Розети / дамги

  • 16 296
  • 14
  •   1
Отговори
  • Мнения: 40
Здравейте! Моята леля преди доста години си беше донесла този уред от Германия.
http://picasaweb.google.bg/lh/photo/C266L0t5r0u31Ch63VfzKg?feat=directlink Издирвам рецептата за тези цветчета. Сместа беше на гъстота като палачинковата. Този прибор първо се топваше в сгорещена мазнина, после в сместа и след това отново в мазнината и се получаваха едни вкусни хрупкави пържени цветя, които ядяхме със сладко или пудра захар. За съжаление обаче сме изгубили рецептата и сега я издирвам.

Последна редакция: вт, 01 юни 2010, 14:06 от Svetlla_77

# 1
  • Мнения: 655
светла,заинтригува ме с това приспособление,не съм виждала Thinkingдали може да го има в БГ newsm78ще следя темата с интерес Peace

# 2
  • Мнения: 28 625
Розети се казват, а приборът - форма за розети.  Laughing
На някои места в България ги наричат дамги (в статията има и рецепта!).




Рецепта за розети има и в блога на ДжеммаSimple Smile

# 3
  • Czech Republic
  • Мнения: 2 791
Здравей!

Преди няколко години бях пускала тук рецептата,  но ми трябваше време за да я намеря:

Цитат
Значи, оригиналната рецепта е: 100мл. ром, 200мл. бира, 1 яйце и 150г брашно. Аз ром не слагам(не го долюбвам) но може да заместиш с друг твърд алкохол, с него розетките не се напояват толкова с мазнина. Може да си направите и обикновенно палачинково тесто, но по-рядичко. Сладките може да посипете с пудра захар и канела. Ако искате солени, към сместа може да прибавите някаква готова подправка - за печено месо например.(Става страхотно мезе)!

Процедира се по следният начин - формичката се нагрява в силно нагорещеното олио, но така, че да не е покрита изцяло с олио(иначе розетката  няма да може да се освободи лесно). След това топваме нагорещената форма в готовото тесто и връщаме обратно в олиото. Тестото започва да се пържи и тогава леко разтръсквaме формичката, докато тестото се освободи от нея и го оставяме да се допържи в олиото.

Ами това е - добър апетит!

А, Как'Сийка е пуснала рецепта на Джемма (тя имала блог  Shocked- леле, вече съвсем  нямам време да следя този форум Blush)

Успех!

# 4
  • Мнения: 24
Светла 77 а от къде можем да се сдобием с това нещо  newsm78 Видях че вече имаш рецептата, преди няколко години я срещнах в едно списание и тогава видях за първи път "уреда"

# 5
  • Мнения: 40
Ra4e_2009, нямам си представа от къде може да се сдобиеш с такова нещо. Този уред е на повече от 25 години, донесен от бившата ГДР.

# 6
  • Мнения: 402
Има го и в Италия .
Благодаря за рецептите,отдавна го гледам този уред ,но незнаех какво точно се прави с него.
Виждайки по горе резултата,непременно ще си го купя . Peace

# 7
  • Мнения: 24
Добре де, а за Бг нищо ли не може да се каже? Искам го това чудо, розетите изглеждат апетитно и звучи лесно за изпълнение  Crossing Arms

# 8
  • Балчик
  • Мнения: 9 285
 Hug Ехеее, как ми припомнихте, че отдавна не съм правила розетки.
ТАкива форми има в Ибей, може да си купите от там. Peace

http://cgi.ebay.co.uk/ROSETTES-METAL-IRON-STAR-SHAPE-1-PCS-Diame … sh=item1e5bcf77bc

http://cgi.ebay.co.uk/ROSETTES-KUIH-ROS-METAL-IRON-1-PCS-Diamete … sh=item1c129895b8

http://cgi.ebay.co.uk/NORPRO-7-pc-Swedish-Rosette-Timbale-Set-NE … sh=item563cb44ea4

# 9
  • Мнения: 205
А как се пазарува от този сайт и колко струва доставката?Моля ако някой знае да каже.













# 10
  • Мнения: 28
Оказа се, че ги има в Таргет.   Аз от дете не съм ги яла. Благодаря за темата. Ще купя, задължително.

Ако някой се сеща къде да се купят форми за орехи? Ние имахме една като преса. И още имахме нещо за много тънки вафли, където се заливаше тесто като палачинковото и докато са горещи се завиваха на руло и се пълнеха с крем. Рецептите не ги помня. Сорри за спама.

# 11
  • Мнения: 93
Да се включа и аз с малко неточна информация. newsm78
Веднъж ( тази година или есента на миналата) в предаването "Кухнята на Звездев"( поне така си спомням) ги даваха тези дамги и полученото с тях. Предаването беше гост в някое село( град) и там си имаха нещо като панаир. И една баба обясняваше как се правят тези неща с дамгите... Но само това ми е като спомен. Сега търсих на сайта му, но нищо не намерих.. Т.е. имаги някъде в България тези неща все пак. Wink

# 12
  • Мнения: 28 625
Созопол не е село.  Laughing

# 13
  • Балчик
  • Мнения: 9 285
Аз така ги знам - созополски дъмги (дамги?), Simple Smile

За Ибей- има теми в На пазар, там може да се прочете кое, как и защо.

# 14
  • При елфите ...
  • Мнения: 2 141
В нашето "село" са известни като къдрави тиганици. Формичките са се правили от ламарина в миналото. Моята майка има такива форми купени от бившия СССР. Много са ефектни, особено, ако тестото се оцвети леко в розово.

Общи условия

Активация на акаунт