Ето какво извлякох оттам:
Затова пък купих Пършевица 2% - и щастие, щерката го понася вече!
Тук има някаква класация
Прост тест за киселото мляко,остави го да изсъхне и гледай.
С Елена,Здравец и Маркели няма проблем.
Щом овчето мляко е 6.5% дето е толкова маслено не знам как изобщо се говори за краве с масленост 7-10%!
Обаче на мен за друго ми беше думата - от години не бях купувала "Данон", обаче веднъж през лятото в магазина беше останало само тяхно кисело мляко (понеже никой не иска да го купува), та с огромно отвращение взех едно и не го ядох три седмици (обърнете внимание, че става дъпрос за лятото)
Да не мислите, че се развали? Няма такова нещо - нито миризма, нито надута капачка, като го отворих изглеждаше като новичко
След това взех и на "Пършевица" и то стоя доста... и не се развали.
Абе, ужас, какво да ви разправям.
А за онази техноложка, която твърдяла, че кравата не дава мляко с над 3% масленост, да си изяде дипломата!
Това, че производителите го разреждат е друг въпрос. Също и как вдигат маслеността на разреденото мляко... С урина!
мислех, че слагат нишесте или сухо мляко
относно констатацията ви, че киселото мляко не се разваляло 3 седмици в хладилника - е такива са новите изисквания към млеко преработвателите - киселото мляко да е страйност от 21 до 24дни, това се постига, след пастьоризация, която да убие наличните бацилите и това вече пясно мляко да се закваси със взеизвестните бациликус булгарикус и стрептококус бац или по-точно с така наречената мъртва закваска. Този прецес се контролира. Така че ако ви харесва повече млякото на баба от село, хапвайте него заедно с куп бактерии и дрожи. Относно къстотата и вкусовите качества всеки производител решава как да го постигне, но не слага нищо вредно или забранено. Колкото едно мляко или млечен десерт е по-скъп толкова повече добавки (сух. мляко) има.
краве мляко 3,7 %
Овче 5.4%
козе 3.1 %
Биволско 4,1 %
Кобилешко 1,7 %
П.п.Подуктите На Баба също са на Данон.
За три дена затворен се разваля.
Ако го отвориш точно за 1 ден.
Няма консерванти в него. И има вкус на кисело мляко.
Няма да назовавам служби и длъжности, но информацията е от човек, на когото имам пълно доверие и не би ме излъгал.
И аз като Снежната Кралица съм ползвала и ползвам Активиа ...при мен проблемът е с перилсталтика-нередовна.
П.С. Това с кравата и заквасването на млякото ще е малко трудна мисия на петия етаж на централна кооперация.....допреди 3-4 години го правех, ама при едни други условия
Заповед № I-4885 от 10.11.1995 г. за регламентиране на производството на млечни продукти
МИНИСТЕРСТВО НА ЗЕМЕДЕЛИЕТО И ХРАНИТЕЛНАТА ПРОМИШЛЕНОСТ МИНИСТЕРСТВО НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО КОМИТЕТ ПО СТАНДАРТИЗАЦИЯ И МЕТРОЛОГИЯ
чл. 4, чл. 5 Закон за стандартизацията
С оглед регламентиране влагането на сухо обезмаслено, полумаслено и пълномаслено краве мляко при производството на млечни продукти и на основание Закона за народното здраве, Закона за ветеринарното дело и Закона за стандартизация
Нареждаме:...
Защото в " Искренно и лично" си признаха, че слагат сухо мляко във всички млека, но май ставаше въпрос за пресните
БДС 11-87 "Мляко краве прясно за консумация. Общи изисквания"
БДС 12-82 "Мляко кисело българско. Общи изисквания"
ОН 18 75602-83 "Мляко кисело без добавки"
БДС 2651-88 "Сирене бяло саламурено от краве мляко"
БДС 3370-88 "Сирене бяло саламурено смесено (от овче и краве мляко)"
БДС 3528-88 "Кашкавал от краве мляко "Витоша"
БДС 14-88 "Кашкавал от овче мляко "Балкан"
БДС 15-88 "Сирене бяло саламурено овче"
Не е забранено да слагат сухо мляко, но ако слагат това не са млчени продукти, отговарящи на горните БДС. И ако слагат трябва да е изрично упоменато.
И още на въпроса ми по колко сухо мляко слагат евентуално тя ми заразправя, че като съм била малка и се чакало на някакви опашки за кис. мляко, винаги държала 2 пакета сухо мляко и ако се наложи е правела кис. мляко само от него. И ставало цитат "чудно и гъсто". Да не говорим, че тя си спомня, че тогава, преди 25 год. трайността на кис. мляко е била 48 часа.
http://www.b-spam156-/show_story.html?issue=288283356&media= … p;story=288285218
Ако някой е срещал такова по БДС нека каже кое е.
1. Данон няма нищо общо с технологията на правене на к. мляко. Правело се от суха маса и вода! Няма заквасване! Това ако е к. мляко аз съм умна и красива!
2. Закваската почти на всички млека е вносна, защото излизало по- изгодно на производителите. Но бактерията пак била българска. В това нямало нищо страшно.
3. Съвет за марка: търсете млека на които пише "произведено съгласно добрите производствени практики". За тях има повече контрол поне от хигиенна гледна точка.(На мъжо е такова. Проверяват ги много често.)
4. "На мама" или домашно направеното к. мляко е най- хубаво. Но вече ме упрекнаха тук, че на 5-ия етаж било невъзможно(възможно е! Аз го правя поне веднъж в месеца, въпреки че мога да си купувам евтино и сравнително качествено)
Купуваме по 2 кисели млека на ден и си ги изяждаме, разбира се. Обаче някой бутнал едно мнооого назад в хладилника и мойта умна све го потрупала с нейните си глупости, дето ме е гнус да ги барна Та чистя аз един ден и го намирам - гледам отворено Поглеждам датата - изтекъл срок преди месец и половина! Викам си - ако повдигна капака, сигурно ще изкипи, толкова трябва да е ферментирало. Обаче ми реших да го изсипя в тоалетната, та да не си цапам кофата с течност. КАто го отворих ... не беши нито шупнало, нито нищо. Даже не миришеше на развалено. Все едно сега си го отворил! Егаси млякото, то колко мляко има в него, щом не може дори да се развали....и 5% да беше съдържанието на краве продукт, само заради тях би трябвало да се надигне или да мухляса. Но не...
НЕ съдържа нишесте.
Разбира се всички ползват малко или много подобрители(зависи от качеството на млякото за деня), защото се събира от села и паланки.
Хигиената е на много високо ниво и вземат премии по програма добри производствени практики.
Вода не се отделя, защото се ползва хомогенизатор(влиза в технологията)
Това означава ли, че на българския пазар няма пълномаслено прясно мляко ?.......
Защото всичките са с най- много 3 % масленост
Понеже това си е много важен за всички ни продукт, ако решат може и да заковат темата.
Вие сте на ход!