Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 28 дек. 2010, 19:04 ч.

Веганството - да споделим опит 3

  • 45 706
  • 750
  •   1
Отговори
# 105
# 106
  • София
  • Мнения: 410
  Palia, аз ходих на форум "Родителство" и толкова ми хареса, че се записах и за форум "Храна". Тръгнах си по средата. Отидох с идеята да науча нещо, но...  Бях чела интервю на Гайдурков преди време, а изложението му беше дословно като интервюто и нищо конкретно, а само общи приказки. Като цялата първа част. До втората - не изчаках.

# 107
  • Мнения: 925
Евридика, малкото ти момченце е родено на моята дата. Ще стане чудесен човек Laughing.
хаха, дано, дано!  Laughing

Аз също бях на форум "Храна" точно с малкото момченце Simple Smile Сигурно сме се видели. На мен ми хареса, имаше нови и интересни неща за мен, освен това приятно поднесени.
Само първата лекция на Вергиния Захариева не ми хареса. Не останах до края, обаче, нямах възможност с бебето толкова време да прекарам на едно място.

# 108
  • Мнения: 146
Aз пиех по време на бременоста си сиропа с желязо на Салус, и Спирулина на прах.
Хемоглобина и серумното желязо ми бяха супер до самото раждане.Доволна съм.
А за децата си има спецана формула:
http://www.theorganicbodycareshop.com/product-details.asp?SID=80 … mula_for_Children

Аз си пазарувам и козметиката от този сайт.

# 109
  • София
  • Мнения: 1 409
аз да се включа като върна дискусията няколко страници по-назад относно различните видове олио и с кои е хубаво да се готви и с кои не; най-определящото при различните видове олио/масла е т.нар. точка на пушене (smoke point) - това е температурата, при която мазнината започва да се разпада на глицерол и мастни киселини; зависимостта между точката на пушене и нивото на рафиниране на дадено олио е правопропорционална - т.е. колкото по-рафинирано е едно олио, толкова по-устойчиво е на разпад (има по висока точка/температура на пушене); събрала съм си в едно файлче температурите на пушене на различни видове олио/масла, ако някой се интерестува - ето го: http://www.---spam98---/document/Hnve3fGD/oils_smoke_point.html, за да се дръпне файла натиснете върху "Save file to your PC: click here"

# 110
  • Мнения: 1 733
Dao ,

за точката  за пушене и Т-ните зависимости при от рафинираност/нерафинираност вече бяхме писали.
Чудесно си го обобщила Peace Hug

много благодаря за таблицата.   bouquet
Аз точно мислех тия дни да пусна една, която ми попадна случайно, но е на немски и не е толкова пълна.
В твоята някои стойности ми се виждат завишени.
Сигурна ли си за "екстра върджин 93-208" ? Не е ли широк този диапазон?
от къде си събирала данните?

# 111
  • Мнения: 1 849
Много полезна таблица   bouquet
Не знаех че има масло от шафран  Blush Първо реших, че е шарлан...

Дора и Милена - дали сте един и същи продукт  Hug Мисля че добре изглежда на съставки, а и е съвсем на билкова основа. Няма много минерали вътре, само калций.

Ядете ли готова тахан халва? Аз си бъркам тахан с мед, но ми казаха за рецепта (по Нова година) за сладка баница с тахан-халва и орехи, нещо като заместител на баклавата. Стана ми интересно  Simple Smile
На кори си разстила тахан и орехи, може и допълнително захар по желание, навива се на руло. Пече се. По принцип се и сиропира, но сигурно ще лепне тогава от сладост  Wink та се пропуска. Може в тахана да се сложи и какао.

# 112
  • София
  • Мнения: 1 409
Dao ,

за точката  за пушене и Т-ните зависимости при от рафинираност/нерафинираност вече бяхме писали.
Чудесно си го обобщила Peace Hug

много благодаря за таблицата.   bouquet
Аз точно мислех тия дни да пусна една, която ми попадна случайно, но е на немски и не е толкова пълна.
В твоята някои стойности ми се виждат завишени.
Сигурна ли си за "екстра върджин 93-208" ? Не е ли широк този диапазон?
от къде си събирала данните?

realist, да в предната тема бях писала за смоук пойнта, но понеже тук мернах, че не е спомената реших да дам някаква пълна картина, както си усетила Simple Smile

данните съм ги взимала от wikipedia, която от своя страна ползва едни други две таблици - които са 1:1; направих сравнение с други сайтове за здравословно хранене - съвпадат; може да ти се струват завишени, ако се превръщали фаренхайти в градуси по целзий и да са направили закръгляне

за зехтина през годините съм чела доста, дори преди да се заема с веганство; бях попаднала на статия (в момента не мога да намеря линка, но ще го потърся пак), в която пише, че самите производители дават различен смоук пойнт на своите зехтини - това е единственото масло, при което няма фиксирана температура, заради голямата вариация на киселинността

като казвам киселинност - пак по-назад обсъждахте стойностите й в зехтин - наистина 0-1% киселинност на екстра върджин е най-доброто; би трябвало ако наистина е в тези граници киселинността да се изписва на бутилката - не е ли изписана, значи киселинността е по-голяма от 1%

# 113
  • Мнения: 1 265
За много години, мили момичета!

Здрави и щастливи през 2011!

Естествено с хубава храна  Grinning
По този повод, още не мога да се слея с вас  Confused

Нахута накиснах за сефте. Да прибавя зехтин, чесън, лук, магданоз...още?

За един хубав повод получих мелничка за орехи, ядки, предполагам и сусам, но не мож я откри.
Бихте ли ми посочили такава подобна за ядки.

Чувала съм, че прясно смлян сусам е най-богат на калции, омегата.

Колкоа вида лапад има?
Чух, че къдравия бил първенец по съд. на калции.

# 114
  • Мнения: 2 132
Това къдравото е Кейл сигурно, но мисля, че е от друго семейство Thinking - http://en.wikipedia.org/wiki/Kale В БГ не съм виждала да го продават.

# 115
  • Мнения: 368
Dao, страхотна таблица, благодаря! Hug
Аз да Ви кажа напоследък ползвам предимно зехтин за суровите неща - екстра върджин, гроздово олио за готвенето и кокосово за някакви по-пинизчийски работи. И въобще не ги мисля вече толкова...

M_Nik, ОБОЖАВАМ тахан халва. Преди ядях много. Но купешката е с ТОЛКОВА МНОГО захар, че направо може да ти се завие свят...затова престанах. А иначе...наистина това е една от малкото ми слабости. За баница с такава халва само съм чувала, но не съм яла. Предполагам обаче, че е доста вкусна... Crazy

Ане, аз слагам и маслини и чушка при нахута. Да ти кажа - това е любимото пастетче на моето дете. Тук някъде се размотаваха и линкове на такива мелнички, аз дори специално гледах такива, ама нещо сега не мога да ги намеря. Моите ядки и семки, включително сусам, меля в кафемелачката.

Иначе да - прясно смления сусам е доооста богат на калций.

В тази връзка да Ви питам - на моя тахан пише - съдържание - изсушен смлян сусам. Това значи ли, че не е печен, че е суров? Предполагам зависи на какви градуси е сушен, но би трябвало да не е печен, нали?

# 116
  • Мнения: 1 849
Щастливата, наистина е възсладка, но тук намерих рецепта за Домашна тахан халва, която е с мед и може да се направи по желание сладостта:
http://forum.kulinar.bg/viewtopic.php?f=8&t=3530
Май нея ще изпробвам, че вкъщи тахана само с мед си го ям сама  Wink

А това са Крекери с нахутено брашно:
http://vkuhniata.wordpress.com/category/%D0%BF%D0%BE-%D1%81%D1%8 … 1%85%D1%83%D1%82/
а също и други полезни рецепти с нахут.
Децата хич не обичат и нахут, още като им замирише на него и бягат  Mr. Green може би с нахут. брашно ще случим.

Последна редакция: ср, 05 яну 2011, 18:09 от M_Nik

# 117
  • Мнения: 189
Веганство - що е то?

Растителни източници на протеин

Palia пусна тези статии във ФБ, но мисля, че и тук е добре да ги има... Peace

# 118
  • Мнения: 1 733
бях попаднала на статия (в момента не мога да намеря линка, но ще го потърся пак), в която пише, че самите производители дават различен смоук пойнт на своите зехтини -
точно защото точката на пушене винаги варира,  чета какво пише на етикета и действам според указанията. Simple Smile
Убедих се, че данните страшно много се отличават .
а понякога си противоречат.  Crazy

Такава  ниска долна граница за зехтина не бях виждала.
От гроздови семки още не съм вземала, пък и обикновено се ползват разтворители за извличането му.  Confused


В тази връзка да Ви питам - на моя тахан пише - съдържание - изсушен смлян сусам. Това значи ли, че не е печен, че е суров? Предполагам зависи на какви градуси е сушен, но би трябвало да не е печен, нали?
Ако са го сушили при т-ри по- ниски от 40-46°C, със сигурност не са го пекли Simple Smile Wink

Днес се обзаведох със суров, нехидрогениран маргарин.
Голям деликатес.  Grinning
JeniB, благодаря,че спомена наскоро за него Hug Flowers Bouquet
Съдържа студено пресовано лимонено масло, палмово масло, масло от палмова ядка, слънчогледово масло, кокосово масло, вода, концентрат от морковен сок, соев лецитин, концентрат от лимонов сок.


Не знаех че има масло от шафран  Blush Първо реших, че е шарлан...
а аз наскоро срещнах инфо за масло от кълнове. Grinning
списъкът на видовете масла действително е огромен. Simple Smile

 

Последна редакция: ср, 05 яну 2011, 20:32 от realist

# 119
  • Мнения: 5 701
Не знаех че има масло от шафран  Blush Първо реших, че е шарлан...
Шафран или шафранка (sаfflower)?

Цветовете на шафранката са използвани за заместител на шафрана.

Общи условия

Активация на акаунт