Време за приготовление: 40 мин
За тарталетките :
брашно- 170 г
маргарин или масло -40 г
прясно мляко/може и вода/ — 40 г
яйце — 1 бр
захар 1 ч. л.
сол щипка
Разтворете в млякото солта, захарта, разбърканото яйце и половината от брашното...като се бърка добре. Размекнатото масло/ маргарин се смесва с бъркане към тестото и накрая се добавя останалата част от брашното.
Разточва се тесто, от което се режат кръгчета с чашка или друга кръгла форма. В намазаните за тарталетки формички, сложете кръгчета, като притискате с пръсти, за да заемат формата.
Пекат се до златисто в загрята фурна ...на 240 градуса
Ванилов крем:
500 мл. прясно мляко
1 ч.ч. захар
5 яйца
1 к.ч. брашно
2 ванилии/ ако е насипна 1 к. л./
Жълтъците със захарта се разбиват добре, после се добавят белтъците, после млякото, захарта , ваниилите и накрая брашното. Вари се с постоянно бъркане, докато се сгъсти.
Тарталетките се пълнят с леко изстиналия крем. Може да украсите със разбита сметана и плодове и да се залеят с карамелов или шоколадов сос или топинги за салдоледи/
Приятен апетит!