На какво обезщетение имам право при съкращение

• 2 062
  • 6
  •   1
Отговори
Здравейте, при мен казусът е следния:
Работя в предприятие придобито от друго, в момента е действащ стария ми трудов договор. Получих оферта - лист с новите условия (същата длъжност и заплата, както и срок на изпитване 6 месеца) - подписах я (едностранно, на нея нямаше подпис или нещо от страна на новия работодател).
Майка съм на дете под 3 години, ако не подпиша новия трудов договор (въпреки, че съм се съгласила/подписала/ въпросната оферта и последва съкращение от страна на новия работодател имам ли право на обезщетение (спрягат се мин.4 заплати, но не откривам в КТ такова нещо за майките) или ще имам право само на обезщетението от борсата?
Както и това, че съм се съгласила с офертата, а в последствие реша да не подпиша договора ще се третира ли като доброволно напускане или отново ще им трябва разрешение от Инспекцията по труда?
Предварително благодаря за отговорите!  bouquet

# 1
чл.331 имаш защита ако си на постоянен договор.Ако си със срок на изпитание могат да те махнат по всяко време.

Не подписвай нищо.

# 2
Сега действащия ми договор е безсрочен, истината е, че ако имам право на обезщетение от работодателя и вследствие от борсата предпочитам да не продължавам работа при него.

# 3
  • София
привет мила, радвам се да те видя  Hug
първо в договора между двете дружества не пише ли как се уреждат взаимоотношенията със служителите и дали новия работодател се задължава да запази работните места?

второ, по принцип по чл. 333 КТ майки на деца до 3 г. възраст могат да бъдат уволнени само с разрешние на инспекцията по труда. Ето виж едно екстрактче от Апис процедурите по темата:

"Съгласно чл. 333, ал. 1, т. 1 КТ, в случаите по чл. 328, ал. 1, т. 2 - при закриване на част от предприятието или съкращаване на щата, т. 3 - при намаляване на обема на работата, т. 5 - при липса на качества на работника или служителя за ефективно изпълнение на работата и т. 11 - при промяна на изискванията за изпълнение на длъжността, ако работникът или служителят не отговаря на тях и чл. 330, ал. 2, т. 6 - при дисциплинарно уволнение, работодателят може да уволни работничка или служителка, която е майка на дете до 3-годишна възраст само с предварително разрешение на инспекцията по труда за всеки отделен случай. Закрилата по чл. 333, ал. 1, т. 1 КТ се прилага независимо от това, дали майката на дете до 3-годишна възраст ползва отпуска за отглеждането му или работи.
Защитната процедура по чл. 333 КТ представлява едно предварително условие, което работодателят е задължен да спази, когато извършва уволнение на посочените в закрилната норма на чл. 333 работници и служители. Когато не е искано съгласие или такова не е дадено преди прекратяване на трудовото правоотношение, съдът отменя уволнението като незаконно само на това основание, без да разглежда трудовия спор по същество (чл. 344, ал. 3 КТ). "

# 4
  • Пловдив
Прити,обезщетение от работодател,най-малко 4 ри брутни заплати, и от борсата ще има по чл 331.Явно това ще ти е най-изгодно,щом не искаш да имаш отношение с тях.Но дали те ще се съгласят,не знам.По другите членове-съкращаване на щата,намаляване обема на работа и т.н имаш право само на обезщетение от борсата+една заплата от фирмата,ако до 1 м не си си намерила работа
Като майка с дете под 3 г и на постоянен ТД си защитена и могат да те съкратят само с разрешение на инспекцията по труда.

Както и това, че съм се съгласила с офертата, а в последствие реша да не подпиша договора ще се третира ли като доброволно напускане или отново ще им трябва разрешение от Инспекцията по труда?

Не,няма да е доброволно напускане
Кофтито на тези прехвърляния е,че първо ще ти прекратят сега действащия договор и после ще те натресат на такъв с изпитателен срок,в полза на работодателя.И ето в този момент могат да се освободят от теб без никакъв проблем

# 5
  • София
Elfit-ka златна си Hug  bouquet

# 6
Много ви благодаря, момичета!  bouquet
По принцип ни уведомиха официално, че сливането ще стане по чл 123, ал1, т.4 от КТ. До колкото зная са подали към ИТ информация за масово съкращение, та по този повод търся финансово най-изгодния за мен вариант, докато се оглеждам за нова работа.
Ели, радвам се да те "видя"   bouquet Hug

Последна редакция: ср, 26 мар 2014, 15:40 от ˙·٠ pretty٠·˙

Общи условия

Активация на акаунт