Цьолиакия-тема 4

  • 47 763
  • 737
  •   1
Отговори
  • Мнения: 743
Добре дошли в новата темичка!
Пожелавам ви  само добри новини и здрави и щастливи деца!

Ето линк към старите теми:
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=301056.0
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=337998.0
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=358594.0

Координати на лекари:

гр. София
Д-р Пантелеева
Клиника по детска гастроентерология на бул. Иван Гешов 11
тел. 02/8154326; 8154312
мобилен тел. 0888 258696
Мед. Център "Св. Пантелеймон"
тел. 02/ 951 51 62; 954 95 88; 9521 841

гр. Варна
Д-р Георгиева
Университетска болница "Св. Марина"
сл.тел 052/ 302 851/ 360
мобилен тел. 0899 074 268
частен кабинет на улица "Ген.Гурко" 28(до Окръжна болница).
тел.052/ 611116


Важни линкове:
http://glutenfree-bg.blogspot.com/
http://gastroenterology.freeservers.com/
http://www.puls.bg/news/news_1550.html
http://www.zachatie.org/forum/index.php?topic=10129.0
http://www.dietbg.com/shop/_celiakia/index.php?header=2_1&body=2_2
Задължително направете тест за глутен при наличие на няколко от следните  симптоми: подут корем, мазни шуплести бледожълти изпражнения, отслабване на кг, анемия, рахит, спиране на детето да ходи, депресия.


КЪРМЕТЕ МАКСИМАЛНО ДЪЛГО! ЗАХРАНВАЙТЕ С ГЛУТЕН СЛЕД 8-МИЯ МЕСЕЦ! Глутен съдържат пшеницата, ечемика, овеса и ръжта.
НЕ ДАВАЙТЕ И ОВЕСЕНИ ЯДКИ И ВОДАТА ОТ ТЯХ, често педиатрите я дават на бебета още във втория месец!
При захранване с глутен е важно да се започне с малки количества и те да се увеличават много бавно. Веднъж въведен, глутенът трябва да се предлага всеки ден, за да може да се получи натрупване и да се види има ли реакция. Важното е да не се пропуска няколко дни да не се дава глутен. За съжаление реакцията може да се появи след месеци. Според нови изследвания ако се захрани с глутен твърде късно, децата премат по-големи количества храна и съответно приемат по-големи количества глутен. Това може да отключи непоносимост. Затова е важно количеството да се увеличава много бавно, а не както при въвеждането на другите храни в рамките на седмица.
Най-лесно се усвоява глутенът от овеса и е хубаво именно той да първата глутенова храна. Много добра е схемата на въвеждане първо на овес,  след това ръж, ечемик и накрая пшеница.

Бистра Здравкова-представител на Асоцияцията
0899314834
bistra.s@abv.bg

Глутен има в житото,ечемикът,ръжта,овесът,черният(императорски)ориз,и техните производни.

Глутен няма в царевицата,оризът,просото,киноа,соя,елда,амарант,кестен,бобовите култури.Но винаги ги чистете,възможно е да има житни зърна.

Глутен има в пакетираните следки,соленки,торти,зрънчовци,бонбони,шоколади,сладоледи,конфитюри,лютеници,сосове,кетчупи...
има в соевият сос
има в горчицата
има в осолените печени ядки
има в купешката пудра захар
има в купешката кайма,кебапчета,кюфтета,наденици...
има в купешките сокове,освен тези с отметка без глутен
има в маята на кубчета

Храни,в които има или е възможно да има глутен.
възможно е да има в оцетът
възможно е да има в купешките подправки-червен пипер,черен и бял смлян пипер,мерудии,фиксовете...
възможно е да има в купешките сушените плодове
възможно е да има в царевичният гриз,брашно,нишесте,понякога се мелят на същата лента след смилане на жито
възможно е да има в лекарствените таблетки,сиропи...
възможно е да има в пастата за зъби,дори и във водата за джабурене
възможно е да има в меда
възможно е да има в нишестета ,кремовете,дори и да са царевични
възможно е да има в бакпулвера
възможно е купеното опечено пиле на грил,да е намазано със соев сос,или друга подправка,съдържаща глутен
възможно е да има в какаото
възможно е да има в млякото,сиренето,кашкавала
възможно е да има в саламите,колбасите,шунката,филетата...

Малцът е производно на ечемикът,избягвайте продукти с малц,или с екстракт от малц.
Няма кренвирши,които не съдържат глутен.
Няма купешка кайма,която не съдържа глутен.
Ако имате възможност,купувайте домашно прясно мляко от сигурен източник и си правете кисело,като първата купешка закваска,не трябва да е с масленост по-ниска от 3,6%.Варете млякото 10-тина минути.
Не купувайте готова кайма,вземете си месо и искайте да го смелят пред вас или си го смелете у дома.
Ксантан гума е безглутенова съставка,която замества в печивата глутенът,който прави тестото еластично.
Можете да си поръчате на този телефон-02 / 9718031
Дори и в съдържанието на продукт да няма глутеносъдържащо брашно или нишесте,не го купувайте ако няма отметка "без глутен".,възможно е да има в консервантите,стабилизаторите или оцветителите.
Ако пише само нишесте,не можете да сте сигурни какво точно е то.

По-светлите продукти можете да пробвате за наличие на нишесте,като капнете йод върху малко парченце.Ако йодът запази цвета си,то значи че нишесте няма.Ако полилявее(посинее),то значи чи нишесте има,но дали то е безопасното оризово,царевично или картофено,не можете да знаете.Нишестето може да е и пшенично,затова не може да рискувате.Йодът показва наличието на нишесте,но той реагира еднакво при всякакъв вид нишесте.

Няколко съвета при спазване на безглутенова диета:
Измивайте си винаги ръцете си,ако ще храните детето си,а преди това сте пипали пшеничен или друг глутеносъдържащ хляб!Диетата се спазва на мулекулно ниво,така че дори тези минимални количества може да вредят.
Не правете пшеничен хляб в хлебопекарна,в която приготвяте безглутенов!
Не режете безглутенов хляб с нож,с който преди това сте рязали пшеничен,или друг глутеносъдържащ!
Измивайте старателно приборите и съдовете!
Не бъркайте в солта с лъжица,с която преди това сте бъркали в пшенично брашно!
Не пържете безглутенова храна в олио,ако преди това в него сте приготвяли глутенова!
Избягвайте да целувате детето си по устичката,ако преди това сте се хранили,и не сте си измили устата!
Запознайте с проблема близките и приятелите си,за да не предлагат на детето ви нещо забранено!
Носете винаги в себе си безглутенови бисквитки,солети,плод или сурови ядки,така че срещайки по време на разходка ядящо дете,да има какво да дадете на своето,така че да не иска от храната другото!

Винаги,при започването на безглутенова диета,трябва да се спазва и безлактозна такава.Ако детето ви е малко и пие още АМ,трябва да преминете на безлактозно  АМ ALL 110 1-2 месеца,после постепенно минете на Nutrilon low lactose 1-2 месеца,след това Nutrilon 1,Nutrilon 2,Nutrilon 3,всяко по 1-2 кутии,или друго АМ,например Nestle.Между Nutrilon 2 и 3,можете да опитате да захраните и с кисело мляко 2%.В купешките нискомаслени кисели млека е по-малко вероятно да има нишесте.С кисело мляко захранете не по-рано от 5 месец,след започване на диетата,а с прясно 8-9 месец.Можете за захраните с млеката,като първо ги прибавите към печива,а след това предложите за директна консумация.Винаги захранвайте с малки количества всяка нова храна и наблюдавайте за реакция-болки в коремчето,обриви,не добри изпражнения...Ако има оплакване,спрете я,и опитайте след време отново.В детските магазини ще намерите безглутенови и безмлечни каши.В началото давайте безглутенови безмлечни каши,а по-късно само безглутенови.
Препоръчително е в началото на диетата да храните няколко дена детето основно с ориз,картофи и месо.
Има и други храни,които е желателно да се избягват в началото.Едни от тях са бобовите култури-бял,зелен боб,грах,леща....Техните люспи дразнят лигавицата на червата.Можете да захраните с тях 5-6 месеца след започване на диетата,като в началото отделяте люспите и пасирате,после само пасирате,и ако няма реакция,предложете храната в обичаният й вид.
Някои се повлияват зле и от картофите,особено старите,пасирайте ги.Спанакът също.
По възможност се старайте да не купувате нитратни плодове и зеленчуци.
Плодовете,които в началото можете да давате са банан(винаги купувайте добре узрели),ябълка(за предпочитане печена) и печена тиква,като не е изключено и някои от тях да не се понасят добре в началото или да се изхождат несмлени.В такъв случай  пасирайте или спрете за момента.Мъхестите плодове също дразнят,захранете по-късно и ги обелвайте.Ягодите,малините,къпините също по-късно.Цитросите оставете последни.Сините сливи и патладжаните са противопоказни за целиаците.
Поне няколко месеца избягвайте да предлагате пържена храна,само варена или печена.
Много често,целиаците реагират различно на една и съща храна,така че изброените съвети са в общият случай.

Списък с безглутенови продукти,които можете да намерите на българския пазар,и сайтове с безглутенови храни,които можете да си поръчате:

В магазин "Здраве за вас"
,можете да намерите следните безглутенови храни и продукти:
-продукти на фирма "Schar",всички са безглутенови-Италия
-макаронени изделия на фирма "Макрин 2003"и други продукти,но фирмата произвежда и глутенови
-различни видове безглутенови брашна
-брашно от рожкови(растителен заместител на какаото)
-оризовки фирма "Биосвят"-България,още много продукти на фирмата
-царевични пръчки и цар. брашно на фирма "Царевин ЕТ ТТМ"-София
-хрупкави пръчки фирма ЕТ "Георги Георгиев"Дулово,различни видове

В магазин Пикадили и Билла :
-макаронени изделия "Riso Gallo"-Испания
-макаронени изделия "Riso Scotti"-Италия
-хрупки "Cheese up",различни видове-Гърция
-вафли,бисквити..."SchneeKoppe"-Германия
-сусамов тахан на фирма "Тръндеви"Харманли

В магазин Метро:
-безглутенови замразени торти "Almondy"-Швеция
-безглутенови макаронени изделия "Riso Gallo"

В магазин Био-маг:
-безглутенов шоколад "Mascao" различни видове-Швейцария

магазин Кауфланд
-плодови млека,вносител фирма "Гавра" Германия

в аптеките
Безглутенови витамини "Yummi bears"-USA
детска паста за зъби Ненедент
 herbel ?

Списък с продукти,които нямат отметка без глутен,но е било отправено запитване към фирмите,относно съдърлжанието им.Отговорът е бил,че не съдържат глутен.Но все пак,те нямат отметка,затова не можем да гарантираме 100% за тях.
-шпекови салами,сушеница,луканка,свинско филе,шунка Пражка,шунка от бут,шунка Бохеми,шунка Елегант,Горнооряховски суджук,филе Елена,пъстърма,деликатес Елегант,печено гръдно роле,печен джолан без кост,печен св. бут без кост на фирма "Тандем".В останалите,малотрйни продукти има глутен или следи от глутен
-краве сирене и кашкавал Пършевица -ЕТ"Зоров-97"
-краве сирене,кашкавар и кисело мляко Елена 2%
-краве и овче сирене на фирма "Маджаров"
-кисело мляко Бор Чвор 2%
-кисело мляко Русалка 2%
-детско кисело мляко Блечко 2%
-царевично нишесте фирма "Радиком",само опаковки от 0,5 и 1 кг.(Метро)
-крем Пудинг на фирма "Др.Йоткер"-Румъния
-клем Оле на фирма "Др.Йоткер"-Румъния
-суха мая на фирма "Др.Йоткер"
-бакпулвер на фирма "Др.Йоткер"
-суха мая "Saf-instant"-Белгия

Производители на безглутеново  брашно:
-фирма "Квалитет" -Плевен  (тел.064 / 82 56 79)
-Фирма "Техра" -София(тел.02 /963 40 64 ,963 40 66 ,963 27 59   0885 /80 90 50)

http://www.dietbg.com/shop/
http://www.tehra.com/?pid=2
http://www.biosviat.com/index.php?option=com_content&task=vi … =263&Itemid=6
http://www.bioslunceluna.com/shop/hliab-brashna-pasta/bez-gluten.html?p=1
http://www.bioslunceluna.com/shop/bio-plod-i-zelenchuk-kulnove/b … an-petra-bio.html
http://biozona.eu/index.php?main_page=index&cPath=92


Можете да пробвате всички рецепти,като замените пшеничното брашно с безглутеново.
Ето и няколко предложения:

   рецепта за безглутенов хляб(за хлебопекарна)                  рецепта за безглутенов хляб(за хлебопекарна)

410 мл. вода                                                                                 3 ч.ч. безлутеново брашно
2 яйца                                                                                           сол
45 мл. олио                                                                                   1 пакетче суха мая на др.Йоткер
1 с.л. винен оцет                                                                         1 1/2 ч.ч. вода
1 равна ч.л. сол                                                                           малко олио
1 с.л. с връх захар                                                                       
520 гр. безглутеново брашно                                                   
1 пълна ч.л. ксантан гума
1 1/2 суха мая на др.Йоткер

Предварително въвтоплата вода,разтворете
захарта и маята,оставете да втаса на топло 15-тина
минути.Слагайте съставките в посоченият ред,като
изсипите внимателно,втасалата мая във водата
най-отгоре.


   солетки                                                                             рецепта за безглутенов хляб(за фурна)                                                                           

1 яйце                                                                                       1-2 яйца
1/2 ч.ч. вода                                                                             сол,щипка захар
1-2 ч.л. разтопено масло                                                         2/3 или 1 ч.ч. вода
сол                                                                                            3-4 с.л. разтопено масло
1 к.л. ксантан гума (може и без)                                             брашно
безглутеново брашно                                                              бакпулвер

Прави се средно твърдо тесто.
Солетките се правят с шприц,с малка
дупка,във форма ,каквато пожелаете. 

Домашен квас,за тези ,които не могат да консумират мая. Прави се от 2-3 с.л. безглутеново брашно и хладка вода. Това стои на топличко 3 дни и се добавя всеки ден по 1 ч.л. брашно, като се разбърква. След 3-тия ден - трябва да има мехурчета - се отделя 1/3 за следваща захранка, а 2/3 от кваса се слага в брашното вместо мая. Хляба се прави по стандартна рецепта, само втасва за двойно по-дълго време.



Обръщам се към всички,на които им се налага да приемат това предизвикателство.Диетата не е лека,но и далеч не е толкова трудна,колкото изглежда в началото!
Успех и много здраве Hug!











Последна редакция: чт, 04 мар 2010, 08:56 от rozi-maxi

# 1
  • Мнения: 472
Дано в тази тема се чуват само хубави новини за оздравели деца и нито едно повече болно!

# 2
  • Мнения: 2 755
Исках да кажа, че в изследването дксилозата е над горната граница от референтните стойности. За теста с йода да питам - само на глутена ли полилавява или на всякакви нишастета и брашна? Днес ще тествам Ентеросана, че ме притеснява. Звъня на телефона на фирмата от опаковката, но никой не вдига. Съмнително ми се струва... Пък и на повечето хапчета като помощни вещества пишат нишастета, а тук изобщо не пише за такива.

# 3
  • Мнения: 1 849
Нека тази тема донесе повече здраве за децата ни и повече усмивки!  Hug

Аз давах Нормофлор с лактобацили и нямаше проблем. Малко по-скъп е и давах по 2 на ден. Имаше ефект.

Обадих се току-що във фирма Авенти - вносител на всички Киндер шоколади, Киндер яйца и др. Понеже нямат отметка на продукти, ще направя запитване за евентуално не/наличие на глутен. Така че да разширим асортимента (2 мами ми казаха, че дават от тях на децата без проблем). http://www.bg-mamma.com/index.php?action=post;topic=429164.0;num_replies=2
Направих и сайт bezgluten@mail.bg на който ще може, който проверява някои продукти да му изпращат официално резултатите. Паролата за сайта (който иска) на лични. Това е докато стане официалния сайт на Асоциацията.

Рози можеш да напишеш и емейла на Бистра и Калин на 1 стр., за да имат връзка хората с представителите на Асоциацията.

# 4
  • Мнения: 239
acer, йода сменя цвета си при наличие на нишесте. То може да е картофено, царевично или пшенично. Докато първите две не съдържат глутен , децата ни не могат да ядат пшеничното. Така че , този тест е да определиш дали има нишесте , а не дали има глутен. Ако не е отбелязано от какъв вид е точно нишестето, трябва да се обадиш да попиташ производителя/вносителя или като повечето като нас- просто да не даваш този продукт.
За пример мога да ти дам безглутеновото брашно на "Квалитет". Ако капнеш йод върху него , то той ще се оцвети, понеже съдържа царевично нишесте, но  няма глутен .

# 5
  • Мнения: 743
Попаднах на тази петиция
http://bgpetition.com/zabrana-za-vrednite-bokluci/index.html

която засяга най-вече нашите деца!

# 6
  • Мнения: 2 755
Ентеросана полилавя от йода

# 7
  • Мнения: 1 849
Може да се пита производителя какво нишесте слага...
Един "по-различен" качамак-баница:
Сварява се 1 ч.ч. царев. грис, добавя се бучка масло и натрошено сирене. Разбърква се. На дъното на тава се разтопява масло, слагат се отгоре 3 разбити (или се чукват) яйца. Върху тях се слага качамака, а отгоре се рендосва кашкавал. Запича се за 20-30 мин. в загрята фурна.

На Филип пак му се беше подуло над едното оченце, ухапан от комар, явно доста силна реакция. Чак прихлупваше окото. Когато го ухапят по тялото само се зачервява, но клепача е доста чувствителна зона. Пихме калциев глюконат и мина за 3-4 дни.

# 8
  • Мнения: 2 755
Знаете ли он лайн магазин, от където може да се поръчат безглутенови храни?

# 9
  • Мнения: 335
http://www.dietbg.com/shop/
Или намери тел.на Фирма *Море*-София

# 10
  • Мнения: 472
Моят син обича най-много сладките бисквити Мили Френдс/които ги няма в този списък/,земелките/които последно купих за 3.00 лв./ и има едни крекери,които можеш да мажеш с някакъв конфитюр/които също ги няма в списъка/.Така,че най-добре е да видиш къде има магазин 'Здраве за вас ' и да си напазариш.Ти от къде си acer?
Също виж и това http://biosviat.com/index.php

Последна редакция: нд, 20 сеп 2009, 10:19 от darinachristova

# 11
  • Мнения: 1 849
В магазините на Биосвят има доста продукти, на които няма обозначение че съдържат пшеница, но и нямат отметка за "Без глутен". Ползвали ли сте някои? Чудех се за:
http://www.biosviat.com/index.php?option=com_content&task=view&id=32
Царевичния и оризов чипс, царев. топчета???
http://www.biosviat.com/index.php?option=com_content&task=vi … =260&Itemid=6

# 12
  • Мнения: 2 755
От Русе съм, тук има диетични магазини в които намерих само солети и царевичен  сухар. Казах на  лекарката, че няма да искам брашно, като не съм предполагала, че не се намират такива стоки. Май ще трябва да се обадя и да искам протокол за брашно. А може ли да ми кажете какво съдържа това брашно, което се полага по здравната каса? Всички ли вземате и от аптеките ли го дават?

# 13
  • Мнения: 743
Май всички вземаме.Прави се от царевица и ориз.Поне една аптека в града трябва да работи със здравната каса,трябва да питаш коя е във вашия град.Като ти напише докторката протокол,купи си предварително рецептурна книжка,отиваш при педиатъра,не си спомням точно какъв документ дава и той и ги подаваш (и епикризата) за удобрение в Здравната каса.Там бият печати,и после ходиш всеки месец първо при педиатъра,да ти изпише брашното,после отиваш в аптеката да го поръчат,безплатно е вече.Вземи си,всичко става с него.Ние вземаме по 6 кутии,с него правя всички манджи в къщи,ще си правиш сладки,соленки,сладкиши,всичко.

# 14
  • Мнения: 472
В темите някъде назад има и рецепти за хляб и от други брашна/ако не се лъжа към 4.00лв. ти излизаше кг с тях./Лично аз си купих и машина за хляб с която вече свикнах и сега ми е мн лесно да приготвям хляба,но има алтернативни варианти,ако не стане да отпуснат по касата.
Миленче,мислех тия дни като ми остане време/може би утре/да напиша e-mail на Биосвят и да ги помоля да ми напишат кои са безглутеновите продукти/защото наистина на някои пише,че са безглутенови а на някои,че са от царевично брашно,но без отметка или пояснение/Веднага ще пусна отговора им тук.

Общи условия

Активация на акаунт