Любители на кучета-20

 • 65 939
 • 734
 •   1
Отговори
# 210
 • София
 • Мнения: 11 099
desiat, благодаря за инфото!
За храната си права, бързо и омръзват определени гранули...
Започвам и аз с бирената мая, нямах представа, че става и за кучета.  Wink А по колко да давам ?
И ще спра с калция ...

# 211
 • Мнения: 33
За Калция - една дискусия във Ветеринарен кабинет. Пускам я, защото при много кученца има установено превишаване, а това води до много проблеми:

Цитат
Един съвет към всички даващи калции на око,щото трябва,поредната легенда,ако вет ви изпише калции без кръвни изследвания,бягайте от него,нищо хубаво не можете да очаквате.Недостигът на калций, фосфор и витамин Д в млада възраст довежда до рахит. Предозирането им довежда до много други лоши последствия. Ако храната е балансирана спрямо кучето/тегло, възраст, кондиция/ не е необходимо да давате допълнително, защото то ще го получи от гранулата. Ако не е балансирана, колкото и да е хубава може да се стигне до недостиг или излишък. Най-лесно можете да проверявате това като периодично му правите изследвания на серумния калций и фосфор. В интерес на истината рахитът е едно от рядките заболявания на костно-ставния апарат при растящите животни. Има други, доста по-чести, но неправилно диагностицирани и съответно неправилно лекувани. Ако все пак се налага да давате препарат трябва да престанете когато кучето стане на възраст , на която растежните пластинки са вече вкостени. За повечето породи това става на седмия-осмия месец.
P.S. Имайте предвид, че нивото на серумния калций и фосфор може да е по-ниско не само поради по-малкото количество в храната, но и поради по-голямо отделяне от организма. Същото се отнася и за повишените нива. Висок калций не значи непременно, че всичко е наред. Ето защо трябва да се пускат комплексни изследвания и при най-малкото съмнение за нередност в обмяната на веществата и растежа на животното.Ето една много хубава статия за вредите на калция и защо не трябва ,ей така да се дава:

Зависимост между хранене и развиване на заболявания на костната система при млади кучета
Daniel C. Richardson
Phillip W. Toll


Развиването на скелетни изменения/заболявания е често срещано при кученца от едри и гигантски породи. Една от проявите им – тазобедрената дисплазия засяга милиони кучета. Генетиката, околната среда и храненето добринасят за развитие на заболявания на костната система.

От аспектите на изхранването - темпо на растеж, определени хранителни съставки, консумирано количество храна и метод на хранене могат да допринесат за заболявания на костната система. Излишна енергия и калций са известни рискови фактори. Затова нивото на тези характеристики на храната трябва да са близки до минималните изисквания на Американската Асоциацията на служби за контрол на храните (AAFCO).
Кученцета би следвало да се хранят с храна за подрастващи при ограничаваща количеството техника на хранене. Кученцата би трябвало да се теглят и оглеждат поне веднъж на 2 седмици. Количеството храна се намаля или увеличава в зависимост от теглото и показателите на физическото им състояние.

Костната и мускулната система се променят постоянно през живота на кучето. Тези промени са най-бързи по време на първите няколко месеца от живота и се забавят с достигане на зрялост на костната система (около 12 месеца при повечето породи). Костната система е най-уязвима при физически и наранявания при нарушения на обмяната на веществата при първите 12 месеца поради повишената активност на метаболизма. Физическият израз на тези нарушения се проявява като куцане и/или изменения при растежа. И двете могат да навредят на движенията и/или здравословното състояние на зрелите кучета.

Развиването на заболявания на скелета е мултифакторен процес с генетични фактори, фактори на околната среда и храненето. Тези аномалии на скелета най-често засягат бързо израстващи кучета от едри породи. Липсата на внимателен генетичен контрол може да доведе и разпространи проблеми ( например тазобедрена дисплазия, остоехондроза), които са трудни за отстраняване. Травма, било то очевидна (като при сблъсък с кола) или прикрита (например наднормено тегло) може да увреди относително слабите растежни центрове и да причини заболявания на костната система (деформация на крайници). Излишък на хранителни съставки (например излишък на калциеви добавки) често влошава заболявания на костната и мускулната система.
Тази статия разглежда ролята на храненето при развитието на заболявания на костната система при млади кучета.

.......


Калций

По-скоро абсолютното ниво на калций в храната отколкото дисбаланс на съотношението между калций и фосфор влияе на развитието на скелета. При млади кучета от гигантски породи, хранени при излишък на калций в храната (3,3% на база сухо вещество) с нормален (0,9 % на база сухо вещество) или висок (3% - за да е спазено нормалното съотношение калций-фосфор) процент на фосфор отчетливо са зачестили проблемите с развиване на болести на костната система. Явно тези кученца не са били в състояние да се защитят от негативните последици на хроничния калциев излишък. Освен това хронично високият прием на калций повишава честота на проява, както и сериозността на остеохондроза.

Често при кученцата се предприема преминаване от храна за подрастващи към нормална формула за поддържане на формата на зрели кучета* за да се избегне излишък на калций и заболявания на костната система. Но тъй като някой поддържащи храни имат много по-ниска енергийна плътност от тези за подрастващи, кученцето трябва да консумира по-голямо количество сухо вещество за да задоволи енергийните си нужди. Ако нивата на калций са близки при двата вида храна, кученцето всъщност ще консумира повече калций при хранене с поддържащата формула.
Пример за това е случай с 15 седмично кученце ротвайлер преминало на хранене от формула за подрастващи, съдържаща реални стойности от 4.0 kcal/g метафолизирана енергия и 1.35% калций (съответствващо на 1.5% от сухото вещество) към нормална поддържаща формула съдържаща същото количество калций, но по-ниска енергийна плътност от 3.2 kcal/g. Кученцето би имало нужда от около 1,600 kcal на ден. За да бъдат задоволени енергийните му нужди, то би консумирало около 400g от храната за подрастващи (съдържащи 5.4g калций) в сравнение с 500g от поддържащата формула (съдържащи 6.7g калций).

Даването на лакомства съдържащи калций и/или предоставяне на калциеви добавки завишава допълнително приема на калций. Две чаени лъжички от стандартна калциева добавка (калциев карбонат) добавени към храната за подраастващи на 15 седмично кученце ротвайлер ще превиши повече от двойно дневния му прием на калций. Такъв прием на калций е много над нивата, изтъквани като повишаващи риска от развитие на заболявания на костната система. Един скорошен анализ най-добре обобщава нуждата от калциеви добавки – „ Тъй като почти всички кучешки храни съдържат повече от калция, нужен за задоволяване на нуждите, употребата на калциеви добавки не е нужна. Сега, след като вредите от излишък на калций приеман чрез храната са описани можем да заключим, че добавяне на калций към храната е не само ненужно, но де факто противопоказно!

Дано да ви е полезна информацията  Hug

# 212
 • Мнения: 178
Много добра статия по въпроса с калция.
Бирена мая давам по 1-2 таблетки вместо наградки. Тя много ги обича и дори сама идва да ме подсеща, когато забравям Simple Smile

# 213
# 214
 • Пловдив
 • Мнения: 9 186
А някой може ли да ми препоръча нещо против пърхут,подходящо за дребосъче като нашето,че имаме такава екстра newsm78

# 215
 • Мнения: 2 603
Аз точно тези витамини давах за пърхута. Може да има и някакви други, горе казаха бирена мая. Попринцип пърхута е липса на някакви вещества, така ми обясниха.

Ето какво пише отдолу, преведено от гооглето...
- Котки и кучета за домашни любимци, използвани за проблемите на косопад и пърхот е натурален продукт. Включени в обхвата на висока скорост да се притекат на космите разпространявани от аминокиселини и по-твърди и здрави закрепване позволява на съществуващата коса.

- Обогатен чесън. По този начин, естествено противопаразитен ефект, както и естествено антибактериално действие на чесъна е използван.

- Съдържа високи аминокиселини, витамин В богат на минерални и органични, природни и биологични източник на храна. Повишаване на теглото да се възползва от лошо и не могат да се хранят домашните животни, както и осигурява подкрепа за развитието на здрави мускули.

- Кожени наранявания и области на действие за осигуряване на бързото зарастване на кожата ефект. Така че би било много полезно преди и след операцията да се даде на мая таблетки.

- Закрит до B-витамини с витамин B-мая в природата. продукт, съдържащ по-войнствен и агресивен домашни любимци sakinleşmelerine помага.

- Prebiotik структурата на стомашно-чревната система, дейността на микроорганизмите ще подкрепи редовна работа, храносмилателни разстройства и да се улесни регулаторният ефект. Особено dışkılayamayan лесно, непрекъснато запек привлича домашните животни могат лесно да се измъкне от изпражненията да се смекчи.

- Котки и кучета, и намалява чувството за обща признаци на умора. Помага ви да получат по-живи външен вид.

- Бременни жени ще подкрепи развитието на по-мощни поколение в утробата.

- Yavrulu увеличения добив на мляко при жени, новоизлюпени и силен растеж позволява по-добре нахранени.

- Включени в обхвата на големия размер на MOS Мано захарид Oligo и по-специално младите хора с големи суми, B-Glykosen е имунизиран да получат подкрепа, позволява увеличаването на резистентността към инфекции.

- Храните, пренасяни mьkotoksinlere важен защитен ефект срещу MOS съдържание.

- Съдържа високи KolinCholin възрастни котки и кучета с черния дроб метаболизъм, регулирането да бъде ефективна. Предпазва от мастни черния дроб.

# 216
# 217
 • Мнения: 2 603
Всъщност, сега осъзнах, че мойте витамини са с мая  Laughing Не съм много на ти с английския. Значи, ако вземете мая от аптеката сигурно ще решите проблема с пърхута. А може да има и някаква специална за кучета, която да е по-евтина, питайте по магазините.

жгмъц, много е красива Бианка, на снимките не изглежда прекалено слаба Simple Smile

# 218
 • Пловдив
 • Мнения: 9 186


жгмъц, много е красива Бианка, на снимките не изглежда прекалено слаба Simple Smile
И аз точно това щях да казвам,по-скоро е финна мадама Hug

# 219
 • София
 • Мнения: 11 099


жгмъц, много е красива Бианка, на снимките не изглежда прекалено слаба Simple Smile
И аз точно това щях да казвам,по-скоро е финна мадама Hug

Благодаря.  Wink
Напоследък изглежда по добре да.

# 220
 • Мнения: 678
жгмъц ,не е слаба Бианка,мъжо каза,че Зара била ололо25-27 кг.А е на 2г и 9м.
Но тя си е лакома,просто няма нещо което да не яде.Не успявам да сипя гранулите в паницата и са 2-3 секунди ги няма..
Пърхот нямаме,преди време много й падаше козината,но сега почти не съм намирала коспи по земята.По гъбата след избърсване на пода има само мъх и трохи......

# 221
 • Мнения: 33
За пърхута на нас ни предписаха медецински шампоан Peroxiderm и допълнително може и 1 супена лъжица зехтин към гранулите - това по скоро за козинката и кожата. На 2-3-тото изкъпване нямаме вече нищо. От тогава и не сме и имали проблема.

# 222
 • Мнения: 44
Да дам и аз отчет за вчерашното посещение при ветеринаря,питах го да давам ли калций отново след 10 дневна почивка,при положение,че и купувам джуниър за голгъни и той отговори твърдо  НЕ.Не сме правили някакви изследвания,само я огледа.Повръща милата след ваксината.А,каза,че роял канин бил неоправдано скъп,но доката го питам какво друго предлага,влезе едно разстроено пинчерче и никой никого не чуваше вече.за ориза потвърди-само при разстройство.Понеже е на 3 м. за зъбите ще говорим м/у 4-6м.За козината ми било рано,за онова ми било рано ит.н.Пък аз искам всичко да знам.Бял хляб-не,че затлъстявали.Ако се сетя още ще пиша.

ЖГМЪЦ:Капризия е прекрасна просто!

# 223
 • Мнения: 2 603
WOLY, питай и тук, доста от нас са минали през същото информационно затъмнение. Аз като ходех на ветеринар в началото си подготвях списък с въпроси, че все забравях нещо. Роял Канин се води добра храна, ти виж как се  отразява  на  Бел. Аз не съм много доволна от пурината, защото се появи пърхут, въпреки че се води добра храна. Иначе има много енергия, хапва я с удоволствие. Ама тя и един пантоф беше изяла с удоволствие, така че ме съмняват вкусовите и рецептори  Laughing
Хубаво е, че ви е казал за калция. Хляб съм давала само сухи корички няколко пъти за награда, че с това смръдливо шкембе прекалява направо. Зъбите е хубаво да ги миеш отсега, за да свиква (само с вода). Аз се опитах 1-2 пъти, ама беше нещо невъобразимо  Laughing , затова ще пробвам пак като ги смени. Иначе давам от тези денталните пръчици на педигри. За козината, аз нищо не правя,  опитвам се да я реша, за да свиква, ама тя приема всичко на игра. При вас е по-сложно, защото сте с дълга козина, решете я по малко от сега.

Имам едно питане. Аз си трия грима с микрофибърна кърпа, от тези които са за прах. Чудех се дали да не чистя така и козината на Нереа, с влажна микрофибърна кърпа, след разходките. Как ви се струва като идея?

# 224
 • Мнения: 178
И аз смятам, че Роял Канин е неоправдано скъпа. От специализираната за голдъни на моето куче гушката ме стана розово - оранжева. Горещо бих прихоръчала Хилс, но тя не е увкусена и малко кучета я харесват. От много време сме на Нутрам, канадска, произвежда се от продукти, годни за човешка консумация. Въобще канадците са много напред в това отошение. А и цената е много добра - 15кг. за 90лв. Доставката е безплатана. Но бих посъветвала първо да се пробва с малко количество.

Общи условия

Активация на акаунт