошбулдук!Добре заварила!Благодаря ви, за топлото посрещане момичета.  bouquetСпециални благодарности на Desert Princess за "колонята" и терлиците  Grinning.Особено розовите много ми харесаха(розовият цвят трайно се е настанил в живота ми покрай щерката).
Такааа... отварям торбата с приказките и започвам да разказвам, както каза bz . Учителка съм по български и турски език.Работила съм само две години по специалността си.В момента съм си в къщи.Скоро ми свърши майчинството и съм в процес на търсене на работа,което е "мисия невъзможна "имайки впредвид,мястото където живея.Дъщеря ми Берфу е ученичка в трети клас,а малкия палавник Мустафа,галено Мусти отскоро ходи на ясла.Аз пък си пиша дипломната работа,домакинствам и се занимавам с децата.
Имам голямо желание да почна работа,защото след три години престой в къщи усещам,че почвам да губя човешкия си облик.В последно време съм много изнервена, а това не е хубаво нито за мен, нито за децата ми.Щастливата майка има щастливи деца.Така че в най-скоро време трябва да направя нещо за себе си и за тях.
А между другото аз съм от Кърджалийския край.Има ли мами,които са мои землячки?
Засега толкова от мен.Децата заспаха и настана благословена тишина.Аз отивам да работя по дипломната си работа.Чао.Лека вечер!Сладки сънища на дребчовците!

# 260
  • Истанбул
О, какъв живот бълбука тук!  #Crazy

Ширин, добре дошла!  bouquet
Абе, Принцеске, какво е туй чудо! Shocked Ама ги прегледах всичките! Особено от преди 1933 са много интересни! newsm78
Бз, тук съм, ама тъй като ми няма психологическата картина Twisted Evil и аз се разсърдих!  #2gunfire, ама никой не се усети  Crazy Rolling Eyes
Затова пък аз реших наистина да разкажа за утрешния ден newsm78 Сега се готвя!
Хаксев, може ли някой да забрави Унакътан_младши и неговите течни яйца!!! Shocked Crazy Така, че и по този параграф държим първенството! Joy hahaha

# 261
Мерхаба и от мен!  Hug
БЗ днес наистина се надминаха очакванията ми по отношение на присъствието на протеста. Много горда бях, че младите хора успяхме да направим нещо всички заедно, да се обединим пред лицето на цяла България в името на една обща идея и стремеж към по-добро бъдеще.  Peace Евала!!!! Бяхме предимно студенти и ученици макар че "компетентните" мнения из форумите се даваха от разни други хора...  ooooh! Много глупости се изписаха, ама няма смисъл на коментирам. Евала и хиляди благодарности на всички млади хора, които ни подкрипиха днес! Успяхме да предизвикаме медийното внимание. Да се надяваме, че делото няма да се потули. Ще ви държа в течение!  Hug
Дезерт, мила , язък, че ти изтриха поста. Така хубаво го беше подредила и оформила. Много ми харесаха девойките! Наистина смятам, че туркините са много привлекателни жени. Машаалах! Много нежни личица имат всичките миски. За разлика от тази нашата мома 2009. Нея тази вечер я вкараха във ВИП брадъра. Наистина не заслужава титлата мис. Покрай тая корупция из подиумите се показваме зле пред света.  ooooh!
И добре дошли на новите съфорумки!!!    bouquet  bouquet  bouquet

# 262
Каиги мерси  Hug
 Shocked Тц тц  ужас! Ама то с право са я оплювали хората тази мис БГ 2009г. Въобще не я харесах и аз и като поведение и като външен вид.  Sick  Stop

БЗ За коя от какичките става въпрос ще ми подшушукнеш ли тихичко на ушенце, че нали съм "мераклъ меляхат" демек любопитна.  Laughing

Гхосн чичко Гугъл да е жив и здрав.  Mr. Green
Брей голямо изобретение с яйцата, ама практично.  Wink Аз преди много обичах яйца (пържените) и ядях всеки ден, а сега не мога. Sick Явно тогава съм попрекалила.  Laughing Единствено сварено.  В последни години ми се гади от всичко пържено, което в известна степен взе да ме радва. Всички хора ми се чудят как може да не обичам пържени картофки.  Rolling Eyes

Ширин много хубаво име Берфу и рядко срещано. Какво е  значението?  Simple Smile
А с розовото и аз съм се вманиачила по този цвят.  Heart Eyes

Мистик интересни са да, но на мен не всички ми харесаха. Винаги съм се чудила какво хубаво има в тази Ханде Субашъ, толкова ми е грозновата  Sick

# 263
Ширин много хубаво име Берфу и рядко срещано. Какво е  значението?  Simple Smile

Berfu He значи li снежна принцеса  newsm78, поне аз така зHaM ...а ЗА какичките на ЛC  Mr. Green Laughing

# 264
  • Истанбул
 Момичета, реших да послушам (как се казваше, забравих) Чанаккалелийката и да разкажа за утрешния ден, за тези, които се интересуват от история, в частност от историята на Турция Hug Исках да бъда кратка, но по_кратка от това не можах, като пропуснах много интересни подробности bowuu
Приятно четене Simple Smile:
Както знаете, 1-вата световна война е между две враждуващи военно-политически групировки – Антанта (Съглашение), в която влизат Англия, Франция и Русия, и Централние сили (Троен съюз), включващи Германия, Австро-Унгария и Италия.
Войната или битката за Чанаккале (Дарданелите) е през 1915-1916 години, непосредствено на п-ов Гелиболу (Галиполи), между Османската империя и силите на Антантата, като целта на Антантата е да превземе Истанбул и Босфора, като по тоя начин се отвори пътя на Русия към топлите морета, съответно и за военна помощ, боеприпаси и храна от и към съюзника.
На 19 февруари 1915 година, 16 френски и английски военни кораба нападат Чанаккале с топовни залпове и по тоя начин войната с Османската империя е започната. След като 2 английски и 1 френски кораб потъват от заложените турски мини, а други два са тежко повредени, френските и английски сили решават, че по морски път е невъзможно да пробият Дарданелите и решават да разчистят бреговете от топовете, като стоварят десантни части на сушата.
Тия десантни части са съставени от австралийски (Анзак) и индийски части, по това време поданици на Нейно величество. Интересно е, че не са пожертвани английски войници, а хора, които и хабер си нямат ни от Османска империя, ни от Антанта, ни от Троен съюз!
 Там, където са стоварени десантните части, е стръмна брегова ивица, като височините са заети от турските части от зле облечени, недобре нахранени, със слаби военни муниции войничета-селянчета от целия Анадол, балканските части на Османската империя, Сирия и пр. Във османската армия участват също така гърци, арменци, евреи и голям брой кюрди! Те са предвождани от офицери-кадети, с току-що наболи мустаци. Причината за това е, че по цялата територия на Османската империя се води война, на много фронтове: североизточен с руските части и арменски доброволци, сирийски фронт със французите, току-що приключила война на либийския фронт и т.н.
Войната се води много ожесточено. И сега, когато се разхождате по тези места е възможно да намерите гизли и части от човешки кости! Тогава войниците са потъвали до глезените в гилзите… Войната на Чанаккале е известна с нечетните подвизи на турските войничета (Мехмедчик), като например вдигането на 250 кг-овите снаряди от Онбашъ Сеид, спасяването на вражески войник от един турски войник, защото той бил сирак, а раненият имал майка (видял снимката, изпаднала от джоба му), която го очаквала в къщи, да радвал майка си… Един ден, религиозен празник за християните, главнокомандващият им иска разрешение от турската страна, този ден да не се водят сражения. В отговор, заедно със съгласието, получават като подарък и една странна течност, на която турците казват “айран”!!! Подхвърлят на анзак-войниците цигари, като в отговор получават консерви. Една рядка по рода си джентълменска война, но в която загиват към 57 000 турски войника и 33 665 анзак! Тук е улучен и часовникът на Мустафа Кемал, който е бил в горният му ляв джоб на униформата, т.е. върху сърцето! Тук загива и цял един випуск на Военното училище, като не дава и един даже випускник от тази година! Тук загива цветът на турското офицерство и по време на Освободителната война(1919_1923г) това се чувства с особена сила.  За тази война може да се говори до безкрайност, но най-добре е да гледате док. филм “ГАЛИПОЛИ”("Gallipoli"), сниман на английски и от гледна точка на анзаците и англичаните!
Всяка година на кръглата годишнина тук идват потомците на анзак войниците, да поменат дедите си, като се организират големи тържества по тоя случай. Тържествата се организират двустранно- от турска и австралийска страна!

Това е паметникът на загиналите:
http://www.canakkaletr.com/wp-content/uploads/canakkale_sehitligi.jpg

А това е Коджа Сеид, носещ един снарядите:
http://img267.imageshack.us/img267/4346/seyitonba351305he1.jpg

Тук турският войник, като носи ранения австралийски войник:
http://img216.imageshack.us/img216/5820/anakkale2dsdvp1.jpg

Паметната плоча на "Анзак"_войниците:
http://www.cnnturk.com/images/turkiye/anzaklar25nisanhi.jpg

Това са думите на Ататюрк, казани за "Анзак"_войниците! Прочетете ги, ако обичате:
http://img234.imageshack.us/img234/8200/atatc3bcrk27c3bcnanzaklva8.jpg

А това са гробищата на австр войници:
http://1.bp.blogspot.com/_xhCTfG7MS0U/R-AHJitEyZI/AAAAAAAAAYM/x_ … s400/ç10.jpg

Военният парад за падналите австрaлийски и турски войници:
http://blufiles.storage.live.com/y1pQpqRfBM-8q7ZFdwg4vkALDDdq__I … x7Vn47kooXzohrdyY

Всяка година на 25 април туристи от Австралия и Нова Зеландия очакват изгрева, преди започване на парада :
http://i.milliyet.com.tr/HaberAnaResmi/2008/04/25/fft17_mf32919.Jpeg

Да допълня, че вражеските сили не успяват да минат Дарданелите! От там е изразът: През Чанаккале не се минава!(Çanakkale geçilmez!)

Simple Smile

Последна редакция: ср, 18 мар 2009, 20:15 от mistik

# 265
Освен да почетем загиналите на този ден др. не ми идва на акъл ...
Nur içinde yatsınlar 
(да почиват в мир ..или буквално да почиват във светлина) ...(не знам как се почита To3u DeH... най-много Еrdogan и сие да отидат до Чанаккале и да сложат една китка... )

Мистик - както винаги - изчерпателна инфо ...обаятелна разказвачка ...благодр9 , че ни просвещаваш  Hug Peace. Mед ти капе от устата... да не са тu уроки,,,41 kere Mashallah !  bouquet

# 266
  • Истанбул
Мистик, благодарим за изчерпателния разказ  bouquetДа почиват в мир всички знайни и незнайни войници.Вечна им памет  bouquet

# 267
  • Казанлък of all places
Мистик, благодаря! Изтръпнах просто...
Лека им пръст на загиналите.
А изказването на Ататюрк не ви ли напомня  на "Мъртвият не ни е враг" на Дебелянов?

# 268
Мистик, благодаря ти за тези исторически факти. Ето, че имаше полза и от лошите вметки в темата, но тази историческа препратка ме накара да се замисля. Не е ли знамето на Турция символ точно на тази битка? Аз знам, че равнинната част на Чанаккале е била като езеро от кръв, и през нощта се е отразявала луната и Венера (това доближаване се случи тази година на Луната и Венера, и знам че става на 15 години. Та точно тогава е било така), и червеното знаме е символ на кръвта и отражението на Луната. Правилно ли помня тази история, или не е така?

Поставям виртуално цвете за всички всички загинали и да почиват в мир.

Добре дошли на новодошлите!   bouquet
И на всички - хубав и успешен ден  smile3525

# 269
Мистик, благодаря за увлекателния разказ  Hug  bouquet
Да почиват в мир, всички загинали.

Ghosn, това за знамето и аз съм го чувала, но не знам колко е вярно.

Бз, мерси за упражненията. Защо е 41 kere Mashallah ?  newsm78

Общи условия

Активация на акаунт