Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 15 септ. 2018, 14:38 ч.

Заместител на доматите в кетчуп

  • 3 040
  • 54
  •   1
Отговори
  • Мнения: 6 960
Здравейте кулинарки,

Имам нужда от съвета и фантазията ви.
Оказа се, че дъщеря ми вече е алергична и към домати. Това вади доста рецепти от без това бедното и меню, но с липсата на кетчуп /с който замаскираше вкуса на подобията на пица, спагети и т.н. , които и готвим/  не може да се примири.

Моля за съвет как да направим нещо като кетчуп, с което да заменим доматения кетчуп?
За да стане задачката по-трудна не можем да използваме моркови и чушки - алергична е и към тях /да, знам че това е доста изненадващо, но е факт Sad /

# 1
  • Мнения: 8 201
Аз не съм от най- големите кулинарки, но нещо с цвекло и лека майонеза, например?

# 2
  • Майна Сити
  • Мнения: 729
Тъкмо щях да предложа Nomato сос и прочетох, че е алергична към морков и чушка  Sad
Но все пак има различни версии на Nomato, ако искаш поразрови, може да изскочи нещо.

# 3
  • Мнения: 6 960
Тук намирам рецепта с моркови и цвекло
https://www.allrecipes.com/recipe/201097/no-tomato-pasta-sauce/

# 4
  • Мнения: 16 009
С ябълки дали няма да стане?
Също така става кетчуп и с томатило (физалис), но не знам дали можеш да намериш някъде.

# 5
  • Мнения: 342
Миличката!
Намерих една рецепта , можеш да махнеш моркова от нея.
https://janeshealthykitchen.com/no-tomato-ketchup/
Другото , за което се сещам е да правите бял сос, тип алфредо или нещо подобно . Стига да ѝ харесва.
http://

# 6
  • София
  • Мнения: 3 570
В нета има доста рецепти на английски - със сос от червени боровинки, сладък картоф за сгъстител и повечето са със сироп от царевица, но такова нещо идея нямам къде се продава...
Ето и още един вариант, със сливи и ябълки (последната рецепта):
http://www.wday.ru/cooking/recipe/podcherknut-vkus-blyuda-ketchup-iz-sliv/

# 7
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 10 945
пробвай някое чътни, като не слагаш лютото.
повечето са сладко-кисели като кетчупа. ти намали и оцета, да е по-скоро сладко.

незнам какви и дали яде плодове, но с манго става много вкусно.
правила съм и кетчуп с тиква. Peace

# 8
  • Мнения: 6 960
Безкрайно благодаря на всеки коментар! Благодаря за съпричастността, за отделеносто време да помислите за идеи и за линковете.  bouquet

Наистина ми дадохте идеи! Тъкмо се научих да правя кетчуп като този по магазините и се налага да почвам отначало, но вече съм обнадеждена /признавам, че бях поувесила нос/  Heart Eyes

Ще проуча непознатите растения /физалис/, ще пробвам със сливи, ябълки, тикви, боровинки, сладък картоф, цвекло, манго. От сърце благодаря!

Ако пък се сетите за бял сос тип Алфредо без млечни да я изненадам със спагети Карбонара ще съм отново благодарна. Сметаната мога да заменя с бадемова/оризова/, но пармезана, който е основна съставка нямам идея какво да занменя. 

# 9
  • Мнения: 6 960
незнам какви и дали яде плодове, но с манго става много вкусно.
правила съм и кетчуп с тиква. Peace

Би ли споделила рецептата си?

# 10
  • Мнения: 342
Безкрайно благодаря на всеки коментар! Благодаря за съпричастността, за отделеносто време да помислите за идеи и за линковете.  bouquet

Наистина ми дадохте идеи! Тъкмо се научих да правя кетчуп като този по магазините и се налага да почвам отначало, но вече съм обнадеждена /признавам, че бях поувесила нос/  Heart Eyes

Ще проуча непознатите растения /физалис/, ще пробвам със сливи, ябълки, тикви, боровинки, сладък картоф, цвекло, манго. От сърце благодаря!

Ако пък се сетите за бял сос тип Алфредо без млечни да я изненадам със спагети Карбонара ще съм отново благодарна. Сметаната мога да заменя с бадемова/оризова/, но пармезана, който е основна съставка нямам идея какво да занменя. 
В био магазините продават вегански сирена , може да има.

# 11
  • София
  • Мнения: 3 570
Дорис, хранителна мая на люспи се използва като заместител на пармезан. Хубава и вкусна е, лично изпробвано.

# 12
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 10 945

Би ли споделила рецептата си?

на кое?
на манго чътнито или на тиквения кетчуп?

по хран. стойност пармезана го заместват с бразилски орех, ако яде ядки  Peace знам, че веганите го стържат върху паста и пица.
иначе аз много обичам gomashio (сол и запечен сусам, всичко смляко като подправка). дава невероятен вкус.

# 13
  • Мнения: 6 960

Би ли споделила рецептата си?

на кое?
на манго чътнито или на тиквения кетчуп?

по хран. стойност пармезана го заместват с бразилски орех, ако яде ядки  Peace знам, че веганите го стържат върху паста и пица.
иначе аз много обичам gomashio (сол и запечен сусам, всичко смляко като подправка). дава невероятен вкус.


И за манго чънтито и за тиквения кетчуп ако ги помниш. Дори и ориентировъчно ако имаш спомен.
За съжаление ядки и сусам пак и правят алергии. Ядките е нова алергия и усилено търся нови рецепти за сладкиши. Лошото е, че отпадат мляко, ядки и сусам та се чудя какво да правя с калция, който от къде ще набавя?   Peace

Дорис, хранителна мая на люспи се използва като заместител на пармезан. Хубава и вкусна е, лично изпробвано.

За пръв път чувам - сега ще потърся  Hug

В био магазините продават вегански сирена , може да има.

За съжаление те са или ядкови или соеви. Ядковите отпаат, а със соята съм много - много внимателна. Тя е силен алерген. Дали би станало със сирене от семки?

# 14
  • София
  • Мнения: 3 570
https://www.zoya.bg/Хранителна-мая-Engevita-100-г.8823?filters=_D0_9C_D0_B0_D1_8F-s

Редакция на ключовите думи на тема



Общи условия

Активация на акаунт