Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 19 фев. 2018, 17:57 ч.

Четене на приказки

 • 7 334
 • 55
 •   1
Отговори
 • Мнения: 95
Здравейте, мами! Моят син е на 9 месеца, но ми се струва подходящо тук да попитам.Тъй като работя в книжарница (до преди да родя, надявам се и след това) и обожавам книгите, съм накупила една не малка част на бебока, за да засиля интереса му от рано рано.Според мен любовта към книгите се възпитава.Още от началото той проявява наистина голям интерес към тях и много обича да ги разглежда.От един куп играчки винаги ще хване книгата.
Въпросът ми е кога започнахте да четете приказки на вашите деца?Все още не съм започнала, само обяснявам картинките засега, но много ми се иска да му чета вече.Проблемът е, че той започва да ми дърпа книжката от ръката и съответно не се получава нищо.Вашите деца кога ви оставиха на спокойствие да им прочетете нещо? Grinning

# 1
 • Мнения: 6 346
Ами чети му вече, защо не. Даже му давай да разглежда сам бебешки книжки, докато ти четеш истинска:))

# 2
 • Кърджали
 • Мнения: 3 048
Голямата ми дъщеря предпочиташе сама да си разглежда книжките. Дърпаше ми ги от ръката и се отделяше някъде да си ги гледа "на спокойствие". На около 3 започна да се заслушва.
Малкият сега е на 2. Също предпочита сам да си разглежда. Догодина вече мисля че ще извадим книжките с приказки на кака му. Той и сега достъп до тях. Кака му имаше мерак да му чете, но удари на камък.
Голямата много обича да чете. За малкият - ще поживеем, ще видим

# 3
 • София
 • Мнения: 800
Не си спомням кога започнах да и чета, но помня кога започна да ме слуша с интерес:) и то беше доста късно-около 3 годишна възраст.Преди това бързо и омръзваше и ми дърпаше книжката от ръцете.

# 4
 • Варна
 • Мнения: 187
Мисля, че е рано да очакваш да те слуша с интерес, докато му четеш. Което не означава, че не може да му четеш или да му разказваш ти самата неща, а когато започне да задържа вниманието си за по-дълго и да му четеш.
Аз разказвам приказки на сина си от много малък също, но все пак мисля, че беше по-голям от 9м, когато започнах. В началото бяха много кратки и простички историйки от по няколко изречения, които постепенно удължавах. Използвах ги и за да го подготвя за различни неща от сорта как еди кой си (да кажем Мечо Пух или друг герой) ходи на гости при баба, после дълго време му "промивах мозъка" с истории за това как Мечо Пух ходи на градина, какво прави и как му харесва там - това беше около 1г9м и все още не четях, а разказвах адаптирани истории. После постепенно започнах да вкарвам приказки, които ставаха все по-дълги и сложни. Силно вярвам, че това много помогна за речника му, както и за това да разбира и научава много неща. Но, както казах, всичко с времето си.

# 5
 • Мнения: 10 346
Още като се роди започнах да му чета, купувах римувани приказки с картинки. На 3-4 месеца вече се заглеждаше и в картинки, а когато трябваше да свърша нещо, той много ревеше, затова рецитирах приказки и така се успокоявяше поне за кратко.

# 6
 • Мнения: 5 757
На тази възраст предпочитат пеенето (ако ти можеш да пееш) или детски песнички на запис. В четене се заслушват обикновено около 2 г.
Това не значи, че не можеш да купиш от т.нар. "първи книжки" - меки за бебета, или пък с твърди страници от картон, картинки и 1-2 реда текст, който да му казваш, когато разглеждате заедно.
Иначе при по-големи деца добре работи личният пример, но що корици на книги (мои) ми е скъсала, докато беше бебе Simple Smile

# 7
 • Мнения: 2 875
До колкото разбрах, в 1ва група в градината им четат приказки преди да заспят децата. Аз вкъщи още не съм започнала тази практика. Като беше на две, обаче, сме му разказвали приказки по памет и му харесваха. Мисля, че 1-ва група е най-подходящ старт за приказките. Моето преди да навърши 3 годинки от театър разбираше само "музикалната част", друго не го интересуваше. Сега на 3 вече се интересува от герои, обича да преразказва какво е чул, дори се сравнява с някои герои. Героите от Дисни ги знае, да посочва и назовава, още от 1 годишен. Четенето на приказки добива смисъл от 3+ години, според моя опит.

# 8
 • Мнения: 95
Много ви благодаря момичета.Събрах полезни идеи Simple Smile

# 9
 • Мнения: 11 523
На тази възраст четях детски стихотворения, които дори да не разбира, се увлича от ритъма на римите. Обаче кратички. Сигурно ги знаеш книжките със събрани класически детски стихчета на Дора Габе, Леда Милева, Цанко Лалев, Биньо Иванов и така нататък. Те са илюстрирани, така че хем има какво да разглежда, хем ти ще четеш, по някое време ще ги научиш наизуст, за да може книжката да е в неговите ръце. Късат ги, да. Аз купувах тънички, за по 1,50 и съм ги купувала по 3 пъти, една поредица от 4 книжки, понеже все ги накъсваше. Даже от скъсани парчета съм чела, харесваше ѝ.
От по- ранна възраст, даже, сама измислях разни римушки (тази дума в яслата я научих) - стихчета от 4-5-6 редчета, възможно най- наивни, като всички бяха посветени на някаква играчка. Имам на две дрънкалки и едно плющено лъвче в джобен размер. Хем разигравах играчката с ръка, хем припявам - да измислях и монотонна, досадна мелодийка. По някое време ги зарязах и след 7-8 месеца, не помня точно, тя намери една от играчките искаше да ѝ пея и така затанцува... (е, тъпчеше на място с крачета), не можах да повярвам, оказа се, че помни!

# 10
 • Мнения: 9 146
Да чета книжки опитах на 8-9м - нулев успех. Сега е на 1г. вечер за приспиване му казвам две, които знам наизуст, те са в рими и са лесни за научаване, едната я знам от дете. С тях си заспива, мисля че напевното звучене на римите го унася.
Има интерес към книжките като предмети, има доста бебешки, разглежда ги често, ако му дам обаче книжки с тънки страници, ги къса, такава му е радостта.
Мисля, че четенето на книжки не трябва да е на всяка цена "сядай тука сега да ти чета", а най-добре, ако детето се загледа в някоя книжка да му се разказват картинките от нея (кое какво е, какво прави и т.н.) или да се чете от друга книжка. Естествено, когато е малко - кратки приказки, стихчета, за да не му омръзва.
Може би след 3-4 годишна възраст е реалистично да се очаква по-осъзнат интерес към приказките. Но нищо не пречи да се правят опити и преди това.
Важно е родителите да четат също, защото малките имитират.

# 11
 • Мнения: 540
Здравейте, минавам да споделя и моя опит. Моя син е на 3 годинки сега, започна да се заслушва съвсем на скоро, преди това и той предпочиташе сам да си ги разглежда и той да "чете". Иначе сме опитвали на няколко пъти да внедрим четенето във вечерния режим, но без кой знае какъв успех. Но самото четене на детето от много ранна възраст според мен е важно, дори и само за да слуша и да трупа реч за по-късно. Както се казва - важно е на детето да му се говори много още от бебенце. Това го развива и според мен помага и за проговаряне и изобщо за развитие. Simple Smile

# 12
 • Мнения: 11 523
Да, чак на 3-4 започва истинското книжкочетене. Преди това е само пусти родителски мерак Simple Smile

# 13
 • Мнения: 322
Здравейте. Първият досег с книгите на моето дете беше още като бях бременна. От петия месец четях на глас- " Властелинът нс пръстените". От новороден му разказвам приказки, които знам от баба. После беше на около годинка му пусках да слъша от ютуб- приказки с Джиджи. От там усвоих интонация и артистизъм. Слушаше ги докато заспиваше. После слеф втората година започна да си иска за лека нощ- Клан, недоклан може да слуша по 100 пъти, даже я разказваме двамата. Има си предпочитания детето. Но всяко дете е индивидуално и различно. Иначе книжки с картинки и ние хледахме много- различни животни. Учехме се как казват. Сега, когато е на 3 год и 7 месеца сам ми носи книжка, но харесва с картинки и купувам малки с по една две приказки вътре- големите томове без картинки си ги  чета аз за удоволствие. Може да си мислите, че като са по- малки не ви слушат и се въртят- не е вярно запомнят всичко и ще ви го покажат, когато най- малко очаквате.

# 14
 • Мнения: 10 346
Ама какво като се върти, като на две ме поправяше, ако объркам някоя дума или променя словореда, защото ги знаех наизуст някои? И сега ме поправя, нищо че се върти и си мисля, че не слуша.

Общи условия

Активация на акаунт