Ще ви дам няколко рецепти с шафран!
Ориз с шафран
Необходимите продукти са: 1 чаена лъжичка масло, 2 глави кромид лук, 1 чаена чаша бял ориз, 2 чаени чаши пилешки бульон, щипка шафран. Разтопете маслото в тенджера и към него прибавете ситно нарязания кромид лук. Разбърквайте много добре, докато зеленчукът леко се запържи. След това добавете предварително изчистения и измит ориз, пилешкия бульон и шафрана. Разбъркайте много добре. Оставете сместа на слаб огън, докато оризът напълно поеме течността.
Така приготвеният ориз е идеална гарнитура към месни специалитети. Може да го използватe и като добавка към задушени зеленчуци.
Картофки за чревоугодници
Необходимите продукти са: 1 кг картофи, 1 чаена лъжичка шафран, 3 супени лъжици зехтин, сол. Картофите обелете, измийте и нарежете на парчета. Смесете половината от шафрана с 1 супена лъжица зехтин и разбъркайте добре. Поставете картофите в тенджерка, залейте ги с вряла вода и добавете сол на вкус и останалата част от шафрана. Покрийте с капак и варете около 5 минути. Картофите не трябва да се преваряват. Свалете от огъня и ги отцедете от водата. Предварително загрейте фурната до 220 градуса. Намажете дъното на тава с 2 супени лъжици зехтин и поставете във фурната да се загреят добре олиото и тавата. Изсипете горещите картофи в предварително загрятата тава. Обилно ги полейте със зехтина, смесен с шафран. Поставете тавата във фурната и печете, докато картофите станат златисти и хрупкави.
Пилешки пържоли с бадеми
Необходимите продукти за специалитета са: 4 пилешки пържоли или филе, 3 супени лъжици масло, 1/4 чаена лъжичка шафран, 1 чаена чаша сметана, 2 супени лъжици кетчуп, 1/2 чаена чаша бадеми, сол, черен пипер и подправки на вкус. Измийте пилешкото и обилно го поръсете с черен пипер и сол. Разтопете маслото в по-голям съд, така че да можете да подредите в него месото на един ред. Когато маслото е готово, поставете вътре и пилешкото, оставете да се запържат до златисто и обърнете от другата страна. Изсипете мазнината и в същата тенджера към пилешкото месо изсипете сметаната, шафрана, кетчупа и подправките. Разбъркайте много добре на слаб огън и оставете на котлона, докато месото е крехко. Поставете пържолите в тава, чието дъно сте намазали с мазнина, и поръсете с нарязаните на едро бадеми. Отгоре изсипете и соса с кетчупа, сметаната и шафрана. Оставете за около 10 минути да се запекат в предварително загрята фурна. Специалитетът трябва да се сервира топъл.
Да ви е вкусно!
Слънчев поздрав от Италия!
Приятен уикенд на всички!