Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Мнения: 140
Здравейте, днес една жена потърси помощ във Фейсбук за едно момиче, което е системно пребивано от мъжа си. Качвам историята и тук, защото там не можаха да я насочат как да помогне.

"Margarita Veselinova-Stanimir Ето още информация .Момичето си няма кой да я защити,има само майка която май не я е потърсила,живее с някакъв мъж в Поморие.Детето/защото може да ми бъде дете/живе е село близо до Бургас.Мъжът с когото живе системно се напива и я бие и то много жестоко,завели са я в лудницата,защото от ударите в главата явно е станала неадекватна.Карат я да пие увеличена доза психотропни лекарства,държат я затворена в къщи и не и разрешават да контактува с хората.Живее в един двор с родителите на мъжа си които знаят всичко но нехаят.Фондация "Деметра "неможе да помогне.Може ли някой да ми каже има ли в България неофициални организации,които могат да помогнат на момичето.Детенцето и само повтаряло,че Мама ще умре-таткото така казвал докато я биел."

P.S Моля, без да намесвате конвенцията и джендъризма, ако някой може да помогне с конкретен съвет.

# 1
 • Мнения: 419
Потърсете в интернет , дали съществуват други организации за защита на жени от домашно насилие. Настръхвам само като си представя какво и причинява!
И сигнал в полицията би трябвало да се подаде! Не че ще направят кой знае какво, но поне да се стресне малко, а не да смята, че това което върши, може да го прави безнаказано!
Ужасно е!

# 2
 • Мнения: 140
Аз не знам до колко сигнал в полицията е добра идея, ще дойдат, ще си отидат и за момичето ще стане само още по-зле. За други организации излиза само Анимус, но те са в София, търси се някакъв вариант за Бургас. Тук има някаква организация "Деметра", жената се обадила и и казали, че щом не е близка на жертвата нищо не могат да направят и приключили.

# 3
 • Мнения: 7 341
Трябва да се свържете с районния и да се говори за тези пребивания. Полицията ще се намеси, но няма да реши проблема на жертвата.
За жената към момента е най-добре да остане в психиатрия ако е възможно и да се говори с нея като се пооправи. Ако желае да напусне мъжа си вариант е домът на Отец Иван. Може предварително да се говори с домът дали и как ще ги приемат. Ако те се съгласят ще подготвим пътуването за момичето и детето - ще съберем дрехи, обувки, пари и вещи от първа необходимост и ще и купим билети или както решим да е транспорта. В удобен момент просто трябва да тръгнат с дрехите на гърба си. Той надали ще я потърси, както и детето. В последствие ще се стартира процедурата по развода.
После ще трябва да и намерим място за живеене и работа /ако е възможно/, като си мисля за имот, за който търсят обитател, за да не бъде обран в някое село. Или съответно да гледа възрастен човек и да ползва имота му.

Давайте - пишете къде са пробойните на плана.

Как да прверим дали може да бъде настанена в защитено жилище /но там е прекалено временно/.

 

# 4
 • Мнения: 419
Аз пробойни не намирам, но доколкото разбрах , тя в момента не е в лудница, а в при него , пиейки лекарства...връщам се да чета отново, може да съм в грешка...

# 5
 • Мнения: 7 341
Ако се потърси полиция и се настоява, че я тормозят ще я изведат от дома.

# 6
 • Мнения: 419
Притеснява ме и това, че не съм сигурна как тя би реагирала на опит да и се помогне! Имайки в предвид лекарствата , ударите в главата и т.н.
the Doris е дала вариант за помощ, по мое мнение, това са правилните ходове.

# 7
 • Мнения: 7 341
Лошото е, че надали само заради ударите в главата е на лекарства  Sad Вероятно има психически проблем, който се влошава от побоите. Както и да е не е човешко да се остави човешко същество в този ад.

# 8
 • Мнения: 13
Здравейте,

Аз единствено мога да дам този линк:

https://animusassociation.org/centar-za-vazstanoviavane-konsulti … /krizisen-centar/

# 9
 • Мнения: 941
Свива ми се сърцето като си помисля за момичето и за детенцето, което казва "Мама ще умре". Доревава ми се като си спомня за случая с разстреляната жена посред бял ден в Лагера лятото. С ограничителна заповед срещу мъжа си, няколко пъти подавала жалба в полицията за нарушаването ѝ, дори в деня на смъртта си. Не знам какъв съвет да дам, преди мен са се включили много адекватно. Просто ми е трудно да подмина историята. Дано момичето намери някакъв изход, дано се намерят добри хора да ѝ помогнат, защото държавата няма да направи нищо.

# 10
 • Мнения: 2 718
Аз не знам до колко сигнал в полицията е добра идея, ще дойдат, ще си отидат и за момичето ще стане само още по-зле. За други организации излиза само Анимус, но те са в София, търси се някакъв вариант за Бургас. Тук има някаква организация "Деметра", жената се обадила и и казали, че щом не е близка на жертвата нищо не могат да направят и приключили.

За съжаление наистина не могат да направят кой знае какво- според закона, малтретираната сама трябва да поиска закрила, да проведе в съда производство за закрила /срокът е един месец след домашното насилие/ и трябва да представи медицински и лични декларации. В случая, ако е неадекватна- може родителите ѝ да я представляват в процеса.
Иначе в Бургас има кризисен център за жертви на домашно насилие- те може да реагират на сигнал, защото работят и с полицията. http://centarzaprevencia.org/bg/index/static/9/

# 11
 • Мнения: 140
Момичето не е в психиатрия, при мъжа си е. На лекарства сама нищо няма да посмее да реши, така че варианта да се търси място където тя сама да поиска да се настани отпада. Този център за превенция някой има ли идея как действа в действителност? Да не е просто да препращат сигнала на полицията и свързване с тях да доведе до по-лошо? Жената, която постна историята във фейсбук ми каза, че е прочела коментарите дотук, но не знам дали е видяла и този за кризисния център. Ако не е, утре ще го види. Тоя ад продължавал повече от година. Няма ли организация, която просто да може да изведе майка и дете на безопасно място?
Момичето няма близки, има майка, която живее на друго място и не се интересува.

# 12
 • Мнения: 9 470
Медии, полиция, закрила на детето. В този ред. Ако не е всичко заедно, едва ли ще има ефект.

# 13
 • Варна
 • Мнения: 13 681
Все пак трябва и тя да поиска да се спаси. Щом е при оня изверг и от страх няма да направи нищо, не знам дали някой може да й помогне.

Честно, аз бих намерила двама бабаита да го потрошат от бой тоя. И после, докато лежи в гипсово корито в болницата, да се изведат майката и детето от къщата и да се действа по плана на Дорис.

# 14
 • Мнения: 2 509
Задължително подайте сигнал към Закрила на Детето. Да гледа как пребиват майка му пред него е насилие. И полиция, и Анимус.

Общи условия

Активация на акаунт