КОЗУНАЦИ 2013г. - сезон пореден, тема 2

  • 67 951
  • 739
  •   1
Отговори
# 480
  • Балчик
  • Мнения: 9 285
И аз не знам от къде идва тази сол в много рецепти съм я срещала. По технология такова нещо като сол в маяното тесто- няма. Да не говорим, че и захар няма. Ние си я слагаме за по-бързо активиране на маята.
А яйце съвсем пък няма.
Маяното тесто е само от мая, мляко и брашно.

# 481
  • София
  • Мнения: 12 216
  bouquet,благодаря,многооо! А това италиянското как се казва,един вид ли е в Метро,да го потърся... Ще пробвам, ако има с него и с българското ,както споделихте Simple Smile Peace
Има в Метро при брашната. На фирмата DIVELLA/FARINA.  По назад в темата съм обяснила, можеш да прочетеш. Струват около 2 лева и нещо за килограм.  Но, погледни хубаво, защото едното е за пици, а другото е за торти . Ти взимаш това за тортите.  Hug

# 482
  • Балчик
  • Мнения: 9 285
Марче, аз погледнах белтъчните съдържания и на това за пици е по-високо, така че мисля и двете ще станат. Peace

# 483
  • Мнения: 22 867

Благодарение на подстрекателки в темата, днес си начесах .........ръцете! Grinning Спретнах унгарските овъртени нещица, малко е игра, но приятна, пък и са вкуснички. Ако имах нужните помощни средства, щеше да е съвсем удоволствие. Но, карах в стил направи си сам. Grinning



Още снимки:
Скрит текст:











# 484
  • Мнения: 3 450
Еееее labrex  прекаляваш  Heart Eyesтова чудо изглежда супер и много апетитно.

# 485
  • Мнения: 22 867
Еееее labrex  прекаляваш  Heart Eyesтова чудо изглежда супер и много апетитно.

Аааа, не аз, мамето (мама Цоцоланка!) е за бой, посред нощите снощи за тия коминчета отвори приказка! Grinning  bouquet

# 486
  • Балчик
  • Мнения: 9 285
labrex,  чудни коминчета. Peace

# 487
  • София
  • Мнения: 8 497
Да, при маята сложих сол. Много ли е грешно? Shocked
http://pep-4o.blogspot.com/2009/12/blog-post_09.html - Ето тук например пише, че се слага сол при хващането.  Rolling Eyes Или когато ще се прави козунак не трябва?


На мен са ми обяснявали, а и в книгите пише, че солта е антагонист на маята. Даже понякога я слягат за забавяне и намаляване силата на маята. Затова попитах. Тази рецепта, която вие посочвате не е за козунак. При козунака се иска силна и мощна мая.

# 488
  • София
  • Мнения: 12 216
Марче, аз погледнах белтъчните съдържания и на това за пици е по-високо, така че мисля и двете ще станат. Peace
Джемма, до тук съм. Каквото съм купила, това е. Колкото - толкова. Метро, ми е на края на географията , а,а,а,  НЕ!! Престанете!!  Hug Брашна, , куминчета, плънки, рецепти....не моА повеКи!!  : Simple Smile
Лабрекс
, да се яви на конкурс!! Ще спечели първо място и съвсем сериозна го казвам!!  Браво!! newsm10 /може ли и у дома да дойдеш, ще те черпя едно кафенце, а ти да ме учиш  newsm78Heart Eyes
мм за теб   bouquet

# 489
  • София
  • Мнения: 2 531
Лабрекс, Б-Р-А-В-О! Чудни коминчета!

Имам въпрос за тестото за коминчетата - съвсем като козуначено ли е?
И как и колко пъти втасваш коминчетата, би ли обяснила подробно?
Като ги намотаеш втасват ли или веднага печеш?
Кога ги овалваш в поръската, преди печене предполагам?
На какъв режим и кое ниво на фурната печеш?

# 490
  • Балчик
  • Мнения: 9 285

Джемма, до тук съм. Каквото съм купила, това е. Колкото - толкова. Метро, ми е на края на географията , а,а,а,  НЕ!! Престанете!!  Hug Брашна, , куминчета, плънки, рецепти....не моА повеКи!!  : Simple Smile


Не бе, жена, просто казвам и че двете стават, не те карам да ходиш да си купуваш за пица. Grinning Hug

# 491
  • Мнения: 21
Лабрекс, на диета съм бе жена  ooooh! а ти с тия коминчета ме караш пак да запрятам ръкави .... Пиши за тестото и начина на приготвяне, а аз ще правя да репетирам за Великден

# 492
  • София
  • Мнения: 12 216
Пиши за тестото и начина на приготвяне, а аз ще правя да репетирам за Великден
Joy Joy репетиции....малиииий...май това правим всички  Peace
Джемма за теб е!   bouquet Hug

# 493
  • Мнения: 22 867

Джемма, благодаря!  bouquet
marche14, те толкова лесно се правят, че надали някой ще направи конкурс за тях! Пробвай, ако не си ги правила, мисля, че сама ще се учудиш, само изглеждат може би сложни. Иначе кафенце никога не отказвам! Grinning  bouquet
alpha_beta, и аз не знам козуначено ли е тестото или не, майсторките да кажат. Понеже слагам рендосана лимонова кора, са ми много козуначени. Тестото втасва един път след измесването, после се оформят "коминчетата". Не ги оставям специално на второ втасване, като ги направя, мажа хубаво с разбития белтък и овалвам в приготвените смеси. Днешните в захар+канела и намачкани с точилката орехи+захар. Докато се намоткам, сигурно втасват малко. Днес постояха, защото късно включих фурната, изчаках, докато се нагрее, но това беше за кратко. В рецептата с повечето жълтъци има един момент, който ми хареса, но тепърва ще го пробвам - цилиндърчетата, върху които се навива тестото, се намасляват и се топят в канелено-захарната смес, и тогава се навива тестото. Канех се така да направя, ама......май трябва гинко билоба да си купя, забравих....... Embarassed Слагам рецептата в спойлера.  bouquet

Лабрекс, на диета съм бе жена  ooooh! а ти с тия коминчета ме караш пак да запрятам ръкави .... Пиши за тестото и начина на приготвяне, а аз ще правя да репетирам за Великден

donika5, то и аз се напъвам, ама каква диета при тия теми с подстрекателки всякакви и невероятни козунаци! Heart Eyes  bouquet  chef  Рецептата е от линка в поста ми, където взехме да обсъждаме "коминчетата", карах по нея, че по-икономична откъм яйца. Другата с 6-те жълтъка няма как да е лоша, но ще почака. Само дето не ми стигна тестото за 12 бройки, 8 се получиха. В моята фурна на 170-180 град станаха готови за 10 мин на предпоследно ниво сложих решетката:

Скрит текст:
•   Захар (2 с.л. в тестото + 2 с.л. за овалване) — 4 с. л.
•   Сол (щипка)
•   Мая (суха) — 6 гр
•   Краве масло — 70 гр
•   Яйца — 2 броя
•   Пресно мляко — 100 гр
•   Орехи (на вкус) — 100 гр
•   Канела — 0,5 ч. л.
•   Брашно (300-400 гр)

Жълтъците се разбиват с тел.
Смесват се брашното, солта, захарта – 2 с.л..
В топлото мляко се добавят разтопеното масло, жълтъците, маята, хубаво се разбърква.
Добавяме на порции брашното.
Замесва се тесто, оставя се да втаса, да се увеличи 2 пъти.
В това време се запичат орехите и се натрошават, най-добре с точилката, за да бъдат на дребни парченца
Добавят се захарта (може и кафява) и канелата.
От втасалото тесто се къса парченце, прави се фитилче с дебелина 1 см.
Намотава се върху формата със застъпване.
Моля да не ме замеряте с чехли, формичките си направих от рулата на тоалетна хартия, нови естествено.
Завити са в алуминиево фолио, за да не горят при печенето.
Намазах ги с олио.
Навитите фитилчета хубаво се намазват с белтък.
И се овъргалват добре в захарно-канелената смес.
Пекат се на решетка при 170С до готовност - зачервяване.
От това количество тесто се получават 12 броя.

# 494
  • Мнения: 767
Labrex, сериозно си за конкурс!  bouquet
Рядко успявам да направя нещо като хората и за това бързам да го Embarassed покажа
козунак със заквасена сметана и макова плънка

Общи условия

Активация на акаунт