Да започнем заедно да се храним здравословно

  • 60 090
  • 742
  •   1
Отговори
# 405
  • Мнения: 6 791
Бихте ли споделили как се работи с агар-агар, искам да желирам кисело мляко? 
Благодаря! Simple Smile

# 406
  • Мнения: 2 285
Момичета,  Hug

Най-накрая почти изчетох материалите на Любомир Иванов - да, бяха ми изключително полезни.  Hug Даже успяхме да се разберем с детето, че като му свърши кутията с добавките утре-вдругиден, ще направи една дъъъълга почивка. А аз в това време ще действам по въпроса да го убедя съвсем да се откаже от тях.  Peace
Благодаря на всички, включили се по моя въпрос.  Hug

Adriana71, цитирам един твой пост малко по-назад : "Омега 3 би трябвало да има и в новозенландските и автстралийските овце, както и в аржентинските и бразилските говеда. В Лидъл, например, има новозенландско овче месо. Май ще почна оттам да купувам. Омръзна ми в другите супермаркети и магазини да купувам месо с дъх на препарат за почистване"

Поинтересувай се първо животните в какъв вид биват доставяни до България - защото ако са отглеждани на корабите - както имам основание да подозирам - познай какво са хрупали цял живот.   Confused Ако успееш да получиш информация по въпроса, ще съм благодарна да споделиш.


Привети! Виждам, че говорите за тахан. Някой знае ли защо понякога в тахана няма калций? Днес гледах две различни марки в магазина - 0% и 10% калций.

Когато при промишленото производство на сусамовия тахан се премахват обвивките на семената, той почти не съдържа калций (защото самите обвивки са богати на калций).
Но пък, също така се смята, че този калций (от обвивките) е под форма, която не може да се усвоява от организма ...


     
В  Бг-то много неща са побългарени за съжаление. Tahini=сусам.   Peace Peace

            http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A2%D0%B0%D1%85%D0%B0%D0%BD  


Таhini НЕ означава сусам. Сусам на английски е sesame. На арабски - "семсем". Нарочно използвам транскрипцията на български.  Wink Таhini е единствено английската дума за сусамов тахан. Но това май и Адриана го беше написала вече.

Вери, не знам какво те е обидило, но дано да размислиш.  Peace Хората често се поувличат в спорове ... Аз искам доста неща да питам, но си запазвам правото за по-нататък.  Simple Smile

Последна редакция: нд, 03 юни 2012, 03:43 от Слънчев_лъч

# 407
  • Мнения: 1 273
"Adriana71, цитирам един твой пост малко по-назад : ["Омега 3 би трябвало да има и в новозенландските и автстралийските овце, както и в аржентинските и бразилските говеда. В Лидъл, например, има новозенландско овче месо. Май ще почна оттам да купувам. Омръзна ми в другите супермаркети и магазини да купувам месо с дъх на препарат за почистване"

Месото е дълбоко замразено и препакетирано. Според мен е такова още от Нова Зенландия. Чувала ли си за такова нещо - овцете да ги гледат по кораби?

"Когато при промишленото производство на сусамовия тахан се премахват обвивките на семената, той почти не съдържа калций (защото самите обвивки са богати на калций).
Но пък, също така се смята, че този калций (от обвивките) е под форма, която не може да се усвоява от организма ... "

В Карфур в био-частта има небелен сусам. Като цена не беше много скъп. Внос от Уганда.


Доколкото се сещам - калций има и в броколите.

# 408
  • Sofia
  • Мнения: 1 533
Според мен месото, което купуваме трябва да бъде охладено. т.е. от нашите стопанства.

# 409
  • Мнения: 1 273
Аз наистина имам голям проблем тук в София с препаратите по месото. Не знам нарочно ли го мият с препарати или просто се престаравят по щандовете, но месото редовно е с вкус на препарат. Често пъти пластмасовите тарелки, в които го пакетират, също пускат парфюми някакви. Много съм чувствителна към тези неща. В Пикадили пък, и не само там, нарязаните и пакетирани в пластмасова кашкавали също често бяха с мирис и вкус на препарат за почистване.
Затова съм готова да купя новозенладско, ако нямам такъв проблем. Иначе бих взела българско. Много е жалко, български кашкавали и сирена също не купувам. Много са нестандартни и некачествени. Мляко и кисело мляко купувам засега на Хармоника. По причина - не са хомогенизирана, освен другите плюсове, освен това, на много от марките киселото мляко ми мирише на тор. Много съм чувствителна за такива неща.

# 410
  • Мнения: 2 285
"Adriana71, цитирам един твой пост малко по-назад : ["Омега 3 би трябвало да има и в новозенландските и автстралийските овце, както и в аржентинските и бразилските говеда. В Лидъл, например, има новозенландско овче месо. Май ще почна оттам да купувам. Омръзна ми в другите супермаркети и магазини да купувам месо с дъх на препарат за почистване"

Месото е дълбоко замразено и препакетирано. Според мен е такова още от Нова Зенландия. Чувала ли си за такова нещо - овцете да ги гледат по кораби?

Да, за съжаление хранителната индустрия е един много мръсен бизнес и за осигуряване на по-голяма печалба са измислени какви ли не извращения - включително и отглеждане на жив добитък по корабите. Аз, обаче се поразрових и се оказа, че в Нова Зеландия това е забранено от 2003 г. Забраната важи само за Нова Зеландия, не и за австралийския или южноамерикански добитък. (!)
Но пак е нещо !  Simple Smile

# 411
  • Мнения: 2 563
Мерси за отговорите. Не знаех, че калцият в обвивките на сусама не се възприема. Знам, че ако се яде суров сусам, трябва да е стрит, защото обвивките не се смилат сами от организма и си излизат от другия край недокоснати. Да не би за това да става дума?

Колкото до месото и извращенията в отглеждането му - за съжаление, 90% от месото по света идва от животни, които са зачевани, живеят и умират по начин, който ще ви отнеме съня за дълго време, ако знаехте. Естествено е, че по такъв начин не се получава вкусно месо, затова го инжектират с овкусители и го мият с препарати, за да убият бактериите, които се въдят, когато 50,000 крави живеят заедно в изпражненията си, примерно.

# 412
  • Мнения: X

това беше ужасно отвратително, защо го написа  Sick
никой не те кара да ядеш месо, сама се навиваш и се самоубеждаваш ли или какво  Sick Sick
все пак някаква елементарна култура да се спазва, как може в тема за храна да пишеш такива неща...

# 413
  • Мнения: 1 725
Темата е за здравословно хранене  Peace. Всеки го разбира по различен начин. Не става въпрос само за храни и рецепти. Аз държа да знам и пътя, който изминава храната, за да стигне до нас.
Hear Again дори доста пестеливо е описала какво представлява месната индустрия...

# 414
  • Мнения: 1 273
Аз не мога да живея пълноценно без месо. Правила съм го - бях лактовеге 3 г. Загубих си съня и имах известни психически проблеми от хроничното недоспиване. Сега, като православна, постя веган, когато е определено. Доста трудно избутвам до края. Много ми спада енергията и след 40-тия ден не мога да спя. (Великденските пости са 49 дни). През коледните пости се позволява риба през голяма част от времето, но пак си губя съня. Трябва да е червено месо, това е положението.

Аз съм с най-старата кръвна група - 0, която е най-зле адаптирана към зърнените храни. Майка ми, Бог да я прости, беше група А и ядеше месо доста рядко. АВ пък е най-новата група.

това беше ужасно отвратително, защо го написа  Sick
никой не те кара да ядеш месо, сама се навиваш и се самоубеждаваш ли или какво  Sick Sick
все пак някаква елементарна култура да се спазва, как може в тема за храна да пишеш такива неща...
Фри, истина е, че животните често пъти се гледат в ужасни условия и това ги прави болни, нещастни и нездравословна храна за нас. Тук в БГ поне ги изкарват навън да пасат, но не знам с хигиената как са. Аз съм далече от животновъдството, затова нямам някаква точна информация за това как стоят нещата в България.

За бройлерите знам, че живеят в голям стрес и неудобство, както и кокошките носачки, които живеят в клетки по птицефермите. Купувам само от яйцата на свободни кокошки, защото нямат синьо-зелен оттенък и защото се надявам, че тези кокошки се чувстват малко по-добре. За говедата и прасетата, агнетата, нямам представа как ги гледат. Но от познат селянин съм чувала, че овцете са много чувствителни животни, по отношение на условия и храна, което принуждава производителите да ги гледат по-внимателно.
Че животните зачеват по ненормален начин, също е вярно. На женските със спринцовки се впръсква сперма. Нито им е приятно, нито има нормален естествен подбор и избор за тях. Нормално е и поколението да се изражда от всичко това.

Ако можех, бих яла месо от някякви по-добре гледани животни, но за сега ми се струва много скъпо. От яйцата - купувам от свободни кокошки, а кисело и прясно мляко - био на Хармоника. Така че се опитвам да правя нещо по въпроса с животните. 

# 415
  • Мнения: X
Вери, не разбирам какво правиш в теми, коренно противоположни на твоята философия, че и се вълнуваш от написаното там  newsm78
Аз още в началото на участието ми тук казах, че не смятам повечето  коментари за наистина здравословни според моята лична представа за това и че затова смятам участието  ми тук за безсмислено
Но, извинявай, никъде не съм се клела, че няма да си пиша мнението по даден въпрос в друга тема, която е именно в хармония с моите разбирания по въпроса

Сега видях и коментарите ти във веганската ти тема
Защо по-добре не дадеш пример и не ни "дойдеш на гости" тогава, вместо там да пишеш какви сме били лицемери и как не сме били смеели да си кажем мнението тук или във вашата тема
Нима това не е по-малко лицемерно?
Оплакваш се как ви коментират, а ти правиш същото?

И последно: ако нещо не ти харесва, си има модератор
Оплачи се, пък за твоя радост може да и да ме позачистят и даже баннат
Но това няма да промени мнението ми, което в същност никога не съм крила и ти е било и преди добре известно


лека, слънчева, здравословна седмица
 Hug



# 416
  • Мнения: X
В един филм прочетох следното:
"Ако животновъдните ферми и кланици бяха със стъклени стени, никой нямаше да яде месо!"
Мисля, няма нужда от коментар...

Adriana71 , и аз, и съпругът ми сме 0+.И се чувстваме чудесно, даже по-добре без месо.Нямаме проблеми и да ядем зърнени храни, всякакви.Съпругът ми се засища с една пълнена чушка с ориз  и салата от 1 домат и 1/2 краставица.
Това с кръвните групи е поредната Мода в храненето.И няма май-май нищо общо с потребностите на организма.

Ако мога да си осигурявам абсолютно чисто месо, без всякакви химии, сигурно бих хапвала отвреме-навреме.Но като знам какво продават сега , предпочитам да си спестя тровенето.
Готвя все пак, защото синът ми , а и мъжът ми ядат 2-3 пъти в месеца.На мен ми мирише отвратително, и сурово , и готвено.
Аз се храня за удоволствие, а не само за да живея.

# 417
  • Мнения: 1 273
Краси, моите поздравления! Аз за себе си не мога да направя това, на което сте способни вие. Не знам къде и при какви условия живееш, но при мен е така.

Определено имам проблеми и със зърнените храни и с млечните. Това е факт за много хора. Зърнени - примерно ми понася черен императорски ориз и био ръж с кисела закваска (предполагам че е защото бактериите в закваската преработват въглехидратите).  Simple Smile

На мен месото ми е вкусно. Особено обичам сушени меса. Купувам обикновено прошуто и италианска пастърма. От българските магазини вече ме е страх да купувам меса с вкус на препарат за почистване и на химикали от тарелките, в които стоят, както посочих по-горе. Защото изхвърлих не малки количества. Напоследък хвърлих цяла тарелка говеждо от Била. Аз без месо не мога, което не означава, че смятам че това, което се продава, е здравословно.

И, Краси, ако си гледала американски филм, мисля, че не можеш да приравняваш нещата с Европа и България. Америка е уникална с нездравословното си животновъдство.

Между другото, за разлика от Вери и може би други хора, аз не деля пишещите тук на вегани и месоядни. За себе си не смятам, че веганството на този етап е приемлива алтернатива. Бобовите растения, например, също не ми понасят особено. Макар че не съм и за ВМ НВД. Там пък най-вече се притесних от чревна стагнация, с последствие дивертикули и хемороиди. По принцип чревната система ми е слабо място. Но допускам, че този вид хранене може да се отразява добре на други хора. Всеки организъм е индивидуален и всеки има право да решава за себе си.

Последна редакция: пн, 04 юни 2012, 10:26 от Adriana71

# 418
  • Мнения: 1 273
КРОСС/ От 4 до 6 юни 2012 г. в градинката пред езерото Ариана в София ще има тридневна изложба-базар на сертифицирани български биопроизводители. Те ще покажат продукцията си, а посетителите ще могат да вкусят истински био храни и да се възползват от преференциални предложения. Изложението ще е отворено от 10:00 до 21:00 часа от 4 до 6 юни 2012 г. и се финансира по Програмата за развитие на селските райони.
В рамките на изложението ще се проведе и семинар на тема „Био продуктите - чисти, качествени и здравословни с пълна гаранция за потребителите". Той ще се състои във вторник, 5 юни, от 10:00 до 13:30 часа в Грандхотел „София" на ул. „Гурко" 1. Семинарът ще бъде открит от заместник-министъра на земеделието и храните Цветан Димитров

http://www.cross.bg/1305175

Това е от веганската тема, но на снимката има меса.

# 419
  • Мнения: 5 714
Между другото, за разлика от Вери и може би други хора, аз не деля пишещите тук на вегани и месоядни.
Пак не си ме разбрала...как стигна до този извод, че ги деля? Напротив...


Вери, не разбирам какво правиш в теми, коренно противоположни на твоята философия, че и се вълнуваш от написаното там  newsm78
Всеки е свободен да влиза и чета там, където си иска.
Не мисля, че си запозната с моята философия, а е и излишно да я коментирам.
Нямам нужда да се оплаквам на никого, защото тези, които могат да трият, също следят.

Не съм се оплаквала от невеганите, а по-скоро споделих и се обосновах, че за пореден път (за жалост) съм свидетел на битката "между Севера и Юга". Stuck Out Tongue

Успехи и здраве в живота!

Последна редакция: пн, 04 юни 2012, 10:49 от Вери

Общи условия

Активация на акаунт