Холандска тема - 39

• 37 656
  • 727
  •   1
Отговори
# 210
Мегън, ама съвсем с голи ръце ли. Аз не съм особено гнуслива, ама все си мисля измили ли са си ръцете като са ходили във ВЦ.  Sick Иначе от земята и аз не се притеснявам.
Софи нещо се продриска.  Crazy Чудя се дали, защото яде супер много броколи снощи или е баюкхрип. Нищо друго и няма. Пак имах занимание цяла нощ. Crazy

# 211
Здравейте  Grinning

Голямо разочарование и за мен бяха тези дроп снуп, толкова гадни, та чак прекаляват. Ама да са само те... Има още една гадост- pepernoten, дребни сладки с вид на меденки и с вкус на мастика, потресаваща отврат. Обаче холандското скадкарство си има и постижения, за които не бих пестила похвали, с удоволствие хапвам tompoes, kerstbrood, понякога мога да понеса и ontbijtkoek, appeltaart. Поради близостта с Германия тук в нашия регион, често си позволяваме да хайманим из немско. Тези забежки ме отказват тотално от холандското сладкарство обаче  Grinning

Имам инсталирана програмка фонетична кирилица на компютъра си и никога не е било проблем да си пиша на кирилица където и да е било из сайтовете. Препоръчвам такова инсталиране на всеки.

Бих искала да ви попитам за организацията на образователната система в началното училище тук: прочетох, че класове няма, а групи. Възможно ли е да ми обясните на колко години децата постъпват в първата група и как се преминава в другите след това, на какъв принцип, след колко време? Има ли подготвителни класове, както в България? В смисъл такъв, че у нас децата не могат да постъпят в първи клас, ако преди това не са били в подготвителен (или задължителната детска градина). Иска ми се да сравня и образователните системи.

# 212
или е баюкхрип. Нищо друго и няма. Пак имах занимание цяла нощ. Crazy

И аз така  Tired

Луна,много неща сме писали за базис скул,грешката ни е ,че не сме се организирали да го обобщим и да не се повтаряме в почти всяка тема.
Естествено,че пак ще го направим,само ,че този път предлагам някой да го оформи като отделно инфо и да го сложим на 1-ва страница + линкове,каквито има полезни.
Има много сайтове,много инфо в нет-а,но естествено за новопристигнали е кофти с ориентацията и разбирането му. Peace
Аз мисля,че в неделя ще имам време и ако някой друг преди това не се занимае с това,ще го направя.
Образователните системи,обаче по-добре да не ги сравняваме  Peaceимаме лош опит от подобни сравнения и по-добре да си го спестим. Hug

# 213
А за горната степен има ли някой с опит - съвсем се оплетох с тия ХАВО и др под. Май само аз съм с толкова голямо дете  Sad

# 214
Kate, и Анди ли е така?  Confused
Горчива луна, ами строоп вафълс, разните му кукита с масло   261uu Тортичките и те на са за изхрърляне.  Laughing
За мен класацията за гадост държи Тай-тай .  Sick
Oт дроп само едни кокинчета ям като ме боли гърло.
На мен пък немските торти не са  ми достаъчно сладки.  Rolling Eyes
Май всички сме с деца само в базис.

# 215
Мопси аз ги обичам филиите с чесново сирене или kruidenboter  Blush сякаш иначе не са достатъчно калорични.  Laughing
Хммм странно дете...а, родителите как са?  Mr. Green
Какво е това Тай-тай?  newsm78
Дописвам се, че се сетих...може от броколито да е било.  Peace Може да я боли стомахчето, ако е яла повече и да има разстройство от това.

Кате ще е супер, ако го обобщиш!  Peace

Пак на първа страничка съм вмъкнала сайтче относно обучението в началното училище, но е на холандски. http://www.50tienregsvr.nl/50tien.htm

Сладка хапка да, всички сме с деца в базиссхуул (от догодина ще почна да трупам впечатления от миделбара). Може би, ето този сайт ще ти е от полза да ти се избистри представата за системата и образованието в средното училище. http://en.wikipedia.org/wiki/Education_in_the_Netherlands

Последна редакция: пт, 17 фев 2012, 13:19 от Leprechaun`s mommy

# 216
kate.t, от любопитство попитах, истина е, че мога да си чета из сайтовете. Нова съм в този форум, а не в Холандия. Но сайтовете, разясняващи образователната система тук, са разработени само на база очаквани резултати, в тях за постигнати цели или резултати не става дума. Друго е, когато ти отговори някой, чието дете е обучавано тук. Ето защо считам, че идеята ти за обединяване на всичко казано преди по темата, е чудесна! Мога да ти помогна с редакция само, ако имаш нужда, защото едва ли бих се справила с издирването на постинги. Лош опит от сравняване на двете образователни системи? Хм, защо ли... И аз те прегръщам  Hug

Мопси, абе не знам за радост ли, за съжаление ли, ама не съм фен на сладкото. Мога без сладко, а това, че съм опитвала е колкото да не забравя вкуса му. Почувствах се много поласкана от местната си съдба- не знам какво е тай- тай и съм благодарна, че не знам, предвид казаното от теб. Щом е гадост, дори няма да питам какво е. Не на насилието, хайде  Grinning Звучи като китайска манджа, необяснимо е, защо тук са толкова луди по китайската кухня. Ама е факт. Да кажем, че е нещо уникално, ще е вицът на годината. И за теб:  Hug

# 217
Mоже би ако си разделим темите по 5 на човек и после сглобим инфото ще е по-лесно.
Маги, е разби ме с тя комбинация.  Crazy София мори пофърчетата с такова чесново сирене.  Crazy И си мислех, че това е странно.  Laughing

Ами родителите-бащата е малко странно изглеждаш, със супер чувство за хумор, много неспимпатичен на пръв поглед. По скоро бих казала, че е дядо им. Зимата ходи с руска ушанка с косъм  Mr. Green и понеже е 2 метра висок и сигурно 50-60 кила като ходи виждаш само една голяма шапка -призрак. Майката е красавица. Бачка фултайм, а таткото гледа децата. Заради нейната кариера са се преместили от Утрехт тук. Готини са.

При нас е пролет. Топло пече слънце. Супер време.

# 218
Аз пък от холандското сладкарство, почти нищо не харесвам.
Тортите са отврат, всяка година се чудя къде да поръчвам за рождените дни.
Никаква креативност, въображение...

Абе откъм храна - ние не сме нацелили държавата, хехе.

Горчива луна, тук подготвителни групи няма.
Детската градина не е задължителна. На 4 години децата тръгват на училище.

Хапка, колко е голямо детето ти?

# 219
  • La casa de Mickey Mouse
и тук няма подготвителни групи, децата започват училище на 3г, първите 3 г са т.н. инфантил, минават в по горна група без изпити, нова година нова група, на 6г първи клас, пак минават без проблеми, може би към 5/6 клас, ако имат повече от 3 не взети изпита повтарят годината
на мен дропса не ми харесва ни най малко, брррррррррр....
обичам си аз испанската кухня и малкото и е фен, та у дома предимно това се готви
с бонбони и шоколад нямаме проблеми, не ги обича, тях май си ги хапвам само аз, то си ми и личи де...

# 220
Mini, тук има испански магазини. Ще си набавяте продукти. Макар и в супермаркетите да има, но сигурно са с похоландчен вкус.
Сега като се замисля, ние миналата година започнахме да обсъждаме училищата по-обстойно. Май само от 2010 и 2011 трябва да се прегледат темите.
Мила, детски торти нещо с картинка и готово. Те и без това само ги човъркат. Торти има къде да се поръчат, ама като каниш холандци, трябва задължително и апълтарт да има, че другите ги гледат с подозрение.  Само в излишни разходи ме вкарват.  hahaha Това е моя опит де. Аз съм по шоколада.
Аз за моите РД си правя винаги тирамису, много обичам, а и Софи. Нали е мой празник, угаждам си. Laughing
Мда, гадна е кухнята. Аз като дойдох, почти нищо не можех да преглътна.
Ако бях отишла да живея в Италия, сигурно щях да ям по цял ден разни вкуснотии.   Mr. Green Затова и явно не съм попаднала там.  Laughing

# 221
И сега,к'во,само аз ли харесвам дроп  newsm56....сраааам.Е,как пък от стоте вида,поне един не ви хареса ?
Тортите и сладкишите,холандски,пасти да ядат пред френските  Joy Като имам база за сравнение,няма нужда да изброявам какво харесвам от холандските:lol:
Но понеже съм лакома,когато ми се прияде,не придирям много-много  Mr. Green
Таи и за мен е гадост.
Хапка,лесно е да се обясни за миделбар скул-а.Но ,ако детето няма сито тутс,който определя в какво училище да иде детето,не знам как става записването  newsm78
Със сигурност,обаче има процедура,ще питам.
Ако искаш напиши по-конкретно,колко е голямо,кога ще дойде в НЛ, newsm78

За училищната система,само да кажа,че не може да се определи с 2 думи,още повече,че става въпрос за единна рамка,която обединява като основни правила и изисквания образованието в НЛ.От там нататък,различните училища-общински,католически,протестантски,фрей схол,Монтесори,работят по различни образователни системи-Далтон,Монтесори,Нутс,Лукас....
Както казах,общи правила за години,групи,тестове,нормативи.От там нататък различни ъъъъ,организации/да ги наречем/ изработват методики,учебници,помагала,цели комплекти разработки за интерактивните дъски,оценяването,анализ на резултати....всичко.
http://www.rijksoverheid.nl/ministeries/ocw
http://educatie-en-school.infonu.nl/diversen/35968-nederlands-schoolsysteem.html
http://www.schoolvakanties-nederland.nl/schoolvakanties-2012.html
http://www.onderwijsinspectie.nl/

Ето и отделен сайт за образованието в Амстердам  Wink
http://www.easyexpat.com/nl/amsterdam/onderwijs/school-systeem.htm
всички сайтове имат и английски език  Peace
Това в общи линии + няколко полезни сайта по темата.
Който иска да допълва,към този,така да се каже увод.

Мопси,да и Анди  Tired Днес уж нищо и няма  Thinking,но тя винаги се раболява вечер в събота или неделя  Crazy

дай да пишем наново,а?така систематично като се заемем,ще е по-лесно.....според мен. Peace

# 222
"Детето" вече не е много дете, скоро става на 17.
Успях вчера да прочета новите неща (мн мерси за линковете), та ми се струва, че за него най-разумно е да търсим международно училище.

Днес и утре съм в БГ, др седмица продължавам със самоподготовката по темата. Хубав уикенд на всички

(познайте на кого куфарите са във Виена  Mr. Green. Трите празни куфара един в друг, натъпкани, за да ги напълня на нова сметка с багаж за Холандия ... Няма да могат да ми ги доставят преди излитането ми обратно, затова май ще трябва да си ги взема от летището направо и да редя багаж някъде на паркинга. Голям майтап!)

# 223
  • La casa de Mickey Mouse
sladka hapka ама и ти си един карък, аз имах преживяване в Лондон, не ни пристигнаха куфарите, бяхме с хлапето и без време си сменихме гардеробите

# 224
 sladka hapka, кошмар -  най-големият ми ужас е това! Rolling Eyes

Общи условия

Активация на акаунт