По-малко време в кухнята, повече на плажа със Захира

  • 19 412
  • 169
  •   1
Отговори
  • Мнения: 15


През лятото домакинските задължения изяждат твърде много време за удоволствия. Варенето на сладко например. За да имате повече време да се печете на плажа, а не край котлоните, използвайте желиращата захар на “Захира” – с нея ще спестите от времето за приготвяне на сладкото и ще получите много повече лятно време за себе си.

Ако обичате да правите сладко, споделете ни любимата си рецепта и може да спечелите една приказна кошница с всички продукти от гамата на “Захира”.
Всички участници в темата се съгласяват потребителските им имена да бъдат обявени в темата, ако печелят награда. Печелившите ще бъдат изтеглени на случаен принцип и обявени в темата на 2 юли 2018 г.

"Захира" е марка от висок клас – нашите продукти се произвеждат под стриктен контрол и при спазване на най-високите стандарти, като това ги превръща в символ на високо качество.

Гамата ни от продукти включва:
•   Желираща захар за сладка и конфитюри
•   Бяла кристална захар от най-високо качество, с гарантиран произход
•   Специално пресята, разтворима фина захар
•   Бяла, фино смляна пудра захар в удобна опаковка
•   Бели бучки, произведени от най-високо качество бяла захар
•   Кафяви бучки, произведени от кафява нерафинирана захар от о. Мавриций


Научете повече на www.zahira.bg и www.facebook.com/zahira.bg
А ако имате нужда от вдъхновение в кухнята, пробвайте тези две нестандартни рецепти за сладко –



Последна редакция: пн, 18 юни 2018, 10:37 от Редактор**

# 1
  • Sofia
  • Мнения: 565
Едно от най-любимите ми сладка  - сладко от череши !

Необходими съставки
череши - 1 кг.
захар - 1 кг.
вода - 750 гр.
лимонена киселина - 1 к. л.
ванилия

Начин на приготвяне
Черешите се измиват добре и се изваждат костилките със специална за това машинка или с игла.
Във водата се сипва захарта и сиропът се вари до сгъстяване. Изважда се от огъня и се слага плодът. Оставя се плодът да поеме от сиропа. След това връщаме отново на огъня. Варим до сгъстяване на сиропа.
Пет минути преди да свалим от огъня добавяме лимонената киселина. Ванилията слагаме в последния момент.
Сипваме в бурканчета и затваряме докато са горещи. Обръщаме с капачката на долу, за се получи вакум.

Може би е важно да отбележа, че ползвам само и единствено от вашата бяла захар. Някак най-ми допада като "консистенция" - ситни кристали, незалепнали, с прекрасно чувство на сладост Simple Smile

Последна редакция: пн, 18 юни 2018, 11:00 от NeLyTka

# 2
  • Мнения: 13 957
Обожавам сладко от череши и сладко от кайсии. Вече правих три пъти от череши. Ето как го правя аз:
3 кг. череши
1 кг. захар

Изчистваме черешите от костилките, поставяме в подходяща тенджера и посипваме със захарта. За моя вкус това съотношение е достатъчно сладко, но който иска може да увеличи захарта с половин килограм. Оставяме да престоят един час, черешите да пуснат сок. Слагаме на котлона и варим до сгъстяване на сиропа. Наливаме в сухи бурканчета. Аз лично изварявам сладкото, само да кипне водата.

# 3
  • Мнения: 1 288
Любимото ми сладко от ягоди:

2,5 кг. ягоди
800 гр. захар
1 ч.л. лимонена киселина

Целите измити ягоди слагам внимателно в тенджера. Поръсвам ги със захар и ги оставям така да престоят една нощ, за да си пуснат сок. На другия ден слагам тенджерата без капак на слаб огън, като разбърквам внимателно с дървена лъжица. Варя 40 мин. и 5 мин. преди края слагам лимонената киселина. Наливам в бурканчета без да ги варя.

# 4
  • Мнения: 22 867
Едно малко нетрадиционно сладко, но затова пък доста вкусно!

4 кг сливи
2 кг захар
10 с. л. какао /качествено/
3 пликчета ванилова захар или ванилова есенция на д-р Йоткер

Измиваме и изчистваме сливите от костилките, посипваме ги с 1 кг захар и оставяме едно денонощие. Една нощ също е достатъчна. Сливите пускат сок, на другия ден сипваме и втория кг захар, 10 с.л. какао /хубаво е да е качествено, по-добър вкус се получава/ и слагаме на огъня. Вари се точно един час, след като кипне. Ври на тих огън, лекичко от време на време се разбърква , за да не се размачкат сливите. Към края се добавя ваниловата захар. Сваля се от огъня, още горещо се налива в буркани, запечатва се с капачки и  бурканите се обръщат до изстиване.

Хубаво е на вкус - и деца и възрастни го одобряват. Ако сливите са по-меки, те си се разкашкват, колкото и да се стараете да ги запазите. Ако са по-твърди - остават на цели половинки. Най-много обаче се хареса пасирания вариант - както беше насипан бурканът, пуснах пасатора в него и се получи много фин мармалад, много удобен за мазане на филийки. Peace

Скрит текст:

# 5
  • Мнения: 1 345
Любимото ми сладко е от ягоди:

2 кг. ягоди
1 кг. захар
1 ч.л. лимонена киселина

Измивам и нарязвам на парчета ягодите, слагам в тенджера. Поръсвам ги със захар и ги оставям така да престоят една нощ, за да си пуснат сок. На другия ден слагам тенджерата без капак на слаб огън, като разбърквам внимателно. Варя около 1,30 мин. и 5 мин. преди края слагам лимонената киселина. Наливам горещото сладко в бурканчета.

# 6
  • Мнения: 13 478
3кг. череши
2кг. захар
1ч.л. лимонена киселина
Вадя костилките, посипвам отгоре захар и оставям около 12часа. Варя на умерен огън до сгъстяване. Слагам киселината и варенето е приключило.Разпределям в малки бурканчета. Варя ги около 2-3 мин. след кипване на водата.

# 7
  • Мнения: 879
Сладко от череши

3 кг. череши
1 кг. захар

Изчиствам черешите от костилките, поставям в подходяща тенджера и посипвам със захарта. Оставям да престоят няколко часа, за да пуснат черешите сок. Слагам на котлона и варя до сгъстяване на сиропа на слаб огън. Наливам в сухи и затоплени бурканчета.

# 8
  • Перник
  • Мнения: 2 265
Преди две седмици слагах сладко от ягоди по следния начин :
4кг ягоди
2кг захар
Фикс за сладко

Варих до сгъстяване и желиране. После в бурканите и сме готови за палачинки.

# 9
  • Мнения: 28 705
Сладко от череши


Необходими Съставки
череши - 1 кг.
захар - 1 кг.
вода - 750 гр.
лимонена киселина - 1 к. л.
ванилия

Черешите се измиват добре и се изваждат костилките със специална за това машинка или с игла.

Във водата се сипва захарта и сиропът се вари до сгъстяване. Изважда се от огъня и се слага плодът. Оставя се плодът да поеме от сиропа. След това връщаме отново на огъня. Варим до сгъстяване на сиропа.

Пет минути преди да свалим от огъня добавяме лимонената киселина. Ванилията слагаме в последния момент.

Сипваме в бурканчета и затваряме докато са горещи. Обръщаме с капачката на долу, за се получи вакуум.

# 10
  • Мнения: 1 199
Сладко от ягоди, от което направих 2 дози :
2 кг ягоди
1,5 кг.захар
1ч.л.лимонена киселина
Ягодите се измиват и почистват, слагат се в тенджера и отгоре се поръсват със захарта. Оставят се една нощ в хладилника да пуснат сок. На другия ден се слага на котлона на ниска степен да ври, като от време на време се раозбърква и се отпенва с лъжица, вари се около 1ч.30мин. и 5 мин.преди да се махне от котлона се слага лимонената киселина. Налива се горещо в буркани и се обръща надолу с капачката.

# 11
  • Мнения: 2 024
Бяло сладко от сини сливи с орехи

Продукти:
2 кг. по-твърди сини сливи (от сорт с по-кръгли плодове)
1 кг. захар
1 ч.ч. вода
1 пак. лимонена киселина
Орехови ядки (четъртинки от цяла ядка) на брой колкото са сливите
3-4 свежи или сухи листа от индрише (за аромат)

Приготвяне:

1. Измиваме сливите, обелваме ги тъничко и изваждаме вниманелно костилките откъм дръжката, без да повреждаме целостта на плода.
2. На мястото на всяка костилка поставяме орехова ядка
3. Слагаме сливите в тенджера за сладко и ги засипваме със захарта. Оставяме си да пуснат сок за около 2 часа.
4. Добавяме водата към сливите.
5. Поставяме тенджерата на котлона и на среден огън почваме варенето на сладкото. Бъркаме леко от време на време да не загори. След около 30 минути при постоянно варене почваме да проверяваме готовността на сладкото. С лъжичка гребваме от сока в тенджерата и капваме малка капка на порцеланова чинийка. Когато капката престане да се стича при леко накланяне на чинийката, значи сладкото е достатъчно сгъстено.
6. Сваляме тенджерата от огъня, добавяме лимонената киселина и листата от индрише.
7. Изчакваме 10-15 минути сместта леко да се поохлади започваме да пълним бурканчетата със сладкото.
8. Затваряме добре бурканчетата с херметически капачки и когато те напълно изстинат сладкото е добре консервирано за дълго време.

Изключително вкусно е! Рецептата се предава в семейството ми от поколения!

# 12
  • Мнения: 41
Сладко от смокини

3 кг смокини, узрели , но не съвсем размекнати
2 кг захар Захира
1 п. лимонтузу

Начин на приготвяне:
Почиствам плодовете и ги посипвам със захарта. Разбърквам и оставям няколко часа. След това сладкото се слага на котлона и се вари до момента, в който капка от сместа върху студена чиния, прави съвсем къса линия. Добавям лимонтузуто и след 5 мин свалям от котлона.
Бурканчетата варя 5 мин за капачките.
Най-любимото ми сладко!

# 13
  • Мнения: 2 289
От малка се научих от баба, че най-хубавото сладко е домашното.
Сладка варим различни,т.к. всеки у нас си има своите предпочитания.
На мен любимите са ми Сладко от зелени орехчета и Сладко от мъжки/зелени/смокини  и класическото Сладко от ягоди.
И т.к. на второто рецептата е по-дълга/но пък е "приказно" ,според моя вкус/ ще дам моята рецепта за
 Сладко от зелени орехчета:
-зелени орехчета
-захар
-вода
-карамфил,1-2 цветчета
-пръчка канела
-лимонтузу
Скрит текст:
ората Обелвам корите на орехчетата и ги накисвам  в студена вода.  Престоят в нея няколко дни, като всеки ден се подменям водата .После, поне три пъти ги слагам да заврат,като вс.път изхвърлям водата.Правя сиропа, добавям орехчетата и ги оставям да врат на много слаб огън.Престояват един ден и после сгъстявам с лимонтузуто.

# 14
  • при късмета
  • Мнения: 23 816
Най-много обичаме сладка от бели череши и ягоди. Преди 3 години открих желиращата захар на Захира и от тогава само нея използвам. Правя сладкото според инструкциите на пакета.
На белите череши тъкмо им е времето и вчера точно с това се занимавах. Преди време в един козунак реших да сложа именно сладко от бели череши, като слагам само плодове и бели стафиди. Вкуса на плънката много се хареса, много сполучлива комбинация стана. От тогава слагам бели череши и за козунак и тази рецепта ще дам, въпреки, че не е точно сладко.
На плодовете се махат костилките. Слага се вода да заври и в нея се разтваря захар на вкус, така, че да остане течно и да не е много гъсто. Ванилия или индрише може да сложите, според предпочитанията. Като заври течността се слагат плодовете по няколко, не се изсипват наведнъж, защото се смачкват. Малко им трябва да кипнат и е готово. Ако имате възможност да си стерилизирате бурканчетата, го правите. Аз поради апартаментските условия нямам тази възможност и като кипне намалявам котлона, пълня бурканчетата докато е много топло, затварям и ги обръщам.
Като правя козунак, отварям бурканче, изцеждам черешите и в течността накисвам стафидите. Ползвам и двете за плънка на козунака.
Скрит текст:

Последна редакция: пн, 18 юни 2018, 12:19 от ма ко

Общи условия

Активация на акаунт