Истанбул 9

• 63 747
  • 731
  •   1
Отговори
# 120
Момичета, имам нужда от помощ и много се надявам да откликнете! Hug
Трябва да намеря място с интернет и принтер в делничен ден в района около линията на трамвая. Дали знаете някой клуб, или мол, или може би хотел, в който ще ми предоставят тази услуга?
Благодаря ви предварително!

Yavche  кой район точно ? В повечето хотели го правят , но не знам сега точно къде ти е близо

# 121
  • Част от тайното общество на К.О.Т.К.И.-те
Това най-добре можеш да разбереш в хотела, там обикновено има компютър за свободно ползване, ама принтер  newsm78 То при линията е и университета, предполагам наоколо ще да има копи център за студентите, ама знам ли ги техните може да са прилежни и да си пишат хората, не акто нашите  Joy

И  аз чакам къщата на Фатмагюл  Hug  Mr. Green

Артмилена, спокойно всичко ще е наред. Града е огромен, ама ти няма да му обикаляш административните граници, че да се плашиш  Mr. Green Joy Това дето ти трябва е на преодолимо разстояние и пеша (верно трябва много време), а с транспорт още по-лесно  Peace

Аз да си призная мускулна треска в Истанбул не съм имала  newsm78 Хем ходим много и от сутрин до вечер  Thinking Може би защото тука ходя много пеша и не го усещам.

# 122
  • София
Yavche  кой район точно ? В повечето хотели го правят , но не знам сега точно къде ти е близо
Имаме около 5-6 часа на разположение - идеята е разходка около пристанището (круизния терминал), шопинг - Истиклял и спайс базара, който ми е любим.
Ще съм благодарна за информация, особено ако лично е изпробвана тази услуга!

# 123
  • в страната на чудесата
jullianna и beljata, благодаря ви за разясненията!  bouquet
yav4e_mrav4e, какво представлява спайс базара Embarassed и къде се намира?

# 124
Базара на подправките или Египетския пазар. Намира се на Еминьоню при моста Галата - казват бил вълшебен, аз не съм ходила още  Embarassed

# 125
  • In a surreal moment!
Здравейте и поздравления за чудесните теми!
Нямах идея , че има толкова инфо за Истанбул...Това е прекрасно!

С две думи ще се опитам да Ви обясня какво ми е нужно и макар от 3 дни да се ровя не го откривам.
Не отричам, че може и да ми е пред очите и се извинявам , ако  е така.

Аз и моят съпруг тръгнахме към Истанбул , за да се лекуваме. Избрахме болница Мемориял в Окмейдани. На 11.04. бяхме в Истанбул, направихме първичен преглед и благополучно се прибрахме. Всичко това за по-малко от 2 дни. До тук - добре. Проблема ни е , че не проучихме възможността да ползваме градски транспорт от гара Сергеджи до квартала с болницата и доста се охарчихме за таксита. Предвид скъпото лечение и ограничените ни средства бих ви помолила да ми помогнете да се ориентирам във възможността да поевтиним придвижването си. Благодаря ви!

Маршрута ни е гара Sirkeci - Memorial Okmeydani Hastanesi ,  Piyale Pasa Bulvari 80270  Okmeydani, Sisli
Пред самата болница спират автобуси ЕМ 1 и ЕМ 2. Съфорумка предположи, че може би идват от към моста Галата, което е близо до Серкеджи, но ние не успяхме да се престрашим и да се качим за да проверим. Беше ни страх, че ще ни откара някъде си и както не говорим турски ще се омотаем съвсем. Ползвам малко говорим английски, но той ми помогна само в хотела и в болницата, никой на улицата не го говори, както вярвам вече знаете и вие. Ако има някъде карта на градските автобуси, защото за другия транспорт има ,ама за автобуси не видях, ще ви бъда благодарна да ме насочите.

Леко се ориентирах за карти и жетони , но и как точно става таксуването вътре в превозното средство също не разбрах. А и с какви думи да си поискам карта от будките с вестници, как се казва на турски?

Това са за сега въпросите , които ни вълнуват.  Плащам си данък-отговор с разказ - заповядайте!

С влак до Истанбул - отиване

Пътувахме на 10.04.2012г в 18.35ч с международен бърз влак от Горна Оряховица до гара Серкеджи (Истанбул). Билети и запазени места за кушет вагон си закупихме от Бюро Рила, което е на първи перон на гарата.(има ги и по други гари ,трябва да се пита къде са).  Възползвахме се от това, че съпругът ми работи в ЖП-то  и на територията на БГ си пътувахме с безплатните билети. За отиване и връщане от Свиленград до Истанбул заплатихме за билети по 45,38лв на човек. Запазените места за кушети взехме от Г. Оряховица до Серкеджи по 18,40лв на човек.
Билетите ни бяха отиване и връщане, като връщането може да е в рамките на 1 месец. За кушета запазените места също бяха отиване и връщане ,но ако не се върнеш същия ден в 22ч - изгарят! Т.е. запазените места за кушет важат само 24ч.

За тези, които биха се поинтересували от пътуване до Истанбул с влак ще обясня, че пътуват 2 международни влака през България. Единия идва от Букурещ, минава през Г. Оряховица, В. Търново, Трявна и тн - пресича Балкана - Ст. Загора и Димитровград. Там прекачат вагоните му на другия международен влак, който идва от Белград-София-Пловдив- Димитровград.
Двата влака ги обединяват в един и продължават към Свиленград - Капъкуле.
В момента жп - линията от Капъкуле до Истанбул била в ремонт и след паспортната проверка ни прехвърлиха на автобус. Автобусът ни извози до гара Серкеджи(Истанбул).
За връщане разписанието на влака е тръгване от гара Серкеджи в 22ч. В момента съответно се качихме на автобуса. Той беше спрял на същото място пред гарата, на което ни остави, със същия шофьор и стюард. Няма начин да се обърка човек.

От Г. Оряховица тръгнахме с шеги и закачки, защото едит колега на мъжо ни запозна с шафнера Гюнер, който говореше прекрасен български. Вагона с кушетите е турски с шафнер турчин. Ако имаш закупено запазено място си се качваш смело във вагона и се настаняваш. Шафнера ти носи възглавница, чаршафи  и одеяло. Разположихме се като пет пари в кесия и поехме на път!  Grinning
Турския шафнер и румънския шафнер си спретнаха трапеза, поканиха мъжо и си лафиха до Ст. Загора. Във вагона бяха заети само 3 купета. Празно и просторно, да се обтяга човек и да пътува комфортно. На Ст. Загора се качиха няколко човека - младежи с раници, които бързо се натъркаляха да спят. Мъжо и той. Мен сън не ме ловеше и голямо кокорене се кокорих. На Свиленград по купетата минаха да проверят паспортите нашите митничари. На Капъкули взехме багажите и както се изрази Гюнер - тръгнахме за Турция!
Паспортната проверка на гара Капъкуле беше на две части, които ми изкараха търпението, щото никой за никъде не бърза, освен аз  Mr. Green  Първо се минава на гише. Там полицая сканира паспорта и бие червен печат. После изчакваме в чакалнята всички пътуващи да свършат това упражнение и започва проверка на багажа и отново паспортите от цивилни полицаи. Който е проверен го пускат към автобуса. На мен ми беше задушно и мислех, че мога да изляза на чист въздух ,ама само предизвиках гнева на едното ченге...и така ми отараши сакчето , че.... ама ни пусна, де. Кой знае за каква терористка ме взе  Joy
Пътуването в автобуса ми беше кошмар, защото вече много ми се спеше , пуснаха парно, което ме свари и ми беше тясно е некомфортно на седалката. Тук смея да кажа ,че се минахме с купуването на запазени места за кушет вагона. Спокойно можеше да си пътуваме в седалковия, защото точно когато имаш нужда да се опънеш и спиш се оказва, че си покачен на автобус. Това, обаче нямаше кой да ни го каже в Бюро Рила. Те и много други неща не знаят и не са наясно, да им се чуди човек на безхаберието....
Автобусът спря веднъж на едно крайпътно заведение на име Метро за тоалетна и кратка закуска и два часа по рано от разписанието на влака влязохме в приказно осветения Истанбул! Каменните крепостни стени, минаретата на джамиите в стария град, тъмната вода на Златния рог изгониха съня от очите ни.... В 5.30ч се изсипахме потни и сънени на току що измитата от дъжда гара Серкеджи.

пп. следва продължение...

Последна редакция: пн, 16 апр 2012, 13:36 от ИКСИ

# 126
...болница Мемориял в Окмейдани. ...бих ви помолила да ми помогнете да се ориентирам във възможността да поевтиним придвижването си. Благодаря ви!

Маршрута ни е гара Sirkeci - Memorial Okmeydani Hastanesi ,  Piyale Pasa Bulvari 80270  Okmeydani, Sisli
...

ИКСИ, знам че е писано по въпроса и ще го открия сега...

Цитирам това, което е описала pina в тема Истанбул 7(не знам как да извадя цитат от заключена тема и просто го копирах  Sad )
« #566 Пет., 16 Март 2012, 19:37 »  

--------------------------------------------------------------------------------

"... С трамвая стигате до Еминьоню(бележка от мен - това е до гара сиркеджи) и от там хващате автобус № 54Е. Същят автобус може да хванете от Таксим, а до Таксим се стига от Аксарай с маршрутка или автобус - от там минават над 10 автобуса до Таксим, на всичките пише Таксим.

Виж в първия пост на темата описано е подробно как се намира Аксарай, Таксим и всичко.
Та веднъж натоварени на автобус № 54Е пътувате до Okmeydani Egt. Hast.1 (съкращение е). Това се пада 21-ва спирка от Еминьоню или 12-та от Таксим. Ако слезете на някоя от предните две смятам, че също идеално ви устройва - линията върти около болницата.

До същата спирка от Таксим можете да хванете също следните автобуси  -  № 54E, 54C (това е С с опашка отдолу, не знам защо не ми излиза и става друга буква), 54ОR (с две точки отгоре е о-то), 54T, 54K, 77MT, 54HŞ.

Моя съвет е да отидете до Таксим, тъй като от там избора ви е огромен - каквото дойде. От Еминьоню е само един автобус, който сутрин е на 10-15мин, по- късно става на 20-25мин.

Без да се притеснявате можете на качване да попитате шофьора  - Мемориал Хастанеси? на малко по- висок глас и с въпросителна интонация. Той ще ви кимне и на нужната спирка даже ще ви дадат знак да слезете. Хората в автобуса също, много са услужливи. "

Последна редакция: пн, 16 апр 2012, 14:10 от мими.ива

# 127
Плаща се с Истанбулкарт - нещо като фонокарта, която се наема за 6 лири. Като я върнеш ти ги връщат. Можеш и да си я задържиш. Зареждаш в еня колкото пари пожелаеш, можеш да дозареждаш. Всичко това стана на бутки за безалкохолни и дъвки, на Еминьоню има много. Щом има надпис ISTANBULKART нямате проблеми  Peace С нея се плащат всички транспортни средства - даже и фериботи  Wink

Самото плащане е на терминалите на спирките за трамвая или в самия автобус до вратата има устройство - показва колко ти взима и колко остава в картата.

# 128
  • София
Момичета,ще бъдем 7 човека група.Една или две Истанбулкарт-и да вземем.Пропуснала съм инфото.Върти ми се нещо,че всяко второ таксуване вв рамките на час е по-евтино,но не помня съвсем...

# 129
  • In a surreal moment!
мими.ива - Благодаря за напътствието. Отивам да прегледам 7 тема. Само се извинявам, но при мен приоритет е т.нар. медицински туризъм. Историч. забележ. съм оставила на много заден план. Имам много бегъл спомен, че може би минахме с таксито покрай Египетския пазар, но кое е Еминьоню нямам никаква идея, също и Аксарай, за Таксим - видях го на картите.
Мисля, че срещу Серкеджи е Морската гара или поне някаква спирка такава. Защото виждахме корабите как смъкват хора и превозни срадства ,  ама пак не съм сигурна какво сме гледали. Това под първия мост на Златния рог, който се чудя дали на него викат мост Галата. Такситата ни превозиха през втория мост, на картата видях , че пише Ататюрк - така ли е ? Да сверя поне това , което съм гледала с конкретни наименования и от там да се опитам да се ориентирам.

Шебек
- една карта за един човек ли е , може ли двама с една карта?

# 130
Истанбулкарт може да се ползва от неограничен брой хора. Взимате една карта и един седи и цъка на устройството, другите преминават  Hug

Икси - Еминьоню е района от гара Сиркеджи до след моста Галата - пространството покрай Златния рог. Слизайки от гарата хващате трамвая за 2 спирки и слизате преди да завие по моста. След него точно има автогара, от където тръгва автобуса ви за болницата. Пешеходно разстоянието е 15 минути бавно ходене

Аксарай е пътен възел, който е по-удобен ако идвате с автобус и слезете на автогара Есенлер.

Да - първия мост е Галата, втория Ататюрк. Автобусите се движат по втория, по първия само трамвая и коли минават. Да, на Еминьоню има пристанище, но в Истанбул като цяло има доста такива  Peace

# 131
Eto taka isglejda egipetskiyat pazar :

# 132
съжалявам нещо не ми се получава със снимката , не знам защо.. опитвам се да сложа една от египетският пазар , ще пробвам с линка , дано се получи

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1753182030796&set=a. … ype=3&theater

# 133
  • София

Франсъз Сокайъ ( Fransız Sokağı) - извинявайте, вади ми очите това Френч сокак, щото на никакъв език не е!  , известна още като Джезайир Сокайъ. От долната и страна има табела, с надпис CEZAYIR SOKAĞI, а ако се идва по начина, описан от мен , няма никакъв надпис, просто улицата сама ти подсказва,че е тя.
[/quote]

Благодаря за бързият отговор   bouquet

# 134
  • в страната на чудесата
Шебек, благодаря!Незнаех, че така му казват на Египетският пазар!Предишният път го посетихме, но сега също ще минем през него!

Общи условия

Активация на акаунт