Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 28 дек. 2010, 19:04 ч.

Веганството - да споделим опит 3

  • 45 706
  • 750
  •   1
Отговори
# 345
  • Мнения: 5 701
Хармония имаше и тук, нека всеки прецени по кое време.
Територията ми е на съвсем друго място.
Не се занимавай с мен, за да не го правя и аз.

# 346
  • Мнения: 1 849
ॐ, ти наистина си много информирана за много неща   bouquet
Даде ни ценна информация за доста неща и ни накара да се замислим за доста неща.
Ето например маслото от черен кимион, лактобацилите в зелевата чорба, зачекна темата за вредата от соя и съдържащите се в нея вредни вещества (не само за момчета), за нуждата от бланширане на бобови кълнове (особено при децата), за полезността на лена, съдържащ летрил(амигдалин)или т.нар.вит.Б17, който при консумация се разпада на цианиди, но те унищожават само ако има ракови клетки, без да засягат здрави... Предполагам имаш и друга несподелена и полезна информация. Благодаря ти, че дискутира с нас (може би накрая малко се поувлякохме), но срещата ни беше определено полезна   bouquet
Единствената ми забележка е, да не коментираш и нападаш лично хора, теории - може да оборваш всякакви, нали истината се ражда в спора  Simple Smile А пък всеки наистина всеки има право на мнение (макар и за другите да не е правилното), затова сме различни  Hug

# 347
  • Мнения: 1 733
Уф. не знам какво да кажа.
от къде тръгнахме до къде стигнахме.
Много ми е тъжно. Нямам думи.
Моля за мир.



По принцип проблема на зеленчуците е целулозата.За това и при готвене на пара тя омеква и е по-лесносмилаема.Същото е и с пресните зеленчукови сокове.

Тя омеква, но не се смила. Човекът няма ензими /както кравата/ за да разгражда целулозата до прости въглехидрати. пък с целулоза са пълни и плодовете.
все пак искам да си изясня защо не се почитат поне пониците.
Този отговор сякаш не ми даде обяснение.

За токсините, ще споделя какво си мисля/ставало е дума и за соланините, и за амигдалина, и за бобовите/:

Природата ни е дала природни токсини, които са в хармонично съчетание, в цялостна завършеност - заедно в един съвършен продукт.

Ако се случи да ги погълнем, ги поемаме в микродози и като такива те имат профилактиращо , укрепващо и благотворно въздействие в/у нас.
Когато ги употребяваме разумно и  балансирано, мен лично те не ме притесняват. Имунната ни система ги изхвърля или употребява по предназначение. По- скоро се радвам, че живея в съзвучие и пълноценно.

Другите токсини обаче , индустриалните, продукт на човешката небрежност, безхаберие и безотговорност, ме плашат.
Нашата генетична памет, природните закони, по които работи нашият организъм са в пълна дисхармония с тях.
И ако по една или друга причина "сме се задавили"от естествения  вид токсини,  то ние имаме шанс да се очистим.
Но от индустриалните, ще ни е много по- трудно.
диоксин, нитрати, пестициди, тежки метали, афлатоксини, полимери, нано-храните и нано-добавките, които тихомълком са вече по щандовете, облъчени-радиоактивни храни.......много са......


 

Последна редакция: сб, 15 яну 2011, 00:59 от realist

# 348
  • София
  • Мнения: 1 409
Момичета, няма нужда да се обръщат нещата към заяждане. Ом, не си отивай - няма нужда, мисля, че споделяш интересна и полезна информация, просто бъди по-внимателна към нейното поднасяне  Peace

realist, и мен много ме е страх от тези индустриални отрови, от знайните - много, а от незнайте - още повече

# 349
  • Мнения: 1 048
Момичета,скривате ми топката,аз влизам да споделя рецепта и гледам пак изписани много странички...този път обаче ще си напиша рецептата,защото по принцип почвам да чета,потъвам в размисли...и страсти и не стига ,че не ми остава време да споделя каквото съм искала,а много често  и не всичко ми става ясно и възникват и куп нови въпросчета.Така че пиша,пък следващия път(като са се събрали още 4-5 странички с поезия)ще чета и тези.
Само ви моля,ако може ,разбира се,по по-деликатните теми ,да имат обяснения  на по-простичък език Blush
Аз вчера се влюбих в една рецепта,самоизмислена,не е странно,като се има предвид ,че в нея има кашу,а аз умирам за него,детето също и често сам си иска,не мога да му откажа Crazy
М/у другото ми прави впечатление,че много си търси ядки,понякога даже по няколко пъти на ден
Дип/пастет от спанак,кашу,маслини,сусамов тахан,лимон,сол,зехтин.Не мога да дам точни пропорции,защото го правих на око,както почти всичко .Но мога да заявя,че това е едно от малкото неща,които ми се получават толкова добре без конкретна рецепта.
Спанака обаче беше замразен,нямах пресен и не знам дали е бил суров,на опаковката пише само нарязан спанак,така че може и да е ,а може и да е бланширан,споменавам го не за друго,а защото ,ако някои реши да пробва рецептата и не му се получи превъзходно ,може да е от спанака...а не от това ,че моя милост е влюбена в кашуто Grinning

М/у другото наскоро правих пикантното крема сирене с кашу от сайта на Вери,също стана страхотно Heart Eyes

# 350
  • София
  • Мнения: 1 409
nor4y, всичко в рецептата ти са неща, които много, ама много обичам - само да попитам маслините зелени ли са? или руса/натурална? каламон/каламата? черни? и още нещо - предполагам всичко минава през пасатор - успяват ли сурови листа от спанак да се пасират добре? аз съм се насочила към един пасатор, защото изпускам доста апетитни репцети като нямам никакъв уред

# 351
  • Мнения: 368
Ом,  Hug
Не мисля, че е решение да спираш да пишеш тук.
Напротив, смятам, че за всички бяха полезни дискусиите, които провокира – M-Nik ги е изредила и те са наистина много полезни. Смятам, че можем да продължим да коментираме, но, разбира се, не чрез повелително (заповедно) наклонение, а чрез съобщителни и чисто информативни фрази, а защо не и въпросителни с цел да подбуждат към размисли. Но някак повелителното заповедно наклонение не се вписва в представата на повечето хора за равнопоставен, спокоен разговор.  

Аз искам да продължа за кълновете, защото това много пряко ме вълнува.
Признавам си, че въобще не знам от колко време се консумират кълнове – от 10 или от 10 000 години, не знам и кои племена какво ядат и кой какъв е. Не съм запозната и защо йога отрича кълновете. По-важното е, че тези неща не ме и интересуват толкова, защото не са те водещите, когато си съставям мнение по въпроса. Аз не разчитам на теорията, когато искам да се добера до истината (ако мога така философски да го кажа). Разчитам на практиката.
Съставям (и после си го защитавам) мнение по даден въпрос само на база личен опит. Затова и така си глътнах граматиката, когато прочетох това, което съм цитирала в предния си пост. Както поясних – не зная откъде, как и защо идват кълновете, естествено ли е за човека да ги яде, само животните ли ги пасат и т.н., но ЗНАЯ какво направиха те с мене и с моя живот и състояние и затова въобще не мога да разбера за какво говориш. Затова и задълбавам всъщност в тази тема. Когато включих кълнове в менюто си много, много неща се промениха, няма да ги изреждам сега, но общото ми състояние – физическо, психическо, начинът по който изглеждам и се чувствам се промени...ето защо твоята фраза ме смрази. И си казах – бре, ако токсините и отровите правят такива неща, да ги взимам в по-големи количества! Мислиш ли, че има как да обясниш моите положителни промени с твоята теория за негодността на кълновете като добра храна за човека? Много бих се радвала да чуя.
От цялата тая тирада исках да кажа, че искрено вярвам, че ако мнението за нещо не произтича от лично преживяване, от собствен опит и оценка, то тогава всичко опира до това на кой източник на информация вярваш повече. А да спорим кой източник е по-достоверно е безсмислено.
Тъй като си йогин, следва да знаеш, че в йога личното преживяване е основно. Всъщност йога си е изцяло и само преживяване.
От тази гледна точка ми е интересно – какви точно са твоите „срещи” и твоя опит с кълновете, за да говориш така? Консумирала ли си ги за известен период продължително редовно? Довели ли са до нещо отрицателно?

Dao, благодаря за разяснението за кваса.

Норчи, добре звучи този пастет. Но и аз се чудя - успява ли да се пасира добре спанакът?

# 352
  • Мнения: 2 761
Тъй като се получи недоразумение,относно моето изкаване,искам да подчертая,че то беше насочено персонално,както  M_Nik забеляза и беше отправeно по съвсем конкретен повод-безумни писания относно йогата.Ясно ми е,че обикновенните хора имат доста странни представи за нея и поради това се въздържам да влизам в излишни обяснения около въпроса.Споменявам я,колкото има отношение към разискването в момента и няма нужда да се правят подмятания,вкарващи в заблуда останалите.



По принцип проблема на зеленчуците е целулозата.За това и при готвене на пара тя омеква и е по-лесносмилаема.Същото е и с пресните зеленчукови сокове.

Тя омеква, но не се смила. Човекът няма ензими /както кравата/ за да разгражда целулозата до прости въглехидрати. пък с целулоза са пълни и плодовете.
все пак искам да си изясня защо не се почитат поне пониците.
Този отговор сякаш не ми даде обяснение.

Мисля,че сега разбрах.Плодовете-да,така е.Затова трябва да се ядат отделно,да се даде време на храносмилателната система да ги смели,преди да пристигне останалата храна,или да не затискат вече тази,която е там и още не се е смляла.Тогава настъпва ферментация и тогава са трудносмилаеми.
Целулозата не се смила и затова писах,че ако зеленчуците се правят на сок,т.е. се изхвърли целулозната каша, хранослимането е по-леко,освен това увеличават алкализиращите си свойства.
При "нездравословното им приготвяне" на пара,варене на слаб огън(със сол във водата) или бързо запържване, целулозното съдържание омеква,а поради по-ниските Т във вътрешността на продуктите се  запазват всички хранителни вещества( тoва даже според стара вегетариaнска книга от баба ми) .Важи обаче само за кратки топлинни процедури.

Щастливата,моите срещи с кълновете не са дълготрайни.Не знам колко време съм ги консумирала,имам един уред,който могда да подаря даже.Това,което ми се случваше беше,че ми ставаше тежко от тях.Покълвах най-вече люцерна,че по-лесно се дъвчешее,лещата ми мухлясваше и я изхвърлях,слънчогледовите-най-ми допаднаха като вкус,но понамирисваха незнайно защо(всъщност много е знайно,но няма да коментирам),та в крайна сметка я захвърлих като поредното безполезно нещо.Т.е."интуицията ми" обади,че трябва да прекратя насилието над собственото ми тяло.После си намерих и обясненията,които са базирани и на база професионален опит.
Защо при теб е настъпила промяна-знаеш най-добре ти.Моята цел в йога-преживяването ме кара да стоя настрани от неща,които предизвикват изменения на съзнанието,независимо дали с моментно или със забавено действие-наркотици,халюциногенни гъби,ваксини и дори кълнове.
Съжалявам,ако не ви допада тонът ми-това е начинът  да се изказвам ясно.На никого нищо не повелявам-всеки си живee живота както намери за добре.

# 353
  • Мнения: 1 849
...безумни писания относно йогата.Ясно ми е,че обикновенните хора имат доста странни представи за нея и поради това се въздържам да влизам в излишни обяснения около въпроса...
Ние, обикновените хора също сме се "занимавали" с йога  (поне 10-ина години още с групата на Венци Евтимов) и имаме представа за какво говориш... Не се смятаме за постигнали невероятни резултати, а за нормални, но търсещи истината хора.  Wink
Наистина ли сравняваш кълновете с наркотици?

Хайде да сменим темата и да минем към Аюрведата, за мен е много интересна.
Защо препоръчват панира и тези силни подправки, може би за жегата в Индия тези подправки да предпазват от инфекции, но това прясно сирене, не е ли развъдник на бактерии там?
И друго - пърженето не е ли вредно все пак, не се ли отделят токсини, според всякакви др. теории? Макар и да остават витамини...
И каква е чистата/истинска храна за йогите?

# 354
  • Мнения: 2 761
Венци Евтимов го харесвам много,както и знам,че в книгата си е споменал "кълнове".Имам и др. книги,писани около това време от други автори,където не се споменавят.

За токсини при пържене-ведическата кухня ползва гхи-то,пък ти като дългогодишен последовател на йога би трябвало да знаеш повече за него.Има и др. мазнини,които вече се обсъдиха.
Суровото сирене не е развъдник на болести,даже е много добре.Проблема на млечните е пастьоризацията,за която аз съм обяснявала в други теми, и на която няма да се спирам тук.Впредвид климата на Индия,както вече споменахме използват и много подправки,които са насочени именно към изтребване на вредните бактерии,както и други,които развиват финните връзки в мозъка.
На последният ти въпрос трябва да знаеш отговора.

# 355
  • Мнения: 1 733


По принцип проблема на зеленчуците е целулозата.За това и при готвене на пара тя омеква и е по-лесносмилаема.Същото е и с пресните зеленчукови сокове.

Тя омеква, но не се смила. Човекът няма ензими /както кравата/ за да разгражда целулозата до прости въглехидрати. пък с целулоза са пълни и плодовете.
все пак искам да си изясня защо не се почитат поне пониците.
Този отговор сякаш не ми даде обяснение.

Мисля,че сега разбрах.Плодовете-да,така е.Затова трябва да се ядат отделно,да се даде време на храносмилателната система да ги смели,преди да пристигне останалата храна,или да не затискат вече тази,която е там и още не се е смляла.Тогава настъпва ферментация и тогава са трудносмилаеми.
Целулозата не се смила и затова писах,че ако зеленчуците се правят на сок,т.е. се изхвърли целулозната каша, хранослимането е по-леко,освен това увеличават алкализиращите си свойства.
При "нездравословното им приготвяне" на пара,варене на слаб огън(със сол във водата) или бързо запържване, целулозното съдържание омеква,а поради по-ниските Т във вътрешността на продуктите се  запазват всички хранителни вещества( тoва даже според стара вегетариaнска книга от баба ми) .Важи обаче само за кратки топлинни процедури.

...................
Съжалявам,ако не ви допада тонът ми-това е начинът  да се изказвам ясно..........

благодаря за отговора. прочетох го повече от 3 пъти и при все, че няма нещо ново за мен, не мога да направя връзката. явно мисълта ми не сработва, за да разбера причините. Blush

благодаря,все пак, че отдели време и сили да се опиташ да ми обясниш. Flowers Bouquet
"нездравословното им приготвяне" на пара-
че защо?  така най- предпочитам да приготвям зеленчуците, когато ги готвя.пък и мислех,че е ОК.
по другите въпроси няма да се включвам конкретно, защото съм съгласна с някои твърдения/откъснати факти, но взаимовръзките/и от личен практически опит/,
които правя , дават отличващи се изводи.

провокираш силни дискусии, които по един или друг начин водят до обогатяване на знанията. Всеки сам ще си извлече за себе си полезното и ще си сглоби цялостната картина.
На мен лично не ми се отразява благотворно подхода, не само заради тона, но и заради хвърлените с лека ръка твърдения, които после се оказват не съвсем верни.
Със сигурност за първи път срещам отрицателно мнение за кълнове и поници. Зачеркнати изцяло, без значение от вид, количество , начин на приготвяне.

Лично аз се вслушвам в събеседника си, в неговото верую и ще имам предвид твоите усещания.
Честно казано, не ги проумявам. Разбирам, че за теб това е истината, благодаря, че я споделяш с нас. Ето, как с още една опитност -твоята разбираме, че и това е възможно.

искам да обърна внимание, че на няколо пъти в началото твърдиш нещо, което се оказва половинчато като факти, дори бих казала, некоректно написано. И хода на дискусията се оказват други  нещата.С което лесно може да се получи объркване или заблуда.

за тонът-човек може да бъде ясен и с друг тон. Явно това е твоят. Лично аз много се стряскам и силно преживявам. нищо, че общуваме виртуално. Веднъж вече си бях изпатила, на друго място, посветено на родителството. Също от веге, каквато съм и аз.

Последна редакция: сб, 15 яну 2011, 21:28 от realist

# 356
  • Мнения: 1 849
И каква е чистата/истинска храна за йогите?
На последният ти въпрос трябва да знаеш отговора.
[/quote]
За себе си го знам, но според теб?

# 357
  • Мнения: 3 869
Дао, изплакнах си очите в твоите снимки!!! БРАВО и за успеха и за това, че всичко подробно и стъпка по стъпка с филмов материал описа!!   bouquet

Норчи    bouquet за пастета. Рядко има спанак в биомагазините - иначе много вкусен във всякакви форми, а досега не съм знаела, че и със замразен би се получило, пък имам много хубав замразен. Ще се възползвам от рецептата още тия дни!!   bouquet

Мен дискусията за йога тук не ме влече; не съм стигнала до това ниво още. Аюрведе ми е по-интересна, мака да нямам възможност да спазвам правилата за храненето.

Замислила съм се тия дни за бактериите и пробиотиците, нали не хапваме кисело мляко, а хич ме няма да направя нещо с естествена ферментация, та се чудя дали не трябва някакви добавки да взимаме от време на време...

# 358
  • София
  • Мнения: 3 075
Дао, няма да е коректно, трябва и аз да ти благодаря! Цялото семейство разгледахме снимките, прочетох текста на глас (изразително Simple Smile ).    bouquet

# 359
  • Мнения: 1 048

Дип/пастет от спанак,кашу,маслини,сусамов тахан,лимон,сол,зехтин.Не мога да дам точни пропорции,защото го правих на око,както почти всичко .Но мога да заявя,че това е едно от малкото неща,които ми се получават толкова добре без конкретна рецепта.
Спанака обаче беше замразен,нямах пресен и не знам дали е бил суров,на опаковката пише само нарязан спанак,така че може и да е ,а може и да е бланширан,споменавам го не за друго,а защото ,ако някои реши да пробва рецептата и не му се получи превъзходно ,може да е от спанака...а не от това ,че моя милост е влюбена в кашуто Grinning


Понеже вече не мога да се редактирам,ще добавя ,че съм пропуснала да пиша ,че сложих и чесън и май стар лук(за него не съм много сигурна,не помня),но днес ,когато го направих отново сложих и от двете ,така и се сетих,че съм забравила да ги спомена.

Нямам много време да ви чета,но виждам,че съм изпуснала много....

Общи условия

Активация на акаунт