Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 19 март 2005, 21:57 ч.

Захранване-защо,кога и с какво-> Част Първа

 • 9 347
 • 9
 •   1
Отговори
 • Мнения: 7 556
Бих желал и тук да дам тази тема. Дано има повече дискусии.


Захранването е начин да се обогати диетата на детето,чрез заместване на хранене с мляко с твърда храна. Захранването не е повод броят на храненията да са удвоява. Захранването не е насочено срещу кърменето, нито има за задача да го спира-по необходимост се заместват млечни хранения.
Реално до 11 месец само 2 до 3 хранения са твърда храна-10 сутрин, основно ястие-12-13-14,закуска 17-18. При това можем 2-3 дена в седмицата да даваме само мляко в часовете 10 и след 17. Следователно само едно хранене твърдо измества храненето с мляко. Така или иначе 10 часа и 17-18 часа са вид "закуски" и не трябва да се превръщат в обилни хранения.

Основните принципи на захранването са:

*ПОСТЕПЕННОСТТА НА ВЪВЕЖДАНЕ НА ХРАНИТЕ
*Избягване въвеждането на нови, непознати досега за детето храни на разстояние по-малко от 6- 7 дена една от друга (абсолютно недопустимо е "бомбардирането" с непознати храни в рамките на 5-6 дена например в 2 или 3 твърди хранения).
* Преминаване към следваща храна,само тогава,когато предидущата е добре усвоена-детето не плюе, има някаква, макар и малка положителна реакция, яде порцията без насилие.
* Въвеждане на храните по логика, вкус, цвят и форма-необходимо е да се избягват тъмнокафявите аморфни маси. Два зеленчука например-> картофи и моркови (пюре) сложени на чинийката във формички са безспорно по-привлекателни от аморфната жълто-червеникава маса.
*Съобразяване с вкусовите предпочитания на бебчето-когато е възможно, да правим такива комбинации, които му харесват.Често, ако вземем на върха на лъжичката една част картофено пюре и втора част пилешко бяло месо можем да успеем по-добре да привлечем вниманието му, вместо да смесим двете в аморфна маса.
* За да се храни едно дете, то трябва да е гладно. Разбира се, има много трудни деца по-отношение на храненето, но аз се придържам към модела на Ellyn Satter:

Родителите са отговорни за:
->това, което се предлага
->къде това се предлага
->кога това се предлага

Детето е отговорно за :
->доколко ще яде предлаганото му
->какво количество ще яде
Безразборните и чести хранения на детето го правят постоянно заситено, сънливо и апатично. Освен това телесното му тегло МОЖЕ да излезе извън контрол.

*насилието по време на хранене е недопустимо-по това мисля спорове не би имало.

Някои подробности макар и да преповтарят някои от принципите са:
Върху детето не се упражнява насилие по време на хранене, лъжичката не се пъха дълбоко навътре в устата, за да не се предизвиква рефлекс на повръщане, и общо взето децата се хранят седнали в столче и майката седяща срещу тях. Ако ги държите в ръце е трудно да храните без да се цапа прекомерно лицето на детето с храна. Да държите Вие детето, а да го храни трети насреща е не много приемливо, защото при по-големи деца Вие неизбежно се изкушавате да "фиксирате" твърде игривият малчуган. Това обаче е вид принуда и не е желателно. Не се въвеждат едновременно две твърди хранения в два различни часа, не се въвежда втора твърда храна без да са минали около 3 седмици на плодове (пюре,не сокове) и детето не приближава 6 ият месец, не се дава нищо което може да съдържа брашно до 11-12 мес възраст (каши,фиде,макарони и т.н). Необработеният ориз съдържа глутен -дава се само специално бебешко оризово брашно-не чист ориз, нито отвари от ориз.


Един добър начин за захранване (приемете го само като предложение) би могъл да бъде:

Аз бих започнал с ПЮРЕ от ябълка, круша или смесено на възраст 5 месеца и две седмици. Приготвяме 3 чинийки-само ябълка, само круша и смесено. Плодовете минаваме през миксерче, от онези с ножчето на дъното.Старите рендета от необработена ламарина отделят олово при допир с плодове и затова не трябва да се използват. Хромираните рендета нямат никакъв проблем. Напоследък виждам и красиви стъклени рендета, но чак от такъв лукс няма нужда.
Купуваме пластмасова лъжичка (не метални ) с дълга дръжка и малка предна част. Намират се и лъжички,чиято предна част е под ъгъл, а не е пряко продължение на дръжката-някой деца ги харесват извънредно много. Лъжичката е много важен елемент. Тя трябва да се харесва да детето и по размер да е подходяща. Не е лоша идея да дадете лъжичката на детето да я огледа и си поиграе няколко дена преди началото на захранването. Ако детето в някои от етапите на храненето иска да хваща лъжичката само и само да си я поставя в устата-помогнете му-някои деца отказват хранене,защото се подтиска инициативността им.
Половин плод е достатъчен за начало. Стараем се плодовете да са пюре, не супоидно пюре. И се опитваме да го дадем в 16-17-18- там където обикновено ни се пада следобедното хранене.
Даваме за първи ден-по мъничко от трите вида плодове за които писах по-горе и отбелязваме към коя храна детето ще прояви интерес-обикновено това са крушите. Само с ТАЗИ ХРАНА продължаваме в следващите 7-8 дена.
Слагаме малко пюренце на върха на лъжичката. Поглаждаме бузката и когато детето отвори устата слагаме храната, така като че ли "избърсваме " лъжичката в горната устна. Даваме време на детето да изследва вкуса. Не бързаме с втора лъжичка. Може и да изплюе храната-не значи непременно,че не му харесва. Навика да се "обърсва" цялата уста с лъжичката е причина за появата на тези досадни периорални дерматити, които са много упорити, особено ако имате биберон-залъгалка без дупки по пластмасовата му част. Просто не слагайте голямо количество храна в лъжичката и ако се наложи употребявайте навлажнена кърпичка попивайки излязлата храна, а не триейки я около устата на детето.

Може и да дадете малко мляко или кърма за начало и после да продължите по описаният начин.

Една лъжичка днес, една утре, две вдругиден и т.н. След това обаче кърмим (изкуствено мляко)->толкова малко плод не е достатъчен да състави едно самостоятелно хранене. Обикновено за 4-5 дена децата свикват с плода и с часа и изяждат цял плод- и това вече е едно самостоятелно хранене. Ако искате да кърмите и след това в рамките на това хранене-аз нямам възражения. Но няма как да се въведе захранване, без нещо да отпадне-иначе ще се храним всеки час, а това не е коректно. Останалите хранения си остават КАКТО СА БИЛИ-нищо там не се променя, нито се модифицира.

Не знам защо в БГ ябълките ги "водят" за толкова алергични-аз НИКОГА не съм имал алергии от ябълка, морков или картоф. НИКОГА ЗА 10 години практика. Ако обаче на 1 или 2 месечна възраст сте дали сок от ябълки нищо чудно детето да е алергично към този плод, щом като го предложите като пюре. Общо взето абсолютно нежелателно е да се дава каквото и да е било друго освен мляко в първите 4-5 месеца.

Край на част Първа
Следва->Други варианти на първа твърда храна, обогатяване на плодовете и въвеждане на второ хранене с твърда храна.

# 1
 • Мнения: 2 979
Цитат на: Birdie
Бих желал и тук да дам тази тема. Дано има повече дискусии.


Дискусии относно какво Confused:

# 2
 • Plovdiv->Toronto
 • Мнения: 1 361
В Канада се започва с зърнена каша между 4 и 6 месец, доказано че тя се усвоява най-лесно от несвикналия стомах, а и почти не предизвиква алергии. След това се въвеждат зеленчуците, плодовете са накрая, за да не отхвърли детето другите храни привлечено от сладостта на плодовете. Когато е свиклало с вкуса на оризовата, елдената, овесената и пшеничната( 9 мес.) каши и зеленчуците могат да се въведат плодове - след 7-мия месец. Жълтък и месо - след 9-тия месец. Мляко и млечни продукти, храни с глутен - след 1 година. Моя син опита сирене на 1 година, весдесъщата ПОПАРА  Laughing . Не я хареса ...

# 3
 • UK/София
 • Мнения: 7 670
Не се засягай,но доста се посмях като четах темата Laughing  Laughing Не знам за какво трябва да има дискусии,но този който го е писал,определено е бил умрял от скука. Wink Никое бебе няма да яде,ако не е гладно,нито пък ще има предпочитания към цвета на храната Laughing За насилието по време на хранене Laughing  Simple Smile ,за отговорността на родителите ....не искам да коментирам-това е смешно!!!!!Всеки родител иска най-добро за детето,това е родителски инстинкт,няма нужда някой да ни го пише на хартия.Другите неща няма да цитирам....много станаха вече тези автори,които ни дават акъл.Има достатъчно педиатри.
     Birdie,никак не искам да те засегна!!!!!!!Не си го писала ти!Просто си казах мнението!!!!!

# 4
 • Букурещ
 • Мнения: 7 525
Цитат на: biliana333
Не си го писала ти!


само за протокола Rolling Eyes това е всезнаещ педиатър, Българин, упражняващ професията в Гърция.
Нов потребител във форума, наскоро се намести за да размахва пръст и да обяснява колко сме прости, тъпи балкански субекти.
Явно стачката на лекарите продължава, щом има свободно време да се мотае из форумите.

# 5
 • Мнения: 7 556
Цитат на: eli_c
В Канада се започва с зърнена каша между 4 и 6 месец, доказано че тя се усвоява най-лесно от несвикналия стомах, а и почти не предизвиква алергии. След това се въвеждат зеленчуците, плодовете са накрая, за да не отхвърли детето другите храни привлечено от сладостта на плодовете. Когато е свиклало с вкуса на оризовата, елдената, овесената и пшеничната( 9 мес.) каши и зеленчуците могат да се въведат плодове - след 7-мия месец. Жълтък и месо - след 9-тия месец. Мляко и млечни продукти, храни с глутен - след 1 година. Моя син опита сирене на 1 година, весдесъщата ПОПАРА  Laughing . Не я хареса ...

Много удачна и хубава схема. Също за глутеновите храни-колко е точно и правилно... За мен алтернативна, ако родителите не искат да започват с плодове... И реда на въвеждане също е много удачен...
Аз предпочитам да дам месо след 7 месец , но един вид до 8месец. Жълтък от 7 месец, но 2 пъти седмично.
Жълтъкът, от може би всички храни, е с най-голямо желязно съдържание и затова го предпочитам мъничко по-рано... Но ако се започне със каши на прах-те са обогатени със желязо, така че, всичко остава въпрос на предпочитание по отношение на жълтъка... Laughing

# 6
 • UK/София
 • Мнения: 7 670
Цитат на: Liorena
Цитат на: biliana333
Не си го писала ти!


само за протокола Rolling Eyes това е всезнаещ педиатър, Българин, упражняващ професията в Гърция.
Нов потребител във форума, наскоро се намести за да размахва пръст и да обяснява колко сме прости, тъпи балкански субекти.
Явно стачката на лекарите продължава, щом има свободно време да се мотае из форумите.

 Лио,ако работиш в следствените служби щяха да се бият кой да те вземе Wink  Simple Smile

# 7
 • Plovdiv->Toronto
 • Мнения: 1 361
Лио, много сте пораснали в Сусурлево - 2 1/2 години вече!
Явно климата добре ви се отразява  Laughing ...

# 8
 • Мнения: 1 263
Цитат на: biliana333
Цитат на: Liorena
Цитат на: biliana333
Не си го писала ти!


само за протокола Rolling Eyes това е всезнаещ педиатър, Българин, упражняващ професията в Гърция.
Нов потребител във форума, наскоро се намести за да размахва пръст и да обяснява колко сме прости, тъпи балкански субекти.
Явно стачката на лекарите продължава, щом има свободно време да се мотае из форумите.

 Лио,ако работиш в следствените служби щяха да се бият кой да те вземе Wink  Simple Smile

Ами той човека си е признал в профила  Wink

# 9
 • Мнения: 1 263
eli_c, аз нещо не разбрах .....
Цитат на: eli_c
Когато е свиклало с вкуса на оризовата, елдената, овесената и пшеничната( 9 мес.) каши .....могат да се въведат плодове. ..... храни с глутен - след 1 година.

Точно пшеницата и овеса са храни, съдържащи глутен. След 9м или след 1 година?

Общи условия

Активация на акаунт