КЛУБ "РОДИТЕЛИ-ЧАСТНО ОБРАЗОВАНИЕ" 15 - изпитите

• 71 018
  • 644
  •   1
Отговори
# 165
Здравейте загрижени за бъдещето на децата си мами  Hug

Дойде и моето време да се превърна от читател в писател по темата. На моето 5 годишно момче му предстои да е в предучилищен клас наесен.

От 3 години се оглеждам за добро немско училище в София. От вашите постове съм доста объркана и се нуждая от помощ. Наличните малко държавни училища и повечко на брой частни такива са доста коментирани, но не можах да се спра на нито едно категорично ….

Успя ли да се ориентираш за немските у-ща?
Малко са старички информациите вече в предишните ни теми, но долу-горе има някаква насока.

# 166
  • В офиса
От 3 години се оглеждам за добро немско училище в София. От вашите постове съм доста объркана и се нуждая от помощ. Наличните малко държавни училища и повечко на брой частни такива са доста коментирани, но не можах да се спра на нито едно категорично ….

Според мен посети всички у-ща и реши на база лични впечатления. Защото критериите на всеки, кое е най-добро за децата му, са различни.
Аз не търсех немско у-ще, почти случайно отидох в Увекинд, но просто ми легнаха на сърцето. Не колко и какво учат, а духът на самото у-ще и хората там. Това беше мин. година, точно когато беше големият отлив от тях и по форумите имаше страшно много негативни мнения.
Не записахме дъщеря ми там, избрахме друго у-ще, но ако изричното ни условие беше да е немско у-ще - за нашето семейство щеше да е Уве.

# 167
Аз имам също отлични впечатления от Уве! Дъщеря ми е била там на ДГ, по-късно на много екскурзии с децата! Ако не се бяхме посветили на френския - Уве щеше да е нашето училище с голяма преднина пред другите! Наскоро на един РД пак се засече с няколко познати деца от Уве! Пак им се възхищавах много - колко са щастливи, усмихнати, социални! Набързо спретнаха една хореография и танцуваха пред всички гости - беше супер!
Другото, което много ми харесва е, че Уве са стартирали гимназия и имат или ще имат МIB - middle IB, което ги подготвя за IВ, което значи, че в един момент ще имат и перфектен английски и международно призната и ценена диплома. Подробности не знам, научих го от познати с дечица там!

Назад в архивите на тази тема има много изписано за различните училища!
Но е много важно да ги посетиш лично - те са 3-4 училища и да видиш атмосферата  дали ще ти допадне!
За немското училище към посолството трябва да знеаш, че още нямат лиценз по МОН, ако ти е важно!

# 168
  • на път
Благодаря на всички за инфото. Попрогледнах малко, сега е време да ги посетя и да си поизбистря картинката. Това с лиценза не ми се вижда пречка - самата аз съм посещавала училища "без БГ лиценз" поради стечение на обстоятелствата и това не ми се е отразило по никакъв начин в живота и развитието. Важното е училището да е добро - да има мотивирани кадри, работещи с любов с децата ....

# 169
http://edu.dir.bg/2010/02/15/news5878005.html
Източник: СЕГА
Битката за британските университети тази година е жестока

Десетки хиляди кандидат-студенти за британските университети тази година може да останат без място заради безпрецедентния ръст на подадените документи. Заради кризата младежите масово се спасяват от негостоприемния пазар на труда с учене. Така за пръв път броят на кандидатите за висшите училища на Острова се увеличава с 23% само за година, съобщава “Таймс“. Документите за кандидатстване във Великобритания се подават до 22 януари. 570 556 души са поискали да учат в британски университет - със 106 389 повече от миналата година. Макар че крайният срок формално изтече, младежите имат още няколко възможности да кандидатстват и затова окончателният брой вероятно ще е още по-висок. През 2009 г. на този етап бяха подадени 464 167 молби, а в крайна сметка общият им брой достигна 639 860. Безпрецедентното “стълпотворение“ веднага предизвика искания държавата да финансира повече университетски места при това в разгара на мащабно орязване на бюджетите на вузовете. Тази година всъщност приемът е ограничен с 6000 места заради кризата и всеки университет е заплашен от 3700 паунда глоба за всеки приет студент над лимита. Това на свой ред принуди академичните ръководства масово да завишат критериите, например за оценките от тестовете. 2/3 от подадените молби са на млади британци, които кандидатстват за пръв път. Допълнително 46 000 обаче опитват отново тази година, след като не са успели миналата. 60 892 са кандидат-студентите на възраст 21-24 години, а 62 322 са над 25 години. Последните три категории регистрират драстично увеличение тази година. Службата по приема в университетите и колежите (UCAS) обяснява, че за някои специалности - като медицински сестри и изкуства и дизайн - повишеният интерес може да се обясни с технически причини (промяна в дипломите и др.). В същото време обаче признава, че има сериозно увеличение в търсенето и тази есен влизането в университет ще става при изключително висока конкуренция. Рязко са се увеличили и кандидатите от европейските страни. Анализът на цифрите показва, че някои от най-елитните университети не отчитат скок, а даже известно намаление на кандидатите. Тук обаче причината е в силно завишените изисквания за резултатите от тестовете, които отблъскват много младежи. В тази група са висши училища, които вече използват новата оценка A* от приемните изпити. Кембридж, който стандартно иска три отлични оценки A*AA, отбелязва само 1.3% увеличение на кандидатите. Същото е и при университета Уоруик, който изисква A* по математика и смята да я въведе и за икономика догодина. За Бристъл има намаление от 3.6%, докато в Единбургския университет и Кардиф ръстът е по-малко от 1%. Висшите училища в Бирмингам и Шефийлд - и двете с големи изследователски звена, обаче могат да се похвалят със скок на кандидатите от 22%. Най-големият интерес е към по-малките университети. Стив Смит от ректорската организация Universities UK коментира, че с растящото търсене и непрекъснатото намаление на приема има голяма вероятност много способни младежи да изпуснат влака Затова ректорите настояват правителството да отпусне повече бройки, като непременно ги обезпечи и финансово. Натъртването е заради миналата година, когато министрите отпуснаха допълнително 10 000 места над квотата за научните области, но без да им дадат финансиране. Огромният натиск върху приема води до още един негативен ефект. Неправителствени експерти предупредиха тези дни, че ако годишните такси за обучение не се повишат до поне 5000 паунда, качеството на образованието сериозно ще спадне, съобщи “Гардиън“. Само преди седмица кабинетът на Гордън Браун обяви намаление от 449 млн. паунда в бюджета за висше образование, което е равносилно на 5%. Точно затова и повишаването на таксите от сегашните 3225 паунда на година се възприема като спешна задача. Неправителствено изследване предупреждава също, че високата цена на гарантираните студентски заеми означава, че от 25 млрд. паунда задължението на правителството ще скочи до 55 млрд. в следващите 8 години. Българските студенти също имат право да теглят студентски кредит за обучението си на Острова, поради което и традиционно интересът е висок. Експертите обаче предлагат сега младежите от заможни семейства да нямат право на нисколихвени заеми с държавна гаранция, а да теглят частни. Авторите на доклада дават идеи и за редица отстъпки за изрядните платци - например 10% намаление на таксата, ако тя бъде платена предварително, както и право на най-популярните университети да налагат най-високите такси. Всъщност отговорът на този въпрос ще дойде от друго проучване, поръчано на независими експерти от правителството. Те обмислят дали да се повишат таксите за обучение до 7000 паунда То ще бъде огласено след предстоящите избори на Острова. Ако властите в Лондон се решат на такава драстична стъпка, то българските студенти ще се върнат почти към нивата на заплащане отпреди влизането ни в ЕС, когато бакалавърските програми струваха между 9 и 12 хиляди паунда. И накрая затягането на коланите наля още масло в огъня на дискусията от какво образование имат нужда днешните младежи. Главният директор на Кралското дружество по химия д-р Ричард Пайк предупреди през изминалата седмица, че кабинетът трябва да престане да финансира специалности тип “Мики Маус“ и да пренасочи средствата за наука. “Програми като “светска журналистика“, “театър и управление на отпадъците“, “бизнес мениджмънт на международния футбол“ (все реални примери) трябва да бъдат изритани, особено в момент, когато драстично не достигат парите за изследвания на Алцхаймер и други заболявания, алтернативни енергийни източници и др.“, казва д-р Пайк. В противен случай много университети ще бъдат принудени да закрият научните си и изследователски звена. “Великобритания трябва да отговори на предизвикателствата, които я очакват в бъдеще, вместо да задоволява някакви ефимерни търсения, които след 10 години ще се смятат за ексцентричност - казва ученият. - Трябва ни население с устойчива комбинация от способности и знания, като например познаване на физическия свят около нас, езикова и математическа грамотност, комуникационни умения - население, което знае как да функционира и да продължава да учи в едно сложно общество.“

# 170
Здравейте, някой може ли да даде информация на ЧОУ "Св.Климент Охридски", София.

# 171
Не ме изненадва наплива в английските университети, там наплива е голям и заради студентските кредити.На много мои познати децата учат там. Незнам как е  тази година но до миналата година с успех над 5 от дипломата и 90 точки на Тойфел се влизаше, и то не къде да е. А при наличието на повече кандидати предполагам че ще е по-трудно.Другото, което ми казват моите познати с деца там,  е че тази година студентите много трудно са си намирали работа, което не е било проблем предишните години.

# 172
Здравейте и аз се присъединя към вас,детето ми учи в частно училище.

# 173
Записвам се да ви следя. Ние тази година ще сме предучилищна, но бих искала да направя правилният / най-подходящият за дъщеря ми/ избор за училище, когато му дойде времето. Не ми е чужда идеята за частно училище и понеже от частно до частно училище има разлика, разчитам с ваша помощ да взема добро решение догодина! Peace

# 174
...Не ми е чужда идеята за частно училище и понеже от частно до частно училище има разлика, разчитам с ваша помощ да взема добро решение догодина! Peace

Хайде да се хвана за последното мнение с малко като "запис" : )

Както и някой по-горе е писал, извън споделените мнения задължително посетете и набелязаните ЧУ. Аз, например от интерес погледнах в по-старите теми колко хора биха препоръчали ЧУ, в което учи дъщеря ми. Не са много (то не е и голямо) и се радвам, че не съм се подвела по това, защото съм безкрайно доволна от училището, учителката и директорката. Този вариант за моите/нашите изисквания и нужди се оказа един отличен избор, но пък може да не е проработил за други деца.

Личната среща е много важна!

# 175
Да споделя нещо за Евролицея- може да съм полезна. Синът ми ще е първи клас тази година и си направих списък с десетина училища, които посетихме за 3 дни с мъжа ми. Първото беше този лицей, като най-близо до къщи. Всъщност това е вторият етаж от триетажната сграда към училището на Руското посолство- входа е откъм ул.Милин камък /използвана преди това от у-ще "Виктор Юго"/. В момента има детска градина, която функционира от една година. Имахме предварително уговорен час, който не беше спазен, а ние се движехме в график. Когато пристигнахме там не заварихме никой от администрацията /състояща се от 2 жени/, като в кабинета за посетители се намираха две външни лица като нас и които не бяха наясно дали скоро и кой ще се появи от училищната администрация /силно казано/. С мъжа ми се потресохме, че всъщност съвсем безпрепятствено можехме да влезем при децата от детската градина. Отплеснах се. Честно казано, мисля си, че те съвсем не са наясно с програмата си, защото на въпросите ми какъв е учебният план, обясненията бяха съвсем отвлечени. Спорт- "ами мислим да предложим.... ама не сме решили още". На въпроса ми дали мога да се запозная с учителите за първи клас отговорът беше "Е, ние ще ги назначим  към септември- няма да ги държим на сиджимка я!".  Щели да направят ремонт, ама чакали да се запишат деца- очевидно за да видят с колко пари ще разполагат. Тоест, усещането ми е, че всичко е много импровизирано, прилича ми повече на частна школа за извънкласни дейности, отколкото на такова претенциозно по името си училище.

# 176
  • София
Здравейте, Daniella, Зукини, chevroleta, zari65,  Д_Ива и inox !

Хубаво е, че отново има интерес към темата и се надявам да сме си полезни.

Даниела, такива недоизпипани инициативи и реализация са ужасно дразнещи. Напълно споделям иронията и възмущението ти.
Дано да ни разкажеш впечатления и от други училища, когато ги посетите.
Надявам се да намерите това, което търсите!

inox, нямам лични впечатления от ЧОУ "Св.Климент Охридски". Чувала съм, че имат силни страни - добро отношение към децата, толерантна и спокойна атмосфера, усилено изучаване на математика. Но имат малко деца в паралелките /това според мен не е хубаво/, а вероятно и други слабости.

Зукини, радвам се за хубавите думи за Вашето училище. Ще се радвам да споделиш кое е то, ако решиш /може и на лични/.

# 177
Здравей, Призма,
Дано постът ми да не е прозвучал много натрапчиво, защото се старая да не раздавам оценки. Затова и въпреки всичко изчетено във форума посетихме няколко училища, за да придобия непосредствена представа, която обаче пак не е достатъчна за мое съжаление. Сигурна съм, че всички сте минали през този кошмар- къде да запиша детето си да учи. При мен нещата са много трагични и аз, честно казано, се надявам на вашата помощ. Имам няколко дилеми:
1. Първата е дали да запиша детето в добро /по всеобщо мнение/ общинско училище, което е близо до дома ни, но след занятия баба му /която е учителка по БЕЛ/ да го развежда по уроци- английски, плуване, пиано и т.н., или да отиде в частно училище, където донякъде са организирани тези занятия. Дилемата идва от това дали е достатъчно или по-скоро ефективно прелаганото в частното училище в сравнение с т-нар.частни уроци. Например часовете по музика в повечето частни училища се провеждат в специална стая, в която има пиано. Но децата са обичайно средно- 10-18. За същото време при частен учител детето ми трябвало да получи по-наситено обучение. Същото е и с английския език. Няма спор, че в битов план в повечето частни училища е по-поддържано, но идеални условия има само в ААУ.
Като споменах това училище, искам да ви споделя, че направо се поболяхме с мъжа ми след посещението там. Той дори ме обвини, че не е трябвало въобще да го водя там. Дори обаче да успеем да отделим непосилната такса, мислите ли, че е подходящо за едно 6-7 годишно дете да бъде поставено в среда само с англоговорящи и да не изучава БЕЛ и българска история? Чудя се дали не е твърде радикално като решение и дали детето няма да получи голям стрес в такава обстановка или пък с оглед на това, че е дете - бързо ще се адаптира. Как мислите.
2. Втората ми дилема е кое частно училище да избера от набелязаните от мен- ЕСПА, Св.Георги, Евростар, Св.София. Предстои ми тази седмица да посетя още Св.Климент Охридски, Българско школо, Ровел, Петър Берон. Изброяването не е по степен на харесване. Търсим у-ще с английски език. Във всяко от тези харесах някои неща, а други- не. Водих си бележки и ако някой нещо го интересува може да ми пише. Съветвам всеки, който има възможност, да посети училищата, защото родителят има интуиция за по-доброто за своето дете. Аз поне на това разчитам. Е, нещата имат и обективен момент и той е свързан най-вече с учебния план. Само в ЕСПА, Св.Георги и СВ.София имаха англ.език по 10 часа седмично, като в Св.Георги имат и три предмета, които се преподават основно на англ.език.

# 178
Daniella, за кое общинско училище говориш? Проверила ли си класната в училището? Тя е ключов фактор.

Имай предвид, че вече много общински училища работят по проекти и имат ски, голф, танци - модерни и народни, други видове спорт - в зависимост от базата, изобразително изкуство, литературен клуб, занималня с език, при това безплатни. С изключение на езика.
Или баскетбол и волейбол срещу минимално заплащане.
Проучи си нещата.
Ние обаче не сме с английски. Peace

# 179
Здравей, Люлин,
Да, проверила съм класната. По-точно е да се каже, че съм се доверила, че са я проверили. Моя приятелка, която е университетски преподавател, чието дете също ще е в първи клас т.г., е направила не само проучване, но и познава въпросните госпожи /които ще бъдат в първи клас/ от летен лагер. Считам, че по-добро проучване не мога да си позволя.

Общи условия

Активация на акаунт