Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 6 юни 2018, 11:06 ч.

МАШИНА ЗА ХЛЯБ - 64-та ТЕМА

  • 25 999
  • 356
  •   1
Отговори
  • София/Варна
  • Мнения: 2 412
МАШИНА ЗА ХЛЯБ - 64-та ТЕМА








В него ще намерите, съвети на майсторите, съвети за козунаците, упътване и инструкции за работа с машините, и други.





РЕЦЕПТИ И СЪВЕТИ:







Каква машина за хляб да изберем - ТЕМА за дискусии





ЧЕТЕТЕ БЛОГОВЕТЕ И ЛИНКОВЕТЕ КЪМ ТОЗИ ПОСТ ПРЕДИ ДА ЗАДАДЕТЕ ВЪПРОС...
АКО НЕ СЕ ОРИЕНТИРАТЕ - ПИТАЙТЕ.
Peace

Последна редакция: ср, 06 юни 2018, 19:25 от KayRenn

# 1
  • Russe, Ruse, Bulgaria
  • Мнения: 1 070
Благодаря за новата тема! Доста рецепти от тук използвах и продължавам да чета тази тема.
В момента машината ми прави хляб с маслинена паста. Утре ще  публикувам рецептата със снимка.

# 2
  • София/Варна
  • Мнения: 2 412
С интерес ще следя за тази рецепта с маслнова паста. Моят мъж я хапва основно и като замине в командировка, все оставя някакво количество в хладилника.

# 3
  • Мнения: 12
Здравейте Simple Smile Имам малък проблем и ще се радвам да ми дадете решение преди да направя 200 проби Simple Smile Преди 2-3 дни се сдобихме с хлебопекарна на Finlux FBM-1683W, направих общо три проби - бял хляб, пълнозърнест + лимец и бял хляб с маслини. Спазвам грамажите на 100% и използвах само и единствено рецептите от книжката към машината, но и трите хляба меришат много силно на мая. Никъде в опътването не беше описано да се обработят по някакъв начин продуктите преди да се сложат в пекарната за това и само и единствено ги слагаме вътре и пускаме конкретните програми. Дали бихте ми споделили от опит за процеса по подготовка, дали да я активирам маята предварително? Течностите с каква температура са Ви, защото машината прави първоначално подгряване 15 минути и не било нужно да са на стайна или затоплени. Използвам суха мая на др. Йоткер с която нямам никакъв проблем при стандартно ръчно месене, но колкото и вкусен да се получава хляба от пекарната с този силен дъх на мая цялото удоволствие се изпарява Sad Благодаря Ви Simple Smile

# 4
  • до най-прекрасния мъж
  • Мнения: 3 670
Слагай мая на половина на предписаното в рецептата /при мен е 1/2 пакетче Йоткер вместо 1 цяло/. Момичетата и момчетата в тази тема ме просветлиха по този въпрос и дъхът на мая при мен не се усеща, както и хлябовете не ме търсят вече, навдигайки капака на пекарната.
Течностите са ми със стайна Т, единствено на бърза и експресна слагам затоплена вода, защото те направо стартират, без да подгряват и топлата течност спомага набухването на хляба.

# 5
  • Мнения: 715
Аз даже вчера за хлебчето сложих само 1 чаена лъжичка мая на Йоткер и пак си втаса и изпече разкошно.На пакетчето пише,че е за 500 гр.брашно,а ето,че се получи чудесно и само с една чаена лъжичка!

# 6
  • до най-прекрасния мъж
  • Мнения: 3 670
Аз правя пълнозърнест, в който слагам много малко бяло брашно или въобще не слагам, а също ползвам бърза програма на 2,20 ч. Затова 1/2 пакетче от 7 гр. ми е добре. За бял хляб и пълна програма може и по-малко да се сложи, пак ще се навдигне достатъчно. Машината си държи оптимална Т и тестото си втасва, особено сега, в жегите.

# 7
  • Мнения: 12
Здравейте! Благодаря Ви за отговорите. По рецептите от книжката маята е 1 ч.л., което направо не знам... Довечера ще пробрам да я активирам първо и тогава да я сложа и течностите да са на стайна температура пък да видим Simple Smile)

# 8
  • София
  • Мнения: 4 145
През летния сезон колко грама прясна мая слагате за около 500-600 г брашно микс (пълнозърнесто и бяло, понякога и типово)?
Когато беше по-студено слагах по 7 г, сега намалих на 6 г, но пак ми се струва, че е много и превтасва. Ако я намаля още, дали ще е добър резултатът?

Пояснявам, че пека хляба винаги в печката, макар че това няма отношение с количеството мая.

# 9
  • Добрич
  • Мнения: 3 577
Благодаря за новата тема!
Когато искам да втаса по-бързо тестото, обикновено добавям топла вода, вместо да активирам маята. Има ефект.

# 10
  • Мнения: 715
През лятото слагам само 1 лъжичка суха мая на Йоткер/пробвала съм и с френската/.С другите марки мая не мога да кажа дали ще се получи само с една чаена лъжичка,с различно от бялото брашно!

# 11
  • Габрово
  • Мнения: 1 906
През лятото слагам само 1 лъжичка суха мая на Йоткер/пробвала съм и с френската/.С другите марки мая не мога да кажа дали ще се получи само с една чаена лъжичка,с различно от бялото брашно!
Зависи за колко голям хляб става дума, все пак. Чаена лъжичка мая слагам и през зимата, на хляб в който има 450 грама брашно (от него 100, понякога до 150 са бяло, другото пълнозърнесто), отделно поне 1-2 големи лъжици смляно ленено семе и/или трици, често и голяма шепа белен слънчоглед. Готовият хляб е 750 грама, понякога по-близо до 800 отива като се увлека с добавките. Втасва си съвсем прилично, нормално бухнал хляб, без превтасване и без миризма на мая която някой спомена. Машината ми не е с подгряване и слагам хладка/леко топла вода.  Използвам основно френската мая, ако нямам такава вземам Йоткер, не намирам особена разлика, освен ценово.
Лятото ако е жега лъжичката с мая гледам да не ми е хубаво пълна.
Говоря за стандартната програма за пълнозърнест хляб, кратките никога не съм използвала. За тях рецептите в книжката бяха с малко повече мая наистина.

Към Sissy Love_473582: Има и един друг момент - рецептите в книжките доста често не са точно за нашия вкус, с повече захар най-често. Не знам дали няма и разлика в маята, в някои държави май има повече от един тип суха мая на пазара. Освен че по тях хлябът ми сладни, като има 2-3 лъжици захар в него, засилва и втасването малко повече. Захар повече от чаена лъжичка в хляб не слагам, все се каня да пробвам и толкова да не сложа и да видя какво ще стане.
Имайте предвид и това, ако я имате от скоро - ще мине време докато си намерите "вашата" рецепта. Има тема само за рецепти за хлебопекарни във форума, там също можете да се ориентирате за съотношения, поне са изпробвани нещата и са коментирани.

# 12
  • София/Варна
  • Мнения: 2 412
Аз имах същата драма със сухата мая -твърде силен дъх, а като бонус ми докарваше и киселини. Затова започнах да правя хлябовете с жива мая. На 600-700гр брашно (бяло, типово или пълнозърнесто) слагам 1/4 кубче от 42гр.

# 13
  • Буркина Фасо
  • Мнения: 2 049
Когато беше по-студено слагах по 7 г, сега намалих на 6 г, но пак ми се струва, че е много и превтасва. Ако я намаля още, дали ще е добър резултатът?

Пояснявам, че пека хляба винаги в печката, макар че това няма отношение с количеството мая.
щом превтасва значи, че не наблюдаваш тестото. в печката процеса не протича по програма както е в машината. и ако за 40 мин. (примерно) ти превтасва тестото следващият път го остави 30 мин. да втасва и след това печи. маята също може да намалиш за да запазиш старото време за втасване. солта може да увеличиш за да намалиш силата на маята .... въобще имаш варианти.  но видиш ли го ,че е втасало не виждам смисъл да го оставяш да превтасва. newsm78

пп. има различни по грамаж ч.л.  за това напълнете вашата ч.л.  и я измерете на везна колко мая побира. другият вариант е да използвате купешките или тези към машината , на които се знае точният грамаж.

# 14
  • Габрово
  • Мнения: 1 906
О да, това с лъжичките е много вярно. Чаената лъжица е да си бъркам чая с нея, не да меря, те са толкова различни...
Накрая си купих комплект мерителни лъжички и мирясах - от супена до осминка от чаената, кеф ти каквато ти трябва Grinning Поне знам че като меря чаена, винаги е точно 5мл, особено пък за рецепти дето пише половин чаена, четвъртинка... е това как се мери с нормална лъжица? Тези на машината нещо не са ми удобни, не че не ги ползвах и тях известно време но си предпочитам другите.

Общи условия

Активация на акаунт